Euroleague: Τα αυξημένα έσοδα των «αιωνίων» στη νέα σεζόν!

Euroleague: Τα αυξημένα έσοδα των «αιωνίων» στη νέα σεζόν!
Το gazzetta.gr αποκαλύπτει τα αυξημένα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσουν στη νέα σεζόν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, μετά τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν στον τρόπο κατανομής των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η «πράσινη» ανάσα και οι ομάδες που θα εισπράξουν λιγότερα χρήματα.

Η καθιερωμένη ετήσια Γενική Συνέλευση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, πέραν της ανταλλαγής απόψεων για την στρατηγική της νέας σεζόν, του απολογισμού της αγωνιστικής χρονιάς (2019-20) που διεκόπη και της σύγκρισης των ρυθμών ανάπτυξης με την αντίστοιχη περυσινή (2018-2019), έκρυβε και ενθαρρυντικές εξελίξεις με φόντο την βελτίωση της οικονομικής σταθερότητας των 18 ομάδων της Euroleague.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές έχουν να κάνουν με τον τρόπο κατανομής των χρημάτων που πηγαίνουν στους συλλόγους από τα τηλεοπτικά οφέλη και με μία πρώτη γενική παρατήρηση αυξάνουν το ποσοστό των σταθερών εσόδων για τις ομάδες που προέρχονται από τις χώρες με τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές συμφωνίες.

Σ΄αυτή την κατηγορία ανήκουν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας (Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός), της Ισπανίας (Μπασκόνια, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Βαλένθια) και του Ισραήλ (Μακάμπι). Αυτές οι τρεις χώρες συνεισφέρουν συνολικά το 80% των χρημάτων που μοιράζονται από τον «κουμπαρά» των τηλεοπτικών εσόδων (35 εκατομμύρια Ευρώ).

Τι αλλάζει μόνο για τη νέα χρονιά

Κατ' αρχήν καταργείται η πριμοδότηση των νικών με 37.000 Ευρώ για το κάθε θετικό αποτέλεσμα και πλέον οι ομάδες θα εισπράττουν σχεδόν τα διπλάσια χρήματα (70.000 Ευρώ) μόνο για την κάθε νίκη στα playoffs. Η πιο ουσιαστική καινοτομία, όμως, που ευνοεί πρωτίστως τις δύο ελληνικές ομάδες και την Μακάμπι, έγκειται στην ριζική αλλαγή της αναλογίας κατανομής των εσόδων μεταξύ market pool και sport pool.

Μέχρι πέρυσι, η Euroleague μοίραζε το 54% (market pool) του ύψους της εκάστοτε τηλεοπτικής συμφωνίας στις ομάδες της αντίστοιχης χώρας (στην Ελλάδα για παράδειγμα, οι “αιώνιοι” εισέπραταν το 27% των χρημάτων που πληρώνει ετησίως η NOVA) και το υπόλοιπο 46%, πήγαινε σε έναν κουμπαρά (sport pool) από τον οποίο πληρώνονταν τα ποσά που αντιστοιχούσαν στις νίκες, τις προκρίσεις στο Final 4 και στην κατάκτηση του τροπαίου.

Μόνο για φέτος και σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η οικονομική σταθερότητα των ομάδων σε μία εποχή με τεράστια κρίση στην αγορά (λόγω κυρίως της πανδημίας), η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε να μοιράσει το 79% των τηλεοπτικών εσόδων κάθε χώρας στις ομάδες της και με το υπόλοιπο 21% να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν (και που θα είναι μικρότερες) από το sport pool.

Στο 20% η αύξηση των εσόδων για «αιώνιους»!

Κατά συνέπεια, αν το ετήσιο ελληνικό τηλεοπτικό συμβόλαιο για την Euroleague (χωρίς το Eurocup) υπολείπται ελαφρώς των 10 εκατομμύρια Ευρώ, οι δύο ελληνικές ομάδες θα βάλουν κάτι περισσότερο από 3 εκατομμύρια Ευρώ, όταν πέρυσι εισέπραξαν συνολικά από μισό εκατομμύριο λιγότερο.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι επτά προανεφερθέντες σύλλογοι εξασφαλίζουν ένα αυξημένο σταθερό έσοδο σε σχέση με πέρυσι, το οποίο – ειδικότερα στην περίπτωση του Παναθηναϊκού στην μετά Γιαννακόπουλων εποχή των εσόδων-εξόδων – παρέχει μία μεγαλύτερη ασφάλεια. Αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι οι «πράσινοι» εισέπραξαν 518.000 Ευρώ μόνο από τις νίκες του (14), εύκολα θα συμπεράνει ότι του χρόνου, το ποσό αυτό θα το εξασφαλίσουν χωρίς καν να πατήσουν στο παρκέ. Με αυτή την εξέλιξη, δε, οι πρωταθλητές Ελλάδας (που πλέον δεν έχουν χρηματοδότη) είναι σαν να βρίσκουν από το πουθενά μία άκρως υπολογίσιμη χορηγία, που αυξάνει εντελώς αναπάντεχα το budget τους!

Πως θα μοιραστεί το υπόλοιπο 21%

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι πολύ σύντομα θα καταρτισθεί μία μισθολογική κλίμακα που θα πριμοδοτεί βαθμιαία όλες τις ομάδες, ανάλογα με την θέση που καταλάβουν στην βαθμολογία, με τη λήξη της κανονικής περιόδου. Από την 1η μέχρι και την 18η θέση. Δηλαδή δυνατό (αλλά διαφορετικό για την καθεμία) bonus θα προβλέπεται για τις 4 ομάδες που θα πάρουν πλεονέκτημα έδρας, σταδιακά μικρότερο για τις υπόλοιπες τέσσερις που θα μπουν στα playoffs, ενώ τα χρήματα θα μειώνονται ακόμη περισσότερο για τις θέσεις 9-18!

Η συγκεκριμένη απόφαση που επαναλαμβάνουμε θα ισχύσει μόνο για την επόμενη σεζόν, αναμένεται να μειώσει (σε σχέση με πέρυσι) τα έσοδα των ομάδων που προέρχονται από μικρές τηλεοπτικές αγορές (Τουρκία και Ρωσία) και συνάμα ολοκληρώνουν την κανονική περίοδο έχοντας τα υψηλότερα ρεκόρ, όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Εφές Αναντολού.

Τα υπόλοιπα χρήματα θα πάνε στην πριμοδότηση της πρόκρισης στο Final 4, της κατάκτησης του τροπαίου καθώς και της κατάταξης μέσα στην πρώτη 4άδα.