Στίματς: Ένας τίμιος εργάτης που δεν έκανε στον Ζοτς!

Στίματς: Ένας τίμιος εργάτης που δεν έκανε στον Ζοτς!
Η Φενέρμπαχτσε φιλοξενεί τον Ερυθρό Αστέρα και η Euroleague Greece καταπιάνεται με την περίπτωση του Βλάντιμιρ Στίματς ο οποίος τώρα είναι στην ομάδα του Βελιγραδίου αλλά στην αρχή της σεζόν βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας σύντομη παρουσία, καθώς προτιμήθηκε ο γυρολόγος Μάλκολμ Τόμας.

Διανύοντας το 32ο έτος της ηλικίας του κι έχοντας μπει ουσιαστικά στην τελική ευθεία της επαγγελματικής καριέρας του, πιθανότατα, ο Βλάντιμιρ Στίματς δεν έχει πολλά πράγματα να αποδείξει, πέραν αυτών που ήδη κατέκτησε. Ουδέποτε ήταν πρωταγωνιστής, ανέκαθεν συμβιβαζόταν και ανταποκρινόταν σ’ έναν δευτερεύοντα ρόλο, πάντα όμως είχε την ικανότητα να βάζει τη δική του υπογραφή σε μια ομάδα. Ο τίτλος του «τίμιου εργάτη» μάλλον είναι αντιπροσωπευτικός της (μέχρι τώρα) καριέρας του. Παίκτης που έρχεται από τον πάγκο για να μαζέψει τα… σκουπίδια, να βγάλει το πάθος του για το παιχνίδι, να κάνει τη λεγόμενη «βρώμικη δουλειά» και να προσφέρει κατευθυνόμενος από την γλυκιά τρέλα που κουβαλάει. Έστω κι αν τα πόδια του είναι αργά για να ακολουθήσει με ευλάβεια την pick n’ roll άμυνα και γενικώς στερείται ταχύτητας για να ανταποκριθεί στους κανόνες του σύγχρονου μπάσκετ.

Ωστόσο, στην απέλπιδα προσπάθεια του Ερυθρού Αστέρα για πρόκριση στα Playoffs της Euroleague είναι εκ των πρωταγωνιστών κι αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο μέσα από την εικόνα (σ. σ. η οποία συνήθως αποτελεί το ισχυρό πειστήριο της προσφοράς του), αλλά και από τους αριθμούς. Γιατί είναι ο τρίτος σκόρερ με τους 11.8 πόντους που προσφέρει κατά μέσο όρο (με ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα το εντυπωσιακό 67.6%) αλλά και πρώτος ριμπάουντερ με τα 5.6 που μαζεύει ανά παιχνίδι. Καθόλου άσχημα για έναν παίκτη ο οποίος πήγε στο Βελιγράδι ανήμερα των Χριστουγέννων για να πιάσει δουλειά στην ιστορική σερβική ομάδα. Βέβαια, το περιβάλλον δεν ήταν άγνωστο γι’ αυτόν καθώς είχε δουλέψει και στο παρελθόν στον Ερυθρό Αστέρα.

Καμία πρόθεση… ρεβανσισμού

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς λατρεύει τους παίκτες οι οποίοι χαρακτηρίζονται από το πάθος τους γι’ αυτόν τον λόγο είχε προκαλέσει αίσθηση το διαζύγιο της Φενέρμπαχτσε με τον Βλάντιμιρ Στίματς στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη. Ο Σέρβος σέντερ είχε αποκτηθεί στην αρχή της χρονιάς και ο λόγος ήταν πολύ ξεκάθαρος. Η Φενέρμπαχτσε δεν μπορούσε να προπονηθεί υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα προβλήματα τραυματισμού προϋπήρχαν και ο «Ζοτς» έπρεπε να πάρει τα μέτρα του. Έτσι προέκυψε ο Στίματς καθώς η προϋπηρεσία του στην Euroleague (του) είχε αποδώσει τον τίτλο του παίκτη των «ειδικών αποστολών». Φεύγοντας από την Κωνσταντινούπολη στις 23 Δεκεμβρίου, ο 32χρονος όχι μόνο δεν είπε κακή κουβέντα αλλά μίλησε για την εμπειρία του λέγοντας ότι… «είχα την ευκαιρία να δουλέψω με τον καλύτερο (σ. σ. Ομπράντοβιτς) κι έμαθα πάρα πολλά».

Ανεξαρτήτως του προσωπικού ταλέντου κάθε αθλητή, το επίπεδο προσφοράς του εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο θα λειτουργήσει και από το κατά πόσο θα τον αξιοποιήσουν οι συμπαίκτες του. Με τη φανέλα της Φενέρ, ο Στίματς είχε πολύ περιορισμένο ρόλο και με εξαίρεση τον αγώνα με τη Βιλερμπάν όπου τελείωσε το παιχνίδι με 21 πόντους και οκτώ ριμπάουντ, πιθανότατα δεν έχει κάτι άλλο να θυμάται σε επίπεδο Euroleague.

Αντικατάσταση με τον Μάλκολμ Τόμας

Θεωρητικά, στα τέλη του Δεκέμβρη η Φενέρμπαχτσε αντικατέστησε τον Βλάντιμιρ Στίματς με τον Μάλκολμ Τόμας, τούτο όμως εμπεριέχει αρκετή δόση υπερβολής. Αυτή η αλλαγή μπορεί να εκληφθεί μόνο ως αλλαγή ξένου γιατί σε επίπεδο αγωνιστικών χαρακτηριστικών, οι δύο παίκτες είναι… η ανατολή με τη δύση. Ο Στίματς είναι παίκτης ρακέτας, ένα βαρύ κορμί το οποίο δύσκολα κουνιέται με πληθώρα πίβοτ κινήσεων, ενώ ο Τόμας είναι εκρηκτικός και αθλητικός. Η αλήθεια είναι ότι ο Ομπράντοβιτς ήδη είχε τρεις σέντερ στο ρόστερ του (σ. σ. Βέσελι, Λοβέρν, Ντουβερίογλου) κι έτσι βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να «κόψει» τον Στίματς. Βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων αλλά και των επιδόσεων του Σέρβου σέντερ στον Ερυθρό Αστέρα, προφανώς δεν έχει δικαιωθεί γι’ αυτή την επιλογή του.

Ο Μάλκολμ Τόμας προσφέρει μόλις 3.1 πόντους ανά αγώνα με χαμηλότατο ποσοστό (44%) στα δίποντα και γενικώς δεν έχει μπει στο κλίμα της ομάδας. Ο δε Λοβέρν επίσης απέχει αρκετά από τα «θέλω» του προπονητή του με τους 6.2 πόντους που έχει κατά μέσο όρο, ενώ και η πορεία του Αχμέτ Ντουβερίογλου φαίνεται ότι είναι καθοδική. Δεν αποκλείεται δηλαδή ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς να έχει αναθεωρήσει για την αντικατάσταση του Βλάντιμιρ Στίματς, λογικά όμως το… ταμείο της χρονιάς θα γίνει στο τέλος κι εκεί θα αποδειχθεί αν πράγματι μετάνιωσε γι’ αυτή την απόφασή του, δεδομένων και των εμφανίσεων του Σέρβου σέντερ με τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, σίγουρα θα παίξει ρόλο και το σημερινό παιχνίδι των δύο ομάδων στην Κωνσταντινούπολη όπου ο Στίματς σίγουρα έχει υψηλό κίνητρο.