Σφαιρόπουλος: «Ευθύνη όλων μας που οι ελληνικές ομάδες δεν είναι πρωταγωνίστριες!» (gTV)

Αντώνης Καλκαβούρας
Σφαιρόπουλος: «Ευθύνη όλων μας που οι ελληνικές ομάδες δεν είναι πρωταγωνίστριες!» (gTV)
Λίγες ώρες πριν το αποψινό (21.00) τζάμπολ της ομάδας του με τον Ολυμπιακό, ο προπονητής της Μακάμπι, μιλάει στην Euroleague Greece για την επιστροφή του στον Πειραιά και το μπάσκετ εν μέσω πανδημίας, σχολιάζει την εφετινή εικόνα των «ερυθρόλευκων» και αιτιολογεί την αγωνιστική πτώση των «αιωνίων» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Γεννημένος στην μπασκετομάνα Θεσσαλονίκη, «σκότωσε» από πολύ νωρίς τον παίκτη μέσα του και από την ηλικία των 19 ετών, αφοσιώθηκε στην προπονητική. Σταδιακά, πέρασε απ' όλες τις βαθμίδες του επαγγέλματος με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς να αποτελεί τον πρώτο και πιο μακροχρόνιο σταθμό του (1984-1997). Στην συνέχεια, για μία 8ετία (1997-2005) εργάστηκε στον ΠΑΟΚ (για λίγους μήνες ανέλαβε και ως υπηρεσιακός προπονητής), ενώ το 2005 κατέβηκε στον Πειραιά και ήταν άμεσος συνεργάτης του Γιόνας Καζλάουσκας, του Πίνι Γκέρσον και του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Το 2008 πήρε την πρώτη full-time ευκαιρία σαν head-coach στον Κολοσσό Ρόδου και μετά από μία επιτυχημένη τριετία (2008-2011), μετακόμισε στην Μόσχα ως άμεσος συνεργάτης του Καζλάουσκας στην ΤΣΣΚΑ. Ακολούθησε μία διετία (2012-2014) με εξαιρετικά αποτελέσματα στην Νέα Σμύρνη και τον Πανιώνιο και το 2014, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των Πειραιωτών, τους οποίους οδήγησε στην κατάκτηση δυο διαδοχικών πρωταθλημάτων (2015, 2016) και σε δύο τελικούς της Euroleague (2015, 2017). Το πέρασμα από τον «ερυθρόλευκο» πάγκο, τον καθιέρωσε στην «ελίτ» των Ευρωπαίων προπονητών και ως επιβράβευση, ήρθε η πρόταση της Μακάμπι.

O λόγος για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, ο οποίος - τον Νοέμβριο του 2018 - αντικατέστησε τον Νέβεν Σπάχια και μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο, έπεισε τους ανθρώπους της ισραηλινής ομάδας να επεκτείνουν το συμβόλαιό του μέχρι το 2023. Ο 53χρονος Έλληνας τεχνικός επέστρεψε στην Ελλάδα για το αποψινό (Novasports 1, 21.00) ματς με τον Ολυμπιακό και μίλησε εφ' όλης της ύλης στην κάμερα του gTV.

Πως αισθάνεται που επιστρέφει στο Στάδιο "Ειρήνης και Φιλίας" ως αντίπαλος. Πως βιώνει την πανδημία στο Τελ Αβίβ και την μπασκετική ζωή εν μέσω κορονοϊού, ταξιδεύοντας σε όλη την Ευρώπη. Πόσο έχει πληγεί η ομάδα του από την απουσία του κόσμου στις κερκίδες, πως βλέπει τον εφετινό Ολυμπιακό και bonus η άποψή του για τον ολοένα και μικρότερο ρόλο που διαδραματίζουν οι ελληνικές ομάδες στην Euroleague. Αυτά και άλλα πολλά στο video που ακολουθεί.

Τεχνική επιμέλεια: Βασίλης Τσίγκας