Μία ματιά στον καθρέφτη

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Μία ματιά στον καθρέφτη
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς κύλησε χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Όποιος περίμενε από το πρώτο ελληνικό ντέρμπι της σεζόν εκπλήξεις, ανατροπές και υπερβάσεις πλανήθηκε πλάνην οικτράν. Η αλήθεια του γηπέδου έδειξε αυτά ακριβώς που περιμέναμε, αφήνοντας στην άκρη τους αντικατοπτρισμούς της πρεμιέρας.

Όλα κύλησαν σύμφωνα με τη λογική και με τα προγνωστικά. Η καλύτερη από τις δύο ομάδες κέρδισε σχετικά εύκολα, με εικόνα που αποτελεί ενσταντανέ υψηλής πιστότητας. Μπορεί να είναι φωτογραφία της στιγμής, αλλά ο καθρέφτης δεν λέει ψέματα,

Δεν ξέρω τι μπορεί να κρύβει το μέλλον αυτής της παράξενης σεζόν, αλλά στα μέσα του Οκτώβρη του 2020 ο Ολυμπιακός βρίσκεται μερικά βήματα πιο μπροστά από τον Παναθηναϊκό.

Φάνηκε και στο timeline του αγώνα, αυτό που περιγράφω πιο πάνω. Ουδέποτε είδαν τα μάτια των κόκκινων πράσινες πλάτες.

Μπήκαν στο παιχνίδι σημαδεύοντας την καρωτίδα, προηγήθηκαν με 14-5 και κράτησαν το προβάδισμα μέχρι το τέλος, με διαφορά που κυμάνθηκε από 4 μέχρι 15 πόντους.

Ήταν μάλιστα πιο κοντά στο 15, παρά στο 4. Δεν έσταζαν δα από καντάρια ιδρώτα, οι φανέλες των νικητών στο φινάλε του ντέρμπι.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε την πολυτέλεια να κρατήσει δίπλα του στον πάγκο τους Σλούκα, Πρίντεζη, Παπανικολάου σε όλη τη διάρκεια της δ’ περιόδου.

Επίσης, ο Ολυμπιακός πήρε το ματς με ένα μόνο τρίποντο σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο, ένα ορειβατικό του Σλούκα.

Πού ξανακούστηκε στο σύγχρονο μπάσκετ, να κερδηθεί δύσκολο ματς χωρίς ρέντα από τα 6,75 μέτρα; Οι Πειραιώτες είχαν μόλις 5/27 τρίποντα στο ματς, 1/12 μετά την ανάπαυλα.

Αν ο Παναθηναϊκός είχε την ευκαιρία του στο τέλος, το οφείλει στην καθολική υπεροχή του Παπαπέτρου έναντι του Παπανικολάου, στις δύσκολες άμυνες που έβγαλε ο Παπαγιάννης στην περιφέρεια απέναντι σε ευέλικτους αντιπάλους τύπου Σλούκα και Σπανούλη, στις σκόρπιες εκλάμψεις του Φόστερ.

Αλλά ο Παπαπέτρου χρειάστηκε να παίξει 39:13 για να ξεκολλήσει το κάρο από τη λάσπη, με αποτέλεσμα να ξεμείνει από ενέργεια. Είναι πιο αναντικατάστατος και από τους αναντικατάστατους.

Η γραμμή των ψηλών του Παναθηναϊκού παρέμεινε προβληματική μέχρι το τέλος σε άμυνα και επίθεση, ενώ η νευραλγική θέση του πλέι-μέικερ έγινε καρφί στο μάτι των γηπεδούχων.

Ο πνευματικά πανέτοιμος παρά το στραπάτσο της πρεμιέρας Ολυμπιακός κυριάρχησε σε δημιουργία και σχέδιο, ενώ ο παίκτης-κλειδί Σαντ-Ρόος έδωσε στον Παναθηναϊκό μόνο χαμαλίκι.

Η αδυναμία του Κουβανού στο σουτ επέτρεψε στον Γιώργο Μπαρτζώκα να κρύψει τον Σπανούλη στην άμυνα (όπου νωρίτερα τον ταλαιπώρησε ο Κασελάκης) και να τον κρατήσει φρέσκο στο παρκέ μέχρι το τέλος, δίπλα στους αθλητικούς Χάρισον και ΜακΚίσικ.

Η επιστροφή του Μπαρτζώκα στο γήπεδο όπου προ εξαετίας έζησε μία από τις πιο τραυματικές νύχτες της ζωής του ήταν ένας θρίαμβος.

Ο Ολυμπιακός θύμισε κομπιούτερ στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο, όταν πέρασε μεθοδικά τη μπάλα στο «ποστ» σημαδεύοντας τα mismatch και έκανε θρύψαλα το αμυντικό πλάνο των αντιπάλων του.

Στο τέλος της γ’ περιόδου, οι «ερυθρόλευκοι» ψηλοί μετρούσαν ήδη συγκομιδή 40 πόντων πάνω από το βαμμένο, ενώ έκαναν θραύση και στο επιθετικό ριμπάουντ, με απρόσμενο πρωταγωνιστή τον Βεζένκοφ.

Το 63% του Ολυμπιακού στα δίποντα λέει όλη την αλήθεια της βραδιάς, αφού η καρδιά της άμυνας του Παναθηναϊκού ήταν εύθραυστη σαν γυαλί.

Ακόμα και όταν ο Βόβορας επιστράτευσε πιο δυναμικά δίδυμα (π.χ. Ουάιτ, Όγκαστ στο ξεκίνημα του β' ημιχρόνου), η διάβαση έμεινε αφύλαχτη.

Η ευκολία με την οποία ο έως τότε αόρατος Χάρισον πάτησε την αντίπαλη ρακέτα για να πετύχει το σημαντικότερο καλάθι του αγώνα (στο 69-73, με το χρονόμετρο στα 1:20) έκανε τους προπονητές του Παναθηναϊκού να τραβάνε τα μαλλιά τους.

Συνηθισμένη να έχει ως πρώτο αμυντικό οδόφραγμα τον φευγάτο Νικ Καλάθη, η ομάδα με τα πράσινα θα αργήσει πολύ να αποκτήσει αμυντικά αντανακλαστικά.

Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλός στο ανοιχτό γήπεδο και εξαιρετικός στις επιθέσεις των 10-12 δευτερολέπτων, ιδίως όταν έβρισκε ευκαιρίες για το κάθετο παιχνίδι του ο ΜακΚίσικ. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Αμερικανός έπαιξε περισσότερο απ' όλους (31:11).

Ο Σλούκας τραυματίστηκε και έκανε περισσότερα λάθη παρά ασίστ, αλλά απέναντί του είχε ένα φάντασμα (τον νεοσύλλεκτο Σάικς) και ένα αίνιγμα (Νέντοβιτς).

Ο Ολυμπιακός χαρακτηρίζεται από ισορροπία, πλουραλισμό και πληθώρα λύσεων, ιδίως όταν βρίσκει τρόπο να μετατρέπει την άμυνα σε γρήγορη επίθεση και να ελέγχει την εναέρια κυκλοφορία.

Έχει σαφή ταυτότητα, αλλά και κάποια γρανάζια που λειτουργούν είτε βρέξει είτε χιονίσει. Ο Παναθηναϊκός, πάλι, δεν έχει την πολυτέλεια να κουβαλάει λαθρεπιβάτες.

Με τον Νέντοβιτς να υστερεί και τον Σαντ-Ρόος να παίζει μπάσο αντί για κιθάρα, θα είναι έκπληξη αν κατορθώσει να ξεφύγει από τα χαμηλότερα πατώματα τα βαθμολογίας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.