Η Βιλερμπάν ψάχνει τις σταθερές της

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η Βιλερμπάν ψάχνει τις σταθερές της
Η αγωνιστική αστάθεια είναι ο σταθερός συνοδοιπόρος της Βιλερμπάν και η Euroleague Greece εστιάζει στα διαφορετικά πρόσωπα που παρουσιάζει η γαλλική ομάδα στα εντός κι εκτός έδρας παιχνίδια αλλά και στη μόλις μία νίκη που έχει να παρουσιάσει μακριά από το Αστρομπάλ.

Η Βιλερμπάν επιβεβαίωσε ότι προγνωστικό είχε κατατεθεί για την αγωνιστική πορεία της αλλά και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη φετινή Euroleague. Δεν προβλεπόταν να είναι στο γκρουπ των ομάδων που θα διεκδικήσουν θέση στα Playoffs της διοργάνωσης, μέχρι στιγμής δείχνει ότι δεν διαθέτει το επίπεδο δυναμικής για να το πράξει και ουσιαστικά χαρακτηρίζεται από αγωνιστική αστάθεια και αναποτελεσματικότητα μακριά από την έδρα της. Κυρίως το τελευταίο έχει την αξία του διότι η ιστορία θα γραφόταν διαφορετικά για τη γαλλική ομάδα, αν ήταν στοιχειωδώς αποτελεσματική στα παιχνίδια που κρίθηκαν στη μία κατοχή, στο ένα σουτ, γιατί υπάρχουν κι αυτά στα οποία δεν είχε ανταγωνιστική παρουσία. Ενδεχομένως να οδηγούταν και σε επαναπροσδιορισμό στόχων καθώς θα χτυπούσε με αξιώσεις την πόρτα της πρώτης οκτάδας.

Μόνο που στο Βερολίνο ο Πέιτον Σίβα ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων στην εκπνοή του αγώνα και οι Γάλλοι έφυγαν με άδεια χέρια λόγω της ήττας από την Άλμπα με 76-75. Στη δε Κωνσταντινούπολη αστόχησαν σε επτά διαδοχικά σουτ στα τελευταία δύο λεπτά με συνέπεια την ήττα (72-68) από την Αναντολού Εφές, ενώ στη Βαλένθια μόλις που πρόλαβαν να εκδηλώσουν επίθεση παρότι είχαν στη διάθεσή τους 16 δευτερόλεπτα μετά το καλάθι του Σαμ Βαν Ρόσομ με συνέπεια να ηττηθούν με 65-63. Κάπως έτσι, η Βιλερμπάν δεν κεφαλαιοποίησε τις τέσσερις καλές (εκτός έδρας) εμφανίσεις της, περιορίστηκε σε μόλις μία νίκη – επί της Μπασκόνια στη Βιτόρια – σε σύνολο οκτώ αγώνων μακριά από τη Λιόν και αυτή η αναποτελεσματικότητα αποτυπώνεται στη θέση της στον βαθμολογικό πίνακα.

Ή ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ Ή ΤΟΥ ΒΑΘΟΥΣ

Στους στατιστικούς πίνακες, η γαλλική ομάδα εμφανίζεται στο γκρουπ των πιο αποτελεσματικών έξω από τα 6.75 αλλά αυτή η θέση εμπεριέχει αλήθειες και ψέματα. Αλήθειες γιατί στους εντός έδρας αγώνες σουτάρει με το εκπληκτικό 44.7% κι αυτή η ευστοχία την οδήγησε σε σπουδαίες νίκες σαν αυτή επί της Μπαρτσελόνα αλλά και επί του Παναθηναϊκού. Ειδικά απέναντι στους «πράσινους» είχε 17/24 τρίποντα και ποσοστό ευστοχίας που άγγιξε το 70%. Αντιθέτως, στα εκτός έδρας παιχνίδια περιορίζεται στο 34.7%, της λείπουν τα μεγάλα σουτ κι αυτό της κόστισε σε κάθε απόπειρα νικών που κάνουν τη διαφορά. Όπως για παράδειγμα στη Μαδρίτη όπου μπήκε στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα με +6 (73-79) αλλά με τα 1/7 σουτ που ακολούθησαν κλώτσησε μια σπουδαία ευκαιρία.

Αυτό που επίσης λείπει από τη γαλλική ομάδα είναι ένας ηγέτης, αυτός που θα την οδηγήσει σε σπουδαίες εκτός έδρας νίκες. Γιατί η απόδοση και το επίπεδο αποτελεσματικότητας των Νόρις Κόουλ, Ντέιβιντ Λάιτι δεν είναι τα ίδια σε σχέση με τα εντός έδρας παιχνίδια καθώς ο πρώτος προσφέρει λιγότερους από δέκα πόντους κατά μέσο όρο αλλά στις αναμετρήσεις επί γαλλικού εδάφους ξεπερνά τους 14 πόντους. Χαμηλότερος κατά 4.5 πόντους είναι και ο μέσος όρος του Ντέιβιντ Λάιτι βάζοντας στην ίδια ζυγαριά τις εντός κι εκτός έδρας αναμετρήσεις.