Το ντέρμπι της Πόλης, ο Αταμάν και ο… Φιλ Τζάκσον

Βασίλης Βλαχόπουλος
Το ντέρμπι της Πόλης, ο Αταμάν και ο… Φιλ Τζάκσον
Η Euroleague Greece κάνει focus στο ντέρμπι της Κωνσταντινούπολης μεταξύ Φενέρμπαχτσε και Αναντολού Εφές ανασύροντας και την τρομερή ατάκα του Εργκίν Αταμάν για τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ.

Οι λόγοι της ξαφνικής αναρρίχησης αυτής της αναμέτρησης στα ξεχωριστά παιχνίδια της Euroleague έχουν αναλυθεί και μάλιστα με τη βοήθεια του Βαγγέλη Αγγέλου ο οποίος ένιωσε στο πετσί του την εποχή της επίδρασης των πολύ ισχυρών προσωπικοτήτων. Αυτές έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στους αγώνες της Φενέρμπαχτσε με την Αναντολού Εφές γιατί η αντιπαλότητα που δημιουργήθηκε και ενισχύεται δεν πηγάζει από το αγωνιστικό παρελθόν των δύο συλλόγων ούτε από κάποια μορφή κόντρας μεταξύ των οπαδών τους. Αναπτύχθηκε λόγω κοινής έδρας, κυρίως όμως γιατί έδειξαν ισχυρές στη διεκδίκησης της κορυφής του ευρωπαϊκού μπάσκετ κι έτσι τράφηκε σε υπερβολικό βαθμό ένα παιχνίδι εξουσίας.

Κάθε φορά που πλησιάζει αυτό το παιχνίδι γίνεται πιο αισθητή η απουσία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Αυτός που τη νιώθει περισσότερο από κάθε άλλον, μάλλον είναι ο Εργκίν Αταμάν καθώς ο προπονητής της Αναντολού Εφές δεν έχει κάποιον για να «αρπαχτεί». Μεταξύ των δύο ανδρών ειπώθηκαν πολλά, χειραψίες δεν έγιναν λόγω της αντιπάθειας που αναπτύχθηκε και συνέπεια της όλης ιστορίας ήταν η μετατροπή ενός αγώνα σε προσωπική κόντρα. Τώρα που ο Ζοτς απολαμβάνει το 24ώρο της ημέρας αφιερώνοντάς το στον εαυτό του, ο Αταμάν δεν έχει κάποιον να… πλακωθεί, καθ’ ότι το βλέμμα του Ιγκόρ Κοκόσκοφ είναι πιο ήρεμο και από το υπνωτισμένο νερό της θάλασσας τις νύχτες του Αυγούστου. Ακόμη δηλαδή κι αν ήθελε ο Αταμάν να δημιουργήσει προσωπική κόντρα, η συμπεριφορά του νυν προπονητή της Φενέρμπαχτσε δεν του δίνει αυτό το περιθώριο.

Μόνο ο ίδιος γνωρίζει ποιον θα προτιμούσε να είχε απέναντί του (και) στη σημερινή αναμέτρηση των δύο ομάδων, τουλάχιστον όμως αντιλαμβάνεται ότι για τον οποιονδήποτε προπονητή δεν είναι εύκολο να μπει στο κουστούμι του Ομπράντοβιτς. Το είπε και το περασμένο καλοκαίρι, όταν ρωτήθηκε για την επιλογή του Κοκόσκοφ από τη Φενέρμπαχτσε. Αφού έπλεξε το εγκώμιο του «Ζοτς», σημείωσε (με αρκετή δόση ειλικρίνειας) ότι… «ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ δεν έχει εμπειρία από διασυλλογική επίπεδο στην Ευρώπη, οπότε θα δούμε πώς θα τα πάει». Εκεί επιστράτευσε το δαιμόνιο μυαλό του, την ετυμολογία του αλλά και την ατακαδόρικη διάθεση του λέγοντας ότι… «δεν είναι εύκολο να διαδέχεσαι έναν θρύλο σαν τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ακόμη κι αν είναι ο Φιλ Τζάκσον». Το τελευταίο πράγμα που έχει αξία στην τελευταία ατάκα είναι ότι στον Ομπράντοβιτς δεν αρέσει τόσο να τον αποκαλούν «Ζέλιμιρ», προτιμά το Ζέλικο.

ΣΕ ΔΑΙΜΩΝΙΩΔΗ ΦΟΡΜΑ

Για να έρθουμε στο σήμερα, το αποψινό ντέρμπι της Πόλης βρίσκει τους δύο μονομάχους σε εξαιρετική κατάσταση καθώς όσες ομάδες βρέθηκαν απέναντί τους στην αρένα της Euroleague ένιωσαν από την αρχή ότι θα είχαν την τύχη των «μελλοθάνατων». Η Φενέρμπαχτσε μετρά δέκα σερί νίκες και απέχει μόλις δύο από την ισοφάριση ενός «στοιχειωμένου» ρεκόρ, αυτό το 12-0 που είχε κάνει η ίδια τη σεζόν 2018-19, δηλαδή επί ημερών Ομπράντοβιτς. Και να φανταστεί κανείς ότι πριν από περίπου δύο μήνες, ελάχιστοι της έδιναν πιθανότητες εισόδου στα Playoffs. Ήταν η εποχή που μετρούσε πέντε νίκες σε 15 αγώνες, αγωνιστικά ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αλλά η άφιξη του Μάρκο Γκούντουριτς της έδωσε αγωνιστική ζωή.

Η Αναντολού Εφές τα πήγαινε ελαφρώς καλύτερα αλλά το ρεκόρ των επτά νικών (επίσης) σε σύνολο 15 αγώνων δεν ήταν αντιπροσωπευτικό της αγωνιστικής αξίας της. Ήρθαν όμως οι έξι νίκες στους τελευταίους επτά αγώνες κι έτσι η τουρκική ομάδα επανήλθε σε τροχιά πρόκρισης στα Playoffs, ενδεχομένως και διεκδίκησης μιας θέσης στην 4αδα ούτως ώστε να αποκτήσει το πλεονέκτημα της έδρας για συμμετοχή στο Final Four.

Κοινώς, αυτή τη στιγμή οι δύο ομάδες διανύουν την καλύτερη περίοδο τους και μένει να φανεί αν επηρεάστηκαν από τη διακοπή ή θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο. Ένας από τους δύο, σίγουρα, δεν θα τα καταφέρει.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ 5 ΑΓΩΝΕΣ

Και οι δύο ανέβασαν υπερβολικά ψηλά τον μέσο όρους τους στην επίθεση, ειδικά η Φενέρμπαχτσε σκοράρει κατά μέσο όρο 91.8 πόντους προκαλώντας τρόμο στις αντίπαλες. Βέβαια το 69.4% της παραγωγής οφείλεται σε τέσσερις παίκτες και πιο συγκεκριμένα στους Νάντο ΝτεΚολό (21.2π.), Γιαν Βέσελι (17π.), ενώ Μάρκο Γκούντουριτς και Νταϊσόν Πιέρ πετυχαίνουν κατά μέσο όρο από 12.8 πόντους. Η ομάδα του Κοκόσκοφ σουτάρει με χειρουργική ακρίβεια με πιο χαρακτηριστική την επίδοση των 29/34 σουτ εντός παιδιάς που είχε στη νίκη επί της Βιλερμπάν. Στα τελευταία πέντε παιχνίδια σουτάρει με 63.4% στα δίποντα ενώ εξίσου εντυπωσιακό είναι το ποσοστό ευστοχίας της (45.9%) και στο μακρινό σουτ. Ανέβασε αρκετά τον μέσο όρο της και στις τελικές πάσες (23.6), ενώ στην άμυνα δεν είναι η ομάδα που θα «πεθάνει» για να κλέψει την μπάλα καθώς έχει 5.6 κλεψίματα ανά αγώνα.

Αντιθέτως, το κλέψιμο είναι από τα στοιχεία του παιχνιδιού της Εφές στους τελευταίους πέντε αγώνες. Δύο φορές τελείωσε με διψήφιο αριθμό και γενικώς από την άμυνά της παίρνει 9.2 περισσότερες κατοχές. Έτσι καλύπτει τις άστοχες επιθέσεις από μακρινή απόσταση καθώς το 33.8% που έχει έξω από τα 6.75 δεν θεωρείται καλό ποσοστό. Αντιθέτως, από κοντινή απόσταση είναι πολύ πιο αποτελεσματική (59.6%). Κυρίως όμως, βελτιώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην άμυνα καθώς από το +0.6 που είχε μέχρι πρότινος, στα τελευταία πέντε παιχνίδια έχει +14.2 καθώς σημειώνει 85.4 πόντους κατά μέσο όρο και δέχεται 71.2π.

Φυσιογνωμικά δεν σου γεμίζει το μάτι παρά το μπόι του (2.12μ.), αλλά ο παίκτης-αποκάλυψη είναι ο Σερτάτς Σανλί. Τίμιος χαμάλης, κλήθηκε να καλύψει το κενό του Τίμπορ Πλάις και με 10.1 πόντους στους τελευταίους πέντε αγώνες μπήκε από το πουθενά στη λίστα των παικτών με καταλυτική επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας του μαζί με τους Σέιν Λάρκιν (19.6π.), Βασίλιε Μίτσιτς (15.8π.), Μπράιαντ Ντάνστον (8.8π.) καθώς όλοι μαζί δίνουν περισσότερο από το 63% των πόντων της Εφές. Γενικώς όμως η τελευταία παρουσιάζει επιθετική πολυφωνία σε αντίθεση με τη Φενέρμπαχτσε η οποία τα περιμένει όλα από τους… fantastic four που αναφέραμε παραπάνω.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.