Παναθηναϊκός: Οι νέοι είναι... συνήθως και ωραίοι! (vids)

Παναθηναϊκός: Οι νέοι είναι... συνήθως και ωραίοι! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Οι νέοι είναι... συνήθως και ωραίοι! (vids)
O Όντεντ Κάτας θα καθίσει την Παρασκευή (15/1, 19:00) για πρώτη φορά στον πάγκο του Παναθηναϊκού και η EuroLeague Greece θυμάται τις ευρωπαϊκές πρεμιέρες των προπονητών που πήγαν στους «πράσινους» μεσούσης της σεζόν.

Ξημέρωσε και επίσημα από σήμερα η εποχή του Όντεντ Κάτας στον Παναθηναϊκό, καθώς ο Ισραηλινός τεχνικός θα καθοδηγήσει για πρώτη φορά τους «πράσινους» από την άκρη του πάγκου. Συγκεκριμένα θα κάνει ντεμπούτο στο παιχνίδι της 20ης αγωνιστικής της EuroLeague κόντρα στην άκρως φορμαρισμένη, Φενέρμπαχτσε.

Μετά τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς έγινε ο 9ος προπονητής που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού τα εννέα τελευταία χρόνια και ο 4ος που πήρε το χρίσμα μεσούσης της αγωνιστικής χρονιάς. Για την ακρίβεια ο 6ος αφού υπήρξαν και τα ματς που έπρεπε να κοουτσάρουν οι assistant coaches στην EuroLeague, όπως ο Γιώργος Βόβορας (και μάλιστα τρεις διαφορετικές φορές!) και πρόσφατα ο Κώστας Χαραλαμπίδης.

Μάλιστα οι τρεις head coaches (Αλβέρτης, Πασκουάλ, Πιτίνο) οι οποίοι αποκτήθηκαν για να μείνουν (τουλάχιστον) έως το τέλος της σεζόν κατάφεραν να κάνουν το 4/4 επιβεβαιώνοντας ότι οι νέοι (προπονητές σε μια ομάδα) είναι και ωραίοι! Αντίθετα, το ρεκόρ στις βοήθειες των υπηρεσιακών είναι 2-3.

OI HEAD COACHES

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΛΒΕΡΤΗΣ

Μετά την εντός έδρας ήττα από την Λαμποράλ Κούτσα με 68-61 (Νοτσιόνι 16, Πλάις 12 – Διαμαντίδης 15, Ράιτ 12) στις 7/3/2014 η οποία αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» του Αργύρη Πεδουλάκη στον Παναθηναϊκό, τα προπονητικά ηνία πήγαν στα χέρια του «rookie» Φραγκίσκου Αλβέρτη, ο οποίος έκανε ντεμπούτο από την άκρη του πάγκου μία εβδομάδα αργότερα (14/3/2014) και δη στο παιχνίδι του «Abdi Ipekci» κόντρα στην Εφές.

Ύστερα από ένα δραματικό ματς το οποίο έστειλε ο Ματσιούλις στην παράταση με τρίποντο, οι «πράσινοι» επικράτησαν με 65-60 και ο «Φράγκι» ξεκίνησε με νίκη την ευρωπαϊκή του καριέρα ως προπονητής. Ο Φώτσης με 14 πόντους, ο Λάσμε με 11 πόντους και 12 ριμπάουντ και ο «clutch» Ματσιούλις ήταν εκείνοι που βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να φτάσει στη νίκη και τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο την (σύντομη όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων) προπονητική του καριέρα.

ΤΣΑΒΙ ΠΑΣΚΟΥΑΛ

Μετά τη λαμπρή καριέρα στην Μπαρτσελόνα έχοντας κατακτήσει και ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ο Τσάβι Πασκουάλ βρέθηκε στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού αντικαθιστώντας τον Αργύρη Πεδουλάκη. Το πρώτο ματς του Καταλανού στον «πράσινο» πάγκο ήταν εκείνο της 3ης αγωνιστικής κόντρα στην Μπάμπεργκ εκτός έδρας όπου φρόντισε να ξεκινήσει με το... δεξί! Ήταν 26 Οκτωβρίου 2016 στην «Brose Arena» όταν το «τριφύλλι» είχε φύγει με νίκη (84-83) χάρη σε καλάθι του Νικ Καλάθη στην εκπνοή του αγώνα.

Ο Πασκουάλ είχε δει σ' εκείνο το παιχνίδι τον Κέι Σι Ρίβερς να κάνει... εξαιρετικό ματς έχοντας 18 πόντους με 3/7 δίποντα, 3/5 τρίποντα και 3/3 βολές, ενώ ο Τζέιμς Φελντέιν ήταν εξίσου αποτελεσματικός από την περιφέρεια με 16 πόντους και 4/6 τρίποντα. Ο Καλάθης όχι μόνο έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, αλλά σφράγισε και τη δική του εξαιρετική παρουσία στο παρκέ με 13 πόντους, 11 ριμπάουντ, 9 ασίστ.

ΡΙΚ ΠΙΤΙΝΟ

Τις ημέρες των Χριστουγέννων του 2018 έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα ο θρυλικός προπονητής του κολεγιακού πρωταθλήματος, Ρικ Πιτίνο, προκειμένου να αναλάβει τις τύχες του Παναθηναϊκού. Ήταν η περίοδος που είχε απομακρυνθεί από την τεχνική ηγεσία των «πρασίνων» ο Τσάβι Πασκουάλ και μετά το ματς απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο το οποίο κοουτσάρισε ο Γιώργος Βόβορας, σειρά πήρε ο Αμερικανός τεχνικός. Ντεμπούτο στην άκρη του πάγκου του Παναθηναϊκού έκανε στις 28 Δεκεμβρίου 2018 και πιο συγκεκριμένα στο εντός έδρας παιχνίδι κόντρα στην ΤΣΣΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός άφησε πίσω τις μέτριες, ενίοτε και κακές, εμφανίσεις μέχρι εκείνο το σημείο και φρόντισε να πραγματοποιήσει πειστικό ματς απέναντι στην ρωσική ομάδα. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου ήταν εκείνος που ηγήθηκε της νίκης με 96-84 έχοντας 17 πόντους, με τους Νικ Καλάθη (14π., 10ασ., 6ριμπ., 3κλ.), Στεφάν Λάσμε (13π., 9ριμπ.) να τον ακολουθούν σε απόδοση.

Ο Ρικ Πιτίνο ωστόσο επέστρεψε για δεύτερη φορά στον Παναθηναϊκό τον Νοέμβριο του 2019 προκειμένου να πάρει τη θέση του Αργύρη Πεδουλάκη, έχοντας μεσολαβήσει τα δύο ματς σε Μόναχο και Κάουνας υπό τις οδηγίες του Γιώργου Βόβορα. Και πάλι! Το αποτέλεσμα ήταν ίδιο και μάλιστα με... επιβλητική «κατοστάρα» κόντρα στην Μπασκόνια. Ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει τους Βάσκους με 100-68 στο κλειστό του ΟΑΚΑ, σε ένα από τα καλύτερα και πιο «γεμάτα» παιχνίδια των «πρασίνων» κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν. Ο Τζίμερ Φριντέτ με 21 πόντους και 4/5 τρίποντα ήταν εκείνος που έκανε την μεγαλύτερη διαφορά για τον Παναθηναϊκό, ενώ «διψήφιοι» ήταν επίσης οι Τόμας (15π.), Ράις (12π.), Καλάθης (12π.) και Παπαπέτρου (11π.)

OI ASSISTANT COACHES ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΙ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΒΟΡΑΣ

Ως assistant coach τα προηγούμενα έξι χρόνια στον Παναθηναϊκό έζησε... ουκ ολίγες αλλαγές στην τεχνική ηγεσία. Για την ακρίβεια κλήθηκε να κοουτσάρει τρεις φορές ευρωπαϊκό ματς μετά το «διαζύγιο» των «πρασίνων» με κάποιον προπονητή, εκ των οποίων οι δύο από αυτές ήταν μετά από απομάκρυνση του Αργύρη Πεδουλάκη και η μία μετά από το τέλος της συνεργασίας με τον Τσάβι Πασκουάλ. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Το προπονητικό του ντεμπούτο στην EuroLeague έγινε στις 21/10/2016 και μόλις λίγα 24ωρα μετά την (δεύτερη) απόλυση του Αργύρη Πεδουλάκη. Συγκεκριμένα ήταν το ματς στην Μόσχα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ όπου ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, αλλά στο τέλος γνώρισε την ήττα με 81-77 (Ντε Κολό 20, Βορόντσεβιτς 20 – Νίκολς 20, Ρίβερς 16).

Η δεύτερη φορά που έπρεπε να καθίσει στην άκρη του πάγκου μεσούσης της σεζόν ήταν στις 21 Δεκεμβρίου 2018 και δη σε περίοδο «διαβολοβδομάδας». Δύο μέρες νωρίτερα ο Παναθηναϊκός είχε γνωρίσει την ήττα από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη με 89-68, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Τσάβι Πασκουάλ. O Γιώργος Βόβορας κλήθηκε και πάλι να ηγηθεί από τον πάγκο ωστόσο ο Παναθηναϊκός είχε γνωρίσει την ήττα από την Αρμάνι Μιλάνο στο ΟΑΚΑ με 86-83 (Γκουντάιτις 20, Τζέρελς 15 – Καλάθης 24, Παππάς 13).

Την 3η και τελευταία φορά που έπρεπε να... βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ήταν τον Νοέμβριο του 2019 και αμέσως μετά το 3ο «διαζύγιο» με τον Αργύρη Πεδουλάκη. Μόνο που αυτή τη φορά ο Βόβορας τα πήγε περίφημα καθώς είχε οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στο 2/2 της «διαβολοβδομάδας» με νίκες μέσα στο Κάουνας επί της Ζάλγκιρις με 86-85 (Καλάθης 19, Τόμας 13 – Λεντέι 15, Λεκαβίτσιους 14) και μέσα στη Μόναχο επί της Μπάγερν με 87-75 (Τόμας 14, Ράις 13 – Ζίπσερ 23, Μονρό 15).

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Ο τελευταίος που πήρε το χρίσμα προκειμένου να αναλάβει την ομάδα στο μεταβατικό στάδιο μέχρι και την έλευση του νέου προπονητή είναι ο Κώστας Χαραλαμπίδης, με την συνδρομή φυσικά και του Θανάση Γιαπλέ. Αυτή τη φορά ήταν ο Γιώργος Βόβορας εκείνος που αποχώρησε και δεν διαδέχθηκε κάποιον, με τον μέχρι πρότινος βοηθό του να κάθεται στον πάγκο σε δύο ματς της EuroLeague και να μετράει ρεκόρ 1-1.

Η πρώτη φορά του Χαραλαμπίδη ήταν στο παιχνίδι κόντρα στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, όπου ο Παναθηναϊκός γνώρισε μια... εύκολη ήττα από την ρωσική ομάδα με σκορ 89-77 (Γκουντάιτις 25, Πάνγκος 18 – Παπαπέτρου 14, Μήτογλου 13) μέσα στο ΟΑΚΑ. Όμως στο δεύτερο ματς κόντρα στην Βιλερμπάν, οι «πράσινοι» έβγαλαν αντίδραση και επικράτησαν των Γάλλων με 88-71 (Νέντοβιτς 33, Παπαγιάννης 18 – Κόουλ 15, Λάιτι 13).