ΤΣΣΚΑ – Μπαρτσελόνα 75-88: Επίδειξη δύναμης με Χίγκινς!

Βασίλης Βλαχόπουλος
ΤΣΣΚΑ – Μπαρτσελόνα 75-88: Επίδειξη δύναμης με Χίγκινς!
Η Μπαρτσελόνα (14-6) κέρδισε για δεύτερη φορά την ΤΣΣΚΑ (15-5), αυτή τη φορά στη Μόσχα, με 75-88 βάζοντας πλώρη για την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια κι έχοντας σε εξαιρετική μέρα τους Χίγκινς, Αμπρίνες, Καλάθη.

Η ΤΣΣΚΑ αγωνίστηκε δίχως τους Χάκετ, Κλάιμπερν, ενώ η Μπαρτσελόνα δεν είχε στη διάθεσή της τους Μίροτιτς, Ντέιβις και Κλαβέρ. Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν κυρίαρχη από το 2ο δεκάλεπτο και μετά, στηριζόμενη στην αποτελεσματικότητα της περιφερειακής γραμμής και στην ευστοχία στο μακρινό σουτ.

Η Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να ελέγξει τον τρομερό ρυθμό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο πρώτο δεκάλεπτο, πλήρωσε και το γεγονός ότι ήταν τρομερά ευάλωτη μέσα στη ρακέτα. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έκανε θραύση με τους Μιλουτίνοφ, Σενγκέλια (σ.σ. σημείωσαν 15 πόντους στην πρώτη περίοδο), προηγήθηκε με 18-11 μετά τη συμπλήρωση τεσσάρων λεπτών και θα μπορούσε να είχε αυξήσει τη διαφορά αν δεν είχε απέναντί της τον Άλεξ Αμπρίνες. Τα τρίποντα του τελευταίου κράτησαν όρθιους τους Καταλανούς έως το τέλος της περιόδου (25-20).

Η διαφορά έφτασε έως και στα επίπεδα του +11 (35-24) για τους γηπεδούχους για να ακολουθήσει ο… νόμος του Κόρι Χίγκινς. Ο Αμερικανός τελείωσε με 15 πόντους στο πρώτο μέρος, έναν παραπάνω από τον Αμπρίνες και η Μπαρτσελόνα «έτρεξε» επιμέρους σκορ 6-18 ως το τέλος του ημιχρόνου όπου προηγήθηκε με 41-42!

Έχοντας βρει ρυθμό και με σταθερό συνοδοιπόρο την ευστοχία στο μακρινό σουτ, η Μπαρτσελόνα ανέβασε τη διαφορά στο +9 (44-53) μετά τη συμπλήρωση έξι λεπτών στο δεύτερο ημίχρονο. Η ΤΣΣΚΑ μάταια προσπάθησε να βρει λύσεις έξω από τα 6,75 καθώς συνέχισε να σουτάρει με χαμηλό ποσοστό (3/13 τρίποντα). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μετά τα 7/9 δίποντα που είχε στο 6ο λεπτό του αγώνα ακολούθησαν τα 6/26 σουτ εντός παιδιάς έως το 28ο λεπτό!

Γι’ αυτόν τον λόγο οι φιλοξενούμενοι έφτασαν να προηγηθούν έως και με 51-62, ενώ η περίοδος έκλεισε με σκορ 56-64 και με πρόβλημα για την ΤΣΣΚΑ καθώς ο Μάικ Τζέιμς δέχθηκε μια γονατιά και στο υπόλοιπο διάστημα του αγώνα φάνηκε ότι έπαιζε με πρόβλημα.

Ο Χίλιαρντ έδωσε έξι πόντους στις αρχές της τελευταίας περιόδου αλλά αυτή δεν χρησίμευσαν για την επιστροφή της ΤΣΣΚΑ σε θέση διεκδίκησης της νίκης, αλλά για να μην ξεφύγει στο σκορ η Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, οι Καταλανοί πήραν δύο τρίποντα από τον Νικ Καλάθη και ξέφυγαν με 62-75 (34:30). Η ΤΣΣΚΑ προσπάθησε να επιστρέψει μέσα από τις ατομικές προσπάθειες του Μάικ Τζέιμς καθώς μείωσε σε 75-82, 100’’ πριν το τέλος. Εκεί ο Αμπρίνες «καθάρισε» για την ομάδα του μ’ ένα μεγάλο τρόπο, εξανεμίζοντας κάθε ελπίδα για την ΤΣΣΚΑ.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Γιατί η περιφερειακή γραμμή της Μπαρτσελόνα (Καλάθης, Χίγκινς, Αμπρίνες) έκαναν καταπληκτικό παιχνίδι και η ΤΣΣΚΑ δεν βρήκε τρόπο να τους σταματήσει.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Οι τρεις της περιφέρειας. Κόρι Χίγκινς (25π.), Αμπρίνες (19π.) και Καλάθης (13π.) έδωσαν 57 πόντους.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Πιέρ Οριόλα έβγαλε πολλές άμυνες κάνοντας παράλληλα και τη «βρώμικη» δουλειά στην επίθεση.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Η ΤΣΣΚΑ πήρε ελάχιστα πράγματα από παγκίτες όπως οι Στρέλνιεκς, Κουρμπάνοφ.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η ευστοχία της Μπαρτσελόνα στο μακρινό σουτ στο μεγαλύτερο σημείο του αγώνα σούταρε με ποσοστό άνω του 43%

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η ΤΣΣΚΑ σούταρε με 20% στα τρίποντο και 40% στα δίποντα. Η Μπαρτσελόνα έκανε πολύ καλό παιχνίδι μετά την πρώτη περίοδο

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το τρομερό κάρφωμα του Μπόλομποι στα… μούτρα του Πουστοβίι στη 2η περίοδο.

Τα δεκάλεπτα: 25-20, 41-42, 56-64, 75-88.