Ντίξον: «Τουλάχιστον ο Σλούκας είναι χαρούμενος»!

Γιάννης Σταυρουλάκης
Ντίξον: «Τουλάχιστον ο Σλούκας είναι χαρούμενος»!
Ο Μπόμπι Ντίξον (aka Αλί Μουχάμεντ) μιλάει στο gazzetta.gr για τη σύγκριση Ομπράντοβιτς - Κοκόσκοφ, δικαιολογεί τις επτά ήττες της Φενέρμπαχτσε στα τελευταία οκτώ ματς και αναφέρεται στο περίεργο συναίσθημα του να έχει απέναντί του τον Κώστα Σλούκα.

Ο κύκλος του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη Φενέρμπαχτσε έκλεισε έπειτα από επτά χρόνια, πέντε συνεχόμενες παρουσίες σε Final 4 και τρεις συμμετοχές σε τελικούς, έχοντας όμως να παρουσιάσει μόνο έναν τίτλο, εκείνο του 2017 στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στον Ολυμπιακό. Εν συνεχεία ο πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική Σλοβενίας και πρώην ασίσταντ κόουτς στους Κινγκς, Ιγκόρ Κοκόσκοφ ανέλαβε να κοουτσάρει τη Φενέρ στη μ.Ο. εποχή με τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά από τη μείωση του μπάτζετ. Η μετάβαση παρουσιάζει… αντικειμενικές δυσκολίες ενώ οι επτά ήττες στα τελευταία οκτώ μας έχουν ως αποτέλεσμα η Φενέρμπαχτσε να φιγουράρει στη 17η θέση μεταξύ 18 ομάδων με ρεκόρ 5-10, βάζοντας από κάτω μόνο τη Χίμκι (2-13).

Η ομάδα της Κωνσταντινούπολης υποδέχεται τον Ολυμπιακό (23/12, 19:45) στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής και ο Μπόμπι Μπράουν, ο οποίος έζησε όλη τη διαδρομή των τελευταίων ετών, από την αγωνιστική εκτόξευση ως την εφετινή μεταβατική σεζόν εξηγεί τους λόγους που η Φενέρμπαχτσε χρειάζεται χρόνο, ξεκαθαρίζοντας πως οποιαδήποτε σύγκριση είναι άδικη.

Διανύεις την έκτη σου σεζόν στην Κωνσταντινούπολη και πλέον είσαι ένας από τους παλαιότερους παίκτες στο ρόστερ της Φενέρ. Τι ταμπέλα θα έβαζες στη φετινή χρονιά;
«Είναι πραγματικά μια περίεργη χρονιά με όλα αυτά που συμβαίνουν εκεί έξω… Πανδημία, αγώνες χωρίς φιλάθλους, lock down, περιορισμοί στα ταξίδια, αβεβαιότητα για το αύριο, αγωνία και σκέψεις για τους δικούς σου ανθρώπους. Συμβαίνουν τόσο πολλά πράγματα στον κόσμο… Τόσες πρωτόγνωρες και τρελές καταστάσεις και μέσα σε όλα αυτά, πρέπει να παίξεις μπάσκετ! Πρέπει να είσαι πιο έτοιμος πνευματικά ώστε να ανταποκριθείς».

Προσωπικά πως έζησες το περασμένο καλοκαίρι; Ένα καλοκαίρι γεμάτο φήμες, αποχωρήσεις και νέα πρόσωπα για τη Φενέρμπαχτσε που μπήκε στη νέα εποχή.
«Ήταν δύσκολο. Είχαμε την ίδια ομάδα για 4-5 χρόνια, είχαμε συνηθίσει ο ένας τον άλλον, ξέραμε τι θέλει ο κόουτς Ομπράντοβις από εμάς όμως έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος. Ήλθε ο κόουτς Κοκόσκοφ, πολλοί νέοι παίκτες και πολλοί rookies στην EuroLeague… Σίγουρα θέλουμε χρόνο για να συνηθίσουμε στα νέα δεδομένα. Είναι μια εντελώς νέα κατάσταση. Ένα εντελώς νέο σύστημα, μια εντελώς νέα ομάδα... Σε κάθε περίπτωση, είμαστε ανοιχτόμυαλοι και αποφασισμένοι να ανατρέψουμε την κατάσταση».

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι σε αυτή τη μετάβαση από τη Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς στη Φενέρ μετά τον Σέρβο προπονητή;
«Το πιο δύσκολο κομμάτι είχε να κάνει με την ένταση. Ο Ομπράντοβιτς και ο Κοκόσκοφ είναι δυο εντελώς διαφορετικοί προπονητές. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς βγάζει τρομερή ένταση, είναι παθιασμένος με το παιχνίδι, δουλεύει με τη βελόνα στο κόκκινο! Ο Κοκόσκοφ έχει μεν πάθος με αυτό που κάνει όμως είναι πιο ήρεμος. Έχει εμπιστοσύνη στους παίκτες του και προσπαθεί να τους δώσει κίνητρο στο παιχνίδι».

Θεωρείς πως αυτή η σύγκριση με όσα πέτυχε η Φενέρμπαχτσε επί ημερών Ομπράντοβιτς βάζει έξτρα πίεση στην ομάδα;
«Σίγουρα! Το να έχεις συνηθίσει σε μια ομάδα που προκρίνεται σε Final 4 και κερδίζει την EuroLeague σημαίνει πως όποιος και αν έλθει μετά, θα γίνονται συνέχεια συγκρίσεις και είναι φυσιολογικό! Πάντα θα γίνεται αυτό και πάντα θα λέγονται υπερβολές. Είναι άδικο όμως έτσι δουλεύει το σύστημα. Αυτό γίνεται σε όλες τις δουλειές».

Συμπερασματικά, λοιπόν τι δεν πάει καλά φέτος στη Φενέρμπαχτσε; Πως εξηγούνται οι επτά ήττες στις τελευταίες οκτώ αναμετρήσεις στην EuroLeague;
«Σίγουρα έχουμε πολλά νέα πρόσωπα που αγωνίζονται για πρώτη φορά στην EuroLeague και χρειάζονται χρόνο για να κατανοήσουν το επίπεδο, τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες. Είμαστε μια νέα ομάδα και θέλουμε χρόνο. Επίσης, κάναμε κάποιες κακές ήττες στην αρχή της σεζόν όπως για παράδειγμα εκείνες στην έδρα μας με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Μπάγερν. Τα τελευταία αποτελέσματα μας έχουν πληγώσει όμως, σε γενικές γραμμές έχουμε περιθώριο να βελτιωθούμε και να προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε».

Τι γνώμη έχεις σχηματίσει φέτος για τον Ολυμπιακό;
«Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός κάνει πραγματικά καλή δουλειά. Είναι ίσως στην ίδια κατάσταση με εμάς όσον αφορά τα νέα πρόσωπα, το νέο σύστημα και τον νέο προπονητή όμως είναι σαφώς πιο έμπειρη ομάδα. Ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Κώστας Σλούκας που επέτρεψε είναι παιδιά που ξέρουν τη δουλειά. Που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε αυτό το επίπεδο και σε αυτή την ομάδα. Θεωρώ ότι θα πάνε καλά».

Απέναντί σου θα βρεις τον Κώστα Σλούκα, με τον οποίο ήσασταν συμπαίκτες στη Φενέρμπαχτσε μέχρι πέρσι. Πόσο άλλαξε τα τελευταία πέντε χρόνια σε σχέση με την πρώτη χρονιά που παίξατε μαζί;
«Θα είναι παράξενο και δύσκολο επειδή θα τον δω για πρώτη φορά στην απέναντι πλευρά. Ήρθαμε μαζί στη Φενέρμπαχτσε, την ίδια σεζόν. Πάντα ήθελα να τον βλέπω να είναι καλά και τουλάχιστον είναι χαρούμενος! Από τη στιγμή που είναι χαρούμενος και βρίσκεται στο μέρος που ήθελε να βρίσκεται, τότε όλα καλά! Δεν θα έλεγα ότι έχει αλλάξει πολύ. Ίσως έχει παραπάνω αυτοπεποίθηση όμως νομίζω πως πάνω-κάτω είναι ο ίδιος παίκτης».

Ποιος είναι ο πιο ρεαλιστικός και ποιος ο πιο αισιόδοξος στόχος για τη Φενέρ φέτος;
«Ο πιο ρεαλιστικός στόχος φέτος είναι να παλέψουμε για τα playoffs και να τερματίσουμε στις θέσεις 7-8. Ο πιο αισιόδοξος είναι να διεκδικήσουμε το κάτι παραπάνω. Εγώ, ο Γιαν και Μελίχ είμαστε οι πιο παλιοί παίκτες εδώ, επομένως πρέπει να βγούμε μπροστά, να εξηγήσουμε στα παιδιά τι πρέπει να κάνουν για το step up ώστε να υπερασπιστούν τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε με τον καλύτερο τρόπο».