Οι ήττες της Μακάμπι έχουν εξήγηση

Οι ήττες της Μακάμπι έχουν εξήγηση

Οι ήττες της Μακάμπι έχουν εξήγηση
Επί ημερών Γιάννη Σφαιρόπουλου, είναι η πρώτη φορά που η Μακάμπι Τελ Αβίβ μετρά τέσσερις ήττες σε έξι αγώνες και η Euroleague Greece καταπιάνεται με την περίπτωση της ισραηλινής ομάδας αναζητώντας ερμηνεία, για το αρνητικό πρόσημο, μέσα από τη γλώσσα των αριθμών.

Η μέρα πρόσληψης του Γιάννη Σφαιρόπουλου στην τεχνική ηγεσία της Μακάμπι Τελ Αβίβ θεωρείται ορόσημο καθώς έβαλε τέλος σε μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας και αρνητικών αποτελεσμάτων. Στα περίπου δύο χρόνια παρουσίας του Έλληνα τεχνικού, η «ομάδα του λαού» ανέκτησε την αγωνιστική αξιοπιστία της, σε επίπεδο αποτελεσματικότητας διέγραψε αρνητικά σερί διαδοχικών ετών και με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια επέστρεψε στη θέση της, στην ελίτ της διοργάνωσης. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι τουλάχιστον πρωτόγνωρο αυτό που βιώνει στις πρώτες έξι αγωνιστικές της Euroleague καθώς είναι η πρώτη φορά που επιδεικνύει αρνητικό απολογισμό μετρώντας τέσσερις ήττες. Έχει την αξία του να σημειωθεί ότι όλα τα παιχνίδια κρίθηκαν στο τελευταίο λεπτό και η μεγαλύτερη ήττα (σε διαφορά πόντων) ήταν αυτή από τη Φενέρμπαχτσε με 69-75.

Αν κανείς επιχειρήσει να ερμηνεύσει τον αρνητικό απολογισμό της Μακάμπι μέσα από τη γλώσσα των αριθμών, θα εστιάσει στο χαμηλό ποσοστό ευστοχίας της στο μακρινό σουτ καθώς το 32.5% στοιχειοθετεί τη 16η χειρότερη επίδοση ομάδας της Euroleague και απέχει πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τον αντίστοιχο περσινό μέσο όρο.

Αυτό το χαμηλό ποσοστό εξηγείται μέσα από τα ποσοστά των δύο κατ’ εξοχήν σκόρερ της ομάδας. Στην περίπτωση του Σκότι Ουίλμπεκιν παρατηρείται ανώμαλη προσγείωση καθώς από το περσινό 43.5%, φέτος σουτάρει με μόλις 30.9%. Χειρότερα σουτάρει και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Βγάζοντας από την εξίσωση τον αγώνα με τη Χίμκι όπου ο Ελληνοαμεριάνος είχε 8/13 τρίποντα, στα υπόλοιπα παιχνίδια το ποσοστό του δεν υπερβαίνει το 20% (5/25). Και η διάρκεια έχει μεγαλύτερη αξία από ένα παιχνίδι.

ΕΧΕΙ ΚΑΤΟΧΕΣ, ΥΣΤΕΡΕΙ ΣΕ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα βάσει στατιστικής. Το ανεξήγητο του πράγματος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Μακάμπι σκοράρει 78.3 πόντους (σ. σ. διαθέτοντας την 5η καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση) και δέχεται 80.2. Δεν ερμηνεύεται γιατί είναι η καλύτερη ομάδα σε συγκομιδή ριμπάουντ τόσο στο σύνολο όσο και επιθετικών με 12.67 κατά μέσο όρο. Ταυτόχρονα, είναι η κορυφαία και στον τομέα των κλεψιμάτων με 7.8 ανά αγώνα. Οι περισσότερες κατοχές (συγκριτικά με τον αντίπαλο) δεν έχουν φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα γιατί…

- Επανέρχεται το άσχημο ποσοστό της στο μακρινό σουτ που αποτελεί «θεμελιώδη» παράγοντα στο σύγχρονο μπάσκετ

- Συνδυάζεται με το εξίσου μετριότατο ποσοστό (51.49%) στα δίποντα το οποίο είναι στη 12η θέση στον σχετικό πίνακα των ομάδων της Euroleague.

- «Κουμπώνει» στο χαμηλό επίπεδο δημιουργίας. Η Μακάμπι έχει 15.1 ασίστ κατά μέσο όρο, απέχει περίπου 2.5 ασίστ σε σχέση με τα περσινά νούμερά της και είναι η 10η ομάδα σε δημιουργία στην Euroleague.

- Δεν αποφεύγει τα λάθη, έχει 13.8 κατά μέσο όρο και ουσιαστικά πετάει στο καλάθι των αχρήστων ένα σωρό κατοχές.

ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΕΞΗΓΗΣΗ

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έθιξε τον συγκεκριμένο παράγοντα μετά την ήττα από τη Φενέρμπαχτσε όπου εξέφρασε και τη βεβαιότητά του για τη βελτίωση της αγωνιστικής εικόνας. Δεν στοιχειοθετεί εύκολη δικαιολογία καθώς, όσοι παρακολουθούν τη Μακάμπι γνωρίζουν ότι απουσιάζουν δύο ρολίστες πολυτελείας κι ένας πρωταγωνιστής. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία επιστροφής του Όμρι Κάσπι αλλά η ενσωμάτωσή του στο ομαδικό πρόγραμμα προπόνησης αποτελεί καλή είδηση. Ο Ισραηλινός έχασε μεγάλο μέρος της περσινής χρονιάς, ωστόσο η Μακάμπι (του) κράτησε ηγετική θέση καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να αλλάξει τις εσωτερικές ισορροπίες και να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της ομάδας.

Τζον Ντιμπαρτολομέο και Γιοβέλ Ζουσμάν είναι οι ρολίστες αν και είναι αλήθεια ότι δεν τους ταιριάζει αυτός ο χαρακτηρισμός. Αμφότεροι έχουν την ικανότητα αλλαγής του ρυθμού ενός αγώνα. Η απουσία του πρώτου κοστίζει στους δύο τομείς που «πάσχει» η Μακάμπι καθώς πέρυσι σούταρε με ποσοστό (περίπου) 50% έξω από τα 6.75, ενώ ήταν και εκ των βασικών δημιουργών της ομάδας. Παρόντος του Ντιμπαρτολομέο, ο Σκότι Ουίλμπεκιν κατέγραφε μερικά λεπτά συμμετοχής στη θέση «2», αποδεσμευμένος από την οργάνωση του παιχνιδιού. Ο Ζουσμάν ανέκαθεν ήταν παίκτης ειδικών αποστολών λόγω αμυντικής ικανότητάς του στην αντιμετώπιση των pick n’ roll αφού μπορούσε να… ανεβοκατέβει θέσεις και να βρεθεί αντιμέτωπος τόσο με γκαρντ όσο και με φόργουορντ. Η δική του απουσία προκάλεσε απώλεια ενέργειας και στις δύο πλευρές του παρκέ, δημιουργίας (πέρυσι ήταν από τους 4-5 καλύτερους δημιουργούς) και κατοχών αφού την περσινή χρονιά ήταν ο 3ος καλύτερος «κλέφτης» της ομάδας.

Εν τέλει, όταν η Μακάμπι φτάσει στο σημείο να έχει στο παρκέ το πλούσιο ρόστερ που διαθέτει στα χαρτιά, λογικά θα επιστρέψει στην περσινή κατάσταση των διαδοχικών νικών. Αρκεί φυσικά να αρχίσει να βρίσκει στόχο από μακρινή απόσταση…