Αναθυμιάσεις στο ντεπόζιτο

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Αναθυμιάσεις στο ντεπόζιτο
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός έχασε το αποψινό ματς από τα αποδυτήρια - του Γιαντ Ελιάου.

Το παιχνίδι με τη Βιλερμπάν, ο Ολυμπιακός το έχασε προτού ακόμη πηδήξουν ο Έλις με τον Φαλ για το τζάμπολ. Οι Γάλλοι κέρδισαν την παρτίδα το βράδυ της Τρίτης, όταν οι ίδιοι ψευτοπροετοιμάζονταν για το σχεδόν φιλικό ματσάκι με τον Παναθηναϊκό, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» έβγαζαν το λάδι τους στο Ισραήλ.

Εξουθενωμένος από την υπερπροσπάθεια του Τελ Αβίβ, από το ταξίδι που ακολούθησε και από τις απουσίες που τον αποδεκάτισαν, ο Ολυμπιακός της Παρασκευής ήταν ένα όχημα με άδειο ντεπόζιτο, που πάσχιζε να πάρει την ανηφόρα με τις αναθυμιάσεις.

Τα ξένοιαστα γαλλάκια ολοκλήρωσαν το τουριστικό τους ταξίδι με ένα θεσπέσιο χαμόγελο, ίσα ίσα για να θυμίσουν αυτό που έγραφα προχθές: ομάδα που συντρίβει ολόκληρη Μπαρτσελόνα δεν είναι αμελητέα ποσότητα.

Για τη συγκεκριμένη συγκυρία, η Βιλερμπάν ήταν ο λάθος αντίπαλος για τον Ολυμπιακό. Μία καλοπροπονημένη ομάδα ρυθμού, αθλητική και γρήγορη, που μπορεί να αμυνθεί με δόντια, αλλά και να πάρει ανάσες πάνω στο παρκέ χάρη στην παρουσία του πανύψηλου Φαλ.

Όσες φορές ο Σλούκας ξεκινούσε να διασχίσει το ναρκοπέδιο, έχανε τον ορίζοντα από τα μάτια του. Οι 6 ασίστ που μοίραζε ο ηγέτης του Ολυμπιακού μετά την πιστολιά του αφέτη (όταν το σκορ έγινε 12-5) δεν ήταν παρά οφθαλμαπάτη.

Οι προσωπικοί φρουροί του τού έβγαλαν ξινά τα γενέθλια, είτε στήνοντας οι ίδιοι αναχώματα είτε κατευθύνοντας το παιχνίδι πάνω στον Κύκλωπα των 2,20 μ.

Ο Φαλ μπορεί να βρέθηκε γρήγορα στον πάγκο με 2 φάουλ, αλλά αυτή η απουσία τον βοήθησε να επιστρέψει φρέσκος στο δεύτερο ημίχρονο και να κάνει τη ζωή των αντιπάλων του βασανιστήριο.

Οι ψηλοί του Ολυμπιακού έφτυναν αίμα για κάθε ριμπάουντ και υποχρεώνονταν να οπισθοχωρήσουν για να κλείσουν τους διαδρόμους της πάσας.

Η Βιλερμπάν μπορεί να μη διέπρεψε στο περιφερειακό σουτ απόψε, αλλά είχε έναν παίκτη-πολυεργαλείο που γέμιζε το γήπεδο και έκανε σωστά όλες τις δουλειές, τόσο στην άμυνα και στην επίθεση.

Δεν έφτασε τυχαία στο ΝΒΑ ο Γκερσόν Γιαμπουσέλε ούτε ήταν γκάφα των Αμερικανών η επιλογή του στο νούμερο 16 του ντραφτ του 2015. Aπλώς, έπεσε σε βιαστικούς και άργησε λιγάκι να ωριμάσει.

Η κόπωση ζωγραφίστηκε ανάγλυφα σε κάθε κίνηση των παικτών του Ολυμπιακού. Οι αντιδράσεις ήταν όλες αργές, τα σουτ σταματούσαν στο μπροστινό μέρος τα στεφάνης, τα μπασίματα έπεφταν σε τείχος, οι πάσες κατέληγαν σε ξένα χέρια, οι βολές κατέληγαν στο σίδερο.

Οι Χάρισον, Σπανούλς φάνηκαν λίγο παραπάνω επειδή είχαν γεμάτα πνευμόνια, ενώ ο ΜακΚίσικ έχει φυσικά αποθέματα ενέργειας και άντεξε να μείνει 28 λεπτά στο παρκέ.

Η απουσία του Μάρτιν υποχρέωσε τον Μπαρτζώκα να κρατήσει τον Ζαν-Σαρλ αποκλειστικά για τη θέση «5», ενώ ο τραυματισμός του Λαρεντζάκη αφαίρεσε έναν πολεμιστή από την εξίσωση.

Ο Ολυμπιακός κατόρθωσε να καμουφλάρει σε προηγούμενους αγώνες το κενό του Παπανικολάου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το εγχείρημα είναι εύκολο.

Η επικράτηση στα ριμπάουντ (33-31) είναι μία μικρή νίκη, κενή ωστόσο περιεχομένου.

Με την άμυνα να κυνηγάει ανεμόμυλους μετά το πρώτο δεκάλεπτο και με την επιθετική λειτουργία να ακροβατεί στα όρια της κατάρρευσης, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε ούτε μία φορά να φτάσει σε απόσταση ενός σουτ.

Η εικόνα του αγώνα στο δεύτερο μισό του άφηνε να εννοηθεί ότι το αποτέλεσμα θα έμενε απαράλλαχτο ακόμα και αν το ματσάκι συνεχιζόταν ως τα ξημερώματα.

Το πρόσωπο της βραδιάς ήταν φυσικά ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος κατόρθωσε να κάνει όλα κι όλα δύο σουτ, ενώ είχε περισσότερα λάθη (4) παρά ασίστ (1) μετά το πρώτο πεντάλεπτο.

Ο Μπαρτζώκας παρέδωσε εκών άκων τα ηνία στον Σπανούλη, ο οποίος όμως είχε απέναντί του ένα παιδί με τα μισά του χρόνια (Στραζέλ), με όσα αυτό συνεπάγεται.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού δοκίμασε για ένα τρίλεπτο ακόμα και ένα ανορθόδοξο σχήμα χωρίς κουμανταδόρο, με πόιντ-γκαρντ τον Τζένκινς, αλλά ούτε αυτό το κόλπο έπιασε, αφού το βαπόρι έμοιαζε ακυβέρνητο.

Όχι, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να νικήσει κανέναν με κακό Σλούκα. Ούτε διαθέτει πλέον το ειδικό βάρος για να κερδίσει αγώνες της Euroleague με τη φανέλα και με τα ονόματα.

Μπορεί ο καλός εαυτός του να κατατρόπωσε εκτός έδρας τη Μακάμπι, αλλά το φάντασμά του ηττήθηκε στο Φάληρο από την ίδια Βιλερμπάν που διαμελίστηκε στα χέρια του Παναθηναϊκού.

Και, για να είμαστε τίμιοι, δεν έχει δικαίωμα να φορτώσει όλες τις ευθύνες στο άδειο του ρεζερβουάρ.

Πτώμα από την ταλαιπωρία ήταν και η ξεσπιτωμένη από την κακοκαιρία Αρμάνι, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να κάνει κομματάκια τη Βαλένθια.

Οι ομάδες της Εuroleague υποτίθεται ότι χτίστηκαν έτσι ώστε να αντέχουν τις κακουχίες και άλλωστε ο Ολυμπιακός δεν έχει αγώνες πρωταθλήματος για να δοκιμάζουν τις αντοχές του τα Σαββατοκύριακα.

Ναι μεν για την ήττα από τη Βιλερμπάν φταίει η κόπωση, αλλά για την κόπωση φταίει εν πολλοίς ο ίδιος ο Ολυμπιακός.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.