Ο Γκούντουριτς επανέφερε τη Φενέρ σε τροχιά Playoffs

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Γκούντουριτς επανέφερε τη Φενέρ σε τροχιά Playoffs
Ο Μάρκο Γκούντουριτς απέδειξε ότι ένας παίκτης μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω και η Euroleague Greece εστιάζει στο επίπεδο επίδρασης του Σέρβου στη Φενέρμπαχτσε και πώς η τουρκική ομάδα από… παραπαίουσα δύναμη επανήλθε σε τροχιά Playoffs.

Οι σειρήνες ήχησαν για πρώτη φορά μετά στις πρώτες στροφές της φετινής Euroleague και αφού διαπιστώθηκε ότι η αισιοδοξία που καλλιέργησαν οι πρώτες δυο νίκες ήταν μια ψευδαίσθηση της στιγμής. Η αλήθεια αναδείχθηκε στην πορεία της κανονικής διάρκειας και μάλιστα με σκληρό τρόπο. Μέσα από την κατακόρυφη πτώση της Φενέρμπαχτσε, την εικόνα μιας ομάδας που κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, της οποίας το επίπεδο είναι εξόχως χαμηλό γι’ αυτό της Euroleague. Στις οκτώ αγωνιστικές που προηγήθηκαν της απόφασης για γενική επιστράτευση και επιστροφής των «γαλονάδων» όπως ο Μάρκο Γκούντουριτς η τουρκική ομάδα είχε…

*Μόλις μία νίκη σε οκτώ αγώνες με συνέπεια να κατρακυλήσει στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και φυσικά να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο διεκδίκησης θέσης στα Playoffs.

*Και δεν ήταν μόνο οι νίκες όσο το γεγονός ότι επρόκειτο για συντριβές καθώς σ’ αυτά τα παιχνίδια η ίδια περιορίστηκε στους 69 πόντους κατά μέσο όρο και δέχθηκε 87.3.

*Στο ίδιο διάστημα συνήθισε στο… χαμηλό βαρομετρικό καθώς έφυγε με -42 από τη Βαρκελώνη, -37 από το Κάουνας, -26 από το Βερολίνο, -20 από τη Μαδρίτη και -18 από την Μπασκόνια.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι χρήσιμα ή μάλλον απαραίτητα για συγκρίσεις καθώς από την ημέρα της επιστροφής του ζερβοχέρη Σέρβου γκαρντ/φόργουορντ, αυτό το ασχημόπαπο μεταμορφώθηκε σε κύκνο. Η αγωνιστική εκτόξευση της τουρκικής ομάδας κεφαλαιοποιήθηκε μέσα από τις τέσσερις διαδοχικές νίκες και την επιστροφή της σε τροχιά διεκδίκησης μιας θέσης στα Playoffs. Πρώτα αναγνωρίστηκαν τα καλοκαιρινά λάθη και τα αταίριαστα χαρακτηριστικά των παικτών που αποκτήθηκαν για να στηρίξουν το φετινό project και στη συνέχεια κατέστη σαφές ότι ήταν αναγκαία η επιστροφή ενός προσώπου που ξέρει την ομάδα κι έχει γαλουχηθεί στα δύσκολα.

Έτσι προέκυψε ο Μάρκο Γκούντουριτς, αλλάζοντας την εσωτερική αύρα. Το έμπειρο μάτι του Νάντο ΝτεΚολό αντιλήφθηκε τη διαφορά πριν καλά-καλά φτάσει στο σημείο απόλαυσης των καρπών της ευημερίας καθώς είχε πει ότι… «είναι υπέροχο που τον έχουμε κοντά μας γιατί είναι σπουδαίος παίκτης και καταλαβαίνει την ομάδα».

ΜΑΡΚΟ Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ

Σε αυτές τις τέσσερις αγωνιστικές, η Φενέρμπαχτσε είχε να διαχειριστεί εύκολο πρόγραμμα έχοντας στην Κωνσταντινούπολη τους Ολυμπιακό, Βιλερμπάν, Μπασκόνια και στο Βελιγράδι τον Ερυθρό Αστέρα. Έχει σημασία όμως το ότι κέρδισε και τα τέσσερα παιχνίδια καθώς στο προηγούμενο διάστημα είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν κέρδιζε ούτε σε οικογενειακό διπλό. Βάσει στατιστικής και εικόνας η προσθήκη του Σέρβου έπαιξε καταλυτικό ρόλο λόγω της πολυεπίπεδης προσφοράς του. Στην άμυνα, ο Λορέντζο Μπράουν βρήκε τον συμπαραστάτη (στην περιφερειακή γραμμή) που απελπισμένα αναζητούσε και η Φενέρμπαχτσε χαμήλωσε τον πήχη για τους αντιπάλους της καθώς τους περιόρισε στους 70.8 πόντους, αυξάνοντας και τις κατοχές της μέσα από τα επιπλέον δύο κλεψίματα που έχει κατά μέσο όρο.

Επιθετικά κι εκτός της δικής του προσφοράς των 10.3 πόντων, η τουρκική ομάδα πρόσθεσε 14 πόντους φθάνοντας στους 83.5π. Ο Γκούντουριτς έδωσε προσωπικότητα, δημιουργία, μπασκετικό IQ, καλύτερη ανάγνωση παιχνιδιού και συνεργασίες με τον Γιαν Βέσελι. Ο Τσέχος σέντερ σκόραρε περί των 15 πόντων κατά μέσο όρο στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια και γενικώς θύμισε τον παίκτη της καλής εποχής της Φενέρμπαχτσε.

Φθάνοντας τις εννιά νίκες σε σύνολο 19 αγώνων, πλέον η τουρκική ομάδα βάσιμα ελπίζει σε διεκδίκηση θέσης που οδηγεί στα Playoffs καθώς διαπίστωσε τα λάθη της, «σκίζοντας» το καλοκαιρινό πλάνο και αποφάσισε να στηριχθεί σε παίκτες που έχουν το Know how της διοργάνωσης.