«Με Φόστερ στα playoffs, ο Δέδας ήλπιζε ακόμη και σε πρωτάθλημα!»

«Με Φόστερ στα playoffs, ο Δέδας ήλπιζε ακόμη και σε πρωτάθλημα!»

«Με Φόστερ στα playoffs, ο Δέδας ήλπιζε ακόμη και σε πρωτάθλημα!»
Ο έμπειρος Ισραηλινός συνάδελφος της ιστοσελίδας walla, Αράλε Ουέϊσμπεργκ, αναλύει στο gazzetta.gr τα χαρακτηριστικά του νεοαποκτηθέντος Αμερκανού shooting-guard του Παναθηναϊκού και αποκαλύπτει τον ευσεβή πόθο του Έλληνα προπονητή του στην Χάποελ Χολόν!

Γεννημένος στην Ουιτσίτα Φολς, που βρίσκεται στα σύνορα της Πολιτείας του Τέξας με την Οκλαχόμα, ο Μάρκους Φόστερ άργησε πολύ να περάσει τις πύλες του επαγγελματικού μπάσκετ και όταν το έκανε είχε κλείσει τα 23 του χρόνια. Σε αυτό έπαιξε ρόλο η αποπομπή του από το κολέγιο του Κάνσας Στέϊτ, μετά την 2η σεζόν του, λόγω των διαφορών που είχε με τον προπονητή Μπρους Ουέμπερ.

Βάσει των κανονισμών, έμεινε έξω για έναν χρόνο για να επανέλθει στην αγωνιστική δράση με την φανέλα των Μπλουτζέϊς του Κρέϊτον, κάνοντας δύο εξαιρετικές χρονιές. Σαν τριτοετής και συνάμα rookie στην ομάδα του, είχε μ.ο. 18,2 πόντους, ενώ σαν senior αποχαιρέτησε το κολεγιακό μπάσκετ με ακόμη πιο βελτιωμένα νούμερα (μ.ο. 19,8π., 3,9ρ. & 2,7ασ.).

Από την στιγμή που δεν επελέγη στο draft του 2018, o Φόστερ άφησε για πρώτη φορά πίσω του τις Ηνωμένες Πολιτείες και πέρασε την πρώτη του σεζόν ως επαγγελματίας, μεταξύ της Κορέας και του Λιβάνου. Οι εντυπωσιακοί του αριθμοί και οι θετικές εντυπώσεις που άφησε στο summer-league του Ορλάντο (2019), του άνοιξαν τον δρόμο για το ισραηλινό πρωτάθλημα, όπου με την φανέλα της Χάποελ Χολόν του Στέφανου Δέδα (ανέλαβε στα μέσα της σεζόν), αναδείχτηκε 2ος σκόρερ (μ.ο. 20,2π.), πίσω από τον Τζέϊμς Γιανγκ της Μακάμπι Χάιφα.

Υπό άλλες συνθήκες και αν ο Παναθηναϊκός είχε χρηματοδότη και συνάμα περισσότερα χρήματα να διαθέσει, ο 25χρονος shooting-guard (1,91), ίσως να μην βρισκόταν στον σχεδιασμό της νέας σεζόν. Στην παρούσα φάση, όμως, όπως αναλύει ο έμπειρος συνάδελφος Αράλε Ουέϊσμπεργκ, ο νεοαποκτηθείς άσος του «τριφυλλιού» συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για να εξελιχθεί σε μία από τις πλέον ευχάριστες μετεγγραφικές εκπλήξεις του καλοκαιριού.

«Η Χολόν αποτελεί κάτι σαν... προθάλαμο πριν την Euroleague!»

«Μετά και την περίπτωση του Φόστερ, μπορούμε να πούμε ότι η Χάποελ Χολόν διατήρησε μία παράδοση που την θέλει να “παράγει” παίκτες, που μετά από ένα διάστημα, μετακομίζουν σε ομάδες υψηλότερου επιπέδου. Συνέβη αρχικά με τον Κλάϊμπερν που πήγε στην Τουρκία για να παίξει στην Euroleague και εν συνεχεία αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ και MVP στο Final 4! Την ίδια διαδρομή ακολούθησαν ο Ντάνστον που πήγε στον Ολυμπιακό και την Εφές κι έπαιξε σε τρία Final 4, αλλά και ο Τζέϊμς Μπελ με τον Τζόρνταν Τέϊλορ που αγωνίστηκαν στην Μπουντούτσνοστ και την Νταρουσάφακα αντίστοιχα. Ο Μάρκους είναι ο 5ος παίκτης που μπαίνει σ' αυτή τη λίστα!», μας λέει αρχικά ο επί σειρά ετών επικεφαλής του ρεπορτάζ μπάσκετ στην έγκυρη ισραηλινή ιστοσελίδα walla.

«Πρόκειται για ένα πολύ εκρηκτικό guard, που τρέχει πολύ καλά το γήπεδο με την μπάλα στα χέρια και στο transition μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του. Το θέμα είναι αν στον Παναθηναϊκό θα έχει αυτή την ελευθερία στο παιχνίδι του, για να μπορέσει να αποδείξει ότι είναι παίκτης επιπέδου Euroleague. Όπως και το αν μπορεί να φανεί χρήσιμος και να προσαρμοστεί στα θέλωενός μεγάλου συλλόγου με την πίεση να είναι καθημερινό χαρακτηριστικό. Στην Χολόν τα έκανε όλα και μέσες-άκρες ήταν ο ηγέτης μίας μεσσαίας ομάδας του ισραηλινού πρωταθλήματος, που δεν έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία ούτε στο BCL.», συνεχίζει ο έγκυρος Ισραηλινός συντάκτης που ξέρει καλά ότι η μεγάλη εκτίμηση του Στέφανου Δέδα προς το πρόσωπό του και τα καλά λόγια που είπε γι' αυτόν στον Γιώργο Βόβορα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την πραγματοποίηση της μετεγγραφής.

«Αυτά πρέπει να κάνει, για να “πιάσει” στον ΠΑΟ!»

«Αν ο Φόστερ έμενε στην ομάδα και μετά την διακοπή του πρωταθλήματος λόγω της πανδημίας, ο Έλληνας προπονητής πίστευε ότι η Χάποελ Χολόν μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια την Μακάμπι και την Ιερουσαλήμ και να διεκδικήσει ακόμη και το πρωτάθλημα. Ο Μάρκους είχε δημιουργήσει εξαιρετικό περιφερειακό δίδυμο με τον Μάνι Χάρις και αυτός ο συνδυασμός πολλές φορές ήταν εντυπωσιακά εκρηκτικός. Αλλά ο σύλλογος αντιμετώπισε κάποιες οικονομικές δυσκολίες και αναγκάστηκε να διακόψει τα συμβόλαια των Αμερικανών. Μόλις τρεις Ισραηλινοί παίκτες επέστρεψαν, ο Δέδας έμεινε εκτός κι έτσι η εικόνα που παρουσίασε η ομάδα ήταν πολύ κατώτερη των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει!», σχολιάζει ο Αράλε Ουέϊσμπεργκ πριν αναφερθεί στα στοιχεία που μπορούν να καθιερώσουν τον Φόστερ στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

«Το ζητούμενο για τον Μάρκους, λοιπόν, είναι να μεταμορφωθεί σε έναν σημαντικό παίκτη του rotation για τους «πράσινους», χωρίς να ατονήσουν τα βασικά πλεονεκτήματα του παιχνιδιού του. Υπό προϋποθέσεις και λαμβάνοντας υπ' όψιν την μεταβατική περίοδο που διαννύει πλέον ο Παναθηναϊκός, ο Φόστερ έχει όλα τα φόντα να αποδειχθεί μία πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή. Προσωπικά, πιστεύω ότι θα έρχεται πίσω από τον Νέντοβιτς, στην θέση του shooting-guard! Αν καταφέρει να αλλάζει τον ρυθμό, χάρη στη μοναδικότητα που έχει στο συγκεκριμένο κομμάτι σε άμυνα κι επίθεση, θεωρώ ότι έχει πιθανότητες να αποδειχθεί... λαβράκι!», κατέληξε μιλώντας στο gazzetta.gr.