Ρεάλ-Παναθηναϊκός 76-66: Άργησε και πάλι να δείξει σημάδια ζωής

Γιώργος Κούβαρης
Ρεάλ-Παναθηναϊκός 76-66: Άργησε και πάλι να δείξει σημάδια ζωής
Ο Παναθηναϊκός ήταν για άλλο ένα ματς τραγικός στο πρώτο ημίχρονο έχοντας βρεθεί στο -22 αλλά στο δεύτερο μισό ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και κατάφερε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στη Μαδρίτη, γνωρίζοντας ωστόσο την ήττα από τη Ρεάλ με 76-66. Κέρδος ο Όγκουστ, ανεβασμένος ο... υπ' ατμόν, Φόστερ.

Αντιστρόφως ανάλογη ήταν για μία ακόμη φορά η παρουσία του Παναθηναϊκού στα παρκέ της EuroLeague. Ένα... χαμένο πρώτο ημίχρονο και ένα δεύτερο ημίχρονο εξαιρετικής αμυντικής προσπάθειας, μεγάλης ανατροπής, αλλά και αργοπορημένης αντίδρασης.

Όπως και κάνει στα περισσότερα ματς της φετινής σεζόν. Το ενθαρρυντικό για τους «πράσινους» είναι ότι δεν παράτησαν το παιχνίδι στο -22 (49-27) του ημιχρόνου και με αντεπίθεση διαρκείας στο δεύτερο ημίχρονο κατάφεραν να μειώσουν και στους πέντε πόντους (66-61) πέντε λεπτά πριν από το τέλος. Όμως κάποιες λεπτομέρειες και βιαστικές επιλογές στην επίθεση στάθηκαν αρκετές για να μην κάνει ο Παναθηναϊκός το βήμα παραπάνω και ολοκληρώσει μια επική ανατροπή.

Τα ευχάριστα νέα για τον Όντεντ Κάτας ήρθαν από τον «ανεβασμένο» Ζακ Όγκουστ, ο οποίος προσπάθησε να καλύψει το «κενό» του Παπαγιάννη έχοντας 13 πόντους με 5/7 δίποντα, 3/4 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 λάθη. Ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός κυνηγώντας πολλές χαμένες μπάλες στο ματς. Επίσης ο... υπ' ατμόν Μάρκους Φόστερ ήταν ιδιαίτερα θετικός (αν και του καταλογίζεται μια βιαστική επιλογή με το σκορ στο 66-61 με αποτέλεσμα να απολέσει την ευκαιρία για το -3) έχοντας 11 πόντους με 4/6 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 3 ασίστ και 3 ριμπάουντ.

Ο Νέντοβιτς ήταν άστοχος έξω από τα 6.75 μέτρα (6/10 δίποντα, 1/6 τρίποντα αλλά τελείωσε το ματς με 18 πόντους) την ώρα που ο Γκάμπριελ Ντεκ ήταν ο καλύτερος παίκτης της Ρεάλ με 20 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Το ματς

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για τον Παναθηναϊκό. Η αστοχία στα τρίποντα και κάποια αχρείαστα λάθη (επιθετικο φάουλ ή πάσα στα πόδια του ψηλού) έδωσαν την ευκαιρία στη Ρεάλ να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο και παράλληλα να «διάβαζε» πολύ καλά τα όσα της έδινε η άμυνα των «πρασίνων». Είναι χαρακτηριστικό ότι πήρε αρκετούς ίδιους πόντους με «κοψίματα» από την baseline και τον Τέιλορ να «τελειώνει» τις φάσεις.

Από τη στιγμή που το καλάθι των Μαδριλένων έμοιαζε με κουμπότρυπα (0/5 τρίποντα στο α' δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός) και ο Ταβάρες ανανέωνε επιθέσεις της Ρεάλ και τις οποίες μετέτρεπε σε πόντους ο Ντεκ, η διαφορά έφτασε τους 13 πόντους (25-12) με τη λήξη της πρώτης περιόδου. Ένα διάστημα όπου δεν δούλευε τίποτα σωστά για το «τριφύλλι» έχοντας 5/17 εντός παιδιάς, ενώ οι Μαδριλένοι μετρούσαν 9/11 δίποντα και 1/5 τρίποντα.

Ο Κάτας ανακάτευε συνέχεια την τράπουλα, άλλαζε συνέχεια πρόσωπα και σχήματα, αλλά ουδέποτε κατάφερε να βρει την κατάλληλη ισορροπία στις δύο πλευρές του παρκέ. Από τη στιγμή που ανέβασε στροφές ο Φαμπιάν Κοζέρ με 11 πόντους 3/3 τρίποντα και ο Κάρλος Αλοθέν αποτέλεσε τον άξιο συμπαραστάτη του (9π., 3ασ.) η παράσταση στο «WiZink Center» είχε μόνο τη Ρεάλ σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι αριθμοί του πρώτου ημιχρόνου όπου η διαφορά έφτασε το +22 (49-27) μιλούν από μόνοι τους. Η Ρεάλ είχε 12/16 δίποντα, 5/12 τρίποντα, 10/12 βολές, ενώ ο Παναθηναϊκός μόλις 12/26 δίποντα, 0/10 τρίποντα, 3/4 βολές, εννέα ασίστ λιγότερες (14-5) και τέσσερα λάθη περισσότερο (6-2) από τους γηπεδούχους.

Το τρίτο δεκάλεπτο των «πρασίνων» ήταν ό,τι καλύτερο είχαν να επιδείξουν. Κάποιες καλές άμυνες, σε συνδυασμό με πιο... ορθολογικές επιλογές στην επίθεση, μετέτρεψαν το -22 σε -9 με επιμέρους 9-22! Ο Μποχωρίδης ήταν εκείνος που είχε ανεβάσει την απόδοσή του στην άμυνα, έδωσε κάποιες επιθετικές ανάσες, ενώ ο Παναθηναϊκός βρήκε και κάποια σουτ από την περιφέρεια (3/8 τρίποντα στην 3η περίοδο) για το 58-49! Σ' εκείνο το σημείο το «τριφύλλι» είχε δείξει για τα καλά σημεία ζωής στο ματς, αλλά ένα μίνι ξέσπασμα του Ντεκ έφερε και πάλι τους Μαδριλένους στο +14 (64-50) στο 30'.

Όμως ο Μάρκους Φόστερ έκανε την... έκπληξη και ύστερα από πολύ καιρό αποτέλεσε τον παίκτη-κλειδί για τον Όντεντ Κάτας (τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση) για να «ψαλιδίσει» ο Παναθηναϊκός την διαφορά και να μειώσει σε 66-61! Όμως δύο διαδοχικές άστοχες επιθέσεις από Φόστερ και Μακ δεν βρήκαν στόχο και κάπως έτσι η Ρεάλ με σερί τρίποντα των Αμπάλδε και Γιουλ έριξε, ουσιαστικά, τους τίτλους τέλους του ματς.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Το +22 του πρώτου ημιχρόνου με τα 12/16 δίποντα ήταν το καλύτερο εχέγγυο για τη Ρεάλ προκειμένου να ελέγξει το ματς και να νιώθει πιο άνετα στο WiZink Center. Επιπλέον είχε καλύτερη δημιουργία και φυσικά το 63% στα δίποντα.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Γκάμπριελ Ντεκ πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του στην EuroLeague έχοντας 20 πόντους με 6/7 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 5/5 βολές, 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο αλλά και 4 λάθη με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 29 μονάδες στο PIR.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Κάρλος Αλοθέν ήταν εκείνος που βοήθησε πολύ τη Ρεάλ στο ματς με 13 πόντους και 4 ασίστ, ενώ ο Κοζέρ εκείνος που έστειλε τη διαφορά στο +22 στο πρώτο ημίχρονο.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Την στιγμή που ο Παναθηναϊκός είχε μειώσει σε 66-61 στο 35' στη συνέχεια δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί δύο διαδοχικές επιθέσεις και ύστερα από εύκολες (φαινομενικές) προσπάθειες των Φόστερ και Μακ. Αποτέλεσμα; Τρίποντο ο Αμπάλδε για το 69-61 στο 36' και τρίποντο και ο Γιουλ στο 37' για το 72-61. Και κάπου εκεί το παιχνίδι τελείωσε.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος αγωνίστηκε μόλις 7 λεπτά χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το εντυπωσιακό κάρφωμα του Ζακ Όγκουστ στο πρώτο ημίχρονο μετά από εξαιρετική έμπνευση και ασίστ του Μάρκους Φόστερ.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Ρεάλ 3/13 τρίποντα του δευτέρου ημιχρόνου όπως επίσης και τα 16 λάθη. Ο Παναθηναϊκός ΟΛΟ το πρώτο ημίχρονο!

Τα δεκάλεπτα: 25-12, 49-27, 64-50, 76-66