EuroLeague: Δεν τους περίμενε κανείς αλλά κάνουν θόρυβο! (vids)

EuroLeague: Δεν τους περίμενε κανείς αλλά κάνουν θόρυβο! (vids)
Οι ομάδες της EuroLeague έχουν μπροστά τους την 6η αγωνιστική της EuroLeague και το gazzetta.gr ξεχώρισε εκείνους τους παίκτες που κάνουν απρόσμενα τη διαφορά στις ομάδες τους.

Δεκάδες μπασκετμπολίστες ζουν και... βασιλεύουν στην EuroLeague. Όπως συμβαίνει σε κάθε χώρο, έτσι και σε αυτόν του μπάσκετ, το εργατικό δυναμικό κατανέμεται σε κατηγορίες ανάλογα με την αξία της ομάδας στο αντίστοιχο «χρηματιστήριο»: Κακοί, μέτριοι, πρωτοκλασάτοι, σταρ και αναλώσιμοι. Υπάρχουν κι εκείνοι που βγήκαν μπροστά, κουβαλώντας τις ομάδες τους κι αναλαμβάνοντας σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι, εκπλήσσοντας ευχάριστα στις πρώτες αγωνιστικές.

ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΛΟΪΝΤ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

Το φετινό μπάτζετ του Ερυθρού Αστέρα μειώθηκε κατά 30% σε σχέση με πέρσι όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του κλαμπ, Νεμπόισα Τσόβιτς ωστόσο οι Σέρβοι κινήθηκαν εγκαίρως στο μεταγραφικό παζάρι, ανακοινώνοντας νωρίς - νωρίς τον Τζόρνταν Λόιντ. Ο Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ έκανε πέρσι το ντεμπούτο του στην EuroLeague με τη Βαλένθια, αποτελώντας έναν από τους κορυφαίους rookies της διοργάνωσης και πλέον είναι σημείο αναφοράς στο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» του Βελιγραδίου που πορεύονται με τον Σάσα Ομπράντοβιτς στην άκρη του πάγκου. Ο Λόιντ έπαιξε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τη σεζόν 2016-17 με την ισραηλίτικη Χάποελ Εϊλάτ. Φέτος είναι πρώτος σκόρερ της EuroLeague, κάνοντας ρεκόρ καριέρας με 31 πόντους (7/7 βολ., 9/15 δίπ., 2/6 τρίπ.) στη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Aleksandar Nikolic Hall με 86-84.

EuroLeague 2020-21
23.8 πόντοι
100% στις βολές
52.8% στο δίποντο
34.4% στο τρίποντο
5 ριμπάουντ
2.5 ασίστ
1.3 κλεψίματα
3.3 λάθη
21.3 PIR
σε 29:06 συμμετοχής

ΟΥΕΪΝΤ ΜΠΟΛΝΤΓΟΥΪΝ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

Το περασμένο καλοκαίρι ο Αντρέα Τρινκιέρι αποχώρησε από την Παρτίζαν ώστε να αναλάβει το ιδιαίτερα φιλόδοξο project της Μπάγερν που θέλει να ξεφύγει από τη μετριότητα, διεκδικώντας μια σαφώς καλύτερη πορεία σε σχέση με την περσινή, όταν βρέθηκε στην τελευταία θέση της κατάταξης με την οριστική διακοπή της σεζόν στην EuroLeague. Οι Βαυαροί, λοιπόν απέκτησαν τον Ουέιντ Μπόλντγουϊν που δεν κατάφερε να μακροημερεύσει στον Ολυμπιακό και βρήκε νέα μπασκετική στέγη στο Audi Dome. Στις προγραμματικές δηλώσεις του, ο Αμερικανός γκαρντ ήταν ξεκάθαρος: «Μπορείτε να βασίζεστε σε μένα, κάθε μέρα! Έχω συνέπεια στο παιχνίδι μου». Πλέον η Μπάγερν μοιράζεται την κορυφή της κατάταξης με τη Ζαλγκίρις Κάουνας και το οφείλει εν πολλοίς στον Μπόλντγουϊν, ο οποίος μάλιστα ήταν καθοριστικός κόντρα στον Ολυμπιακό.

EuroLeague 2020-21
13.8 πόντοι
68.8% στις βολές
53.1% στο δίποντο
14.3% στο τρίποντο
2.6 ριμπάουντ
2.8 ασίστ
2.6 κλεψίματα
1.8 λάθη
13.2 PIR
σε 20:00 συμμετοχής

ΡΟΚΑΣ ΓΚΙΕΝΤΡΑΪΤΙΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ

Η πρωταθλήτρια Ισπανίας, Μπασκόνια προχώρησε σε ολική αναδόμηση, χάνοντας τους περισσότερους πρωτοκλασάτους παίκτες της περσινής σεζόν (Σενγκέλια, Σιλντς, Τζάνινγκ, Γκρέιντζερ) πλην των Λούκα Βιλντόζα και Πιέρια Χένρι. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς ανανέωσε τη συνεργασία του με τους Βάσκους που ενισχύθηκαν με τον Ρόκας Γκιεντράιτις ο οποίος έκανε πέρσι το ντεμπούτο του στην EuroLeague με την Άλμπα Βερολίνου ενώ συνέβαλε στην κατάκτηση της Bundesliga υπό τις οδηγίες του Αϊτο Γκαρθία Ρενέσες. Φέτος ο 28χρονος Λιθουανός γκαρντ - φόργουορντ είναι δεύτερος σκόρερ, τρίτος στα κλεψίματα και τέταρτος σε αξιολόγηση μεταξύ όλων των παικτών της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης με την Μπασκόνια που έχει ρεκόρ 2-1 και φιγουράρει στην όγδοη θέση της κατάταξης με ρεκόρ 2-1.

EuroLeague 2020-21
19.3 πόντοι
84.6% στις βολές
55.6% στο δίποντο
47.4% στο τρίποντο
4 ριμπάουντ
1 ασίστ
2.3 κλεψίματα
1.7 λάθη
20.3 PIR
σε 32:33 συμμετοχής

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΛΟΥΤΣΙΤΣ - ΜΠΑΓΕΡΝ

Ο Σέρβος φόργουορντ διανύει φέτος την όγδοη σεζόν της καριέρας του στην EuroLeague, πραγματοποιώντας τις καλύτερες εμφανίσεις του στο top επίπεδο. Έπειτα από την ήττα από την Αρμάνι Μιλάνο στην πρεμιέρα, η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι πέτυχε τρεις σερί εκτός έδρας νίκες σε Βερολίνο, Τελ Αβίβ και Κωνσταντινούπολη ενώ επιβλήθηκε και του Ολυμπιακού στο Μόναχο φιγουράροντας στην κορυφή μαζί με τη Ζαλγκίρις. Σε αυτό το διάστημα, ο 31χρονος Λούτσιτς ηγείται της Μπάγερν σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, το σκοράρισμα και τα κερδισμένα φάουλ. Επίσης, έχει σκοράρει διψήφιο αριθμό πόντων στους πέντε αγώνες των Βαυαρών.

EuroLeague 2020-21
17.2 πόντοι
87.9% στις βολές
75% στο δίποντο
65% στο τρίποντο
4.6 ριμπάουντ
0.8 ασίστ
0.8 κλεψίματα
0.6 λάθη
22.6 PIR
σε 27:46 συμμετοχής

ΧΑΣΑΝ ΜΑΡΤΙΝ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ αποχώρησε από τον Ολυμπιακό και οι Πειραιώτες επέστρεψαν φέτος στο μοντέλο των αθλητικών ψηλών, πλαισιώνοντας τον Οκτάβιους Έλις με τον Χασάν Μάρτιν. Ο 24χρονος undersized center (2μ.01) φοίτησε για τέσσερα χρόνια στο Ρόουντ Άιλαντ κι εν συνεχεία έπαιξε διαδοχικά στην Οκινάουα (2017-18), την Μπαϊρόιτ (2018-19) και πέρσι στην Μπουντούτσνοστ, με την οποία έκανε τη διαφορά στην Αδριατική Λίγκα και το EuroCup. Ο Μάρτιν είναι ένας ικανός αμυντικός στο post και, συγχρόνως καλός ριμπάουντερ - μπλοκέρ ενώ όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού, είναι ο ορισμός του pick-n-roll ψηλού, αφού στήνει καλά σκριν πάνω στην μπάλα και βυθίζεται στο καλάθι ώστε να υποδεχθεί την πάσα, τελειώνοντας δυναμικά τις φάσεις. Ο σέντερ του Ολυμπιακού προσαρμόστηκε άμεσα στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις, αποτελώντας σημείο αναφοράς στη ρακέτα.

EuroLeague 2020-21
8.8 πόντοι
33.3% στις βολές
91.3% στο δίποντο
5.8 ριμπάουντ
0.2 ασίστ
0.4 κλεψίματα
1.4 λάθη
12.2 PIR
σε 21:35 συμμετοχής

ΡΟΚΑΣ ΓΙΟΥΚΟΥΜΠΑΪΤΙΣ – ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ

Ο Λιθουανός γκαρντ της Ζαλγκίρις σημάδεψε την πρεμιέρα της EuroLeague στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Με τον δείκτη του σκορ στο 67-66, ο Γκριγκόνις αστόχησε και ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις πήρε το επιθετικό ριμπάουντ έπειτα από τη διεκδίκηση με τον Βασίλη Σπανούλη και κέρδισε το φάουλ, ευστοχώντας στις βολές και δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του Μάρτιν Σιλερς με 67-68. «Νομίζω ότι έκανε μια εμφάνιση με μεγάλο αντίκτυπο στο παιχνίδι» εξήγησε ο κόουτς της Ζαλγκίρις για τον νεαρό Λιθουανό που φέτος έχει εκτοξεύσει τα νούμερά του σε σχέση με τα προηγούμενα δυο χρόνια.

EuroLeague 2020-21
7.4 πόντοι
100% στις βολές
61.1% στο δίποντο
44.4% στο τρίποντο
2 ριμπάουντ
3 ασίστ
0.4 κλεψίματα
1.4 λάθη
9.6 PIR
σε 19:37 συμμετοχής

ΜΑΡΚΟΥΣ ΦΟΣΤΕΡ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός κινείται σε νέα δεδομένα έπειτα από την αποστασιοποίηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τα κοινά της ΚΑΕ, στελεχώνοντας το ρόστερ με παίκτες που διαθέτουν αθλητικότητα, μεγάλο κίνητρο και πνευματική δύναμη, όπως διευκρινίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το νέο διοικητικό σχήμα του «τριφυλλιού». Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν αποκτήθηκε ο Μάρκους Φόστερ, ο οποίος έγινε ο πρώτος Αμερικανός των «πράσινων» μετά από μια εντυπωσιακή σεζόν στο Ισραήλ όπου μέτρησε 20.2 πόντους με 42.3% στο τρίποντο ως παίκτης της Χάποελ Χολόν του Στέφανου Δέδα. Πλέον ο Φόστερ είναι δεύτερος σκόρερ του Παναθηναϊκού με 55 πόντους πίσω από τον Νεμάνια Νέντοβιτς (59), πραγματοποιώντας την καλύτερη εμφάνιση του στην εκτός έδρας ήττα από την Μπαρτσελόνα όπου μέτρησε 24 πόντους με 4/7 τρίποντα.

EuroLeague 2020-21
13.8 πόντοι
66.7% στις βολές
46.4% στο δίποντο
50% στο τρίποντο
2 ριμπάουντ
2 ασίστ
1.3 κλεψίματα
1.8 λάθη
10.8 PIR
σε 24:38 συμμετοχής

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.