Μακάμπι - Ερυθρός Αστέρας 81-76: Νίκη οξυγόνο για τους Ισραηλινούς (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μακάμπι - Ερυθρός Αστέρας 81-76: Νίκη οξυγόνο για τους Ισραηλινούς (vid)
Η Μακάμπι βρήκε τον δρόμο της επιστροφής στις νίκες και το οφείλει στον Ελάιζα Μπράιαντ καθώς οι δικοί του 13 πόντοι στην τελευταία περίοδο οδήγησαν στη νίκη (81-76) επί του Ερυθρού Αστέρα στο Τελ Αβίβ.

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου μετρούσε τρεις διαδοχικές ήττες, ο αγώνας με τον Ερυθρό Αστέρα ήταν από τα λεγόμενα must win και στη ψυχολογία τέτοιων παιχνιδιών μπήκαν οι Ουίλμπεκιν, Μπράιαντ και Χάντερ που ήταν οι πρωταγωνιστές. Κίνηση-ματ και από τον Έλληνα τεχνικό στα τελευταία πέντε λεπτά του αγώνα καθώς το χαμηλό σχήμα έφερε την ισορροπία που απελπισμένα αναζητούσε στην ομάδα του.

Προφανώς επηρεασμένη από τα διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα, η Μακάμπι δεν είχε συγκέντρωση, ούτε και ρυθμό στο πρώτο ημίχρονο. Λειτούργησε περισσότερο με ξεσπάσματα, σαν αυτό στα τελευταία τέσσερα λεπτά της περιόδου όπου από το -7(9-16), αντέδρασε με επιμέρους σκορ 14-4 έως το τέλος της περιόδου (23-20). Σε αυτό το διάστημα ο Ντιμπαρτολομέο έδωσε δημιουργία, ο Χάντερ τελείωσε φάσεις και ο Ουίλμπεκιν είχε τη δική του στιγμή με το buzzerbeater

Ξεφεύγοντας με 31-23 (15’) στα μέσα της δεύτερης περιόδου, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έδωσε την εντύπωση ό,τι θα έχτιζε πάνω σ’ αυτή, συνέβη το αντίθετο. Ο Ερυθρός Αστέρας βασίστηκε στους Λόιντ, Νταβίντοβατς στο δικό της ξέσπασμα, πλην του Κρις Τζόουνς, η Μακάμπι δεν είχε τρόπο έκφρασης στην επίθεση και το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 41-38 και με πολλά παράπονα από τον Έλληνα τεχνικό για την αντίδραση της ομάδας του.

Στα πρώτα λεπτά του δεύτερου ημιχρόνου απλά επιβεβαίωσε το ισχυρό επίπεδο επίδρασης του Ουίλμπεκιν στη Μακάμπι καθώς το δικό του show οδήγησε στο +13 (52-39, 24’). Οι γηπεδούχοι και πάλι λειτούργησαν με αφέλεια (52-47, 27’) καθώς δεν προστάτεψαν το προβάδισμά τους και με πρωταγωνιστή τον Τζόρνταν Λόιντ, ο Ερυθρός Αστέρας μείωσε σε 56-55 (30’).

Ο Λόιντ συνέχισε τη δράση του και στην τελευταία περίοδο (64-66, 33:30). Εκεί η Μακάμπι βρήκε τρόπο αντίδρασης καθώς τα καλάθια του Ελάιζα Μπράιαντ λειτούργησαν ευεργετικά στην ψυχολογία της, της έδωσαν οκτώ πόντους σ’ ένα σημείο που η ομάδα του χώλαινε κι έδωσε αέρα πέντε πόντων (75-70) μετά την είσοδο του αγώνα στα τελευταία τρία λεπτά. Οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν να είχαν μετουσιώσει την άμυνά τους αλλά και να είχαν τελειώσει το παιχνίδι, αλλά πέταξαν στα σκουπίδια δύο επιθέσεις. Εκεί επανεμφανίστηκε ο Μπράιαντ μ’ ένα ακόμη τριών πόντων (78-71) κλειδώνοντας τη νίκη για την ομάδα του. Στα 28’’ που απέμεναν ο Ερυθρός Αστέρας δεν θα μπορούσε να αντιδράσει, πλήρωσε εξάλλου το τίμημα της αφλογιστίας που προηγήθηκε για περισσότερο από τέσσερα αγωνιστικά λεπτά. Για την ακρίβεια σκόραρε μόλις μία ελεύθερη βολή κι αυτή από τεχνική ποινή που στον Κρις Τζόουνς.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Μακάμπι το ήθελε περισσότερο και το απέδειξε με την άμυνά της στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα σε συνδυασμό βέβαια με το γεγονός ότι βρήκε τον πρωταγωνιστή που απελπισμένα έψαχνε στο πρόσωπο του Ελάιζα Μπράιαντ.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Ελάιζα Μπράιαντ εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστής της Μακάμπι στα τελευταία λεπτά με τους 11 πόντους που σημείωσε στο κρίσιμο σημείο, ο Σκότι Ουίλμπεκιν ήταν η σταθερή αξία και ο Οθέλο Χάντερ ο μοναδικός από τους ψηλούς που εμφανίστηκε στο γήπεδο και το νταμπλ-νταμπλ (13π., 10ρ.) είναι ενδεικτικό της απόδοσής του.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Κρις Τζόουνς έδωσε δημιουργία, συμμετείχε και στις άμυνες της Μακάμπι στα τελευταία τέσσερα λεπτά.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Χαμηλές πτήσεις για την αεροπορία (Ζίζιτς, Μπέντερ) της Μακάμπι, ο Ντόρσεϊ δεν βρήκε ρυθμό ενώ ο Κάσπι έχει το ελαφρυντικό έπειτα από μεγάλο διάστημα απουσίας. Εκτός παιχνιδιού ο Ρότσεστι για τον Ερυθρό Αστέρα, ομοίως και ο Κούζμιτς.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η έμπνευση του Σφαιρόπουλου με το χαμηλό σχήμα στα τελευταία τέσσερα λεπτά. Οι παγίδες στην άμυνα έδωσαν κλέψιμο μπάλας και η ταχύτητα στην επίθεση οδήγησε σε ελεύθερα σουτ. Ο Ερυθρός Αστέρας δεν σκόραρε για περισσότερο από τέσσερα αγωνιστικά λεπτά!

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Μακάμπι είχε τρομερά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας «εξαφανίστηκε» στο κρίσιμο σημείο του αγώνα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το buzzerbeater του Σκότι Ουίλμπεκιν στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Τα δεκάλεπτα: 23-20, 41-38, 56-55, 81-76