Η Μπαρτσελόνα έχει ρεκόρ 15-2 και έναν τίτλο μετά την κρίση Ερτέλ!

Γιάννης Σταυρουλάκης
Η Μπαρτσελόνα έχει ρεκόρ 15-2 και έναν τίτλο μετά την κρίση Ερτέλ!
Το gazzetta.gr παρουσιάζει την πορεία της Μπαρτσελόνα από τις 22 Δεκεμβρίου, όταν ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση της προπονητικής καριέρας του κι έκτοτε οι Καταλανοί μετρούν 15 νίκες σε 17 αγώνες, έχοντας κατακτήσει το Copa del Rey.

Η τελευταία σημείωση σε ό,τι έχει να κάνει με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και την παρουσία του στην άκρη του πάγκου της Μπαρτσελόνα ήταν ο θρίαμβος επί της Ρεάλ το βράδυ της Κυριακής 14/2 στον τελικό του Copa del Rey που φέτος διεξήχθη στη Μαδρίτη. Παρεμπιπτόντως, τα προηγούμενα έξι χρόνια οι Καταλανοί είχαν κατακτήσει μόλις τρεις τίτλους (Supercopa 2015, Copa del Rey 20118 & 2019), αλλάζοντας τέσσερις προπονητές σε αυτό το διάστημα (Πασκουάλ, Μπαρτζώκας, Αλόνσο, Πέσιτς). Ήταν, επίσης το πρώτο τρόπαιο για τη superteam που έστησαν πέρσι οι μπλαουγκράνα με την απόκτηση του Νίκολα Μίροτιτς, προσφέροντας στον πρώην NBAer το πιο υψηλό συμβόλαιο στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και τις προσθήκες των Άλεξ Αμπρίνες, Μπράντον Ντέιβις, Κόρι Χίγκινς και φέτος πλαισιώθηκαν με τον Νικ Καλάθη. Μια ομάδα που είναι… υποχρεωμένη τρόπον τινά να κερδίζει σε κάθε παιχνίδι, έχοντας πέρσι 28.2 εκατομμύρια ευρώ χασούρα στο τμήμα μπάσκετ ως αποτέλεσμα (και) των χρημάτων που επενδύθηκαν για τους σούπερ σταρ που ήλθαν στο Palau Blaugrana.

Η ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης τον περασμένο Σεπτέμβριο στον τελικό του Supercopa δεν ήταν… ακριβώς η ιδανική εκκίνηση για την Μπαρτσελόνα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Σάρας αποχώρησε το περασμένο καλοκαίρι από τη Ζαλγκίρις Κάουνας, ένα ασφαλές περιβάλλον όπου είχε την ευκαιρία να εργαστεί απερίσπαστος και απολαμβάνοντας την καθολική αποδοχή των συμπατριωτών του. Πολλοί, δε χαρακτηρίζουν τον Γιασικεβίτσιους ως ό,τι καλύτερο συνέβη στο λιθουανικό μπάσκετ έπειτα από τον Άρβιντας Σαμπόνις και την υπερηχητική Ζαλγκίρις του Γιόνας Καζλάουσκας που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1999. Για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο κόουτς Γιασικεβίτσιους κλήθηκε να συνεργαστεί με παίκτες top επιπέδου. Σε έναν οργανισμό σαν την Μπαρτσελόνα που έχει να προκριθεί σε Final 4 από το 2014 έχοντας απέναντί του τον Πάμπλο Λάσο των 20 τίτλων σε 10 χρόνια με τη Ρεάλ, αποτελώντας εσχάτως τον προπονητή με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία των blancos, ξεπερνώντας τον θρύλο Λόλο Σάινθ.

Η Μπαρτσελόνα είναι υποχρεωμένη να ζει με την πίεση και εκείνη η ήττα από τους Μαδριλένους στις αρχές της σεζόν έθεσε ξανά εν αμφιβόλω το οικοδόμημα των μπλαουγκράνα. Η μεγάλη κρίση δεν είχε έλθει ακόμα. Το καλεντάρι της 16ης αγωνιστικής της EuroLeague έστειλε την Μπάρτσα στην Κωνσταντινούπολη για τον αγώνα με την Εφές. Οι Τούρκοι επικράτησαν με 87-79 όμως αυτό ήταν το… λιγότερο σε σχέση με όσα ακολούθησαν και κλόνισαν το «Κάτι Παραπάνω Από Ένα Κλαμπ» που ακολουθεί τους Καταλανούς. Ο Τομά Ερτέλ δεν μπήκε στο αεροπλάνο, καθώς κατηγορήθηκε πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης! Ήταν μια απόφαση που εξέθεσε το κλαμπ και τον Σάρας, προκαλώντας αντιδράσεις ανά την Ευρώπη. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και υπόλοιποι παίκτες του επέστρεψαν από την Τουρκία με σκυμμένα τα κεφάλια, ουδείς τοποθετήθηκε δημόσια για την κρίση μέχρι τη στιγμή που η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε πως ο Ερτέλ αποδεσμεύτηκε. Η ομάδα ενίσχυσε την περιφέρειά της με την προσθήκη του Λίο Βέστερμαν, κάνοντας restart.

Ο πρώτος αγώνας μετά την κρίση ήταν το Clásico στη Μαδρίτη, εκεί όπου η Μπαρτσελόνα πανηγύρισε τη νίκη χάρη στη μεγάλη εμφάνιση του Νίκολα Μίροτιτς! Ακολούθησαν οι νίκες στην EuroLeague επί των Βαλένθια, Χίμκι, ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Ολυμπιακού και Ερυθρού Αστέρα. Το ίδιο και στην ισπανική λίγκα κόντρα στις Φουενλαμπράδα, Μανρέσα, Γκιμπούσκοα, Μούρθια και Μπιλμπάο. Δίχως ήττες! Στο Copa η Μπαρτσελόνα απέκλεισε διαδοχικά τις Μάλαγα και Μπασκόνια, πανηγυρίζοντας τον τίτλο κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης! Οι μοναδικές ήττες από τις 22 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα ήταν εκείνες από την Εφές στο Palau και την Μπάγερν στο Μόναχο. Σε αυτό το διάστημα ο Νικ Καλάθης βγήκε μπροστά, ο Βέστερμαν «κούμπωσε» ιδανικά και ο Νίκολα Μίροτιτς έχει κάθε λόγο να δηλώνει πως το φετινό Copa del Rey ήταν μόνο η αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ