Γιαννάκης: «Έτσι πήραμε στον Ολυμπιακό τον Πάσπαλιε» (pics & vids)

Γιαννάκης: «Έτσι πήραμε στον Ολυμπιακό τον Πάσπαλιε» (pics & vids)

Γιαννάκης: «Έτσι πήραμε στον Ολυμπιακό τον Πάσπαλιε» (pics & vids)
Η ιστορία από... μέσα. Ο Γιάννης Γιαννάκης ήταν ο GM του Ολυμπιακού όταν η ομάδα απέκτησε τον Ζάρκο Πάσπαλιε και εξιστορεί στο gazzetta.gr τις διαπραγματεύσεις με τον Λουτσιάνο Καπικιόνι.

Πριν λίγες μέρες ο Λουτσιάνο Καπικιόνι έφυγε από τη ζωή, αλλά ο μύθος του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι τεράστιος.

Ο ΙταλοΑμερικανός ατζέντης εκπροσωπούσε τους καλύτερους παίκτες της εποχής. Όλοι οι παικταράδες που έπαιζαν στην Ευρώπη εμπιστεύονταν αυτόν και μόνο.

Ο Καπικιόνι ήταν ο ατζέντης του Ζάρκο Πάσπαλιε όταν αυτός υπέγραψε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1991.

Ο Γιάννης Γιαννάκης ήταν τότε ο GM των «ερυθρόλευκων» και εξιστορεί πως προέκυψε ο Σέρβος, τις αντιδράσεις των Γιάννη Ιωαννίδη και Σωκράτη Κόκκαλη καθώς επίσης και τον ρόλο της Μίρα Πόλιο, μία γυναίκας από την Βοσνία.

Του Γιάννη Γιαννάκη

Με τον Λουτσιάνο Καπικιόνι μας συνέδεαν πολλά πράγματα. Πολλές ιστορίες…

Τον γνώρισα το 1984 και στα επόμενα χρόνια λόγω του Άρη και τους ξένους παίκτες που παίρναμε αναπτύξαμε μία πολύ δυνατή φιλία. Ο Λουτσιάνο Καπικιόνι ήταν εκπληκτικός επαγγελματίας και συνδύαζε τις δύο καταγωγές τους.

Ως Ιταλός είχε έναν αυθορμητισμό στις κουβέντες του και ως Αμερικανός έβλεπε… μπροστά από την εποχή του.

Το 1991 τον πήρα τηλέφωνο και του είπα «Λουτσιάνο, πήγαμε με τον Ιωαννίδη στον Ολυμπιακό. Πρόεδρος είναι ο Κόκκαλης που είναι πανίσχυρος και θέλει να κάνει την ομάδα μεγάλη. Θέλουμε έναν καλό ξένο».

Σε αυτό το σημείο πρέπει να πω τούτο…

Να μιλάμε με τα δεδομένα της κάθε εποχής. Εκείνα τα χρόνια για να πάρεις τηλέφωνο τον Καπικιόνι και να στο σηκώσει ήταν άθλος. Δεν υπήρχαν πολλοί ατζέντηδες εκείνη την εποχή.

Σήμερα οι μάνατζερ παίρνουν οι ίδιοι τηλέφωνο τις ομάδες και προτείνουν παίκτες. Τότε ο Καπικιόνι ήταν δυσεύρετος. Δεν μιλούσε με πολλούς.

Επίσης δεν υπήρχε ο νόμος Μποσμάν. Είχαμε δικαίωμα για έναν ξένο. Μόνο έναν ξένο.

Αυτομάτως καταλαβαίνετε πόσο περιορισμένη αγορά υπήρχε και πόσο σημαντική ήταν η επιλογή μας. Όλη η πορεία της ομάδας στηριζόταν στον ξένο που θα επιλέγαμε.

Επίσης δεν μπορούσε ένας παίκτης να αλλάξει ομάδα μέσα στη σεζόν όπως συμβαίνει τώρα.

Κλείνει η παρένθεση και συνεχίζω…

Μου λέει ο Καπικιόνι, «να πάρεις τον Πάσπαλιε. Αυτός είναι ο κατάλληλος».

Ο Ζαρκο προερχόταν από εξαιρετικό Παγκόσμιο Κύπελλο, από χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket το 1991 κλπ. Παικτάρα.

Το λέω στον Ιωαννίδη και για κάποιον λόγο δεν ενθουσιάστηκε. Δε μου άναψε το… πράσινο φως να προχωρήσω. Το είπα στον Κόκκαλη και τρελάθηκε από τη χαρά του. Τον γούσταρε τον Ζάρκο.

Περνάει λίγος καιρός και μιλάω ξανά με τον Καπικιόνι για την προετοιμασία μας. Ο Ιωαννίδης ήθελα να πάμε ένα μήνα σε βουνό στην Ιταλία. Ο Καπικιόνι είχε πολλές άκρες με προπονητικά κέντρα και για αυτόν τον πήρα. Ανακατευόταν και με αυτά και μας κανονίζει να πάμε στο Μπόρμιο.

Φτάνουμε στο Μπόρμιο και ήταν μία φρίκη. Κακό ξενοδοχείο, κακές εγκαταστάσεις. Τρελάθηκε ο Ιωαννίδης και μου λέει «πάμε να φύγουμε».

Παίρνω τον Καπικιόνι τηλέφωνο, «με κατέστρεψες, είναι τραγικό το μέρος εδώ. Πρέπει να φύγουμε».

Μέσα σε 5 λεπτά με πήρε πίσω και μου λέει, «φεύγετε σε μία ώρα και θα πάτε στο Τσιόκο. Το κανόνισα».

Φτάνουμε στο Τσιόκο. Τρομερό μέρος, εκπληκτικές εγκαταστάσεις, ηρέμησε κι ο Ιωαννίδης.

Το βράδυ με πήρε πίσω να δει αν είμαστε ικανοποιημένοι και μου λέει, «μου είπες για το προπονητικό κέντρο, αλλά δε μου είπες τίποτα για τον Ζάρκο και περνάει ο καιρός. Θα τον χάσετε τον παίκτη. Μίλα με την Μίρα να συνεννοηθείτε».

Η Μίρα Πόλιο ήταν μία Βόσνια μάνατζερ η οποία έλεγχε όλη την αγορά της Γιουγκοσλαβίας. Ο Καπικιόνι ασχολιόταν κυρίως με τους Αμερικανούς παίκτες και η Πόλιο του είχε στο… πιάτο τους Γιουγκοσλάβους.

Αφού μιλήσαμε με τον Ιωαννίδη και συμφώνησε, ανταλλάξαμε κάποια τηλεφωνήματα με τον Καπικιόνι και την Πόλιο και μας τον έφεραν οι ίδιοι τον Ζάρκο στο Τσιόκο για να ενσωματωθεί στην προετοιμασία.

Ο Πάσπαλιε, ο Κούκοτς, ο Ντίβατς ήταν μεγάλα ονόματα για να έρθουν μόνοι τους στο προπονητικό κέντρο.

Διαπραγματεύσεις έγιναν, αλλά όχι ιδιαίτερες. Η Γιουγκλοσλαβία είχε τα προβλήματα με τον εμφύλιο πόλεμο στα… σκαριά και ο Ολυμπιακός έμπαινε δυναμικά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο Ζάρκο ήρθε στον Ολυμπιακό και άλλαξε την ιστορία της ομάδας εκείνη την εποχή. Ο Καπικιόνι ήταν ένας εκπληκτικός άνθρωπος, πήγα πολλές φορές στο γραφείο του στο Σαν Μαρίνο.

Σπουδαίος άνθρωπος και κορυφαίος επαγγελματίας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.