Παναθηναϊκός: Το «ψαλίδι» θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις...

Παναθηναϊκός: Το «ψαλίδι» θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις...

Παναθηναϊκός: Το «ψαλίδι» θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις...
Ο Γιώργος Κούβαρης ρίχνει μια... κλεφτή ματιά στην επόμενη ημέρα του Παναθηναϊκού, στέκεται στις επιπτώσεις της πανδημίας και εξηγεί ότι το «ψαλίδι» θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το οποίο και θα κρίνει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν οι «πράσινοι» τη νέα σεζόν.

Μια βόλτα να κάνει κάποιος στο διαδίκτυο, φτάνει και περισσεύει για να φτιάξει το ρόστερ του Παναθηναϊκού ενόψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς. Τα ονόματα που έχουν παρελάσει ήδη από το ΟΑΚΑ και ετοιμάζονται να φορέσουν την φανέλα με το τριφύλλι είναι τόσα πολλά, που συνωστίζονται έξω από τα αποδυτήρια του γηπέδου. Ποιος θα πρωτομπεί μέσα...

Το μόνο βέβαιο είναι ένα. Προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία απολύτως συζήτηση και καμία απολύτως κουβέντα όσον αφορά την «επόμενη ημέρα» των «πρασίνων» όσον αφορά τη στελέχωση της ομάδας για τη σεζόν 2020-2021. Και αυτό για δύο λόγους. Πρώτα απ' όλα κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι θα γίνει με τη φετινή σεζόν. Ολοκληρώθηκε; Δεν ολοκληρώθηκε; Θα μαζευτούν και πάλι οι παίκτες για την EuroLeague; Δεν θα μαζευτούν; Πώς λοιπόν να γίνει σχεδιασμός και να υπάρχει μια βάση από τη στιγμή που δεν έχει επισημοποιηθεί κάτι ακόμα;

Λογικά κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, οπότε και θα μπορούμε να πούμε περισσότερα. Προσωπικά δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος για τη συνέχιση της χρονιάς αλλά ας περιμένουμε λίγο ακόμα. Το ένα, λοιπόν, είναι αυτό και έχει να κάνει με το θολό τοπίο της τρέχουσας χρονιάς.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό, αφορά τον οικονομικό Αρμαγεδδών που βρίσκεται προ των πυλών. Και δεν έχει να κάνει μόνο με τον αθλητισμό, αλλά με ολόκληρη την κοινωνία και σε όλον τον κόσμο. Όμως μιας και μιλάμε για μπάσκετ, ας εστιάσουμε μόνο στο συγκεκριμένο κομμάτι. Εκτός του ότι οι «εποχές των παχέων αγελάδων» στο μπάσκετ έχει περάσει ανεπιστρεπτί στην Ελλάδα, εκτός ότι τα μπάτζετ έχουν πέσει δραματικά και δεν μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά με άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, ήρθε να προστεθεί και η πανδημία για να... δέσει το γλυκό.

Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που τα δεδομένα έσοδα θα μειωθούν δραματικά από τη στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν θα υπάρχει ή δεν θα υπάρχει κόσμος στις εξέδρες. Φανταστείτε ομάδες που στηρίζουν μεγάλο μέρο του ετήσιου προϋπολογισμού τους από τα εισιτήρια και την προσέλευση των φιλάθλων. Ο Παναθηναϊκός των 8.000 διαρκείας κατά μέσο όρο και μιας έδρας που είναι από τις καλύτερες της EuroLeague, είναι μία από αυτές. Η Ζάλγκιρις το ίδιο. Η Μακάμπι. Η Βαλένθια. Και πολλές ακόμα. Πώς λοιπόν να μην έχουν τεράστια οικονομική «ζημιά» στο ήδη «σφικτό» μπάτζετ σε σχέση με ομάδες όπως η Εφές, η Φενέρ, η ΤΣΣΚΑ, η Ρέαλ και η Μπαρτσελόνα;

Και να 'ταν μόνο αυτό; Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά συμβόλαια μειώνονται. Οι προσφορές από τους σπόνσορες δεν θα είναι ίδιες όπως τα προηγούμενα χρόνια, απόρροια φυσικά του οικονομικού ντόμινο ελέω της πανδημίας. Ο Παναθηναϊκός (αλλά και ο Ολυμπιακός αντιστοίχως) δεν έχει την πολυτέλεια για «ψαλίδι» στα ήδη χαμηλά του έσοδα. Οπότε το σημαίνει αυτό; Η μείωση των εσόδων, αναπόφευκτα θα φέρει και την μείωση της προσφοράς για την ενίσχυση του ρόστερ. Και εδώ είναι η στιγμή που θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους παίκτες από μια νέα βάση. Να καθίσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι και να βρουν λύσεις που θα ικανοποιούνται όλες οι πλευρές.

Και έρχομαι στο δια ταύτα. Αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός έχει δύο πολύ «βαριά» συμβόλαια. Του Νικ Καλάθη και του Τζίμερ Φριντέτ. Όπερ και σημαίνει 3,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε δύο παίκτες. Και το μπάτζετ δεν θα είναι ίδιο με φέτος που έφτανε τα 13-14 εκατομμύρια ευρώ περίπου, αλλά αναμένεται να πέσει, ακόμα και σε μονοψήφιο αριθμό. Τι σημαίνει αυτό; Θεωρώ δεδομένο ότι θα προταθεί μείωση στους δύο παίκτες και ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις θα γίνουν και όλες οι υπόλοιπες κινήσεις της ομάδας. Μπορεί επίσης να μην υπάρχει το ένα από τα δύο «βαριά» συμβόλαια τη νέα σεζόν. Μπορεί και τα δύο. Για κανένα από τα δύο, το βλέπω από χλωμό έως και αδύνατον. Τα πάντα θα φανούν μετά από τις διαπραγματεύσεις και μόλις καταστεί σαφές τι θα συμβεί με τη φετινή σεζόν. Όπως μείωση, πολύ μικρότερη φυσικά και ανάλογη με το πόσα χρήματα λαμβάνει ο καθένας, θα προταθεί και σε άλλους παίκτες. Απλά θα χρειαστεί σωστή προσέγγιση και καλή θέληση ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

Από εκεί και πέρα και βάσει των χρημάτων που θα έχει να διαχειριστεί ο προπονητής, θα μπορεί να κοιτάξει και τους ανάλογους παίκτες! Σίγουρα «τρέχει» ένα πλάνο που ξεκινάει από το τμήμα scouting της ομάδας, αλλά επί της ουσίας δεν υπάρχει τίποτα απολύτως τη δεδομένη χρονική στιγμή. Άλλωστε δεν έχει ανακοινωθεί καν προπονητής για την επόμενη χρονιά. Οπότε πώς να γίνει σχεδιασμός; Σίγουρα ο Γιώργος Βόβορας φέρεται να είναι το φαβορί αυτή τη στιγμή, αλλά αν δεν επισημοποιηθεί κάτι, τα πάντα θα πρέπει να θεωρούνται ανοικτά.

Οπότε αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα ονόματα που κυκλοφορούν ως υποψήφιοι στόχοι είναι απλά και μόνο για να... γίνεται κουβέντα. Επί της ουσίας δεν υπάρχει τίποτε απολύτως.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...