Ωδή στον Καμπάτσο: Οκτώ ιστορίες που τον έκαναν ξεχωριστό

Ωδή στον Καμπάτσο: Οκτώ ιστορίες που τον έκαναν ξεχωριστό

Γιάννης Σταυρουλάκης
Ωδή στον Καμπάτσο: Οκτώ ιστορίες που τον έκαναν ξεχωριστό
Βασίλης Σπανούλης, Γιάννης Μπουρούσης, Φώτης Κατσικάρης, Λέο Γκουτιέρεζ και οι άνθρωποι του στην Ισπανία ξεπροβοδίζουν τον Φακούντο Καμπάτσο μέσω του gazzetta.gr με οκτώ ιστορίες για την πιο ιντριγκαδόρικη διαστροφή της EuroLeague που πήρε το ταλέντο του και μετακόμισε στο Ντένβερ.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε εξελιχθεί στον κόσμο του, τη ζωή του, το σύμπαν του όπου χωρούσαν τα πάντα. Εκτός από το ΝΒΑ. «Ήμουν αγχωμένος σχετικά με το αν θα πάω ή όχι…» είχε παραδεχθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Φακούντο Καμπάτσο πριν ξεστομίσει τη μεγάλη κουβέντα. «Πλέον παίζω στο καλύτερο κλαμπ του κόσμου και νιώθω πολύ άνετα». Το καλοκαίρι του 2019 οι «blancos» φρόντισαν να δεσμεύσουν τον Αργεντινό γκαρντ με πενταετές συμβόλαιο και ΝΒΑ out στα 6 εκατομμύρια. Όλα έδειχναν ότι ο Καμπάτσο θα ακολουθούσε το παράδειγμα του Σέρχιο Γιουλ, ο οποίος ουδέποτε έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι παρά το γεγονός ότι οι Ρόκετς τον περίμεναν από το 2009.

Στις 29 Ιουλίου η Marca έκανε τη μεγάλη αποκάλυψη: Ο Φακούντο Καμπάτσο έχει αποφασίσει να φύγει από τη Μαδρίτη και να πάει στο ΝΒΑ. Σαν να χτύπησε με το δάχτυλο ένα φανταστικό ρολόι στον καρπό του, εξηγώντας πως έφτασε η ώρα να μετρήσει τις δυνάμεις του στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. Ο Φάκου πήρε τα ταλέντα του και πήγε να βρει τον Νίκολα Γιόκιτς στο Ντένβερ με την αυτοπεποίθηση ανθρώπου που δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και το gazzetta.gr αποχαιρετά τον σπουδαίο Αργεντινό με οκτώ ιστορίες από οκτώ ανθρώπους που συνδέθηκαν μαζί του με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Από την Πενιαρόλ ως τα πρώτα χρόνια στην Ευρώπη, τον δανεισμό του στη Μούρθια, τη σχέση του με τον ισπανικό Τύπο, την κατάκτηση της EuroLeague και την παρουσία του στη Ρεάλ Μαδρίτης.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Η φανέλα στη Μαδρίτη

«Πραγματικά, είναι φοβερή η πρόοδος που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια. Κατάφερε από εκεί που είχε πάει δανεικός στη Μούρθια, να γυρίσει στη Ρεάλ και να γίνει ένας από τους καλύτερους γκαρντ στην EuroLeague, να κερδίσει τίτλους και τώρα να πάει στο ΝΒΑ.

Είναι ένας γρήγορος και δυναμικός πλέι μέικερ, έχει πάρα πολλή ενέργεια και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους two-way παίκτες στην Ευρώπη στη θέση του. Μαζί με τον Ταβάρες, πάντα άλλαζαν τα δεδομένα για τη Ρεάλ.

Πιστεύω ότι θα πετύχει στο ΝΒΑ! Είναι αυτό που λέμε… σκληρό καρύδι, δεν τα παρατάει ποτέ, είναι πολύ δυναμικός, έχει εγωισμό και όπως τα κατάφερε στη Ρεάλ, νομίζω πως θα τα καταφέρει και εκεί.

Είναι πολύ τιμητικό όταν ένας παίκτης ζητάει τη φανέλα σου. Σημαίνει πως τον έχεις εμπνεύσει με κάποιο τρόπο και πάντα έτσι το βλέπω. Έτσι ένιωθα και εγώ όταν ζητούσα τη φανέλα από κάποιον…».

- Αντίπαλοι στον τελικό της EuroLeague 2015, όταν ο Φακούντο Καμπάτσο πήγε στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού και ζήτησε τη φανέλα του αρχηγού των «ερυθρόλευκων»

ΛΕΟ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΖ

Ο επόμενος ηγέτης της Αργεντινής μετά τον Σκόλα

«Ο Φακούντο ήλθε στην Πενιαρόλ σε ηλικία 17-18 ετών. Ήμασταν συγκάτοικοι στις αποστολές, μοιραζόμασταν το δωμάτιο για τρία χρόνια και σταδιακά έγινε μέλος της οικογένειάς μου. Έχω δυο γιους και ο Φάκου έγινε ο τρίτος! Ερχόταν σπίτι μου, έτρωγε μαζί μας, γενικώς έχουμε πολύ όμορφες αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια. Όλη η οικογένειά μου τον αγαπά πολύ!

Ένα κοντό παιδί, με λίγο παραπάνω βάρος όμως η καρδιά, η ένταση και το νεύρο που έβγαζε στο παιχνίδι ήταν ίδια με τον… σημερινό Καμπάτσο! Ερχόταν από τον πάγκο και έκανε πράγματα που κάνει τώρα αλλά σε μικρότερο βαθμό. Αναπτυσσόταν σαν παίκτης μέρα με τη μέρα, σεζόν με τη σεζόν και στα 21 του ήταν βασικός στην Πενιαρόλ, δείχνοντας την ποιότητά του.

Πάντα έκανε όνειρα… Αρχικώς να περάσει τον Ατλαντικό και να παίξει μπάσκετ στην Ευρώπη. Ήθελε να αποδείξει ότι μπορεί να παίξει με τους καλύτερους και να πάρει μεταγραφή στην Ισπανία ή σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Άρχισε, λοιπόν να κερδίζει το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων όπως η Ρεάλ ενώ τον ήθελαν και από την Τουρκία. Κατάφερε, λοιπόν να πετύχει τον πρώτο στόχο του, να παίξει στην Ευρώπη και να γίνει σημείο αναφοράς σε ένα κλαμπ όπως η Ρεάλ. Έχει τεράστια ψυχή! Δεν φοβάται κανέναν, όσο ψηλός ή δυνατός και αν είναι αυτός που έχει απέναντί του!

Στο τελευταίο του παιχνίδι με την Πενιαρόλ σκόραρε 23 πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο και κατακτήσαμε το πρωτάθλημα στην Αργεντινή (σ.σ. με 4-2 νίκες στη σειρά των τελικών της Liga Nacional με την Ρεγκάτας Κοριέντες)! Απέδειξε στους αντιπάλους του που τον προκαλούσαν ότι ουδείς μπορούσε να τον μαρκάρει, ότι ήταν ασταμάτητος.

Μετά τον Λουίς Σκόλα, θα είναι ο επόμενος ηγέτης της εθνικής Αργεντινής. Για όλα όσα κάνει εκτός κι εκτός παρκέ. Εξάλλου, είναι ένας παίκτης που έμαθε πολλά πράγματα από σπουδαίους παίκτες στην καριέρα του, ενώ είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί ως συμπαίκτης με πολλά παιδιά από τη Χρυσή Γενιά της Αργεντινής… Τον Λουίς, τον Τσάπου Νοτσιόνι, τον Μάνου. Θα είναι ο επόμενος χαρισματικός ηγέτης, θα μεγαλώσει μαζί της και θα τη συνοδεύσει για πολλά χρόνια ακόμα».

- Συμπαίκτες στην Πενιαρόλ το 2009-14, όπου ο Φακούντο Καμπάτσο άρχισε την καριέρα του κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα Αργεντινής και ένα Κύπελλο ενώ αναδείχτηκε δυο φορές MVP των τελικών (2012, 2014)

ΦΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ

Η ιστορία με το video που άλλαξε τα πάντα

«Ο Φάκου είναι ένας παίκτης με πολύ ιδιαίτερες ικανότητες. Δεν μπορώ να τον συγκρίνω με κανέναν άλλον στην Ευρώπη! Δεν υπάρχει άλλος με τέτοια δύναμη για το μέγεθός του ή με τέτοια ταχύτητα, με την μπάλα ή χωρίς. Ήταν ένα παιδί που έπαιζε καθαρά με ένστικτο, πολλές φορές δίχως να διαβάζει την κατάσταση που πήγαινε ο αγώνας. Δεν κοίταζε, δηλαδή τον χρόνο ή το σκορ προκειμένου να κοντρολάρει ανάλογα την ομάδα και σε αυτό το κομμάτι επικεντρώσαμε όλη μας την προσπάθεια. "Τώρα ναι, μπορούμε να τρέξουμε, τώρα ναι πρέπει να σταματήσουμε". Είχε έναν ρυθμό στο παιχνίδι του που πολλές φορές έπρεπε να αλλάξει ανάλογα με τις συνθήκες του αγώνα. Η δουλειά που κάναμε αυτά τα δυο χρόνια στη Μούρθια του έκανε πολύ καλό όσον αφορά το να προετοιμαστεί αγωνιστικά και πνευματικά για να πάει στη Μαδρίτη όπου οι απαιτήσεις ήταν σαφώς μεγαλύτερες. Νομίζω ότι τα καταφέραμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στη Ρεάλ είδαν έναν ώριμο παίκτη που εξελίχθηκε στον καλύτερο πλέι μέικερ στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια! Μπορώ να το πω ξεκάθαρα αυτό, όσον αφορά το impact του Καμπάτσο σε μια ομάδα όπως η Ρεάλ και αυτό αντικατοπτρίζεται στους τίτλους, ομαδικούς και ατομικούς. Ο Καμπάτσο έβαλε στην εξίσωση το ταλέντο, τη δύναμη, την ταχύτητα και το ένστικτο.

Όσον αφορά την αυτοπεποίθηση, νομίζω πως την είχε ήδη. Είναι ένα τρομερά ανταγωνιστικό παιδί και αυτή, ακριβώς η ανταγωνιστικότητα του έδινε τρομερή αυτοπεποίθηση! Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως κάποια στιγμή ήθελα να κάνω αλλαγές στην άμυνα, μάρκαρε ένα 4άρι στο λόου-ποστ. Επειδή είναι κοντός, ήθελα να του στείλω έναν παίκτη για βοήθεια… "Όχι κόουτς, θα τον παίξω μόνος μου"! Και όντως αυτό έκανε. Έχει γεννηθεί με αυτοπεποίθηση! Προσπαθούσε κάθε μέρα να γίνεται όλο και καλύτερος, όλο και πιο ανταγωνιστικός, δυνατός και σκληρός. Είναι ένα φανταστικό παιδί που μπορείς να τον… βρίζεις ή να του βάλεις τις φωνές όμως δεν θα σου κρατήσει ποτέ κακία. Στις παρατηρήσεις κατέβαζε το κεφάλι και σε ένα λεπτό ήταν πάλι έτοιμος! Αυτό τον βοήθησε και συνεχίζει να τον βοηθάει ως παίκτη. Συναισθηματικά, δεν κλονίζεται και δεν ενοχλείται. Έχει ένα τρομερό προσόν για επαγγελματίας. Δεν μένει καθόλου σε μια κουβέντα ή σε μια κίνηση. Αντίθετα, θα το πάρει σαν κίνητρο! Δεν θα αφήσει κανέναν να τον υπερκεράσει, όσο πιο ψηλός και δυνατός κι αν είναι! Ποτέ δεν ένιωσε μειονεκτικά απέναντι σε κάποιον. Ποτέ! Επίσης, ποτέ δεν θα φοβηθεί να κάνει αυτό που πρέπει, είτε στην άμυνα είτε στην επίθεση δίχως να λογαριάζει ποιον έχει απέναντί του.

Ένα περιστατικό που σημάδεψε τη συνεργασία μας στη Μούρθια συνέβη μετά από έναν αγώνα στην Γκραν Κανάρια. Βρεθήκαμε οι δυο μας με τον Φάκου και του έδειξα ένα video που πιστεύω ότι του άλλαξε τη νοοτροπία. Φαινόταν, λοιπόν να παίρνει την μπάλα σε δυο συνεχόμενες κατοχές, να μην την δίνει πουθενά, να ντριμπλάρει, να την χάνει, να την ξαναπαίρνει, να την… ξαναχάνει και οι άλλοι τέσσερις συμπαίκτες του είχαν μείνει να τον κοιτάνε! Σαν να του λένε: "Τι κάνεις εκεί; Τι στο καλό κάνεις εκεί"; Ήταν πολύ χαρακτηριστικό αυτό το video. Ο Καμπάτσο έκανε τα δικά του, πάλευε να κάνει, να δείξει και τέσσερις παίκτες είχαν μείνει και τον κοίταζαν με απορία! Του είπα λοιπόν: "Πρέπει να αποφασίσεις τι θες να είσαι! Ένας σκόρερ που μπορεί να παίξει πλέι μέικερ ή ένα πλέι μέικερ που μπορεί να σκοράρει. Πρέπει να πάρεις μια απόφαση, σκέψου το και δούλεψε πάνω σε αυτό το πράγμα". Κόλλησε! Στη συνέχεια μου είπε: "Θέλω να γίνω πλέι μέικερ". Βλέποντάς τον τα επόμενα χρόνια με τη Ρεάλ, έκανε αυτό που μου είπε σε εκείνον τον διάλογο. Ό,τι και να λέει, μένει πίσω από τα λόγια του! Θα κάνει πράξη ό,τι υποσχεθεί. Είναι ένα πολύ τίμιο παιδί, ανοιχτό βιβλίο.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι μπορεί να σταθεί στο ΝΒΑ. Οι Νάγκετς είναι μια ομάδα που μπορεί να ταιριάξει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να βρεις εμπιστοσύνη και ρόλο. Νομίζω ότι θα ταιριάξει στον τρόπο που παίζει το Ντένβερ, έχοντας ως συμπαίκτη τον Νίκολα Γιόκιτς που όλοι ξέρουμε την ιδιαιτερότητα αυτού του παίκτη και τους Τζαμάλ Μάρεϊ, Μόντε Μόρις στα γκαρντ. Σε ό,τι αφορά την προσαρμογή του, θα τον βοηθήσει πολύ ότι εκεί θα βρει τον Ισπανό ασίσταντ Τζόρντι Φερνάντεθ και τον πρώην συμπαίκτη του, Μαρτίνας Πότσιους που έχει πόστο στους Νάγκετς. Επίσης, ο κόουτς Μάικ Μαλόουν έχει ανοιχτό μυαλό. Σε γενικές γραμμές, είναι ένας οργανισμός που θα τον βοηθήσει πολύ».

- Προπονητής του Καμπάτσο στη Μούρθια όπου αγωνίστηκε τη διετία 2015-17 ως δανεικός από τη Ρεάλ Μαδρίτης

ΑΛΕΧΑΝΤΡΟ ΓΚΟΜΕΘ

Σαν σκηνή στο Ρόκι 4

«Ο Φακούντο Καμπάτσο έμεινε στη Μούρθια για δυο χρόνια και σε αυτό το διάστημα βελτιώθηκε στο να κατανοήσει καλύτερα το πως παίζεται το μπάσκετ στην Ευρώπη, στο να καταλάβει σιγά-σιγά τι παίκτης είναι, να νιώσει ασφάλεια, να χτίσει αυτοπεποίθηση και να αισθανθεί σημαντικός, από τη στιγμή που προηγουμένως έπαιζε ελάχιστα στη Ρεάλ. Νομίζω πως είναι ο πιο μεγάλος ανταγωνιστής που έχω δει ποτέ στη ζωή μου! Ένα παιδί με μεγάλη καρδιά, με πραγματικά τεράστια καρδιά!

Εκείνη η διετία μαζί μας τον βοήθησε προκειμένου να νιώσει πως ανήκει στην ισπανική λίγκα, πως είναι παίκτης αυτού του επιπέδου και μπορεί να λειτουργήσει σαν ηγέτης, δίνοντάς του παράλληλα την ευκαιρία να βελτιωθεί ατομικά και να γίνει πιο ώριμος, πιο δυνατός πνευματικά. Ήταν μια win - win κατάσταση και για τους δυο μας πριν έλθει η εκτόξευσή του με τη Ρεάλ.

Ήθελε να κερδίζει σε κάθε παιχνίδι! Θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν αγώνα κόντρα στη Ζενίτ, όπου είχε μια… παρεξήγηση με τον Γιάνις Τίμα. Ο Λετονός είναι πιο μεγάλος και ψηλότερος όμως ο Φάκου στάθηκε μπροστά του σαν το Ρόκι 4 (γέλια)! Δώσαμε έναν αγώνα στην Αγία Πετρούπολη για το EuroCup όπου έκανε ένα τρομερό παιχνίδι και κερδίσαμε με δικό του τρίποντο στην παράταση. Ήταν σαν σκηνή από ταινία προσεχώς. Το σημαντικό είναι ότι πίστεψε στον εαυτό του κι ένιωσε σημαντικός…

Όχι μόνο θα καταφέρει να επιβιώσει στο ΝΒΑ, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να εκπλήξει τους πάντες! Σίγουρα παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες όμως αν κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του, θα κάνει σπουδαία πράγματα. Είδαμε, για παράδειγμα τι μπορεί να κάνει με τον Ταβάρες στη Ρεάλ ή με τον Ντελία και τον Φαβεράνι στη Μούρθια, ενώ τώρα θα έχει στο πλευρό του τον Νίκολα Γιόκιτς! Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον ξέρει πότε πρέπει να σκοράρει και πότε πρέπει να μοιράσει την μπάλα, κοντρολάροντας το παιχνίδι του.

Η αλήθεια είναι ότι θέλαμε να υπογράψουμε τον Φάκου πριν έλθει στη Ρεάλ. Τα πρώτα χρόνια δεν έπαιξε στη Μαδρίτη και δείξαμε το ενδιαφέρον μας για να τον πάρουμε δανεικό όμως τον ήθελε, επίσης και η Σαραγόσα. Τον ήθελαν πολύ και υπήρχε κίνδυνος να τον χάσουμε! Ένα βράδυ, λοιπόν κάναμε μια συζήτηση με τον Φακούντο και τον εκπρόσωπό του, Κλαούντιο Βιλανουέβα εξηγώντας τους τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα εδώ και τον ρόλο για τον οποίο τον προορίζουμε. Ο Καμπάτσο ήταν πια μαζί μας!

Τη δεύτερη χρονιά (σ.σ. 2016-17) τον ήθελε επίσης η Μπάγερν Μονάχου του Σάσα Τζόρτζεβιτς όμως καταφέραμε να τον κρατήσουμε, πληρώνοντας μάλιστα μεγαλύτερο μέρος του συμβολαίου του με τη Ρεάλ σε σχέση με τον πρώτο χρόνο. Ακολούθως, επέστρεψε στη Μαδρίτη για να γίνει ένα από τα καλύτερα πλέι μέικερ στην Ευρώπη και τα υπόλοιπα είναι ιστορία».

- General Manager της Μούρθια

ΒΙΤΟΡ ΜΠΕΝΙΤΕ

Οι χαμένες βολές που του έκαναν καλό

«Εκτός από την εμπειρία που απέκτησε με τα χρόνια στα γήπεδα, πλέον ο Φάκου κοντρολάρει καλύτερα το παιχνίδι του. Γνωρίζει, δηλαδή πότε πρέπει να είναι επιθετικός, πότε να πασάρει την μπάλα, πότε να ανεβάσει ταχύτητα ή πότε να παίξει πιο αργά. Είναι κάτι που έχει βελτιώσει πολύ σε σχέση με την εποχή που παίζαμε μαζί. Είχα την τύχη να είμαι φίλος του, περάσαμε δυο χρόνια με καλές και δύσκολες στιγμές, σε μια πραγματικά ξεχωριστή φάση της ζωής μου. Αυτό που θυμάμαι πιο έντονα είναι η ένταση και η όρεξη που έβγαζε στις προπονήσεις, το πάθος για να κερδίζει είτε στο διπλό, είτε στο 1-1!

Στην πρώτη μας χρονιά στη Μούρθια μέναμε πάντα παραπάνω και κάναμε διαγωνισμό στις βολές. Ο Φάκου δεν κέρδιζε σχεδόν ποτέ όμως αυτό φαίνεται πως του βγήκε σε καλό (γέλια)! Τώρα η επιθυμία του να νικάει είναι τρομερή! Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να τα καταφέρει στο ΝΒΑ. Αυτό που χρειάζεται είναι χρόνος και, κυρίως εμπιστοσύνη από τον προπονητή του. Να πιστέψουν, δηλαδή στο ταλέντο και την ικανότητά του να κατανοεί το παιχνίδι. Έχει επιβεβαιώσει πως είναι ένας τρομερά ανταγωνιστικός τύπος, το έχει δείξει στην EuroLeague αλλά και στις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων με την Αργεντινή. Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος που του αρέσει να κάνει τον κόσμο χαρούμενο και να κάνει αστεία. Ένα παιδί με καρδιά γίγαντα που βγάζει θετική ενέργεια σε όλους όσοι είναι γύρω του…».

- Πρώην συμπαίκτης του στη Μούρθια

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ

Ο κοντός που δεν σου γέμιζε το μάτι

«Σίγουρα όταν τον βλέπεις για πρώτη φορά δεν σου γυαλίζει το μάτι, δεν σου περνάει από το μυαλό ότι αυτό το κοντό παιδί θα πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη! Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως είχε μεγάλη τύχη που… έπεσε στον Κατσικάρη και έπαιξε δυο χρόνια στη Μούρθια. Εκεί βελτιώθηκε, είχε εγωισμό μέσα του και επέστρεψε στη Ρεάλ. Είναι από τους Αργεντινούς που δεν το βάζουν κάτω! Έχει πείσμα, διάθεση και τρομερή όρεξη για δουλειά. Όσο μπόι του λείπει, το έχει σε θάρρος και θράσος!

Γενικά είμαστε θερμοί σαν λαοί, σαν Αργεντινοί και σαν Έλληνες, κάναμε καλή παρέα στη Ρεάλ, τότε ήταν και ο Νοτσιόνι στη Ρεάλ. Ο Φάκου είναι ένα παιδί έξω καρδιά. Θεωρώ πως μπορεί να σταθεί στο ΝΒΑ, από τη στιγμή μάλιστα που έχουν σταθεί άλλοι που δεν ήταν στο ίδιο level. Σίγουρα έχει να κάνει με την προσαρμογή, μην ξεχνάμε πως πρόκειται για το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο όπου πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν. Από τη στιγμή, όμως που είχε τη διάθεση να πάει, σίγουρα είναι ανοιχτός στην πρόκληση να δείξει τι αξίζει εκεί».

- Συμπαίκτες στη Ρεάλ τη σεζόν 2014-15, κατακτώντας μαζί την EuroLeague, το ισπανικό πρωτάθλημα και το Copa del Rey στην πρώτη χρονιά του Αργεντινού στην Ευρώπη

ΧΟΣΕ ΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΡΙΝ

Αλλάζοντας συνήθειες, δίαιτα και δουλειά στο γυμναστήριο

«Ο Φακούντο είναι ένας παίκτης που θέλει να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα ώστε να γίνεται καλύτερος. Η αλήθεια είναι ότι πάντα βάζει έναν μεγάλο στόχο πριν από κάθε σεζόν. Είναι ένα παιδί που άλλαξε τα πάντα! Τις διατροφικές συνήθειες, τη δίαιτα και τον τρόπο που δουλεύει στο γυμναστήριο. Προχώρησε βήμα – βήμα κι εν τέλει ανταμείφθηκε για όλη αυτή τη σκληρή δουλειά που έκανε σε αυτή τη διαδρομή.

Το ύψος είναι κάτι που, θεωρητικά τουλάχιστον σε περιορίζει στο μπάσκετ όμως στην περίπτωση του Καμπάτσο, τον έσπρωξε και του έδωσε κίνητρο ώστε να αποκτήσει δύναμη, να γίνει κυρίαρχος, να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση, να παίξει γρήγορα, γενικώς να κάνει πράγματα που καλύπτουν αυτό το μειονέκτημα. Είναι, επίσης θετικό ότι ποτέ στην καριέρα του δεν αντιμετώπισε σοβαρό τραυματισμό, με εξαίρεση ένα δυνατό χτύπημα στη μύτη.

Εκτός παρκέ, είναι πάντα πολύ προσεκτικός και ευχάριστος, κάνει αστεία, είναι ζεστός με τον κόσμο γύρω του.

Από την πρώτη μέρα που ήλθε στη Μούρθια είχε μόνο ένα κίνητρο. Να βελτιωθεί και να δείξει σε όλους, όχι μόνο στη Ρεάλ Μαδρίτης που τον έδωσε δανεικό αλλά και σε εμάς τους ίδιους ότι είναι ικανός να παίξει σε μια top ομάδα. Ότι μπορεί να σταθεί σε ένα κλαμπ όπως η Ρεάλ που παλεύει κάθε χρόνο για να κερδίσει το πρωτάθλημα και την EuroLeague. Το κίνητρό του από την αρχή ήταν να αποδείξει ότι μπορεί να γυρίσει πιο δυνατός, πιο έτοιμος πνευματικά και πιο ώριμος.

Μαζί δουλέψαμε σε πολλούς τομείς, κάθε μέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Στη δύναμη, την αθλητικότητα, την κίνηση, κάνοντας μικρά βήματα κάθε φορά ώστε στο τέλος της ημέρας να γίνει πιο ολοκληρωμένος. Εν τέλει, τα κατάφερε».

- Φυσιοθεραπευτής της Μούρθια

ΝΤΑΒΙΝΤ ΣΑΡΔΙΝΕΡΟ

Το ντροπαλό παιδί που περνούσε χωρίς να κάνει θόρυβο

«Ο Φακούντο ήταν πάντα ένας ξεχωριστός παίκτης ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι ελάχιστοι μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα φτάσει σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Θυμάμαι, για παράδειγμα τον… πρώτο Καμπάτσο πριν από τον δανεισμό του στη Μούρθια. Ένας παίκτης εσωστρεφής που περνούσε από τη μεικτή ζώνη δίχως να κάνει θόρυβο, ένα διακριτικό και πολύ ντροπαλό παιδί. Ουσιαστικά είδαμε για πρώτη φορά τον πραγματικό χαρακτήρα του στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση της EuroLeague το 2015 στη Μαδρίτη. Θυμάμαι πως ήμουν στη μεικτή ζώνη με τον Φαμπιάν Γκαρσία, τον Αργεντινό δημοσιογράφο του basquetplus, ο οποίος τράβηξε τη φωτογραφία με εκείνο το φιλί ανάμεσα στον Νοτσιόνι και τον Καμπάτσο, ένα στοίχημα μεταξύ τους που απαθανάτισε με την κάμερά του.

Ήμουν ακριβώς δίπλα, στα αποδυτήρια της Ρεάλ Μαδρίτης και εκεί είδαμε τις σχέσεις του με τους συμπαίκτες του. Έπειτα από τον δανεισμό του στη Μούρθια είχαμε μπροστά μας έναν εντελώς διαφορετικό παίκτη που παρουσίαζε συνεχή βελτίωση. Τόσο στο τεχνικό κομμάτι, όσο σε αυτό της τακτικής και της φυσικής κατάστασης, δουλεύοντας με τον γκουρού του είδους, Πάουλο Μακάρι (Αργεντινός φυσιοθεραπευτής). Μια ολική μετάλλαξη σε ένα από τα καλύτερα πόιντ γκαρντ στην Ευρώπη αλλά και εκτός ΝΒΑ όπως επιβεβαίωσε με τις εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, κοντρολάροντας την εκρηκτικότητα και την εξαιρετική σωματοδομή του στο ένας εναντίον ενός».

- Διευθυντής του ιστορικού μπασκετικού περιοδικού Gigantes del Basket

Photo cover: Άννα Μαρία Καλογεράκη

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.