Τριπλό “step-up” σε δύο επίπεδα!

Τριπλό “step-up” σε δύο επίπεδα!

Τριπλό “step-up” σε δύο επίπεδα!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει την νέα τάξη πραγμάτων στον μπασκετικό Παναθηναϊκό, όπως παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα κι επικεντρώνει την ανάλυσή του σε τρία κομβικά πρόσωπα μέσα στο παρκέ και τρία στο front-office.

Συμπληρώθηκε μία γεμάτη εβδομάδα από την ανακοίνωση της 26ης Ιουνίου, που μετά από ένα τριήμερο ραγδαίων εξελίξεων, έφερε τα πάνω-κάτω στο «πράσινο» στρατόπεδο και κέρδισε την πρώτη μάχη των εντυπώσεων. Νομίζω ότι μετά από όσα είδαμε κι ακούσαμε στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν οι «πράσινοι», μπορούμε με σαφήνεια να πούμε ότι οι πρωταθλητές βαδίζουν με αργά αλλά σταθερά βήματα προς μία διαφορετική εποχή απ' αυτή που μας είχαν συνηθίσει και φαίνεται ότι θα στηριχθούν στο τρίπτυχο οικογένεια, αγωνιστική «υγεία» και οικονομική «αξιοπιστία».

Ομολογώ ότι δεν είχα ξανακούσει ποτέ τον Παναγιώτη Τριαντόπουλο να μιλάει και η πρώτη εντύπωση που αποκόμισα ήταν θετική κι ελπιδοφόρα. Μίλησε με σταράτα λόγια, ήταν λιτός και περιεκτικός στις κουβέντες του και φάνηκε να έχει πλήρη επίγνωση του βάρους που κλήθηκε να σηκώσει.

Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αθλητικός παράγων με εμπειρία στον χώρο και υπογράμμισε ότι θα σηκώσει το βάρος του διοικητικών και τεχνοκρατικών καθηκόντων που πρέπει να ασκηθούν, καθιστώντας σαφές ότι «αφεντικά» του αγωνιστικού τμήματος θα είναι ο Φραγκίσκος Αλβέρτης με τον Δημήτρη Διαμαντίδη, μαζί με την πολύτιμη συμβολή του Γιώργου Καλαϊτζή.

Μου άρεσε ότι δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του σε κανένα θέμα, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις (ακόμη και για τις μετοχές της ΚΑΕ που πλέον θα επιστρέψουν στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο), ενώ πιστοποίησε δημόσια ότι θα αλλάξει η στάση της ομάδας απέναντι στην Euroleague κι αποκάλυψε τις επαφές με διεθνή funds που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την αγορά της ομάδας.

Οι τρεις ιδιανικότεροι εγγυητές της κανονικότητας

Το γεγονός ότι οι τρεις πρώην παίκτες του Παναθηναϊκού (και πρώην συμπαίκτες στην διετία 2004-2006), με την τεράστια προϋπηρεσία στον σύλλογο, θα έχουν πλέον την ευθύνη του αγωνιστικού σχεδιασμού, αποτελεί εγγύηση ότι η προσπάθεια που έχει ήδη αρχίσει εκπέμπει αυθεντική επιθυμία για το καλό του συλλόγου. Συνάμα όμως και σιγουριά ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για να επιτευχθεί το μεγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Εκ πρώτης άποψης, φαίνεται ότι ο “Φράγκι” ως πιο παλιός και πιο ισχυρή – επικοινωνιακά – προσωπικότητα – θα έχει αυξημένο ρόλο ως προς τις αρχές και τη νοοτροπία που θα έχει το αγωνιστικό τμήμα του «τριφυλλιού» και φυσικά για τις προσωπικότητες των παικτών που θα αποκτηθούν.

Για να πετύχει το «γλυκό» στον νέο Παναθηναϊκό, δεν απαιτείται τύχη μόνο στην επιλογή παικτών που ενδεχομένως να αποδειχθούν λαβράκια, αλλά και στην αξιολόγηση των σωστών χαρακτήρων που θα κληθούν να υπερασπίσουν τα τρία προαπαιτούμενα χαρακτηριστικά που κατονόμασε ο Γιώργος Βόβορας (αθλητικότητα, μεγάλο κίνητρο και πνευματική δύναμη).

Ο «Μήτσος» από την πλευρά του, έχει πάρει πολύ ζεστά το νέο του ρόλο, περνάει ατελείωτες ώρες στο γήπεδο και το γραφείο και ξοδεύει πολύ χρόνο στην ενημέρωσή του για όλα όσα πρέπει να ξέρει, χωρίς να ντρέπεται να ρωτήσει για κάτι με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένος. Αρχικά φαίνεται θα ασχοληθεί πολύ με το κομμάτι των μετεγγραφών σε συνεργασία με τους προπονητές και τον νέο τεχνικό διευθυντή, Νίκο Παππά, ενώ η πρώτη αυστηρά δική του επιλογή ήταν ο Κώστας Χαραλαμπίδης που πέρυσι διετέλεσε προπονητής του ΠΑΟΚ και προστέθηκε στο τεχνικό επιτελείο.

Πολύ σημαντική και πολύτιμη αναμένεται να είναι η βοήθεια του Γιώργου Καλαϊτζή, που όπως γράψαμε, θα είναι ο συνδετικός κρίκος του αγωνιστικού τμήματος με το front-office, συνδυάζοντας τις σπουδαίες τεχνικές του γνώσεις του με την στιβαρή προσωπικότητα και την εμπειρία που διαθέτει. Αυτά τα δύο στοιχεία θα είναι τα βασικά του εφόδια σε έναν τομέα που θα είναι πρωτάρης, όπως αυτός της εκπροσώπησης της ΚΑΕ σε ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ και ίσως στο μέλλον και στην Euroleague.

H παραπάνω αμιγώς μπασκετική τριανδρία, λοιπόν, αποτελεί ίσως το πιο ασφαλές «όχημα» για την ομαλή μετάβαση του Παναθηναϊκού στην μετά Γιαννακόπουλων εποχή, όσον αφορά το τοπίο έξω από τις τέσσερις γραμμές. Με το budget της νέας χρονιάς, όμως, να μην είναι ακόμη ξεκάθαρο, αλλά να θεωρείται δεδομένο ότι θα κυμανθεί σε πρωτοφανή – για την σύγχρονη ιστορία του συλλόγου – χαμηλά επίπεδα (χωρίς την παραμικρή ενίσχυση από τον μεγαλομέτοχο, δύσκολα θα ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια Ευρώ για παίκτες), νομίζω ότι γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο «εξάστερος» θα χρειαστεί και μεγάλη δόση τύχης στην επιλογή των παικτών αλλά και το πάντρεμα ποιότητας, χαρακτήρα και χαμηλού κόστους.

Ο Ιωάννης, Μήτογλου και Παπαγιάννης θα κρίνουν τους στόχους!

Ίσως γι' αυτό το λόγο και για πρώτη φορά δημόσια, ο νέος τεχνικός του «τριφυλλιού» άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι ο Παναθηναϊκός περιμένει πάρα πολλά από τους τρεις Έλληνες παίκτες, που φιλοδοξεί (θα έχει τους λόγους του) ότι θα εξελιχθούν σε μεγάλους πρωταγωνιστές, όχι μόνο της ομάδας αλλά και ολόκληρης της Euroleague. Ο λόγος κατ' αρχήν για τον νέο αρχηγό της ομάδας, Ιωάννη Παπαπέτρου, που μπαίνει σε χρονιά συμβολαίου και προέρχεται από την πιο πετυχημένη σεζόν του στην κορυφαία διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Αν ο 26χρονος διεθνής forward έπαιζε πέρυσι σχεδόν 28 λεπτά κατά μέσο όρο, ο χρόνος συμμετοχής του στη νέα σεζόν αναμένεται να σταθεροποιηθεί πάνω από τα 30! Ο “Papi” έχει ωριμάσει πολύ σαν παίκτης αλλά και σαν άνθρωπος και στην 3η του χρονιά με το «τριφύλλι» στο στήθος, ετοιμάζεται για break-out season!

Οι ίδιες προσδοκίες υπάρχουν και για τους νεότερους κατά τρία και δύο χρόνια αντίστοιχα, Γιώργο Παπαγιάννη και Ντίνο Μήτογλου. Στην διάρκεια της περυσινής σεζόν και οι δύο παρουσίασαν αισθητή βελτίωση σε νούμερα, ενώ αξιοποίησαν στο έπακρο το νεκρό διάστημα από την διακοπή των αγωνιστικών υποχρεώσεων, δουλεύοντας ακατάπαυστα. Οι αλλαγές στο σώμα τους είναι εντυπωσιακές δια γυμνού οφθαλμού, ενώ η εμπιστοσύνη με την οποία θα περιβληθούν στον αγωνιστικό σχεδιασμό, θα τους βοηθήσει και ψυχολογικά με φόντο την ανάληψη των σημαντικότερων ευθυνών στην έως τώρα καριέρα τους.

Εν κατακλείδι, ανεξαρτήτως του τι παίκτες θα αποκτηθούν, η απόδοση των τριών αυτών παικτών, στους οποίους θα βασιστεί εν πολλοίς η προσπάθεια της νέας αγωνιστικής περιόδου, θα καθορίσει προοδευτικά και τους στόχους που θα κυνηγήσει ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη. Αν και είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις, δε νομίζετε ότι ένας τέτοιος προγραμματισμός ισοδυναμεί με μία υγιή και τίμια μπασκετική προσέγγιση, που αντανακλά και στην συνολική βελτίωση της Εθνικής ομάδας;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!