Όταν ο Λάρι Μπερντ ντύθηκε… Άλεκ Πίτερς

Όταν ο Λάρι Μπερντ ντύθηκε… Άλεκ Πίτερς

Βασίλης Βλαχόπουλος
Όταν ο Λάρι Μπερντ ντύθηκε… Άλεκ Πίτερς
Η Euroleague Greece ακτινογραφεί τη φετινή πορεία του Άλεκ Πίτερς ο οποίος από ρολίστας σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Αναντολού Εφές εξελίσσεται σε πρωταγωνιστής της Μπασκόνια, ανασύροντας και μια παλιά ιστορία από τη σπουδαιότερη βραδιά στην καριέρα του Αμερικανού φόργουορντ.

Το λογοπαίγνιο που αναγράφεται στον τίτλο ανήκει στον νυν προπονητής των Ντάλας Μάβερικς, Ρικ Καρλάιλ και εκφράστηκε σε μια στιγμή απόγνωσης, ίσως και εντυπωσιασμού. Περισσότερο θαυμασμού καθώς αντιμετώπισε τρομακτική δυσκολία συμβιβασμού με κάτι που είχε δει. Σε 19 συμμετοχές του στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Φίνιξ Σάνς, ο Άλεκ Πίτερς δεν είχε σημειώσει περισσότερους από 46 πόντους. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι στις 11 Απριλίου 2018, ο Αμερικανός φόργουορντ έφτασε να είχε 8/9 τρίποντα και 36 πόντους. Κι όταν αστόχησε στις τελευταίες τέσσερις προσπάθειες τριών πόντων, απευθυνόμενος στον Ρικ Καρλάιλ του είπε… «νιώθω εξαντλημένος». Στην πραγματικότητα, το ευχαριστήθηκε με την ψυχή του, όπως όμως και από την ψυχή του προπονητή των Μάβερικς αναδείχθηκε η ατάκα… «είχαμε μεγάλο πρόβλημα στον περιορισμό του Λάρι Μπερντ ο οποίος σήμερα ντύθηκε Άλεκ Πίτερς».

Εκείνη η εμφατική παρουσία του Πίτερς δεν του εξασφάλισε θέση διαρκείας στο ΝΒΑ, υποχρεώθηκε να διαχειριστεί με περισσότερο ρεαλισμό την προοπτική της Euroleague και η πρόταση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας μάλλον ήταν αυτή που απελπισμένα αναζητούσε καθώς στέφθηκε και Πρωταθλητής Ευρώπης το 2019. Περιτριγυρισμένος από μια πλειάδα αστέρων, ο (τότε) 23χρονος φόργουορντ δεν θα μπορούσε παρά να συμβιβαστεί με τον ρόλο του χαμάλη, έχοντας κυρίως αμυντικές αποστολές και συμβάλλοντας με τα σκριν του στην επιθετική λειτουργία της ομάδας. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς είχε 5.3 πόντους κατά μέσο όρο και οι περισσότεροι εξ’ αυτών προήλθαν από το στοιχείο που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του. Το μακρινό σουτ. Ο ύψος 2.06μ. Αμερικανός σουτάρει τόσο καλά όσο ένας «κοντός» καθώς εκείνη τη σεζόν το έκανε με ποσοστό 43.3%, στα κολεγιακά χρόνια του έφτασε να είχε 46.6%, ενώ στην G League δεν έπεσε κάτω από 41%.

Η περσινή χρονιά στην Κωνσταντινούπολη, με τη φανέλα της Αναντολού Εφές, άρχισε με ιδανικό τρόπο καθώς στους πρώτους τέσσερις αγώνες είχε κατά μέσο όρο 15 πόντους με μόλις οκτώ χαμένα σουτ σε σύνολο 26 προσπαθειών. Ήταν όμως τα διάστημα της απουσίας του Αντριάν Μοερμάν κι όταν ο Γάλλος επέστρεψε στο παρκέ, σταδιακά περιορίστηκε ο χρόνος συμμετοχής του για να φθάσει και στην απώλεια του αγωνιστικού ρόλου. Η τουρκική μάδα πετούσε φωτιές με την απόδοσή της και είχε χαρακτηριστεί ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση της Euroleague, ο ίδιος όμως στα τελευταία πέντε παιχνίδια εκείνης της χρονιάς δεν βρέθηκε στο παρκέ για περισσότερα από 25 αγωνιστικά λεπτά.

Η ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΖΩΗ

Αυτό το συμπέρασμα αναδεικνύεται μέσα από την αγωνιστική μεταμόρφωσή του. Στην Μπασκόνια, ο Πίτερς δεν έχει ρόλο κομπάρσου, ίσα-ίσα που απέδειξε ότι μπορεί να κουβαλήσει ευθύνες πρωταγωνιστή. Ήδη το έκανε σε αρκετά παιχνίδια καθώς ήταν ο ηγέτης των Βάσκων στις νίκες τους επί των Φενέρμπαχτσε, Παναθηναϊκού. Τα δε νούμερά του σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά καθώς έχει 11.9 πόντους κατά μέσο όρο και είναι 4ος πιο εύστοχος παίκτης της διοργάνωσης έξω από τα 6.75 με ποσοστό 55.56%. Είναι επίσης στους 25 πιο εύστοχους στα σουτ εντός παιδιάς (58.1%).

Αυτό που άλλαξε σε σχέση με τον πρότερο βίο του στη διοργάνωση είναι ότι κατ’ εντολή του Ντούσκο Ιβάνοβιτς κινείται διαφορετικά στο παρκέ. Ο παίκτης που χρησίμευε είτε σε pop out παιχνίδι, είτε για να κάνει τα σκριν για λογαριασμό των συμπαικτών του είτε να παίζει… ξύλο κάτω από τα καλάθια, πλέον βλέπει άλλους να κάνουν αυτή τη δουλειά ούτως ώστε να αποδεσμευτεί ο ίδιος από το μαρκάρισμα των προσωπικών αντιπάλων του. Ενδεχομένως, ο προπονητής της Μπασκόνια να έχει κατά νου το σενάριο μετάλλαξης του και σε σμολ φόργουορντ κι εκεί να βρίσκεται λόγος των διαφορετικών κινήσεων του Πίτερς στο παρκέ. Όπως και να’ χει, το βέβαιο είναι ότι στα χέρια του Μαυροβούνιο προπονητή, ο Αμερικανός δείχνει αναγεννημένος και εξελίσσεται σ’ ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης.