Αναντολού Εφές – Μπαρτσελόνα 86-79: Ο Λάρκιν και η Εφές είναι εδώ! (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Αναντολού Εφές – Μπαρτσελόνα 86-79: Ο Λάρκιν και η Εφές είναι εδώ! (vid)
Η Αναντολού Εφές (8-8) έβαλε τέλος στο αρνητικό σερί κι αυτό οφείλεται στην αγωνιστική μεταμόρφωση του Σέιν Λάρκιν καθώς αυτός ήταν ο πρωταγωνιστής στη σπουδαία νίκη επί της Μπαρτσελόνα (11-5) με 86-79.

Ο Σέιν Λάρκιν (23π., 7ρ., 8ασ.) πραγματοποίησε, ίσως, την καλύτερη εμφάνισή του στη φετινή Euroleague και αποδείχθηκε το επίπεδο επίδρασής του στην Εφές. Γιατί η τουρκική ομάδα διέκοψε ένα αρνητικό σερί τεσσάρων ηττών, έφτασε στο σημείο να προηγηθεί έως και με +16 απέναντι στην Μπαρτσελόνα και μένει να φανεί αν αυτή η νίκη (86-79) θα αποτελέσει την αφετηρία της επιστροφής της στα επίπεδα στα οποία κινήθηκε πέρυσι.

Τρία μεγάλα σερί είχε το πρώτο δεκάλεπτο, τα δύο ανήκαν στην Μπαρτσελόνα, γι’ αυτό έφτασε εξάλλου στο σημείο να προηγηθεί έως και με διψήφια διαφορά (10-20) μετά τη συμπλήρωσε οκτώ λεπτών. Σε αυτό το διάστημα, ο Νικ Καλάθης ανταποκρίθηκε στα δημιουργικά καθήκοντά του ενώ οι Μίροτιτς, Αμπρίνες ήταν αποτελεσματικοί. Οι γηπεδούχοι κρατήθηκαν στο παιχνίδι χάρη στον Κρούνοσλαβ Σιμόν (18-24).

Το σκηνικό άλλαξε άρδην στη δεύτερη περίοδο γιατί εμφανίστηκε ο βασικός αγωνιστικός παράγοντας του παιχνιδιού της Εφές. Από τους δύο πόντους με μόλις 89’’ συμμετοχής στην πρώτη περίοδο, ο Σέιν Λάρκιν θύμισε τον παίκτη της περσινής χρονιάς. Ο Αμερικανός εκτέλεσε, δημιούργησε για τους συμπαίκτες του (κυρίως για τον Σανλί) και η Εφές με επιμέρους σκορ 21-9 προηγήθηκε με 39-33 (περίπου) τρία λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου. Η Μπαρτσελόνα βρήκε λύσεις από τους Μίροτιτς, Σμιτς και το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 43-43.

Ο Λάρκιν έβαλε στην εξίσωση του αγώνα και τον Μπράιαντ Ντάνστον στις αρχές της 3η περιόδου, αντιθέτως η Μπαρτσελόνα δεν μπορούσε να εκφραστεί στην επίθεση και η Εφές προηγήθηκε για πρώτη φορά με διψήφια διαφορά (55-45, 25:30) και με επιμέρους σκορ 12-2. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να εκτελούν… κατά ριπάς έξω από τα 6.75 και το δεκάλεπτο έκλεισε με σκορ 68-54.

Ο Κόρι Χίγκινς ήταν… εξαφανισμένος στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, εμφανίστηκε όμως στην τελευταία περίοδο. Αυτός ηγήθηκε της απόπειρας επιστροφής της Μπαρτσελόνα στο παιχνίδι (77-69, 35’). Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν έως και στους πέντε πόντους (77-72, 38’). Οι λεπτές ισορροπίες διατηρήθηκαν με την είσοδο του αγώνα στο τελευταίο λεπτό (81-77), αλλά ο Λάρκιν φρόντισε να εκμηδενίσει τις ελπίδες των φιλοξενούμενων για ανατροπή.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Σέιν Λάρκιν (23π., 7ρ., 8ασ.) θύμισε τον τρομερό παίκτη της περσινής χρονιάς κι αυτό… παρέσυρε όλη την Εφές η οποία είχε εξαιρετική λειτουργία στην επίθεση, ενώ για δύο δεκάλεπτα έπαιξε και εξαιρετική άμυνα

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Εκτός του Σέιν Λάρκιν, ο Μπράιαντ Ντάνστον ήταν σοβαρός παράγοντας του παιχνιδιού της Εφές, ενώ ο Κρούνοσλαβ Σιμόν ήταν ο πιο συνεπής στην επίθεση.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Βασίλιε Μίτσιτς έβαλε ένα σημαντικό καλάθι, έκανε και το κλέψιμο του αγώνα.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Κρις Σίνγκλετον παραμένει σε κακό φεγγάρι για την Εφές. Η Μπαρτσελόνα δεν πήρε τίποτε από τον Κούριτς, ενώ ο Πουστοβίι δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε λόγω της απουσίας του Μπράντον Ντέιβις.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το επιμέρους σκορ της Εφές σε 2η και 3η περίοδο ήταν 50-30. Πέραν της εξαιρετικής άμυνάς της, στο ίδιο διάστημα είχε 7/11 τρίποντα

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Εφές δεν διαχειρίστηκε σωστά το +16, ενώ η Μπαρτσελόνα «εξαφανίστηκε» για δύο δεκάλεπτα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η ομαδική λειτουργία της Εφές στις αρχές της 3ης περιόδου, σε μια φάση που κατέληξε σε κάρφωμα του Μπράιαντ Ντάνστον.

Τα δεκάλεπτα: 18-24, 43-43, 68-54, 86-69