Η χρονιά-ασανσέρ του Τάιλερ Ντόρσεϊ

Η χρονιά-ασανσέρ του Τάιλερ Ντόρσεϊ

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η χρονιά-ασανσέρ του Τάιλερ Ντόρσεϊ
Δεν χωράει αμφισβήτηση για το ταλέντο του Τάιλερ Ντάρσεϊ, αλλά το επίπεδο σταθερότητάς του σηκώνει πολύ κουβέντα και η Euroleague Greece καταθέτει τους αριθμούς του γκαρντ της Μακάμπι Τελ Αβίβ που επιβεβαιώνουν τα αγωνιστικά σκαμπανεβάσματά του.

Διανύοντας τη δεύτερη χρονιά του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και με προίκα την περσινή (αρκετά καλή) σεζόν, θα περίμενε κανείς από τον ομογενή γκαρντ να είχε σταθεροποιήσει την απόδοσή του. Διότι διαθέτει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία απαιτεί το επίπεδο της Euroleague, δοκιμάστηκε σε δύσκολες συνθήκες την περσινή χρονιά και κατάφερε να πείσει (όχι μόνο) τον απαιτητικό Γιάννη Σφαιρόπουλο (αλλά και) τον εξίσου δύσκολο οργανισμό της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Εξάλλου, ο Έλληνας τεχνικός του είχε στείλει το μήνυμα στα τέλη του Οκτώβρη του 2019, καθώς είχε πει μετά από έναν αγώνα… «αγωνίστηκε μόνο τέσσερα λεπτά γιατί δεν είμαι χαρούμενος από το πώς έπαιξε. Πρέπει να παίξει καλύτερα, αν θέλει να πάρει περισσότερες ευκαιρίες». Επίσης ο Σφαιρόπουλος του απέδωσε τα εύσημα στην αφετηρία του φετινού αγωνιστικού μαραθωνίου λέγοντας ότι… «ήταν καλός πέρυσι αλλά είχε πρόβλημα στο θέμα λήψης αποφάσεων. Φέτος είναι πιο συγκεντρωμένος».

Η ουσία είναι ότι φέτος ο Ντόρσεϊ θα κριθεί βάσει και των περισσοτέρων αγωνιστικών ευθυνών που (δικαιολογημένα) του έδωσε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Μέχρι στιγμής, χαρακτηρίζεται από αγωνιστική αστάθεια, σε σημείο, ακόμη και ο ίδιος ο προπονητής του (ενδεχομένως) να μην ξέρει τι μπορεί να περιμένει από αυτόν.

Αυτό διαπιστώνεται μέσα από την αγωνιστική παρουσία του 24χρονου γκαρντ από παιχνίδι σε παιχνίδι. Από την τρομερή επίδοση των 8/13 τριπόντων και τους 26 πόντους που σημείωσε απέναντι στη Χίμκι κάνοντας ρεκόρ καριέρας στην Euroleague, λίγες ημέρες μετά, είχε 0/7 σουτ από μακρινή απόσταση και μόλις έναν πόντο. Από τον αγωνιστικό ρυθμό που έδειξε ότι αποκτά στα παιχνίδια κόντρα σε Αναντολού Εφές και Ζαλγκίρις Κάουνας όπου είχε κατά μέσο όρο 15 πόντους με 11/18 σουτ, στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια της Μακάμπι αδυνατεί να βρει στόχο και περιορίστηκε στους 15 πόντους με 6/24 σουτ

Μάλιστα, στην εντός έδρας ήττα από την Αρμάνι Μιλάνο, όταν αποβλήθηκε με πέντε φάουλ, δεν συγκράτησε τα νεύρα του, ξέσπασε σε μια καρέκλα και δεν είχε την ηρεμία να καθίσει ούτε και στον πάγκο.

Η αξιολόγηση κάθε παίκτη γίνεται αναλόγως του επιπέδου ανταπόκρισής του στο αγωνιστικό πλάνο της ομάδας, σίγουρα όμως αυτό που χαρακτηρίζει τον Ντόρσεϊ είναι η αναποτελεσματικότητα στο μακρινό σουτ. Αυτή τη στιγμή σουτάρει με ποσοστό 31.6%, το οποίο είναι μικρότερο κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτό που συνόδευσε την περσινή χρονιά του. Για έναν παίκτη των δικών του στοιχείων, η ανάκτηση του ποσοστού ευστοχίας μάλλον είναι απαραίτητο για να βρει ρυθμό και φυσικά να αποδράσει από το καθεστώς αγωνιστικής ανισορροπίας στο οποίο βρίσκεται…