Φενέρμπαχτσε – Αρμάνι 71-79: «Βολτίτσα» στην Πόλη (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Φενέρμπαχτσε – Αρμάνι 71-79: «Βολτίτσα» στην Πόλη (vid)
Η Αρμάνι Μιλάνο επικράτησε εύκολα (71-79) της Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη βάζοντας τέλος στο δικό της αρνητικό σερί… τιμητική η τελική διαφορά των οκτώ πόντων για την τουρκική ομάδα καθώς αυτή έφτασε έως και στους 20 πόντους.

Η νίκη της Αρμάνι Μιλάνο έχει ιστορικό χαρακτήρα γιατί είναι η πρώτη στην Κωνσταντινούπολη επί της Φενέρμπαχτσε έπειτα από περίπου 69 μήνες καθώς η τελευταία ήταν τον Μάρτιο του 2014. Η ιταλική ομάδα έφτασε στις οκτώ νίκες σε 13 αγώνες, σε αντίθεση με τους Τούρκους οι οποίοι γνώρισαν την έκτη ήττα τους στους τελευταίους επτά αγώνες!

Το πρώτο δεκάλεπτο θύμισε… κονσέρτο από πολυβόλα, σ’ αυτή συνηγόρησαν οι έντεκα εύστοχες εκτελέσεις τριών πόντων. Απόντος του Γιαν Βέσελι, η Φενέρμπαχτσε ήταν αυτή που δοκίμασε περισσότερο την τύχη της έξω από τα 6.75, ένιωσε την ευλογία της αποτελεσματικότητας των 6/8 προσπαθειών, γι’ αυτό προηγήθηκε και με 21-16 (7’). Μόνο που στο μπάσκετ είναι απαραίτητη και η άμυνα, αλλά η τουρκική ομάδα μάλλον δεν είχε διάθεση για κάτι τέτοιο (25-26, 10’).

Η Αρμάνι Μιλάνο είχε μεγαλύτερη ισορροπία σαν ομάδα και στις δύο πλευρές του παρκέ, βρήκε και τους ηγέτες που πάντα είναι απαραίτητοι στα πρόσωπα των ΛεΝτέι, Ντιλέινι, κυρίως όμως έπαιξε άμυνα. Η «Φενέρ» υπέπεσε σ’ ένα σωρό λάθη φτάνοντας τα εννιά στο πρώτο ημίχρονο, αυτό είχε συνέπεια στην περιορισμένη παραγωγή των 10 πόντων στο δεύτερο δεκάλεπτο αλλά και στην απώλεια κοντινής επαφής με το σκορ. Η Αρμάνι επίσης σούταρε εξαιρετικά (7/14) από μακρινά απόσταση, πάτησε σε +12 (27-39) μετά τα μισά της περιόδου και το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 35-44.

Η κατάσταση απλοποιήθηκε για την Αρμάνι στην 3η περίοδο καθώς εκεί φάνηκε η διαφορά των δύο ομάδων. Η ιταλική ομάδα έβγαλε ενέργεια, έπαιξε εξαιρετική άμυνα και ανέβασε τη διαφορά στο +16 (46-62) μετά τη συμπλήρωση επτά λεπτών στο δεύτερο ημίχρονο. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτούργησαν οι επιθετικές πρωτοβουλίες του Σαβόν Σιλντς, στην εξίσωση μπήκε και ο Κάιλ Χάινς και στο τέλος του δεκαλέπτου το σκορ έγινε 48-68. Στο ίδιο διάστημα, η «Φενέρ» είχε 0/4 τρίποντα, τρία επιπλέον λάθη και γενικώς δεν έβρισκε διαδρόμους για να εκτελέσει.

Η τελευταία περίοδος μάλλον είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Η Αρμάνι δεν είχε την ίδια συνέπεια στην επίθεση (54-70, 34’), αλλά στην άμυνα ήταν σταθερή απέναντι στους γηπεδούχους οι οποίοι δεν είχαν τρόπο έκφρασης. Ντουβερίογλου και Μαχμούτογλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αξιοπρεπούς ήττας (58-70, 36:30) και το πέτυχαν.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Αρμάνι επένδυσε στην ενέργεια και στην ποιότητα που διαθέτει το ρόστερ της σε αντίθεση με τη Φενέρμπαχτσε η οποία δεν διαθέτει αυτά τα στοιχεία με συνέπεια σ’ ένα ακόμη παχνίδι να δυσκολεύεται να πετύχει καλάθι.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Πρώτος και καλύτερος ο Ζακ ΛεΝτέι και δευτερευόντως οι Λουίτζι Ντατόμε, Μάλκολμ Ντιλέινι

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Κάιλ Χάινς παραμένει ένα τρομερά χρήσιμο εργαλείο.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Με εξαίρεση τη φιλότιμη προσπάθεια των ΝτεΚολό, Μπάρτερ και Πιέρ η «Φενέρ» έδωσε κακή παράσταση.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η άμυνα της Αρμάνι τσάκιζε κόκκαλα και συνδυάστηκε με το εξαιρετικό ποσοστό ευστοχίας από μακρινή απόσταση.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Μετά τους 25 πόντους της πρώτης περιόδου η «Φενέρ σημείωσε μόλις 31 στα επόμενα 25 αγωνιστικά λεπτά. Η Αρμάνι χαλάρωσε πολύ στην τελευταία περίοδο και λίγο έλειψε να δώσει δικαιώματα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Μάλλον το κάρφωμα του Ντουβερίογλου στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου.

Τα δεκάλεπτα: 25-26, 35-44, 48-68, 71-79