Ρεάλ: Από τον Ντούσαν στον Τρίσταν, 19 χρόνια δρόμος (pics & vid)

Ρεάλ: Από τον Ντούσαν στον Τρίσταν, 19 χρόνια δρόμος (pics & vid)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Ρεάλ: Από τον Ντούσαν στον Τρίσταν, 19 χρόνια δρόμος (pics & vid)
Ο Τρίσταν Βούκσεβιτς έγινε ο 15ος παίκτης από την Ακαδημία της Ρεάλ που αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα και το gazzetta.gr γράφει για την Διάπλαση των Παίδων στη Μαδρίτη.

Δεν σπανίζουν οι άνθρωποι με ταλέντο. Σπανίζουν οι άνθρωποι με το ταλέντο να αναγνωρίζουν και, συγχρόνως, να εμπιστεύονται τα ταλέντα. Ο Πάμπλο Λάσο είναι ένας εξ αυτών. Εκτός από το να διασκεδάζει με όσους συνεχίζουν να τον αμφισβητούν, ο Βάσκος κοουτσάρει μια ομάδα που επί των ημερών του, ήτοι από το 2011 και εντεύθεν έχει πανηγυρίσει 20 τίτλους σε όλες τις διοργανώσεις, επίδοση που τον καθιστά ως τον κορυφαίο προπονητή στη σύγχρονη ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης. Στο μεσοδιάστημα, έδωσε την ευκαιρία σε 15 πιτσιρικάδες της Ακαδημίας της «Βασίλισσας» να ντεμπουτάρουν στη Liga Endesa, να βγουν στο παλκοσένικο και να δείξουν τι αξίζουν στο πλευρό του Φελίπε Ρέγιες, του Σέρχιο Γιουλ και του Ρούντι Φερνάντεθ. Και αν η περίπτωση του Ντόντσιτς είναι one of a kind, εντούτοις οι Μαδριλένοι έχουν να επιδείξουν άλλες 14 περιπτώσεις, με τελευταία εξ αυτών εκείνη του Τρίσταν Βούκσεβιτς! Η Ακαδημία των «blancos» ξεχωρίζει έναντι των υπολοίπων για την παραγωγή ταλέντων που θέλουν να κατακτήσουν την Ευρώπη και το ΝΒΑ. Ό,τι συμβαίνει δηλαδή με τον γιο του Ντούσαν Βούκσεβιτς ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στην ισπανική λίγκα στις 14 Οκτωβρίου σε ηλικία 17 ετών κόντρα στην Γκραν Κανάρια.

ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ

Ο Τρίσταν Βούκσεβιτς άρχισε να παίζει μπάσκετ πολύ μικρός, σε ηλικία 5 ετών, στο Μιλάνο και την Μπολόνια όπου ο πατέρας του, Ντούσαν έπαιζε στην Αρμάνι και τη Βίρτους. Η πρώτη του ομάδα στην Ελλάδα ήταν ο Άρης Γλυφάδας. Το 2015 μετακινήθηκε στον Πρωτέα Βούλας κι εν συνεχεία στον Ολυμπιακό. Το καλοκαίρι του 2018 αποδέχθηκε την πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία συγκεντρώνει ταλέντα από όλη την Ευρώπη. Η «Βασίλισσα» είχε αποκτήσει ένα παιδί πολύ ψηλό για την ηλικία του, με εξαιρετική τεχνική, καλό σουτ από μακριά ενώ οι κινήσεις του είναι «πλαστικές» και για αυτό έχει παίξει ακόμα και πλέι μέικερ. Στις 14 Οκτωβρίου πήρε το… βάπτισμα του πυρός στην ισπανική λίγκα απέναντι στην Γκραν Κανάρια για την 4η αγωνιστική της Liga Endesa. Βρέθηκε στο παρκέ για 3:43 έχοντας 1/2 δίποντα, 2 ριμπάουντ και εξηγώντας: «Ο κόουτς μου είπε την παραμονή του αγώνα πως θα είμαι στην αποστολή και δεν μπορούσα να σταματήσω να χαμογελάω! Ένα όνειρο μου έγινε πραγματικότητα. Τώρα αυτό που θέλω είναι να κατακτήσω όλους τους τίτλους. Πρώτα θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, γιατί θέλω να μείνω στην πρώτη ομάδα». Κόντρα στη Ρεάλ Μπέτις έπαιξε 8:32, σημειώνοντας 2 πόντους με 2/4 βολές, 2 ριμπάουντ, 2 λάθη και 2 φάουλ. Έπειτα, λοιπόν από 19 χρόνια, ο Τρίσταν Βούκσεβιτς ακολούθησε τον δρόμο του πατέρα του, ο οποίος έπαιξε στη Ρεάλ τη σεζόν 2001-02.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ο Αλμπέρτο Ανγκούλο αγωνίστηκε στη Ρεάλ (1996-02), όντας μάλιστα συμπαίκτης του Πάμπλο Λάσο υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Στις 24 Ιανουαρίου 2009 έκανε το ντεμπούτο του ως χεντ κόουτς στη Σαραγόσα αντικαθιστώντας τον Κούρο Σεγούρα ωστόσο η ομάδα του δεν κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό στην LEB Oro (αντίστοιχη Α2 στην Ισπανία) και στις 4 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς ανέλαβε χρέη Διευθυντή στην Ακαδημία της «Βασίλισσας». Όπως, μάλιστα επισήμανε σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Marca, «η Ρεάλ πάντα ψάχνει για έναν καλό παίκτη, δίχως να την ενδιαφέρει η εθνικότητα ή η καταγωγή. Κάθε σαββατοκύριακο παρακολουθούμε όλους τους αγώνες που γίνονται στη Μαδρίτη, χωρίς να χάνουμε επαφή με τα διεθνή τουρνουά. Όταν, λοιπόν εντοπίσουμε έναν παίκτη που μας ενδιαφέρει, τον παρακολουθούμε για τρία χρόνια πριν αποφασίσουμε να τον εντάξουμε στην Ακαδημία μας». Παραδέχθηκε, δε πως στη Ρεάλ δεν χωράνε ημίμετρα. Εξάλλου, «δεν έχουν θέση όλοι εδώ. Σε αυτή την ομάδα δεν αρκεί να είσαι καλός. Πρέπει να είσαι ο καλύτερος αφού πάντα θα σε συγκρίνουν με τον Γιουλ, τον Ροντρίγκεθ και τον Μίροτιτς. Πολλά από τα παιδιά μας θα βρουν θέση στη Liga Endesa, λίγοι όμως θα καθιερωθούν στην πρώτη ομάδα». Στο μεσοδιάστημα, η Ρεάλ, πλαισίωσε τον Ανγκούλο με τον Πάκο Ρεδόνδο, ο οποίος είχε ήδη κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα Ισπανίας με τις μικρές ομάδες της Μπανταλόνα, τον Χοσέ Λουίς Πισέλ και τον Γκαμπριέλ Αλβάρο, οι οποίοι εργάζονται και κοουτσάρουν σύμφωνα με τις αρχές και τη φιλοσοφία του Λάσο στην πρώτη ομάδα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΛΑΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΑΝΤΟΣ

Ακαδημίες στην Ισπανία υπάρχουν πολλές. Σαν και αυτή της Ρεάλ Μαδρίτης, ενδεχομένως καμία. Το δίκτυο έχει απλωθεί με ιδιαίτερη επιτυχία στα Βαλκάνια, αφού πλην των Λούκα Ντόντσιτς και Ντίνο Ράντοντσιτς, από το αναπτυξιακό πρόγραμμα των Μαδριλένων πέρασαν επίσης ο Μάριο Νάκιτς, ο Κροάτης Μπόριτς Τίσμα (Ζάγκρεμπ, 2002, 2μ.00) και ο Βούλγαρος Κονσταντίν Κονσταντίνοφ (Μπουργκάς, 2003, 1μ.99). Τα πιτσιρίκια της Ακαδημίας συγκεντρώνονται στο Βαλντεμπέμπας, το σύγχρονο προπονητικό κέντρο της «Βασίλισσας», μένουν σε δωμάτια ανά δυο, ακριβώς δίπλα στο γήπεδο και συνεχίζουν παράλληλα τις σπουδές τους αφού ένα πούλμαν τα μεταφέρει καθημερινά στο κολέγιο SEK, στην περιοχή Βιγιαφράνκα, βορειοδυτικά της Μαδρίτης. Για να γίνει, μάλιστα αντιληπτό το μέγεθος της σύγκρισης με τον… προ Λάσο εποχή, η Ρεάλ είχε να δει παίκτη της Ακαδημίας της στην πρώτη ομάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τους Ισμαήλ Σάντος, Χοσέ Λάσα!

ΟΙ 15 ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΕΠΙ ΛΑΣΟ

Ντάνι Ντίεθ
Αλμπέρτο Μαρτίν
Ουίλι Ερνανγκόμεθ
Γιόναθαν Μπαρέιρο
Λούκα Ντόντσιτς
Σαντιάγο Γιούστα
Ντίνο Ράντοντσιτς
Σάμπα Εντιαγιέ
Ντάνι Ντε λα Ρούα
Μέλβιν Παντζάρ
Μάριο Νάκιτς
Ουσμάν Γκαρούμπα
Μπόρις Τίσμα
Ματέο Σπανιόλο
Τρίσταν Βούκσεβιτς