Μοναχός και μετέωρος

Μοναχός και μετέωρος
Ο Νίκος Παπαδογιάννης υπενθυμίζει ότι στην υπόθεση Σλούκα το μαχαίρι και το καρπούζι βρίσκονται στα χέρια τρίτων.

Η πολυθρύλητη επιστροφή του Κώστα Σλούκα στον Ολυμπιακό φαίνεται ότι θα περάσει από αρκετά κύματα μέχρι να ολοκληρωθεί, αλλά το υποθετικό «εάν» απαλείφεται σιγά σιγά από την εξίσωση.

Από στοίχημα δεν ξέρω πού πάνε τα τέσσερα, αλλά διάβασα κάπου ότι τα πρακτορεία έπαψαν να δέχονται πονταρίσματα για την επόμενη ομάδα του 30χρονου άσου.

Οι στοιχηματζήδες σπάνια γνωρίζουν την αλήθεια και ακόμη σπανιότερα πέφτουν έξω. Ερμηνεύουν σωστά τους οιωνούς και προστατεύουν τη μπάνκα, ώστε να αποφύγουν τη χασούρα.

Αλλά αυτά τα γνωρίζατε ήδη.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον εκπρόσωπο του Σλούκα φαίνεται ότι συνεχίζονται σε κλίμα μυστικοπάθειας, αλλά αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί λογικό.

Οι επίσημες επαφές μίας ομάδας με αθλητή που ανήκει σε άλλον σύλλογο χωρίς την έγκριση του τελευταίου είναι όχι μόνο ανεδαφικές, αλλά και παράτυπες.

Εάν η Φενέρμπαχτσε ξεθάψει το τομαχόκ του πολέμου, ο Ολυμπιακός και σε δεύτερο πλάνο ο παίκτης θα κινδυνεύσουν με βαριά τιμωρία για το λεγόμενο tampering. Το ίδιο ισχύει για τον Νικ Καλάθη και για τους δικούς του μνηστήρες.

Κάπως έτσι, οι εξελίξεις αποσιωπήθηκαν και διαψεύστηκαν μετά τεχνητής βδελυγμίας.

Ο μάνατζερ των δύο παικτών υπενθύμισε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι πελάτες του είναι δεμένοι με ισχυρά συμβόλαια σε άλλα μαγαζιά, ενώ η ΚΑΕ Ολυμπιακός επέβαλε συσκότιση, σε αγαστή σύμπνοια με τον «κόκκινο» οπαδικό τύπο.

Ακόμα και αν υπάρχει προφορική συμφωνία, πράγμα διόλου απίθανο, αυτή θα συνοδεύεται με αστερίσκους και με σιωπή μέχρι να συναινέσει και ο ...πεθερός.

Ο Σλούκας έχει συμβόλαιο στη Φενέρμπαχτσε μέχρι το 2022, αλλά δηλώνει ότι θα το ξανασκεφτεί εάν δει την πλάτη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην εξώπορτα.

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική ομάδα έχει τον τελευταίο λόγο. Σε ακραίο σενάριο, μπορεί ακόμα και να στείλει τον αντιρρησία παίκτη στην κερκίδα, όπως έκανε η Μπαρτσελόνα με τον Ταϊρίς Ράις.

Ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια τις λεπτομέρειες του συμβολαίου του Σλούκα, αλλά αποκλείω την ύπαρξη ρήτρας που να το ακυρώνει σε περίπτωση αλλαγής προπονητή.

Υπάρχει ωστόσο γόνιμο έδαφος για συναινετικό διαζύγιο, αφού η Φενέρ βρίσκεται σε δίνη οικονομικών προβλημάτων.

Ο ίδιος ο Σλούκας δηλώνει απόλυτα ευχαριστημένος από τη ζωή στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δίνει την εντύπωση ότι κουράστηκε από την ξενιτιά.

Παράλληλα, η στάση της Φενέρ -και της τουρκικής Λίγκας- τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας προκάλεσε δυσαρέσκεια σε όλους τους ξένους παίκτες της, αφού δημιούργησε συνθήκες για διασπορά του κορονοϊού και τελικά έστειλε αρκετούς στην καραντίνα.

Ανάμεσα σε αυτούς που βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 ήταν και ο ίδιος ο Σλούκας, ο οποίος πέρασε δύο εβδομάδες αποκλεισμένος στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμα και τα τρόφιμα τα ανέβαζε με το καλάθι από το παράθυρο, λες και ήταν μοναχός στα Μετέωρα.

Εάν υπάρχει στοιχείο που ξαφνιάζει στο γαϊτανάκι της μετέωρης μεταγραφής, αυτό είναι η γαλαντομία του Ολυμπιακού.

Μολονότι το μπάσκετ, ο αθλητισμός και συνολικά η χώρα βρίσκονται αντιμέτωπες μία άνευ προηγουμένου ύφεση, με υποτυπώδη έσοδα για τη σεζόν που έρχεται, οι Αγγελόπουλοι ρίχνουν στο τραπέζι τα εκατομμύρια σαν να είναι πετσετάκια.

Πέντε, λέει, για την επόμενη τριετία, για έναν αθλητή μάλιστα που βαδίζει στα 30 του. Ήμαρτον, που λέει και μια ψυχή.

Όσα χρήματα και αν εξοικονομηθούν από τη φυγή του Μιλουτίνοβ, από τα μειωμένα συμβόλαια των Σπανούλη (38), Πρίντεζη (35) και από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή, η πρόταση στον Σλούκα ακούγεται εξωφρενική.

Βεβαίως, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να σπάσουν τα στεγανά, αφού κυκλοφορούν εκεί έξω πλουσιότεροι μνηστήρες, με πιο σίγουρες πηγές εσόδων. Όπου και αν καταλήξει, θα κοιμηθεί σε στρώμα από χρυσάφι.

Αξίζει όμως να δοθεί τόσο χρυσάφι από τον Ολυμπιακό σε έναν παίκτη, με μοναδικό στόχο την ευπρόσωπη ευρωπαϊκή παρουσία;

Ο Σλούκας θα γίνει ηγέτης της ομάδας για την επόμενη τριετία και θα ξεκινήσει δεύτερη σπουδαία καριέρα στο λιμάνι, αλλά η εποχή της μεσουράνησης των ελληνικών ομάδων έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ελπίζω ότι μέχρι εδώ συμφωνούμε. Το λεφτόδεντρο ξεράθηκε ανεπανόρθωτα και η Euroleague του 2020 δεν είναι Eurocup ούτε Basketball Champions League.

Ας περιμένουμε, όμως, να δούμε τι ακριβώς θα συμβεί στην ανατολική όχθη του Βοσπόρου, όπου αναμένονται ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ώρες.

Εφ’ όσον ισχύουν στο ακέραιο οι δηλώσεις του Σλούκα, ένα «ναι» του Ομπράντοβιτς στους Τούρκους μπορεί να ρίξει άδοξη αυλαία στο σήριαλ.

Ο Σέρβος εμφανίζεται αναποφάσιστος, αλλά το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο, όπως και το έργο της παλιννόστησης του Σλούκα.

Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι ότι ο Ολυμπιακός παρουσιάζεται φιλόδοξος και αποφασιστικός στο καλοκαιρινό παζάρι.

Την εβδομάδα που έρχεται, αναμένεται η επόμενη -κρίσιμη- κίνηση του Παναθηναϊκού, που έχει τον τρόπο για να δρομολογεί ντόμινο εξελίξεων.

Όποιος νομίζει ότι οι βίοι των δύο «αιωνίων» είναι πλέον παράλληλοι και δεν συναντιούνται πουθενά μάλλον ζει σε κάποιον ξένο πλανήτη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.