Μουσταφά Φολ: Καλώς τονε και ας άργησε! (vids)

Μουσταφά Φολ: Καλώς τονε και ας άργησε! (vids)

Αντωνία Σπανού
Μουσταφά Φολ: Καλώς τονε και ας άργησε! (vids)
Ο Μουσταφά Φολ είναι το πρόσωπο των 10 πρώτων αγωνιστικών και η Euroleague Greece τον καλωσορίζει στην παρέα της και ας... άργησε λίγο.

Ο Μουσταφά Φολ είναι ο σέντερ της Βιλερμπάν, γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1992, βλέπει τον κόσμο από 218 εκατοστά και έχει βαλθεί να εντυπωσιάσει όλο το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο Φολ στο τελευταίο παιχνίδι της ομάδας του κατάφερε και μάζεψε 42 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου, με 25 πόντους, 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1 κλέψιμο και πήρε την 53η θέση της Euroleague ως μια από τις καλύτερες ατομικές επιδόσεις, με βάση τo PIR.

Ο Γάλλος ψηλός ακολουθεί μόνο τον Νίκολα Μίροτιτς στην αξιολόγηση, όντας στην δεύτερη θέση όλης της διοργάνωσης, είναι πρώτος στην λίστα των ριμπάουντ και γενικά το όνομα του αναφέρεται σε όλα τα θετικά στοιχεία της διοργάνωσης. Η χειρότερη του επίδοση είναι εκείνη με αξιολόγηση 13, δεν έχει ούτε μια μονοψήφια, ούτε φυσικά αρνητική, ενώ κόντρα στην Μπασκόνια ήταν κυριαρχικός με 19 πόντους.

Το πιο εντυπωσιακό σημείο είναι ότι όλα αυτά τα έχει καταφέρει στο ντεμπούτο του στην Euroleague και όντας στα 28 του χρόνια και ενώ δεν έφυγε ποτέ για το ΝΒΑ, αλλά έπαιζε όλο αυτό τον καιρό στην Ευρώπη.

Οι ψηλοί σέντερ είναι αλήθεια ότι περνούν μια κρίση τα τελευταία χρόνια, αλλά ο Φολ έμεινε στα... αζήτητα, με την Βιλερμπάν να τολμά και πιθανότατα να έχει βρει έναν καταπληκτικό θησαυρό.

ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Ο Μουσταφα Φολ έκανε ντεμπούτο στην Γαλλία την σεζόν 2011/12, στα 20 του χρόνια, παίζοντας μόλις 3 παιχνίδια με την Poitiers Basket 86, ενώ οι επόμενες σεζόν τον βρήκαν να ανεβοκατεβαίνει από την πρώτη στην δεύτερη ομάδα. Στα 21 του κατάφερε και πήρε χρόνο και έχοντας καλούς αριθμούς κατάφερε και έκανε την Μονακό να τον προσέξει. Για ακόμα μια φορά έκανε ακόμα ένα βήμα προς τα πάνω, αλλά στα 22 του έπαιζε ακόμα στην δεύτερη κατηγορία και χωρίς να... βγάζει μάτια.

Η Αντίμπ είναι η ομάδα που τον βοήθησε να κάνει πραγματικά ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και αμέσως έγινε διψήφιος, με αρκετά μάτια πάνω του. Την επόμενη σεζόν πήρε πρωτάθλημα με την Chalon και είχε καταφέρει πλέον να τραβήξει την προσοχή των κορυφαίων. Παράλληλα, η εμφανίσεις του στο Fiba Europe Cup έπαιξαν τον ρόλο του και ήρθε η πρόταση της Μπαρτσελόνα για να γίνει ζευγάρι στους ψηλούς με τον Τόμιτς.

Εκείνος αρνήθηκε, επέλεξε την Τουρκία και την Sakarya BB , αλλά δεν έκανε και πάλι την εκτόξευση που περίμενε. Επόμενη επιλογή είναι η Λοκομοτίβ Κουμπάν και το Eurocup, όπου με τους Ρώσους ναι μεν και πάλι μειώνεται ο χρόνος τους, έπαιζε 16 λεπτά στο πρωτάθλημα και 12 στην Ευρώπη, αλλά κράτησε τους αριθμούς του με 8 πόντους και 4.6 ριμπάουντ.

Το ταξίδι συνεχίζεται και ο Φολ επιστρέφει στην Τουρκία και την Τουρκ Τέλεκομ και φαίνεται πως έκανε καλή επιλογή φτάνοντας τους 12 πόντους και 8.2 ριμπάουντ, ενώ αγωνίστηκε και στο Basketball Champions League με 11.6 πόντους και 7.7 ριμπάουντ, ενώ έγινε και μέλος της 2ης καλύτερης 5άδας της διοργάνωσης.

Η Βιλερμπάν έψαχνε έναν αντικαταστάτη του Τζεκίρι, για να έχει και πάλι έναν πανύψηλο παίκτη στην ρακέτα της, βρήκε τον Φολ και τα πράγματα δείχνουν ιδανικά για εκείνην.

ΓΙΑΤΙ ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ

Ο Φολ με το ύψος που έχει, η αλήθεια είναι ότι δεν βρήκε το έδαφος που αναζητούσε, για να ξεπεταχθεί στην Euroleague. Σέντερ με την δική του σωματοδομή, έχουν ξεπεραστεί και οι ομάδες πρέπει να δουν κάτι που θα τους τραβήξει την προσοχή, για να επενδύσουν. Ο Γάλλος εξελίσσεται, δουλεύει, βάζει στοιχεία στο παιχνίδι του και πλέον δείχνει πιο έτοιμος για το υψηλότερο επίπεδο.

Ο πανύψηλος σέντερ της γαλλικής ομάδας δεν είναι ένα θηρίο που κάθεται στην ρακέτα, παλεύει να είναι κινητικός, αλλά όπως είναι λογικό και αναμενόμενο χάνει στην ταχύτητα και στις αλλαγές. Οι επιλογές του, πάντως, ήταν με γνώμονα το καλύτερο για εκείνον και όχι ένα εφήμερο συμβόλαιο. Επέλεξε να αρνηθεί την Μπαρτσελόνα, γιατί ένιωθε ότι ήθελε να βάλει κι άλλα πράγματα στο παιχνίδι του και όταν είναι έτοιμος να μπει στην Euroleague, ενώ φοβήθηκε γιατί είχε και έναν μικρό τραυματισμό και δεν ήθελε να κριθεί λάθος.

Οι επιλογές του είχαν ως στόχο την κορυφή και αποδεικνύει ότι πολύ καλά έκανε. Ο Φολ πίστεψε στον εαυτό του, του έδωσε χρόνο και χώρο και πλέον τα αποτελέσματα τα βλέπουμε κάθε αγωνιστική. Έχουμε μπροστά μας έναν εξαιρετικό... γίγαντα, που έχει έρθει και θέλει να αλλάξει και πάλι τα δεδομένα στους ψηλούς της διοργάνωσης.

Μπορεί οι undersize σέντερ να δείχνουν να καταλαμβάνουν θέση, αλλά ο Γάλλος αποτελεί ένα παράδειγμα λογικής, με την οποία αντιμετώπισε την καριέρα του και τώρα του δίνει πίσω.

Μένει να δούμε αν θα συνεχίσει έτσι μέχρι το τέλος, με την Μπαρτσελόνα να είναι η επόμενη πρόκληση για εκείνον.