Γήπεδα χωρίς κόσμο = Ομάδες χωρίς έσοδα

Γήπεδα χωρίς κόσμο = Ομάδες χωρίς έσοδα

Γήπεδα χωρίς κόσμο = Ομάδες χωρίς έσοδα
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για τα ματς κεκλεισμένων των θυρών όλο το 2020 (τουλάχιστον) και την ανακατανομή των χρημάτων που οφείλουν να πετύχουν οι ομάδες της Euroleague.

Ο κορονοϊός χάραξε μία πορεία προς το άγνωστο, αλλά με όσα λένε οι οικονομολόγοι (και δεν είναι και δύσκολο να το καταλάβεις) ακόμη κι η μ.Κ (μετά κορονοϊού) περίοδος θα παραμείνει μία πορεία προς το άγνωστο.

Πολλά ακούγονται για την οικονομική ζημιά που θα ακολουθήσει και κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει με συγκεκριμένα ποσοστά και αριθμούς.

Ας εστιάσουμε στο μπάσκετ όμως και ειδικά στην Euroleague.

Κάθε μέρα ιδιοκτήτες ομάδων βγαίνουν και με δηλώσεις τους καταγράφουν την μείωση του μπάτζετ της επόμενης σεζόν. Κάτω από 30% δεν έχω δει να πέφτει λες κι είναι ταρίφα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ομάδων είναι πως το 2020 (μπορεί και παραπέρα) όλα τα παιχνίδια που θα διεξαχθούν για οποιαδήποτε αγωνιστική σεζόν, θα είναι χωρίς φιλάθλους.

Αυτή είναι μία ξενέρωτη κατάσταση.

Οι παίκτες ξενερώνουν όταν παίζουν σε άδεια καθίσματα.

Οι οπαδοί ξενερώνουν όταν δεν μπορούν να πάνε στο γήπεδο και να υποστηρίξουν την ομάδα τους.

Οι ιδιοκτήτες ξενερώνουν γιατί δεν έχουν έσοδα.

Οι ομάδες χάνουν αυτομάτως το βασικό τους έσοδο.

Απουσία κόσμου σημαίνει και απουσία ισχυρών χορηγών. Ποιος θα βλέπει τι θα παίζουν τα cube; Πέντε μακρινά πλάνα από την τηλεόραση δε θα προσελκύσουν κανέναν.

ΑΠΟΡΙΑ ΠΕΡΙ FFP

Η Euroleague αποφάσισε πως τη σεζόν 2022-23 θα επιβληθεί το Financial Fair Play το οποίο θα υποχρεώνει το μπάτζετ των ομάδων να μοιράζεται ως εξής: 40% οι ιδιοκτήτες και 60% από τα έσοδα των ομάδων.

Αν δεν κάνω λάθος τώρα είναι 65% από τους ιδιοκτήτες και 35% από τα έσοδα.

Για ποια έσοδα μιλάμε όμως.

Καλά το «μπατιρντί» που θα γινόταν αν ίσχυε κάτι τέτοιο από την επόμενη σεζόν δεν θα υπήρχαν λέξεις να το περιγράψουν.

Αλλά και το 2022-23 δεν είναι και πολύ μακριά. Μέχρι τότε «ποιος ζει ποιος πεθαίνει» θα πείτε εσείς και ορθώς.

Οι ομάδες όμως δεν μπορούν να το πουν αυτό διότι σε επίπεδο χορηγιών και μάρκετινγκ κάνουν μακροπρόθεσμες συνεργασίες.

Ίσως η Euroleague να πρέπει να σκεφτεί μία μικρή αλλαγή στους όρους του FFP.

ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΜΠΑΤΖΕΤ

Με τις ομάδες να έχουν μικρότερο προϋπολογισμό, θα παίξει σημαντικό ρόλο η κατανομή των χρημάτων που θα δαπανήσουν.

Οι παίκτες έχουν κατανοήσει την κατάσταση, αλλά θα πρέπει να το δείξουν και με πράξεις. Τα «θέλω» τους πρέπει να μειωθούν.

Οι παράγοντες οφείλουν να κάνουν μία σωστή ανακατανομή των χρημάτων τους. Γιατί και λιγότερα χρήματα και σημαντικές ανισορροπίες μεταξύ των μελών της ίδιας ομάδας δεν αποτελούν καθόλου καλό συνδυασμό.

Όταν έρθει η ώρα για τον επαναπροσδιορισμό των συμβολαίων ή για την διαπραγμάτευσή τους, δύο στοιχεία θα παίξουν ρόλο.

Η ειλικρίνεια και ο τρόπος που θα επικοινωνήσει ο παράγοντας τις επιθυμίες του. Αν πάει με τσαμπουκά «αυτό είναι κι αν το θες» θα έχουμε δράματα.

Αν πάει με φιλότιμο και σεβασμό, θα βρεθεί λύση.

ΥΓ: Δεν πιστεύω πως θα γίνουν παιχνίδια Euroleague για την φετινή σεζόν. Στις 24 Μαΐου απλά θα ανακοινωθεί το τέλος μαζί με ένα «εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο, αλλά προέχει η υγεία των παικτών και των προπονητών μας». Με αυτόν τον τρόπο θα… κερδίσει τους παίκτες και θα έχει δείξει και στους χορηγούς πως προσπάθησε να ολοκληρωθεί η σεζόν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.