Βαλένθια – Ζαλγκίρις 78-79: Ασύλληπτος Γκριγκόνις και νίκη με buzzer beater! (vid)

Gazzetta team
Βαλένθια – Ζαλγκίρις 78-79: Ασύλληπτος Γκριγκόνις και νίκη με buzzer beater! (vid)
Ούτε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ δεν θα μπορούσε να συλλάβει το σενάριο του αγώνα στη Βαλένθια όπου η Ζαλγκίρις επικράτησε με 78-79 των Ισπανών με άνθρωπο της τελευταίας στιγμής τον Μάριους Γκριγκόνις.

Αυτό που έγινε στη Βαλένθια ήταν ασύλληπτο. Η Ζαλγκίρις είχε τη νίκη στα χέρια της 43.9’’ πριν το τέλος όταν προηγήθηκε με 70-77. Μέσα σε 40 δευτερόλεπτα η Βαλένθια έκανε 8-0 σερί και προηγήθηκε με 78-77, αλλά στην εκπνοή του αγώνα ο Μάριους Γκριγκόνις έβαλε ένα απίστευτο καλάθι κι έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα του να κάνει όνειρα για πρόκριση στα Playoffs.

Τα πρώτα 3:30 αγωνιστικά μάλλον λειτούργησαν παραπλανητικά ως προς την εξέλιξη του αγώνα καθώς η Βαλένθια προηγήθηκε με 10-2, αλλά γρήγορα η Ζαλγκίρις ισορρόπησε το παιχνίδι. Η λιθουανική ομάδα βασίστηκε στην ευστοχία του Ρούμπιτ το μακρινό σουτ, είχε συνολικά 4/6 προσπάθειες και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 20-20.

Αυτό που είχε η Ζαλγκίρις ήταν συνέπεια στην επίθεση και δημιουργία. Η μπάλα κατέληγε στα χέρια των Γιανκούνας και Λοβέρν, συνολικά οι δύο «ψηλοί» έδωσαν 17 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και σταδιακά οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να χτίζουν διαφορά φτάνοντας στο +9 (38-47) στο τέλος του ημιχρόνου. Στο ίδιο διάστημα, είχαν συνοδοιπόρο και την αποτελεσματικότητα στο μακρινό σουτ (7/10).

Η Ζαλγκίρις συνέχισε να βγάζει συνεργασίας με βασικούς δημιουργούς τους Γιακουμπάιτις, Γκριγκόνις κι αυτό της έδωσε τη δυνατότητα διατήρησης της διαφοράς (48-58, 27’). Εκεί η Βαλένθια βρήκε λύσεις από τους Πρέπελιτς, Λαμπεϊρί, κράτησε τους Λιθουανούς στους δύο πόντους μέχρι το τέλος του ημίχρονου, αλλά δεν βρήκε τον τρόπο για να πλησιάσει περισσότερο στο σκορ (55-60, 30’).

Στην προσπάθεια για ολική ανατροπή, η Βαλένθια αστόχησε σε πέντε ελεύθερα τρίποντα κι έτσι για τη Ζαλγκίρις βγήκε ανώδυνα ένα διάστημα με πολλά λάθη και χαμένα αμυντικά ριμπάουντ (60-64, 34’). Οι λεπτές ισορροπίες διατηρήθηκαν με την είσοδο του αγώνα στα τελευταία τρία λεπτά (67-70). Λοβερν και Ρούμπιτ έδωσαν τέσσερις «μεγάλους» πόντους στη Ζαλγκίρις, έτσι ξέφυγε με 67-74 (38:30). Στην απόπειρα επιστροφής της Βαλένθια, ο Γουόκαπ απάντησε μ’ ένα μεγάλο τρίποντο, αλλά αυτό που ακολούθησε ήταν απίστευτο.

Ο Πρέπελιτς έβαλε ένα «ξεκούραστο» τρίποντο (73-77, 36’’ πριν το τέλος), στην επίθεση της Ζαλγκίρις, Γουόκαπ και Λοβέρν πήραν δύο επιθετικά ριμπάουντ αλλά αντί ο δεύτερος να ξοδέψει τα δευτερόλεπτα προσπάθησε ανεπιτυχώς να εκτελέσει και στο transition παιχνίδι ο Χέιζ έδωσε τρεις βολές στον Κάλινιτς! Ο τελευταίος ευστόχησε στις δύο (75-77), η Ζαλγκίρις έχασε το αμυντικό ριμπάουντ και ο Βαν Ρόσομ ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων 3.3’’ πριν το τέλος (78-77). Κι εκεί που η Βαλένθια είχε αγκαλιάσει τη νίκη, σε νεκρό χρόνο ο Γκριγκόνις πέτυχε ένα απίστευτο καλάθι και χάρισε τη νίκη στην ομάδα!

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Το παιχνίδι κρίθηκε σε νεκρό χρόνο με το απίστευτο καλάθι του Γκριγκόνις, κρύβοντας έτσι την αυτοκτονικές τάσεις της Ζαλγκίρις. Στο μεγαλύτερο διάστημα η Ζαλγκίρις έπαιξε μπάσκετ συνεργασιών, αλλά η Βαλένθια βρέθηκε μια ανάσα από το να «κλέψει» τη νίκη.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Προφανώς ο Γκριγκόνις με το απίστευτο καλάθι στην εκπνοή του αγώνα. Ρούμπιτ και Λοβέρν «κουβάλησαν» την ομάδα τους στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, έδωσαν και τους τέσσερις κρισιμότερους πόντους στο τέλος. Σ’ ένα ακόμη παιχνίδι, ο Γουόκαπ αποδείχθηκε παίκτης της τελευταίας στιγμής για τη Ζαλγκίρις

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο νεαρός Γιακουμπάιτις ήταν ο βασικός δημιουργός της Ζαλγκίρις

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Ουίλιαμς είχε πρόβλημα στον μηρό, έπαιξε επτά λεπτά και δεν φάνηκε. Ο Σαν Εμετέριο πήρε χρόνο αλλά ήταν άστοχος, ομοίως και ο Κάλινιτς

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το buzzer beater Γκριγκόνις.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Βαλένθια είχε 1/9 τρίποντα στην τελευταία περίοδο. Η Ζαλγκίρις λειτούργησε σαν παιδική ομάδα όταν προηγήθηκε με 70-77

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τι άλλο από το καλάθι του Γκριγκόνις που χάρισε τη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 20-20, 38-47, 55-60, 78-79