Tα λουκάνικα της Νυρεμβέργης

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Tα λουκάνικα της Νυρεμβέργης
O Nίκος Παπαδογιάννης ανυπομονεί να ψηλαφίσει το σχέδιο δράσης της Euroleague μέσα από τους σκοπέλους της πανδημίας.

Η νέα Εuroleague βρίσκεται προ των πυλών, αλλά τις πύλες τις έχει παραβιάσει εδώ και μήνες ο αόρατος εχθρός, οπότε η πόλις απειλείται με άλωση.

Την εποχή της πανούκλας στον Μεσαίωνα, έφτιαχναν τις κλειδαρότρυπες των σπιτιών λίγο πιο φαρδιές από το κανονικό, για να πασάρουν μέσα από αυτές λουκάνικα στους πεινασμένους εγκλείστους.

«Λουκανικάκια Νυρεμβέργης», τα βαφτίζουν σήμερα, στις ταβέρνες της Γερμανίας. Σερβίρονται μαζί με βαρύ αλκοόλ και είναι πιο λεπτά από τα συνηθισμένα, ακριβώς για να θυμίζουν τις μικροσκοπικές μπουκαπόρτες του 14ου αιώνα.

Μπάλα του μπάσκετ χωράει να περάσει από τις σημερινές κλειδαρότρυπες; Πολύ φοβάμαι, πως όχι...

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Βαρκελώνης, η νέα σεζόν πρόκειται να ξεκινήσει στις 1 Οκτωβρίου. Για να μη σκοτιζετε το κεφαλάκι σας με υπολογισμούς, μεσολαβούν μέχρι τότε τρεις εβδομάδες σκάρτες.

Είκοσι μέρες, στις οποίες θα πρέπει να βρεθούν λύσεις ώστε να τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο 9 χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ διαφορετικό σημείο σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας και αντιμετωπίζουν τη νέα έφοδο του κορονοϊού με ποικίλες στρατηγικές.

Το μοναδικό σημείο που προς ώρας μοιάζει αδιαπραγμάτευτο είναι αυτό που πονάει τις ομάδες και τους διοργανωτές περισσότερο από κάθε άλλο: το κεκλεισμένων των θυρών.

Αλλά αυτό είναι και το ευκολότερο απ’ όλα. Κλειδώνεις τις πόρτες, θρηνείς τα χαμένα λεφτά και τέρμα. Αλλού είναι τα ζόρια.

Η λογική της «φούσκας» έδωσε λύσεις σε πολλά αινίγματα και διεξόδους σε κάμποσα οργανωτικά αδιέξοδα.

Το ΝΒΑ πάει να ολοκληρώσει μία μίνι-σεζόν 3-4 μηνών χωρίς το παραμικρό ιατρικό παρατράγουδο. Η τελική φάση του ποδοσφαιρικού Champions League και Εuropa League διοργανώθηκε άψογα σε ουδέτερους τόπους.

Το τένις κατόρθωσε να κάνει το U.S. Open και ετοιμάζεται για το Ρολάν Γκαρός. Τα μπασκετικά πλέι-οφ έγιναν «κανονικά» σε όσες χώρες έκαναν υπομονή και δεν βιάστηκαν (όπως η Ελλάδα) να κατεβάσουν τα ρολά.

Σε αρκετές περιπτώσεις, με κορωνίδα τις κορυφαίες εθνικές Λίγκες στο ποδόσφαιρο, έγιναν ολόκληρες αγωνιστικές στις έδρες των ομάδων, με ελεγχόμενες μετακινήσεις και διαρκείς ελέγχους στους αθλητές και λοιπούς εμπλεκομένους.

Κάπως έτσι αναδείχθηκαν πρωταθλητές στην Αγγλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Γερμανία και αλλού, ενώ εκείνοι που έσπευσαν να μοιράσουν δαχτυλίδια από τον Μάρτιο (λ.χ. οι Γάλλοι) κλαίνε ακόμη τα διαφυγόντα κέρδη από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Η Εuroleague, ωστόσο, προσπαθεί να επιτύχει κάτι που ακόμη δεν έχει επιχειρηθεί στην πράξη. Να διοργανώσει ένα round robin τουρνουά με ομάδες πολλών διαφορετικών χωρών και με διεξαγωγή αγώνων στις κατά τόπους έδρες, σε ορίζοντα μάλιστα 8 μηνών.

Τα τωρινά δεδομένα της πανδημίας, που μάλιστα αναμένεται να επιδεινωθούν, καθιστούν το εγχείρημα παράτολμο έως αδύνατο. Η καλή διάθεση όλων των εμπλεκομένων είναι αυταπόδεικτη, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκές εφόδιο.

Εκτός των άλλων, η Euroleague δεν διαθέτει τις θεσμικές προσβάσεις που ντε φάκτο χαρακτηρίζουν τη FIBA ούτε μπορεί να περιμένει χρηματοδότηση από κυβερνήσεις και άλλους κρατικοδίαιτους κουμπαράδες.

Καλώς ή κακώς, πρόκειται για μία ιδιωτική διοργάνωση, οικονομικά αυτόφωτη, που καλύπτει τις δαπάνες της από τα κέρδη. Ή, τουλάχιστον, αυτό είναι το στοίχημά της.

Ελλείψει εσόδων από τα εισιτήρια, μία από τις βασικότερες πηγές εισοδήματος και ευημερίας αφαιρείται από την εξίσωση. Τις δικές μας ομάδες τις πονάει πολύ αυτή η απώλεια στήριξης, σε όλα τα επίπεδα.

Αφήνω στην άκρη τις υπόλοιπες χώρες και πιάνω στα χέρια το νεφελώδες ταξιδιωτικό πλάνο του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν πτήσεις από την Ελλάδα προς την Τουρκία ούτε προς τη Ρωσία. Πολλές ιταλικές επαρχίες βάζουν σε υποχρεωτική καραντίνα ταξιδιώτες που έρχονται από τα μέρη μας, ενώ η Ισπανία έχει γενικεύσει το μέτρο για όλους όσους την επισκέπτονται.

Υπάρχει ζωηρή πιθανότητα να υιοθετήσουν παρόμοια τακτική οι χαροκαμένοι από τον Covid-19 Γάλλοι, ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών που δεν ενδιαφέρουν την Euroleague (Ολλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Βρετανία κ.α.).

Ποιος απέμεινε έξω από το δίχτυ; Η Γερμανία. Και, δίπλα της, η χώρα όπου όλα επιτρέπονται.

Η έξαρση των κρουσμάτων στην Ελλάδα προκαλεί φόβο σε όσους έχουν πάρε δώσε με τη χώρα μας, άσχετα αν η τουριστική περίοδος βαδίζει προς το τέλος της.

Τα ημερήσια κρούσματα στην Ελλάδα κυμαίνονται σταθερά μεταξύ 150-300 και η τάση είναι αυξητική, ακόμα και αν αγνοηθούν πυροτεχνήματα της στατιστικής όπως το χθεσινό με το εργοστάσιο των Γιαννιτσών.

Το άνοιγμα των σχολείων προφανώς θα ανεβάσει τον δείκτη ακόμα ψηλότερα, ιδίως αν πιάσουν τόπο τα καλέσματα των ψεκασμένων για μη χρήση της μάσκας.

Το μπάσκετ τι θα πράξει προκειμένου να επιβιώσει με τους μικρότερους δυνατούς κλυδωνισμούς;

Η Εuroleague εξέτασε και εξετάζει διάφορα σενάρια, που περιλαμβάνουν πολλαπλές «φούσκες» ανά την Ευρώπη και άλλα πρωτοποριακά. Καμία λύση δεν κρίθηκε ικανοποιητική και βιώσιμη.

Φαίνεται ότι η αρχική ντιρεκτίβα θα είναι να διεξάγονται -στην ανάγκη- οι δύσκολοι αγώνες (π.χ. το Χίμκι-Παναθηναϊκός, το Μπαρτσελόνα-ΤΣΣΚΑ και το Εφές-Ζενίτ της 1ης αγωνιστικής) σε ουδέτερες χώρες με ήσσονα επιβάρυνση, όπως η Γερμανία.

Αλλά η ευθύνη είναι τεράστια για την εκάστοτε «διοργανώτρια» ομάδα, τόσο σε υγειονομικό επίπεδο όσο και σε οργανωτικό και οικονομικό.

Δεν υπάρχει αθλητικός οργανισμός με το ανάστημα για να αγνοήσει τα κυβερνητικά πρωτόκολλα, πόσο μάλλον για να νομοθετήσει ad hoc.

Θρυλείται ότι θα γίνει ομαδική έκκληση προς τις κυβερνήσεις, να κρατήσουν ανοιχτούς αεροπορικούς «διαδρόμους» για το χατίρι της πορτοκαλί μπάλας, ώστε να πηγαινοέρχονται τα τσάρτερ (άνευ φιλάθλων), χωρίς να μπλέκουν οι επιβάτες τους με ενοχλητικές καραντίνες και απαγορεύσεις.

Ωστόσο, ο ιός καλπάζει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και τέτοιου είδους κινήσεις δεν αξίζουν το ρίσκο, όσο και αν κάποιες χώρες (Ρωσία, Ισραήλ) τις εξετάζουν με θετικό βλέμμα.

Παρόμοια διλήμματα αντιμετωπίζει η UEFA, αλλά οι δικές της διοργανώσεις έχουν διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής και αλλιώτικες προδιαγραφές. Δεν πρόκειται δα να χάσει η Βενετιά βελόνι, αν αποκλειστεί άνευ αγώνος μία ομάδα από το Κόσοβο και μία από το Αζερμπαϊτζάν.

Το ιδανικό για όλους θα ήταν προφανώς να παρασκευαστεί εμβόλιο σύντομα, αλλά αυτός ο πόθος ανήκει στη σφαίρα της –κυριολεκτικά- επιστημονικής φαντασίας. Από το 2021 και βλέπουμε. Στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Οι 34 αγωνιστικές της Εuroleague (χώρια τα πλέι-οφ) παραείναι μεγάλο αγκωνάρι για να χωρέσει σε φούσκα τύπου ΝΒΑ, οπότε ζητείται ικανοποιητική λύση και ζητείται επειγόντως.

Εκτός των άλλων, πολλές ομάδες δεν έχουν τους πόρους για να διεξάγουν τους απαιτούμενους ελέγχους για τον Covid-19 ούτε για να νοικιάσουν αεροπλάνο τσάρτερ 15-20 φορές μέσα σε έναν χρόνο.

Ας δεχθούμε, όμως, για το χατίρι της συζήτησης, ότι κάπου κάπως θα βρεθούν λύσεις για να ξεφύγουμε από την οικονομική μέγγενη της πολλαπλής ύφεσης.

Η περυσινή σεζόν της Euroleague κλειδώθηκε στο χρονοντούλαπο χωρίς να αναδειχθεί πρωταθλητής, αλλά τα αστεία τελειώνουν εδώ.

Η «κανονική» διεξαγωγή των αγώνων της περιόδου 2020-1 μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε ζήτημα επιβίωσης της διοργάνωσης, εάν το εγχείρημα τιναχτεί στον αέρα.

Εφ’ όσον όμως το στοίχημα κερδηθεί, θα πρόκειται για θρίαμβο και για τυφλοσούρτη προς κάθε ενδιαφερόμενο. Θα περιμένουμε, όλοι, με τα δάχτυλα σταυρωμένα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.