Παναθηναϊκός: Κροάτες για όλα τα γούστα! (pics & vids)

Παναθηναϊκός: Κροάτες για όλα τα γούστα! (pics & vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Παναθηναϊκός: Κροάτες για όλα τα γούστα! (pics & vids)
Από τον Άριαν Κόμαζετς, τον Στόγιαν Βράνκοβιτς και τον Ντίνο Ράτζα, στον Γιούριτσα Ζούζα, τον Άντρια Ζίζιτς, τον Γιούριτσα Γκόλεματς και… εσχάτως τον Μάριο Χεζόνια! Το gazzetta.gr θυμίζει τους Κροάτες που φόρεσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Ο άνθρωπος πολλές φορές συναντά το πεπρωμένο στον δρόμο που διάλεξε για να το αποφύγει. Στην περίπτωση του Μάριο Χεζόνια και της μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό ως το τέλος της σεζόν, ο Κροάτης πρώην NBAer όχι μόνο δεν έκανε καμία κίνηση για να το αποφύγει, αλλά επιβεβαίωσε ότι το πεπρωμένο είναι θέμα επιλογής. Ο Παναθηναϊκός απέκτησε ξανά Κροάτη παίκτη έπειτα από τον Ρόκο Λένι Ούκιτς και το gazzetta.gr παρουσιάζει με χρονολογική σειρά τους συμπατριώτες του Χεζόνια που φόρεσαν τη φανέλα με το «τριφύλλι» στο στήθος και τις επιτυχίες τους.

ΑΡΙΑΝ ΚΟΜΑΖΕΤΣ

Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στην όγδοη θέση της κατάταξης στην κανονική περίοδο της σεζόν 1991-92 με ρεκόρ 10-12 ενώ απέτυχε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο για πρώτη και τελευταία φορά από το 1968 μέχρι σήμερα! Έτσι, λοιπόν ο Παύλος Γιαννακόπουλος πέρασε στην αντεπίθεση για την αναγέννηση του μπασκετικού τμήματος, ντύνοντας στα πράσινα τους Νίκο Γκάλη, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Τίιτ Σοκ και τον Άριαν Κόμαζετς. Εξαιρετικός σουτέρ κι ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες που έβγαλε το κροατικό μπάσκετ, ο Κόμαζετς έμεινε έναν χρόνο στον Παναθηναϊκό κι εν συνεχεία έγινε ο πρώτος ξένος παίκτης που φόρεσε τις φανέλες και των τριών μεγάλων της Αθήνας (ΠΑΟ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ), πριν το κάνει φέτος ο Ματ Λοτζέσκι.
Θέση: Γκαρντ - φόργουορντ (2μ.01)
Ημ. Γεν.: 23/1/1970
Έπαιξε στον Παναθηναϊκό: 1992-1993
Τίτλοι: Κύπελλο Ελλάδος 1993
Υπόλοιπες ομάδες: Ζαντάρ, Βαρέζε, Βίρτους Μπολόνια, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Αβελίνο.

ΣΤΟΓΙΑΝ ΒΡΑΝΚΟΒΙΤΣ

O Δαλματός «γίγαντας» αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό το 1992 έπειτα από μια από τις χειρότερες σεζόν στη σύγχρονη ιστορία των «πράσινων, έχοντας κατακτήσει προηγουμένως το ασημένιο μετάλλιο με την Κροατία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης κόντρα στην Dream Team. Αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια στον Παναθηναϊκό (1992-96) και έμεινε στην ιστορία για την τάπα στον Μοντέρο στον τελικό του Final 4 στο Παρίσι με την Μπαρτσελόνα που έφερε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην Ελλάδα και την «πράσινη» τροπαιοθήκη. Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς κατέκτησε επίσης δυο Κύπελλα με τον Παναθηναϊκό (1993, '96) ενώ συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία πεντάδα για την 25ετία 1990-2015 μαζί με τους Δημήτρη Διαμαντίδη, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Φραγκίσκο Αλβέρτη και Αντώνη Φώτση αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της ομάδας μπάσκετ του «τριφυλλιού».
Θέση: Σέντερ (2μ.18)
Ημ. Γεν.: 22/1/1964
Έπαιξε στον Παναθηναϊκό: 1992-1996
Τίτλοι: EuroLeague 1996 (Παρίσι)
Υπόλοιπες ομάδες: Ζαντάρ, Άρης, Μπόστον Σέλτικς, Μινεσότα Τίμπεργουλβς, Λος Άντζελες Κλίπερς, Φορτιτούντο Μπολόνια.

ΝΤΙΝΟ ΡΑΤΖΑ

Όσο άντεχαν τα γόνατά του, ο σπουδαίος Κροάτης έδειχνε την τεράστια κλάση του, έχοντας καθοριστική συμβολή στα δυο πρωταθλήματα του Παναθηναϊκού το 1998 και το 1999, τα πρώτα έπειτα από 14 χρόνια ανομβρίας. Ο Ράτζα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ που άφησε εποχή με τους «πράσινους» έστω κι αν δεν κατάφερε να κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο. Οι φίλοι του «τριφυλλιού» μνημονεύουν ακόμα τον πέμπτο τελικό της σεζόν 1998-99 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, εκεί όπου ο Ράτζα σκόραρε από το κέντρο στο τέλους του πρώτου ημιχρόνου, αλλάζοντας τη ψυχολογία και βγάζοντας τεράστιο πάθος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ήταν το πρώτο μπρέικ σε Game 5 στην ιστορία της Α1.
Θέση: Σέντερ (2μ.11)
Ημ. Γεν.: 24/4/1967
Έπαιξε στον Παναθηναϊκό: 1997-1999
Τίτλοι: Πρωτάθλημα Ελλάδας 1998, 1999
Υπόλοιπες ομάδες: Γιουγκοπλάστικα, Ρόμα, Μπόστον Σέλτικς, ΚΚ Ζαντάρ, Ολυμπιακός, Τσιμπόνα, ΚΚ Σπλιτ

ΝΤΑΜΙΡ ΜΟΥΛΑΟΜΕΡΟΒΙΤΣ

Ο Μουλαομέροβιτς φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2001-02 και πανηγύρισε την κατάκτηση της EuroLeague στην Μπολόνια. Κατά τη διάρκεια εκείνης της χρονιάς αντιμετώπιζε πρόβλημα δισκοκοίλης και υποβλήθηκε σε επέμβαση έπειτα από ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ήταν η περίοδος που οι τραυματισμοί είχαν… γονατίσει τους «πράσινους» αφού είχαν προηγηθεί εκείνοι των Καλαϊτζή (ρήξη χιαστών), Κουτλουάι (κάταγμα στο σκαφοειδές) και Μπαλογιάννη (κάταγμα έσω σφυρού)! Μετά το πέρασμά του από την Ούντινε και τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο «Μούλα» επέστρεψε στην Ελλάδα για τον ΠΑΟΚ (2003-05, 2008-09), τον Πανελλήνιο (2005-06) και τον Ολυμπιακό όπου αποκτήθηκε μετά από τον σοβαρό τραυματισμό του Άρβιντας Ματσιγιάουσκας.
Θέση: Πόιντ γκαρντ (1μ.95)
Ημ. Γεν.: 19/9/1974
Έπαιξε στον Παναθηναϊκό: 2001-2002
Τίτλοι: EuroLeague 2002 (Μπολόνια)
Υπόλοιπες ομάδες: Σλόμποντα Ντίτα, Τσιμπόνα, Φορτιτούντο Μπολόνια, Εφές, Ούντινε, Ρεάλ Μαδρίτης, ΠΑΟΚ, Πανελλήνιος, Ολυμπιακός, Γκιμπούσκοα, ΚΚ Ζάγκρεμπ.

ΓΙΟΥΡΙΤΣΑ ΖΟΥΖΑ

Οι εμφανίσεις του με το Ηράκλειο και η σταθερότητα που είχε στην απόδοσή του ώθησαν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να εισηγηθεί την απόκτηση του Γιούριτσα Ζούζα, αποτελώντας τη δεύτερη μεταγραφή εκείνου του καλοκαιριού έπειτα από τον Άριελ ΜακΝτόναλντ. Ο Κροάτης υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό αντί 250.000 δολαρίων ενώ στο τέλος της σεζόν 2002-03 έσπασε το χέρι του και έμεινε δυο μήνες εκτός δράσης. Πανηγύρισε το double και αποχώρησε… αθόρυβα.
Θέση: Σέντερ (2.08)
Ημ. Γεν.: 4/4/1978
Έπαιξε στον Παναθηναϊκό: 2002-2003
Τίτλοι: Πρωτάθλημα Ελλάδας 2003, Κύπελλο Ελλάδας 2003
Υπόλοιπες ομάδες: Ζαντάρ, Σάνατς, Ηράκλειο, Ιωνικός, Ρίμινι, Τσιμπόνα, Ρέθυμνο, Τσεντεβίτα, Ποτλάβα, Ζαντάρ, Τόφας, Τράμπζονσπορ, Αλ Ραγιάν, Λιετκαμπέλις.

ΑΝΤΡΙΑ ΖΙΖΙΤΣ

Ο Κροάτης φόργουορντ – σέντερ έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2007 και ήταν… δώρο για τον Παναθηναϊκό που έψαχνε για τον αντικαταστάτη του Ρομπέρτας Γιαβτόκας! Οι «πράσινοι», λοιπόν κινήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και απέκτησαν τον Ζίζιτς έπειτα από τις μεταγραφές των Στράτου Περπέρογλου και Κένεντι Ουίνστον, πλαισιώνοντας τον Ντέγιαν Τομάσεβιτς στη ρακέτα. Ο Ζίζιτς έμεινε έναν χρόνο στον Παναθηναϊκό, κατακτώντας το double.
Θέση: Φόργουορντ - σέντερ (2.07)
Ημ. Γεν.: 14/1/1980
Έπαιξε στον Παναθηναϊκό: 2007-08.
Τίτλοι: Πρωτάθλημα Ελλάδας 2008, Κύπελλο Ελλάδας 2008
Υπόλοιπες ομάδες: Σπλιτ, Τσιμπόνα, Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός, Γαλατάσαραϊ, Σαραγόσα, Τσεντεβίτα, Βιλερμπάν, Αστάνα, Μακάμπι, Πιασεντίνα.

ΝΙΚΟΛΑ ΠΡΚΑΤΣΙΝ

Ο διεθνής Κροάτης σέντερ ήλθε στον Παναθηναϊκό από την Ντιναμό Μόσχας στα μέσα της σεζόν 2007-08 ώστε να δώσει λύσεις στη ρακέτα, καθώς ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς είχε θέματα με τη μέση του ενώ μικροπροβλήματα τραυματισμών αντιμετώπιζε επίσης ο Μάικ Μπατίστ. Παρεμπιπτόντως, οι «πράσινοι» είχαν ήδη «σημαδέψει» τον Νίκολα Πέκοβιτς όμως οι εξαιρετικές εμφανίσεις του με την Παρτιζάν καθιστούσαν δύσκολη την απόκτησή του τη δεδομένη χρονική περίοδο, κάτι που έγινε στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Ο Πρκάτσιν δεν κατάφερε να… μακροημερεύσει στο «τριφύλλι» και αποχώρησε έπειτα από μερικούς μήνες,
Θέση: Σέντερ (2μ.08)
Ημ. Γεν.: 15/11/1975
Έπαιξε στον Παναθηναϊκό: 2008
Υπόλοιπες ομάδες: Σπλιτ, Τσιμπόνα, Εφές Πίλσεν, Ντιναμό Μόσχας, Ζάγκρεμπ.

ΓΙΟΥΡΙΤΣΑ ΓΚΟΛΕΜΑΤΣ

Τον Οκτώβριο του 2009 ο Γιούριτσα Γκόλεματς υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας τριών μηνών με τον Παναθηναϊκό ώστε να αποτελέσει ακόμα μια λύση στη ρακέτα. Ήταν η πιο σύντομη παρουσία Κροάτη παίκτη στην ιστορία των «πράσινων».
Θέση: Σέντερ (2μ.12)
Ημ. Γεν.: 29/5/1977
Έπαιξε στον Παναθηναϊκό: 2009
Τίτλοι: -
Υπόλοιπες ομάδες: Σλόβαν, Ολίμπια Λιουμπλιάνα, Εφές Πίλσεν, Τσιμπόνα, Ουράλ Γκρέιτ, Χάποελ Ιερουσαλήμ, Λεβαλουά, Πανελλήνιος, Ρόμα, Άλμπα, Ζαντάρ, Κολοσσός, Αβελίνο, Κρκα.

ΡΟΚΟ ΛΕΝΙ ΟΥΚΙΤΣ

Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2012 ώστε να πλαισιώσει τον Δημήτρη Διαμαντίδη στην περιφερειακή γραμμή των «πράσινων» που διένυαν τη μεταβατική εποχή, έπειτα από την αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και την… αποψίλωση του ρόστερ. Ο Κροάτης συνεχίζει το μπάσκετ στην ΚΚ Σπλιτ και ακόμα και σήμερα παραδέχεται πως η παρουσία του στον Παναθηναϊκό ήταν το αποκορύφωμα της καριέρας του, πανηγυρίζοντας δυο doubles με το «τριφύλλι» και βγάζοντας και με το παραπάνω τα… λεφτά του.
Θέση: Γκαρντ (1μ.96)
Ημ. Γεν.: 5/12/1984
Έπαιξε στον Παναθηναϊκό: 2012-2014
Τίτλοι: Πρωταθλήματα Ελλάδας 2013 & 2014, Κύπελλα Ελλάδας 2013 & 2014
Υπόλοιπες ομάδες: Σπλιτ, Τάου, Μπαρτσελόνα, Ρόμα, Ράπτορς, Μπακς, Φενέρ, Τσεντεβίτα, Βαρέζε, Καντού, ΑΕΚ, Λεβαλουά, Αντίμπ, Σπλιτ.