Ο Μπαρτζώκας «μεταμόρφωσε» τον Βεζένκοβ! (infographic)

Ο Μπαρτζώκας «μεταμόρφωσε» τον Βεζένκοβ! (infographic)

Αντωνία Σπανού
Ο Μπαρτζώκας «μεταμόρφωσε» τον Βεζένκοβ! (infographic)
Το gazzetta.gr αναλύει τους αριθμούς του Βεζένκοβ πριν την έλευση Μπαρτζώκα και πως αυτοί μεταμορφώθηκαν στο δεύτερο μισό της Euroleague.

Τα δεδομένα άλλαξαν και ο Αλέξανδρος Βεζένκοβ συμφώνησε να συνεχίσει στον Ολυμπιακό για τα επόμενα δύο χρόνια, μένοντας σε μια ομάδα που ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις και έδειξε ότι άρχισε να νιώθει άνετα και αγωνιστικά. Υπήρξαν κουβέντες και συζητήσεις μεταξύ του παίκτη και της ομάδας και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία.

Ο νεαρός φόργουορντ έχει μεγαλώσει μπασκετικά στην Ελλάδα και έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους στον Ολυμπιακό, φόρεσε τα «ερυθρόλευκα» τις δύο τελευταίες σεζόν και έδειξε σε αυτές ότι «μεγάλωσε» και ήρθε η ώρα να δείξει και με συνέπεια ότι έχει κάνει το βήμα παραπάνω. Ο παίκτης θέλει και εκείνος να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει εκείνος που θα βασιστεί η ομάδα του, οι συμπαίκτες του και ο προπονητής του. Ένας προπονητής που τον ξέρει πολλά χρόνια και έχει δείξει ότι έχει τον τρόπο να εκμεταλλευθεί τα καλά στοιχεία που μπορεί να του δώσει ο παίκτης του.

Ο Βεζένκοβ βρέθηκε στους «ερυθρόλευκους» από την Μπαρτσελόνα, στην οποία πήγε με εξαιρετικές περγαμηνές, αλλά εκεί δεν βρήκε τις προϋποθέσεις που χρειάζονταν και επέστρεψε για να συνεχίσει από εκεί που είχε μείνει, πριν φύγει για τους «μπλαουγκράνα». Είχε μείνει ελεύθερος το 2018 και οι «ερυθρόλευκοι» έσπευσαν να τον κάνουν δικό τους, να τονίσουν το εγχώριο στοιχείο στην ομάδα τους και να αποκτήσουν έναν νεαρό παίκτη που έφυγε από την Ελλάδα με την ταμπέλα του τεράστιου ταλέντου.

Ο παίκτης είχε ήδη φτιάξει το όνομα του στην Ελλάδα από τις εμφανίσεις του με την φανέλα του Άρη και το ελληνικό κοινό τον είχε δει να «λάμπει». Κάπως έτσι τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω του και όντας ούτε καλά καλά 20 χρονών, ηγήθηκε της προσπάθειας του Άρη, έδειξε εξαιρετικά προσόντα και τράβηξε το ενδιαφέρον της Ευρώπης και όχι μόνο.

Κατάφερε και ανακηρύχτηκε MVP της Basket League για το 2015, βγήκε ο νεότερος πρώτος σκόρερ την ίδια σεζόν, πιο βελτιωμένος και στην καλύτερη πεντάδα, ενώ έχει πάρει και το βραβείο του καλύτερου νεαρού παίκτη τρεις συνεχόμενες φορές. Από εκεί επέλεξε την Μπαρτσελόνα για να συνεχίσει, αλλά τίποτα δεν πήγε καλά στην Ισπανία για εκείνον και το 2018 βγήκε ξανά στην αγορά, με τον Ολυμπιακό να μην χάνει χρόνο.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ τον επέλεξε να συμπληρώσει την γραμμή των φόργουορντ του Ολυμπιακού και ο Βεζένκοβ δεν έχασε την ευκαιρία να βρεθεί σε μια κορυφαία ομάδα.

ΜΙΑΜΙΣΗ ΣΕΖΟΝ ΚΑΙ... ΜΙΣΗ

Την πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό ο Βεζένκοβ κατάφερε και βρήκε χρόνο συμμετοχής, αλλά έδειξε ότι χρειάζεται λεπτά στο παρκέ για να βρει ρυθμό και να προσφέρει ουσιαστικά. Χαρακτηριστικό ήταν το πολύ κακό ποσοστό του στο τρίποντο, που απέδειξε ότι ήταν μακρυά από τον καλό του εαυτό. Την σεζόν 2018/19 ο νεαρός φόργουορντ είχε σε 10:24 είχε 3.8 πόντους, 2.2 ριμπάουντ και 4.8 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το πολύ κακό ποσοστό που είχε στο τρίποντο (20.7%).

Η σεζόν που πέρασε ήταν και πάλι περίεργη για τον παίκτη, που όμως δείχνει ξεκάθαρα το τι κατάφερε ο Γιώργος Μπαρτζώκας με την περίπτωση του Βεζένκοβ. Ο Ολυμπιακός πέρυσι είχε στον πάγκο του στο πρώτο παιχνίδι τον Ντέιβιντ Μπλατ και έπειτα στο «τιμόνι» βρέθηκε ο Κεστούτις Κεμζούρα. Ο Βούλγαρος παίκτης, με ελληνικό διαβατήριο, ξεκίνησε πολύ άσχημα την σεζόν και την τελείωσε εντελώς διαφορετικά. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανέλαβε τους «ερυθρόλευκους» από την 19η αγωνιστική και μετά και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ο Βεζένκοβ βρήκε τον καλό του εαυτό, άλλαξε ολοκληρωτικά και αυτό αποτυπώθηκε στο παρκέ.

Έκανε μεγάλα παιχνίδια, έβγαλε αντίδραση, έγινε ένα με τον κόσμο, παθιάστηκε και αυτό οδήγησε σε αλλαγή διάθεση όλων προς το μέρος του.

Το συμβόλαιο του παίκτη τέλειωνε φέτος το καλοκαίρι, οι δύο πλευρές έκατσαν στο τραπέζι και βρήκαν λύσεις σε ότι πρόβλημα προέκυψε. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει θετική επίδραση στον Βεζένκοβ και άπαντες ελπίζουν ότι ξεκίνησε την περσινή σεζόν να ολοκληρωθεί τις δύο επόμενες και ο παίκτης να κάνει αυτά που όλοι περιμένουν από εκείνον.

Πηγή: SofaScore