Ζενίτ: Το φαινόμενο της Euroleague (pics)

Ζενίτ: Το φαινόμενο της Euroleague (pics)

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ζενίτ: Το φαινόμενο της Euroleague (pics)
Η Euroleague Greece εξηγεί μερικούς από τους λόγους που η Ζενίτ πραγματοποιεί αυτή την πορεία.

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η Euroleague στην ερώτηση «ποια ομάδα θα είναι φετινή έκπληξη της διοργάνωσης;», ένα μεγάλο ποσοστό θα απαντούσε η Ζενίτ.

Μετά από 21 αγωνιστικές (19 για την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης) οι Ρώσοι βρίσκονται στην τρίτη θέση της κατάταξης, η παρουσία τους στα playoffs που ήταν κι ο βασικός τους στόχος θεωρείται δεδομένη και είναι στο χέρι τους να έχουν ακόμη και πλεονέκτημα έδρας στην επόμενη φάση.

Η Euroleague Greece αναλύει το φετινό project της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ κι εξηγεί την πορεία της η οποία μόνο τυχαία δεν είναι.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΣΑΒΙ ΠΑΣΚΟΥΑΛ

Διοίκηση και προπονητής αποτελούν τον βασικό πυλώνα κάθε ομάδας. Αυτοί δίνουν την κατεύθυνση. Πέρυσι οι διοικούντες της Ζενίτ επέλεξαν να πορευτούν με τον Ισπανό τεχνικό κι αυτομάτως γνωστοποίησαν τις... ορέξεις τους διότι δεν πας να πάρεις έναν από τους καλύτερους Ευρωπαίους προπονητές αν δεν έχεις μεγαλεπήβολα σχέδια.

Από τότε ξεκίνησαν να δημιουργούνται οι βάσεις εντός και εκτός παρκέ, για τη χρονιά που διανύουμε. Η τεχνογνωσία και το χτίσιμο μιας ομάδας επεκτείνονται σε πολλούς τομείς οι οποίοι είναι βασικοί για την εύρυθμη λειτουργία οποιασδήποτε ομάδας.

ΜΙΚΡΟ ΜΠΑΤΖΕΤ ΚΑΙ ΡΟΣΤΕΡ ΜΕ ΡΟΛΟΥΣ

Το χτίσιμο κι η δημιουργία της ομάδας με ένα μπάτζετ που δεν είναι από τα μεγαλύτερα
της Euroleague είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Πολλοί μπορεί να φαντάζονται «τρελά» χρήματα όμως η ρωσική ομάδα κοστίζει 8-9 εκατομμύρια ευρώ (αποδοχές παικτών και προπονητών).

Οι επιλογές των παικτών που παρέμειναν και αυτών που πήγαν φέτος στη Ζενίτ ήταν οι κατάλληλες για την δημιουργία ενός αξιόμαχου συνόλου το οποίο με πολύ δουλειά έφτασε στο σημείο που βρίσκεται.

Ο Πασκουάλ πόνταρε πολλά στο κίνητρο των παικτών, Ο Πάνγκος προερχόταν από χρονιά απραξίας στην Μπαρτσελόνα λόγω και προβλημάτων υγείας. Ο Γκουντάιτις προερχόταν από ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού, ο Πονίτκα έψαχνε την καθιέρωση στο υψηλό επίπεδο, ο Ρίβερς έμοιαζε να μην ενδιαφέρει καμία ομάδα της Euroleague, ο Πόιθρες εντυπωσίασε στο Eurocup και βρήκε χώρο στην Euroleague.

Ο Ισπανός τεχνικός και οι συνεργάτες του μεταξύ των οποίων κι ο Ελληνας Διαμαντής Παναγιωτόπουλος, έδωσαν τα κλειδιά της ομάδας στον Πάνγκος κι αυτός ανταποκρίνεται περίφημα. Ο Πονίτκα νιώθει άνετα ακόμη και ως point guard, ο Γκουντάιτις αισθάνεται αναγεννημένος κι ο Τόμας έχει ανεβάσει αρκετά επίπεδα το παιχνίδι του.

Τεράστιο επίσης πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός πως όλοι οι παίκτες της ομάδας αισθάνονται σημαντικοί. Ο Χόλινς, ο Μπάρον, ο Ζούμπκοφ, ο Ρίβερς ο Φριντζόν γνωρίζουν πως έχουν ένα σημαντικό ρόλο στο rotation ενώ ο ρούκι Πόιθρες έχει βρει ένα περιβάλλον το οποίο αφενός του μαθαίνει πράγματα και αφετέρου βρίσκει χώρο δράσης.

ΠΟΛΛΟΙ ΣΟΥΤΕΡ, ΚΑΛΗ ΑΜΥΝΑ

Το μπάσκετ της Ζενίτ είναι στοχευμένο και στις δύο πλευρές. Ο Τσάβι Πασκουάλ ζητά από τους παίκτες του να «διαβάζουν» τα mismatch κι αν αυτά δεν υπάρχουν, τα δημιουργούν τα συστήματα που έχει.

Επίσης ο Ισπανός γέμισε την ομάδα με σουτέρ αφού το θεωρεί σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Το μακρινό σουτ «μεγαλώνει» το γήπεδο δημιουργώντας χώρους δράσης. Χόλινς, Μπάρον, Ρίβερς και Φριντζόν δε συγχωρούν.

Πάνγκος, Τόμας και Ζούμπκοφ είναι συνεπείς από τα 6.75.

Στην πίσω πλευρά του παρκέ η ομάδα βγάζει μία «σκληράδα» και για αυτό αποτελεί μία από τις καλύτερες άμυνες της διοργάνωσης.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την επιθετική πολυφωνία έχουν φέρει τη Ζενίτ στη θέση που είναι ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πολύ νωρίς ταλαιπωρήθηκε (σχεδόν) όλη η ομάδα από τον κορονοϊό.

Αρκετοί εξ όσων νόσησαν καθυστέρησαν να βρουν τον εαυτό τους, ωστόσο η ομάδα έμεινε πιστή στις αρχές και στο πλάνο της και δεν παρουσιάστηκε ευάλωτη αγωνιστικά.

Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΦΕΡΕ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ

Η Ζενίτ δεν είναι σύλλογος με ιστορία και βαρύτητα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Θέλει να γίνει. Μπορεί και να γίνει.

Η παρουσία του Μάνου Παπαδόπουλου πρόσφερε άμεσα βελτίωση σε κομβικά θέματα για τη λειτουργίας της ομάδας της Αγίας Πετρούπολης. Σε τέτοιου είδους θέματα η Ζενίτ βρισκόταν αρκετά πίσω οπότε ακόμη και οι απλές αποφάσεις του Έλληνα GM έφεραν άμεσο και δραστικό αποτέλεσμα.

Είναι πολύ σημαντικό οι παίκτες να αισθάνονται πως το μοναδικό που τους απασχολεί είναι η προπόνηση και το παιχνίδι αφού για όλα τα άλλα ζητήματα έχει φροντίσει ο GM της ομάδας.