Ζαλγκίρις Κάουνας: Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Ζαλγκίρις Κάουνας: Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ζαλγκίρις Κάουνας: Η ιστορία επαναλαμβάνεται;
Λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται κι αυτό προσπαθεί να επιβεβαιώσει η Ζαλγκίρις Κάουνας. Η Euroleague Greece εστιάζει στην αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα των Λιθουανών στους τελευταίους δέκα αγώνες και τη συγκρίνει με το περσινό εντυπωσιακό φινάλε που έκανε στη σεζόν.

Πριν από ακριβώς δέκα αγωνιστικές, η Ζαλγκίρις μετρούσε ελάχιστες πιθανότητες πρόκρισης στα Playoffs της διοργάνωσης. Γιατί ήταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με μόλις τρεις νίκες σε σύνολο 15 αγώνων και παρουσιάζοντας συνολικά μια απόλυτα προβληματική αγωνιστική εικόνα. Φαίνεται ότι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους «επιστράτευσε» το μαγικό ραβδάκι του καθώς η λιθουανική ομάδα μεταμορφώθηκε στις δέκα αγωνιστικές που ακολούθησαν καθώς με επτά νίκες όχι μόνο «έφυγε» από τις τελευταίες θέσεις, αλλά έθεσε σοβαρή υποψηφιότητα για συμμετοχή στα Playoffs.

Και το εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι, ακριβώς το ίδιο έγινε και πέρυσι. Οκτώ αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας, η Ζαλγκίρις ήταν στην 13η θέση με ρεκόρ 8-14 και η συμμετοχή της στα σενάρια πρόκρισης είχε καθαρά τυπικό χαρακτήρα. Κι όμως, με επτά νίκες στους τελευταίους οκτώ αγώνες «σκαρφάλωσε» στην 8η θέση και φυσικά αντιμετώπισε τη Φενέρμπαχτσε στα Playoffs.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, η αποστολή της Ζαλγκίρις εμπεριέχει υψηλό επίπεδο δυσκολίας, ωστόσο η ομάδα του «Σάρας» έχει αποδείξει ότι είναι γαλουχημένη στα δύσκολα. Αυτό φάνηκε στα τελευταία δέκα παιχνίδια καθώς ανταποκρίθηκε σε πρόγραμμα… μανίκι. Κάτι αντίστοιχο είναι απαραίτητο να κάνει και στα επόμενα εννιά παιχνίδια. Τα πέντε εξ’ αυτών είναι στην έδρα της απέναντι σε Αρμάνι Μιλάνο, Χίμκι, Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ και Μπάγερν Μονάχου. Με εξαίρεση το τελευταίο, κανένα άλλο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «βατό». Εκτός Λιθουανίας θα αντιμετωπίσει τους Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Μπαρτσελόνα, Βαλένθια και Μακάμπι.

Τα στοιχεία της μεταμόρφωσης

Το βασικότερο σχετίζεται με τη συμπεριφορά της ομάδας στην επίθεση καθώς ανέβασε τον μέσο όρο κατά 13.5 πόντους. Για την ακρίβεια, στα πρώτα 15 παιχνίδια σκόραρε κατά μέσο όρο 73 πόντους και στα τελευταία δέκα αγγίζει τους 86.5 πόντους και φυσικά είναι από τις πιο παραγωγικές στη διοργάνωση. Αυτή η αύξηση συνδυάστηκε με τη διατήρηση της ίδιας συνέπειας στην άμυνα καθώς από τους 75 πόντους που δεχόταν ανά παιχνίδια, στις τελευταίες δέκα αναμετρήσεις δέχεται 77.4 πόντους.

Αναζητώντας τους λόγους επιθετικής παραγωγής, αυτοί βρίσκονται στην εντυπωσιακή βελτίωση του ποσοστού ευστοχίας στα σουτ τριών πόντων διότι από το 30.3% που είχε στα πρώτα 15 παιχνίδια, στα τελευταία δέκα σουτάρει με το εξαιρετικό 45%. Βελτίωση υπάρχει και στα δίποντα κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (έχει 54.1% στα τελευταία δέκα παιχνίδια), είναι όμως σημαντική η διαφορά στην αναλογία ασίστ λαθών. Γιατί η αύξηση των τελικών πασών (από 15 σε 18 κατά μέσο όρο) συνδυάστηκε με μείωση των λαθών (από 13.8 σε 11), πράγμα που σημαίνει ότι έχει περισσότερες κατοχές.

Τα πρόσωπα…

Αντικειμενικά, αυτά είναι τρία. Καταρχήν, είναι καταλυτική η παρουσία του Κέι Σι Ρίβερς στην επιθετική συμπεριφορά της ομάδας. Ο Αμερικανός προσφέρει 11 πόντους ανά αγώνα και το κάνει σουτάροντας με ποσοστό 50% (28/56) στο μακρινό σουτ. Ο Λούκας Λεκαβίτσιους βρήκε τον εαυτό του στο Κάουνας κι αυτό αποδεικνύεται μέσα από τις επιδόσεις του στους τελευταίους δέκα αγώνες. Προσφέρει 14.3 πόντους, σουτάρει με το εκπληκτικό 59% στα τρίποντα, μοιράζει 3.2 ασίστ και γενικώς ανταποκρίνεται στον ηγετικό ρόλο που του ανέθεσε ο προπονητής του. Το τρίτο πρόσωπο είναι ο Τόμας Γουόκαπ καθώς ο Αμερικανός έγινε πιο δημιουργικός με έξι ασίστ ανά παιχνίδι. Στη συγκεκριμένη λίστα μπορεί να συμπεριληφθεί και ο Εντγκάρας Ουλάνοβας. Ο έμπειρος Λιθουανός έχει αστοχήσει σε μόλις επτά προσπάθειες τριών πόντων στα τελευταία δέκα παιχνίδια, έχει 17/24 προσπάθειες και το ποσοστό του ανέρχεται στο 70.8%.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.