Ο Χεζόνια «φέρνει» double και ο Κουφός «στέλνει»... μήνυμα!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Χεζόνια «φέρνει» double και ο Κουφός «στέλνει»... μήνυμα!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για τις τελευταίες προσθήκες των «αιωνίων αντιπάλων» που ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από το buzzer των μετεγγραφών στην Euroleague. Ο υγιής “Super Mario” δίνει τέλος στις όποιες αμφιβολίες δημιουργήθηκαν για τους τίτλους στις εγχώριες διοργανώσεις, ενώ τον δικό της συμβολισμό έχει και η κίνηση του 32χρονου διεθνούς σέντερ.

Το ότι ο Μάριο Χεζόνια θα... τρελαθεί φορώντας τα «πράσινα» και δείχνοντας το τριφύλλι στο στήθος, δεν αποτελεί πλέον υποθετική πρόταση σε ένα κείμενο με ρεπορτάζ Παναθηναϊκού, ούτε ευχή φιλάθλων της ομάδας στα social media ή στα live σχόλια των αγώνων του «εξάστερου».

Πλέον, αυτή η συνθήκη δεν βρίσκεται καν στο πίσω μέρος του μυαλού του 26χρονου Κροάτη διεθνούς forward, αλλά στην τελευταία του ανάρτηση. Πολύ απλά γιατί τα όνειρα – τη σήμερον ημέραν – γίνονται συχνά πραγματικότητα. Κι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο “Super Mario” δεν θα χρειαστεί να έρθει περπατώντας στο ΟΑΚΑ (είναι στην Αμερική άλλωστε), όπως είχε δηλώσει στην αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο gazzetta.gr και στον Γιώργο Κούβαρη.

Κάπως έτσι, το μεγαλύτερο όνομα NBAer – σε σχέση με την ηλικία του – που προστίθεται στο ρόστερ της ομάδας, θα βρίσκεται σύντομα στην Αθήνα για να τεθεί στην διάθεση του Όντεντ Κάτας, μέχρι το τέλος της σεζόν. Αν υπάρχει κάτι το οποίο δύσκολα θα ζήσουμε φέτος και θα πρέπει να περιμένουμε τη νέα χρονιά (εάν κι εφόσον ο Χεζόνια ανανεώσει), αυτό είναι η υποδοχή της «πράσινης» εξέδρας στο κατάμεστο “Νίκος Γκάλης», καθώς επίσης και η εμπειρία του πρώτου «αιώνιου» ντέρμπι.

Αν και ο ίδιος μεγάλωσε, θαυμάζοντας τον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς και του Διαμαντίδη, αγάπησε την «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα του κλειστού των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και σαν επίδοξος μπασκετμπολίστας ονειρεύτηκε τον εαυτό του μέσα σ' αυτό σκηνικό, η πανδημία δεν επιτρέπει ακόμη συναθροίσεις, γιατί υπό άλλες συνθήκες σίγουρα θα πήγαινε κόσμος στο αεροδρόμιο.

Για να δούμε χαρές και πανηγύρια, λοιπόν, θα χρειαστεί να περιμένουμε. Ο κρότος της μετεγγραφικής βόμβας, όμως, που τα τελευταία εικοσιτετράωρα είχε δειλά-δειλά αρχίζει να διαρρέει χωρίς την παραμικρή επιβεβαίωση, ήταν εκκωφαντικός και αυτό γιατί ο «εκρηκτικός μηχανισμός» πυροδοτήθηκε σε μία εποχή «ισχνών αγελάδων» για την «πράσινη» ΚΑΕ και χωρίς την συνδρομή κάποιου επιφανούς οικονομικού παράγοντα.

Επομένως, απ' όλες τις απόψεις, η απόκτηση του free agent Μάριο Χεζόνια έναντι της χαμηλότερης δυνατής αποζημίωσης (οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 200.000 Ευρώ), η υπερπήδηση του «αγκαθιού» (buy-out 400.000 Ευρώ) της Μπαρτσελόνα (ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο επετεύχθη) και το πέπλο μυστικότητας με το οποίο κινήθηκαν οι άνθρωποι της ομάδας, συνιστούν μία επιτυχία τεραστίων διαστάσεων για τους «πράσινους». Πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για έναν παίκτη, που πριν 6 χρόνια επελέγη στο νο5 του draft στο ΝΒΑ κι επιστρέφει στην Ευρώπη, έχοντας βγάλει συνολικά 22 εκατομμύρια δολάρια!

Τα «συγχαρητήρια», το μήνυμα και το double που «κλειδώνει»!

Τέτοιων διαστάσεων, που ανάγκασε ακόμη και τον εντελώς ανενεργό (ελάχιστες είναι οι φορές που έχει ασχοληθεί φέτος) μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, να την σχολιάσει στα social media και να συγχαρεί δημόσια τους συντελεστές της. Αυτό κι αν είναι επιτυχία για τους γνωρίζοντες!

Με λίγα λόγια, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μετά την ανακοίνωση του «μπαμ», θύμισε τις παλιές καλές εποχές του «εξάστερου», πιστοποίησε το πανίσχυρο όνομα του brand και το κυριότερο έβαλε υποθήκη για ακόμη καλύτερες μέρες.

Σε πιο χειροπιαστό βαθμό, η παρουσία του πρώην παίκτη των Τρέιλ Μπλέιζερς, των Νικς, των Μάτζικ και της Μπάρτσα στο παρκέ, νομίζω ότι βάζει ένα τέλος στις όποιες αμφιβολίες και ανησυχίες προκάλεσε στο «πράσινο» στρατόπεδο (πιστέψτε με, δεν ήταν καθόλου αμελητέες) η εντός έδρας ήττα από τον Προμηθέα. Με τον “Super Mario” στην πεντάδα, ο Παναθηναϊκός του ΣΕΦ χρειάζεται προσπάθεια για να χάσει το double! Κι αν σε έναν τελικό Κυπέλλου (ακόμη δεν προκριθεί ούτε στα ημιτελικά), θεωρητικά μπορούν πολλά να συμβούν, σε μία τελική σειρά των playoffs, όμως, δεν υπάρχει πλέον «χώρος» για εκπλήξεις.

Εν κατακλείδι, το team των έξι φορές πρωτaθλητών Ευρώπης (Αλβέρτης, Διαμαντίδης, Καλαϊτζής και Παππάς) έκανε και πάλι το θαύμα του. Και μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, τολμώ να πω ότι διέσωσε οριστικά την εφετινή χρονιά και ταυτόχρονα έβαλε τις βάσεις και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την έλευση ενός σοβαρού επενδυτή, που θα κληθεί να συνεχίσει την υπέρβαρη κληρονομιά που έχει αφήσει η οικογένεια Γιαννακόπουλου.

Η διπλή «ανάγνωση» της κίνησης για τον Κουφό!

Χρονικά, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που μας έπιασε πρώτος απ' όλους στον ύπνο, όχι τόσο γιατί κανείς δεν περίμενε μία προσθήκη με σαν αυτή του Κώστα Κουφού (την οποία πρώτο αποκάλυψε το gazzetta.gr), όσο γιατί ελάχιστοι γνώριζαν την σοβαρότητα του τραυματισμού του Χασάν Μάρτιν, η είσοδος του οποίου στο χειρουργείο, ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την απόκτηση του Ελληνοαμερικανού ψηλού με τα 11 χρόνια προϋπηρεσίας στο ΝΒΑ.

Το ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας άναψε το «πράσινο φως» για την απόκτηση ενός σέντερ που πέρυσι – αν και άτυχος με τραυματισμούς – έδειξε ότι δεν μπορεί να κάνει την διαφορά στο υψηλότερο επίπεδο (ΤΣΣΚΑ) και δεν έχει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο τρόπο που παίζεται το σύγχρονο μπάσκετ, έχει διπλή ανάγνωση.

Την πρώτη την διαβάσατε στο blog του Κωνσταντίνου Μελάγιες κι έχει να κάνει με την επιθυμία των «ερυθρολεύκων» να τελειώσουν τη σεζόν με όσο πιο θετική νότα και σε όσο πιο καλή βαθμολογική θέση γίνεται, υπογράφοντας ένα deal που είναι “win-win” και για τις δύο πλευρές. Οι μεν Πειραιώτες θα ενισχυθούν με ένα ψηλό κορμί που έχει παραστάσεις και έφεση στο σκοράρισμα και το ριμπάουντ, ο δε παίκτης, θα ξαναβρεί αγωνιστικό ρυθμό στο κορυφαίο επίπεδο μετά το ΝΒΑ και θα έχει την ευκαιρία να βελτιώσει το αγωνιστικό του προφίλ και να βρει ευκολότερα δουλειά του χρόνου.

Το ότι ο πρώην παίκτης της ΤΣΣΚΑ, των Κινγκς, των Γκρίζλις, των Νάγκετς, των Τίμπεργουλβς και των Τζαζ, δεν είχε ομάδα μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου, σίγουρα κάτι δείχνει. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί ότι ο γεννημένος στο Κάντον του Οχάιο (με ρίζες από την Κόρινθο) δεν αναιρεί ότι υπήρξε μεγάλο όνομα για τα δεδομένα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται και από τα 50 εκατομμύρια δολάρια που έχουν συνολικά μπει στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Πίσω από την αιφνιδιαστική κίνηση του Ολυμπιακού, λοιπόν, κρύβεται και μία στρατηγική που έχει ως απώτερο σκοπό να περάσει ένα ηχηρό μήνυμα προς την αγορά. Με φόντο πάντα την επόμενη σεζόν.

Το ότι φέτος, εκ του αποτελέσματος αλλά και της συνολικής της απόδοσης, η ομάδα απέτυχε στον μοναδικό αγωνιστικό της στόχο (υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας για να είμαστε δίκαιοι), που ήταν η πρόκριση στα playoffs της Euroleague, το ότι έγιναν λάθη σχεδιασμού και για 2η συνεχή σεζόν, υποχρεώνεται να «κατεβάσει ρολά» από τα μέσα της άνοιξης, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο σύλλογος μικραίνει ως μέγεθος.

Ίσα-ίσα που οι αδελφοί Αγγελόπουλοι είναι αποφασισμένοι και να ξοδέψουν περισσότερα (αν χρειαστεί) αλλά και να πάρουν γενναίες αποφάσεις, για να επαναφέρουν τους «ερυθρόλευκους» στο επίπεδο που αρμόζει στο κύρος και την ένδοξη ιστορία τους. Το ότι δεν πετούν «λευκή πετσέτα» στα 10 εναπομείναντα παιχνίδια της σεζόν και μπαίνουν στην διαδικασία να περισώσουν ό,τι σώζεται, έχει διαφορετικό αντίκτυπο στους φιλάθλους και άλλη επιρροή στην πιάτσα των ατζέντηδων.

Η νέα χρονιά προμηνύεται εντελώς ξένη σε σχέση με τα όσα είχαμε συνηθίσει, οπότε προετοιμαστείτε για ηχηρή στήριξη προς το πρόσωπο του 55χρονου Έλληνα τεχνικού αλλά και ριζικές αλλαγές στο κομμάτι του έμψυχου δυναμικού. Με τα σημερινά δεδομένα, τα γήπεδα δεν προβλέπονται και του χρόνου άδεια, η προοπτική ενός υψηλότερου budget δεν μοιάζει απορριπτέα και οι καλύτερες ευρωπαϊκές μέρες δεν θα παραπέμπουν σε μία... ουτοπία!

Υγ.1: Η απίστευτη σύμπτωση που συνδέει Κουφό και Χεζόνια, είναι ότι το πρώτο ευρωπαϊκό ματς στο οποίο θεωρητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν (από την στιγμή που θα έχουν πατήσει το πόδι τους στην Αθήνα), είναι κόντρα στις πρώην ομάδες τους στην Euroleague.

Υγ.2: Ο μεν Κώστας που αναμένεται στην Ελλάδα την Τρίτη (23/02), θα μπορούσε να παίξει κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, ασχέτως αν δεν θα χρησιμοποιηθεί.

Υγ.3: Ο δε Μάριο, που θα αφιχθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέσα στο επόμενο 48ωρο, θα συναντήσει την ομάδα πιθανότατα το ερχόμενο Σάββατο (27/02) και θα παίξει για πρώτη φορά την ερχόμενη Τρίτη (02/03), στο ΟΑΚΑ κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!