Παναθηναϊκός: Οι 4+3 κινήσεις του Βόβορα

Παναθηναϊκός: Οι 4+3 κινήσεις του Βόβορα

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Οι 4+3 κινήσεις του Βόβορα
Από τη στιγμή που ξεκαθάρισε το διοικητικό τοπίο στον Παναθηναϊκό, το ενδιαφέρον στρέφεται στο αγωνιστικό κομμάτι και από τις αρχές της εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι κινήσεις για την ολοκλήρωση του ρόστερ. Ποιοι έχουν το προβάδισμα, οι δύσκολες υποθέσεις και οι... εκπλήξεις.

Η εποχή των Αλβέρτη, Διαμαντίδη, Τριαντόπουλο ξεκίνησε στον Παναθηναϊκό και σιγά-σιγά τα πάντα θα αρχίσουν να μπαίνουν σε μια σειρά. Άλλωστε έχει χαθεί αρκετός χρόνος όσον αφορά τις υποθέσεις των ξένων που θα ενισχύσουν το «πράσινο» ρόστερ την επόμενη σεζόν, κάτι που σημαίνει ότι ξεκινάει άμεσα η δουλειά προκειμένου να «κλείσουν» όλες οι υποθέσεις της ομάδας.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η αποδέσμευση των Ντεσόν Τόμας και Τζίμερ Φριντέτ και στη συνέχεια οι υπόλοιπες κινήσεις προκειμένου να «κλείσει» το ρόστερ της ομάδας. Ο Γιώργος Βόβορας έχει εστιάσει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παικτών, ενώ μόλις μάθει το ακριβές μέγεθος του μπάτζετ θα μπορεί να γνωρίζει και για το αν θα μπορεί να κοιτάξει και στο... κάτι παραπάνω.

Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει συνάντηση μεταξύ της νέας διοίκησης και του προπονητή της ομάδας, προκειμένου να μπουν στο τραπέζι οι στόχοι και όλα τα θέματα που απασχολούν τους «πράσινους» προκειμένου να δρομολογηθούν και οι εξελίξεις. Στη συνέχεια θα δοθεί και η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

ΤΟ «ΔΙΑΖΥΓΙΟ» ΜΕ ΤΟΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΕ ΦΡΙΝΤΕΤ

Είναι δεδομένο ότι οι Ντεσόν Τόμας και Τζίμερ Φριντέτ αποτελούν τα μεγαλύτερα «βαρίδια» στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Από τη στιγμή που οι «πράσινοι» δεν έχουν να υπολογίζουν στα δύο εκατομμύρια ευρώ του Νικ Καλάθη ο οποίος θα συνεχίσει την καριέρα του στην Μπαρτσελόνα, πρέπει να... απαλλαχθούν και από τα 2,55 εκατομμύρια ευρώ (800.000 + 1.750.000) των δύο Αμερικανών ώστε να μπορούν να κάνουν με... άνεση τον σχεδιασμό.

Για τον Τόμας τα πράγματα έχουν αρχίσει και ξεκαθαρίζουν. Ήδη το ενδιαφέρον από Ισπανία είναι μεγάλο, με τις Μπασκόνια και Βαλένθια να έχουν χτυπήσει ήδη την πόρτα του. Ουσιαστικά είναι ζήτημα χρόνου να ανακοινωθεί το «διαζύγιό» του με τον Παναθηναϊκό ώστε να αποχωρήσει από το ΟΑΚΑ ύστερα από δύο χρόνια με το «τριφύλλι» στο στήθος.

Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα με τον Τζίμερ Φριντέτ. Το συμβόλαιό του είναι... διπλάσιο από αυτό του Τόμας ενώ έχει αποκτηθεί ήδη ο αντικαταστάτης του με το 1/6 αυτών των χρημάτων! Είναι δεδομένο ότι Αμερικανός γκαρντ ψάχνει ομάδα και μόλις βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, αυτομάτως θα φύγει από τις πλάτες των «πρασίνων» ο... μεγαλύτερος «βραχνάς». Να σημειωθεί ότι υπάρχει οψιόν στο συμβόλαιό του την οποία μπορεί να ενεργοποιήσει για το ΝΒΑ ή για το κινεζικό πρωτάθλημα ωστόσο ο Φριντέτ έχει αρχίσει να ρίχνει ματιές και σε ομάδες της Ευρώπης. Παρόλα αυτά υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» (είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο) και θα αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα.

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ POINT GUARD ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΛΟ ΚΑΙ... ΛΕΚΑΒΙΤΣΙΟΥΣ

Οι μεταγραφικές κινήσεις του Παναθηναϊκού ξεκίνησαν με τον Μάρκους Φόστερ. Ο Αμερικανός σκόρερ έκανε θραύση στο BCL και θα έχει τον ρόλο του αντί-Φριντέτ στο ρόστερ της σεζόν 2020-21. Με τον Φόστερ υπάρχει προφορική συμφωνία και απλά αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για την επικύρωση της πρώτης μεταγραφής των «πρασίνων» για τη νέα σεζόν. Το μεγαλύτερο βάρος του Γιώργου Βόβορα ωστόσο θα πέσει πάνω στους δύο πλέι μέικερ. Εκείνον που θα προσπαθήσει να «γεμίσει» τα παπούτσια του Νικ Καλάθη και εκείνον που θα έρχεται από τον πάγκο.

Για τη θέση του βασικού πλέι μέικερ εξακολουθούν να «παίζουν» δυνατά τα ονόματα των Λορέντζο Μπράουν και Νέιτ Ουόλτερς ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και κάποια έκπληξη. Και μάλιστα για παίκτη από το... πάνω ράφι! Τα ονόματα των Πάνγκος (σ.σ. διακαής πόθος του Βόβορα), Χέρμανσον, Νέντοβιτς, Γιόβιτς παραμένουν με τη σειρά τους στο κάδρο ωστόσο ακόμα δεν έχει παρθεί καμία απόφαση και τα πάντα θα εξαρτηθούν από το ύψος του μπάτζετ. Άλλωστε είναι δεδομένο ότι για τη θέση του βασικού point guard θα «πέσουν» και τα περισσότερα χρήματα του αγωνιστικού μπάτζετ όσον αφορά την ενίσχυση της ομάδας.

Από εκεί και πέρα, η δεύτερη κίνηση στις θέσεις των ξένων αναμένεται να είναι το backup point guard. O Μαοντό Λο που αγωνίστηκε στην Μπάγερν βρίσκεται εδώ και μέρες στη λίστα του Γιώργου Βόβορα, αλλά το «κασέ» του είναι ιδιαίτερα «αλμυρό» για παίκτη που θα έρχεται από τον πάγκο. Άλλωστε εκείνος που θα ήθελε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού και τον οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του gazzetta.gr, θεωρεί ως «ιδανική λύση», είναι ο... Λούκας Λεκαβίτσιους! Όμως η περίπτωσή του είναι αρκετά περίπλοκη καθώς δεν είναι free agent όπως ο Γερμανός γκαρντ. Ο άλλοτε παίκτης των «πρασίνων» έχει οψιόν στην Ζάλγκιρις ενώ το «κασέ» του ανέρχεται στα 400.000 ευρώ. Ποσό... απαγορευτικό για backup παίκτη με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στους «πράσινους». Ενδεχομένως ο Παναθηναϊκός να προσπαθήσει να... ρίξει τις απαιτήσεις του Λο, εκτός και αν προχωρήσει η περίπτωση του Λάνγκστον Χολ ο οποίος αρέσει στο τεχνικό τιμ.

Φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν και από το «τι μέλλει γενέσθαι» με τον Νίκο Παππά. Ο 30χρονος γκαρντ είναι ελεύθερος να επιλέξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, αλλά από τη στιγμή που συμπεριλαμβάνεται στα πλάνα του Βόβορα, ο οποίος θα τον ήθελε στην ομάδα και την επόμενη σεζόν, είναι δεδομένο ότι θα γίνει και πρόταση ανανέωσης. Φυσικά με πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που λάμβανε μέχρι φέτος. Στον δρόμο για το ΟΑΚΑ βρίσκεται και ο Λευτέρης Μποχωρίδης ο οποίος έχει συμφωνήσει με τους «πράσινους» για την επιστροφή του στην ομάδα.

ΤΟ ΦΑΒΟΡΙ... ΟΥΤΙΝΓΚΤΟΝ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΥΑΪΤ

Η 3η κίνηση στους ξένους θα έχει να κάνει με τον αντικαταστάτη του Ντεσόν Τόμας. Μέχρι στιγμής δύο είναι τα ονόματα που «παίζουν» δυνατά γι' αυτή τη θέση. Ο Γκρεγκ Ουίτινγκτον που αγωνίστηκε στην Γαλατασαράι και ο Άαρον Ουάιτ που βρέθηκε το πρώτο μισό της σεζόν στην Αρμάνι Μιλάνο και στο δεύτερο μισό της σεζόν στην Τενερίφη.Τι ισχύει με τους δύο παίκτες; Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή διαπραγμάτευση. Ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλον. Παρόλα αυτά, αμφότεροι έχουν ενημερωθεί για το «πράσινο» ενδιαφέρον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες. Ο μεν Ουίτινγκτον δεν αποκλείεται να περιμένει το ΝΒΑ ενώ σε περίπτωση που συνεχίσει στην Ευρώπη μεταπηδώντας στην EuroLeague, θέλει να βρει το καλύτερο δυνατό «deal». Τόσο όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, όσο και όσον αφορά το αγωνιστικό. Το βέβαιο είναι ότι τον ενδιαφέρει και μάλιστα τον ενδιαφέρει πολύ η προοπτική του Παναθηναϊκού και μέσα στην εβδομάδα θα φανεί το κατά πόσο θα μπορέσει να μετουσιωθεί και σε συμφωνία.

Αντίστοιχα, η περίπτωση του Άαρον Ουάιτ που απασχολεί τον Βόβορα εδώ και πολύ καιρό όπως είχε αποκαλύψει το gazzetta.gr, είναι λίγο πιο περίπλοκη. Ο παίκτης που αγωνιζόταν στην Τενερίφη μέχρι πρόσφατα, έχει προταθεί από τον Μίσκο Ραζνάτοβιτς στον Παναθηναϊκό εδώ και έναν μήνα και ο τεχνικός της ομάδας εξετάζει σοβαρά την περίπτωσή του. Από εκεί και πέρα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η παραμονή του Μπεν Μπέντιλ ενώ στις συμπληρωματικές κινήσεις συμπεριλαμβάνεται και ο Λεωνίδας Κασελάκης ο οποίος θα φορέσει φέτος τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος.

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Ο ΜΑΤΙΑΝΓΚ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑ... ΕΚΠΛΗΞΗ

Και φτάνουμε στη θέση του σέντερ όπου θα γίνει η τελευταία προσθήκη ξένου! Ο Μακόνγκ Ματιάνγκ βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην «πράσινη» λίστα και είναι η περίπτωση που αναμένεται να ενεργοποιήσει ο Παναθηναϊκός από τη στιγμή που... χάθηκε ο Λάντρι Νοκό ο οποίος αναμένεται να συνεχίσει στον Ερυθρό Αστέρα.

Ο Εμάνουελ Τέρι (24χρ., 2.06μ.) που αγωνίστηκε φέτος σε Μπαντίρμα και Χάποελ Ιερουσαλήμ ακολουθεί στην λίστα των υποψήφιων για να πλαισιώσει τον Γιώργο Παπαγιάννη στη γραμμή των ψηλών ωστόσο τα πάντα θα εξαρτηθούν από το ύψος του μπάτζετ και το πώς θα γίνει ο καταμερισμός ενόψει της επόμενης χρονιάς. Αν και σε αυτήν την περίπτωση εξετάζεται και όνομα... έκπληξη!

Φυσικά παραμένει ανοικτή και η περίπτωση του Ίαν Βουγιούκα, με τις περισσότερες πιθανότητες να κάνουν λόγο για παραμονή του έμπειρου σέντερ για μία ακόμη σεζόν. Εκτός και αν καλυφθεί η θέση εκ των έσω, με τους Μήτογλου και Μπέντιλ να δίνουν βοήθειες στην συγκεκριμένη θέση.