Ο Ολυμπιακός θα θυμίζει... Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός θα θυμίζει... Ολυμπιακό

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ο Ολυμπιακός θα θυμίζει... Ολυμπιακό
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για ορισμένα στοιχεία του πρόσφατου παρελθόντος που επιστρέφουν στους «ερυθρόλευκους».

Η αλήθεια είναι πως κάθε περίοδος της προετοιμασίας έχει την δική της σημασία. Ο Ολυμπιακός τις δέκα μέρες που δούλεψε στο Μέτσοβο είχε δύο βασικά κέρδη. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι τέθηκαν οι βασικές Αρχές, οι βασικοί κανονισμοί της άμυνας και της επίθεσης.

Το δεύτερο είναι ότι οι παίκτες ήρθαν πιο κοντά, οι νέοι έμαθαν κάποια «χούγια» των παλιών και το ανάποδο.

Αυτά είναι στοιχεία που θα τα βρει μπροστά της η ομάδα.

Πλέον μπαίνουμε στην δεύτερη πιο σημαντική περίοδο. Αυτή των φιλικών παιχνιδιών. Το τελευταίο που ενδιαφέρει τον Μπαρτζώκα είναι τα αποτελέσματα.

Ο coach ενδιαφέρεται περισσότερο για την εικόνα που θα παρουσιάσει η ομάδα στο παρκέ. Θέλει να δει σε ποιον βαθμό έχουν κατανοήσει οι παίκτες την φιλοσοφία του και από εκεί και πέρα να πορευθεί ανάλογα.

Να βελτιώσει αυτά που γίνονται σωστά, να διορθώσει αυτά που γίνονται λάθος, ακόμη και να πετάξει όσα δεν λειτουργούν. Τα φιλικά είναι χρήσιμα και για αυτόν τον λόγο αφού ένας προπονητής μπορεί να έχει στο μυαλό του ένα συγκεκριμένο πράγμα και αυτό απλά να μην λειτουργεί.

Η πρώτη εικόνα του Ολυμπιακού είναι θετική και το γράφω με πάσα βεβαιότητα. Πλέον έρχεται η ώρα των φιλικών για να δουν που βρίσκονται.

Η ομάδα θυμίζει επιτέλους κάτι από τα παλιά, εμφανίζει στοιχεία που είχε μέχρι και το 2017 (άλλοτε πιο έντονα κι άλλοτε λιγότερο έντονα).

Το «ο Ολυμπιακός θα είναι καλύτερος από πέρυσι» δεν έχει το παραμικρό νόημα. Είναι πολύ εύκολο να είσαι καλύτερος από το κακό. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Η περσινή ομάδα δεν βλεπόταν και την σουλούπωσε κάπως ο Μπαρτζώκας.

Συνεπώς δεν πρέπει να χαίρεται κανείς με το «η ομάδα είναι καλύτερη από πέρυσι». Αντιθέτως να χαίρεται με το ότι, «η ομάδα αποκτά την χαμένη της ταυτότητα» διότι αυτό συμβαίνει.

Όλα αυτά τα στοιχεία (σκληράδα, άμυνα, γρήγορο μπάσκετ, αυτοματοποιημένες κινήσεις και πολλά ακόμη) είχαν πάει στην άκρη για 2-3 χρόνια και επιστρέφουν σιγά σιγά στο προσκήνιο.

Ο Ολυμπιακός θα θυμίζει... Ολυμπιακό.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ

Οι μέρες περνάνε και κάθε τι σχετικό με τον κορονοϊό παραμένει άγνωστο. Δεν μπορεί κανείς να ξέρει πως θα είναι οι μέρες που θα ακολουθήσουν.

Λίγες ομάδες στην Ελλάδα αντέχουν οικονομικά για τα καθιερωμένα τεστ. Προσωπική μου άποψη είναι πως φιλικά θα αναβληθούν τις επόμενες μέρες.

Δεν βλέπω τρόπο για παράδειγμα να ταξιδέψει ο Παναθηναϊκός στην Μόσχα για το «Gomelsky Cup».

Το Κάουνας και η Βαλένθια είναι πιο προσιτοί προορισμοί για την ώρα, αλλά και πάλι πως θα είναι η κατάσταση στις συγκεκριμένες πόλεις τις μέρες των δύο τουρνουά; Πώς θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα;

Ακόμη και ορισμένα εγχώρια φιλικά ενδεχομένως να ματαιωθούν, όπως συνέβη για παράδειγμα με τις δύο προγραμματισμένες αναμετρήσεις των «ερυθρόλευκων» με τον Προμηθέα.

Μακάρι να βγω λάθος, αλλά δε νομίζω να έχουμε τζάμπολ στην Euroleague την 1η Οκτωβρίου. Για 15 μέρες μετά το βλέπω...

Εντεκα διαφορετικές χώρες, έντεκα διαφορετικές κυβερνήσεις, έντεκα διαφορετικά πρωτόκολλα υγιεινής. Ειδικά για ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Χίμκι και Ζενίτ λόγω Ρωσίας...

ΥΓ: Περισσότερες αγωνιστικές λεπτομέρειες για τον Ολυμπιακό μετά από 1-2 φιλικά ακόμη.

ΥΓ 2: Πρόβλημα οι 16 παίκτες με ένα ματς την εβδομάδα. Αναγκαίο το μεγάλο ρόστερ λόγω κορονοϊού, αλλά... πρόβλημα.

ΥΓ 3: Ακόμη κι αν η αναπτυξιακή ομάδα του Ολυμπιακού κερδίσει στο παρκέ την άνοδο, δεν σημαίνει πως οι Πειραιώτες θα συμμετέχουν στην Basket League.

OTAN Ο Ολυμπιακός αποφασίσει να παίξει στην πρώτη κατηγορία θα έχει τριετές συμβόλαιο με την Cosmote TV. Ο πρώτος χρόνος αντί 1,500.000 ευρώ.

Το αναφέρω διότι κάποιοι μπορεί να μην το γνωρίζουν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.