Ο Ζαν Σαρλ κέρδισε τον Ρούμπιτ γιατί η άμυνα είναι προτιμότερη από την επίθεση

Ο Ζαν Σαρλ κέρδισε τον Ρούμπιτ γιατί η άμυνα είναι προτιμότερη από την επίθεση

Ο Ζαν Σαρλ κέρδισε τον Ρούμπιτ γιατί η άμυνα είναι προτιμότερη από την επίθεση
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για όσα καταδεικνύει η μεταγραφή του Ζαν Σαρλ σε σχέση με τον Ρούμπιτ ως προς το μπάσκετ που θέλει να παίξει ο Μπαρτζώκας.

Κατά την διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου κάθε ομάδα έχει έναν μπούσουλα πάνω στον οποίο κινείται ως προς τον σχεδιασμό του ρόστερ.

Φυσικά και υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα δημιουργώντας κάποιες ευκαιρίες οι οποίες «φωνάζουν» να τις αρπάξεις.

Κάπως έτσι προέκυψε και ο Λιβιό Ζαν Σαρλ στον Ολυμπιακό.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αφού εξέτασε κάποια «τεσσαροπεντάρια» τα οποία κι απέρριψε είχε κατασταλάξει στην περίπτωση του Όγκουστιν Ρούμπιτ.

Ξαφνικά ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς «πλάσαρε» τον Γάλλο ο οποίος ναι μεν είχε συμβόλαιο με την Βιλερμπάν, αλλά το buy out που υπήρχε ήταν πολύ μικρό.

Ο παίκτης «γυάλισε» στον Μπαρτζώκα και κάπως έτσι προέκυψε η μεταγραφή του στο ΣΕΦ.

ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Αν βάλεις σε μία ζυγαριά Ζαν Σαρλ και Ρούμπιτ δεν θα στέκει και πολύ διότι πρόκειται για παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Δεν γίνεται να συγκρίνουμε ανόμοιους παίκτες.

Η βασική τους διαφορά είναι τόσο ξεκάθαρη που δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης.

Ο ένας (Ζαν Σαρλ) είναι πολύ καλός αμυντικά κι ο άλλος (Ρούμπιτ) είναι πολύ καλός επιθετικά.

Ο Μπαρτζώκας προτίμησε ξεκάθαρα την άμυνα δείχνοντας και την φιλοσοφία του, δείχνοντας ποια θα είναι η βάση στον τρόπο παιχνιδιού.

Ο coach προτιμά η ομάδα να είναι σκληρή και με λιγότερα χαρίσματα μπροστά παρά μαλθακή πίσω και πολυτάλαντη μπροστά.

Θεωρώ πως είναι μία καλή αρχή για να επιστρέψει το περίφημο DNA που είχε η ομάδα στα ένδοξα χρόνια της.

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΣΤΟ «5»

Αφού ξεκαθαρίσω πως δεν έχω τις προπονητικές γνώσεις, να πω κάτι το οποίο με απασχολεί στην συγκεκριμένη απόφαση.

Θεωρώ πως ο Γάλλος δεν ακουμπάει καθόλου στη θέση «5» σε αντίθεση με τον Αμερικανό που είχε κάποια λεπτά στο παρκέ ως σέντερ.

Μου φαίνεται πως το ρόστερ έχει τρία «4άρια» και δύο «5άρια».

Να θυμίσω πως η ομάδα αναζητούσε το λογικό, δύο «4άρια», δύο «5άρια» κι ένα «4-5άρι».

Φυσικά ο coach που πήρε και την απόφαση βλέπει 100 περισσότερα πράγματα, 100 λεπτομέρειες τις οποίες δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε και για αυτό πήρε και την σχετική απόφαση.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΖΑΝ ΣΑΡΛ

Η περίφημη άμυνα με αλλαγές που θα βλέπουμε ως επί των πλείστον είναι στοιχείο το οποίο στηρίζει πάρα πολύ ο 27άχρονος power forward.

Είναι μακρύς (τεράστιο άνοιγμα χεριών), κάνει άριστα πλάγια βήματα στην άμυνα, κόβει, παίρνει ριμπάουντ. Βγάζει γενικά μεγαλύτερη αθλητικότητα από αυτή του Ρούμπιτ.

Στην επίθεση θεωρώ πως οι ικανότητες του είναι πολύ λογικές και ισορροπημένες. Δεν έχει κάποιο χαρακτηριστικό που τον κάνει να ξεχωρίζει, από την άλλη δεν έχει και κάποιο χαρακτηριστικό το οποίο να τον εκθέτει.

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός μετά από ένα διάστημα που έδινε μεγαλύτερη σημασία στην επίθεση από ότι στην άμυνα, άλλαξε. Ο Μπαρτζώκας ξεκάθαρα θα παρουσιάσει ένα πολύ σκληρό σύνολο στο παρκέ χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν τον ενδιαφέρει η επιθετική λειτουργία.

ΥΓ 2: Αν κι η περίπτωση του Ζαν Σαρλ μας έμαθε να μην βιαζόμαστε, θεωρώ πως ο Βεζένκοβ θα τα βρει με τον Ολυμπιακό και θα συνεχίσει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.