O πρώην κι ο επόμενος…

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
O πρώην κι ο επόμενος…
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος υποδέχεται τον Γιώργο Μπαρτζώκα και ο Βασίλης Σκουντής τους βάζει δίπλα δίπλα στο κάδρο…

Κάθε αγώνας έχει το χάζι του, αλλά ο αποψινός στο «Γιαντ Ελιάου» (που επιμένω να το αποκαλώ με την παλιά ονομασία του, διότι, όπως έλεγε και ο Μανώλης Μαυρομμάτης, έτσι μας το είπανε , έτσι σας το λέμε) το ‘χει και με το παραπάνω…

Το ΄χει ο…άτιμος και μάλιστα αντί για τον ύμνο της Ευρωλίγκας και τo devotion που αναδίδεται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, εδώ θα ταίριαζε ο στίχος από ένα παλιό τραγούδι του Δήμου Μούτση…

Εκείνος δηλαδή που λέει «ε, για όλα φταίνε οι γκόμενες, οι πρώην κι οι επόμενες, ανώνυμες κι επώνυμες»!

Αυτοί ακριβώς είναι οι δυο προπονητές που θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω στην αποψινή αναμέτρηση, την οποία σημαδεύουν κιόλας επί προσωπικού: προφανώς αυτή είναι μια διάσταση που αμφότεροι επιθυμούν να την παραμερίσουν και να την αφήσουν εκτός παιδιάς, αλλά δεν παύει να αποτελεί το αλατοπίπερο της ιστορίας…

Πέρυσι λοιπόν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος υποδέχθηκε τον Ντέιβιντ Μπλατ που αποτελεί σάρκα εκ της σαρκός της Μακάμπι (και την οδήγησε στο θρόνο το 2014), ενώ απόψε πάλι κόντρα στον Ολυμπιακό το συναπάντημα του με τον Γιώργο Μπαρτζώκα μοιάζει βγαλμένο από το θυμικό αμφοτέρων και συνάμα από τη συλλογική μνήμη του Ολυμπιακού.

Εδά μάλιστα!

Δεν είναι και λίγα τα κοινά στοιχεία ανάμεσα τους και ιδού ένα απάνθισμα…

Ανήκουν στην ίδια γενιά, καθότι ο μεν Μπαρτζώκας γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου του 1965, ο δε Σφαιρόπουλος στις 21 Μαρτίου του 1967.

Δεν αξιώθηκαν να κάνουν μεγάλη καριέρα ως παίκτες και δεν έπαιξαν στην Α1, αλλά εδώ υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά. Ο Μπαρτζώκας ήταν πρώτος σκόρερ στην Α2 με το Μαρούσι και είχε προοπτικές να κάνει καριέρα, όντας ένα τεσσαροπεντάρι με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, χώρια που βρέθηκε στα ραντάρ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, αλλά αποσύρθηκε κτυπημένος από δυο ρήξεις πρόσθιου χιαστού και το έκοψε! Στον αντίποδα ο Σφαιρόπουλος έπαιξε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, αλλά κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι το μέλλον του βρισκόταν στους πάγκους…

Και οι δυο, όπως συνηθίζει να λέει, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, ανέβηκαν από τις σκάλες και όχι με το ασανσέρ. Τι σημαίνει αυτό; Αρχισαν το προπονητιλίκι διαπαιδαγωγώντας εκκολαπτόμενους παίκτες στα φυτώρια, ο μεν Μπαρτζώκας στην Πεύκη, ο δε Σφαιρόπουλος στον Απόλλωνα Καλαμαριάς που είναι η alma mater του.

Ο Μπαρτζώκας αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και πέρασε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά παράτησε τις σπουδές του για να αφοσιωθεί στο μπάσκετ. Ο Σφαιρόπουλος αψήφησε την επιθυμία του πατέρα του για να βαδίσει στα χνάρια του και να γίνει οδοντίατρος και προτίμησε τα ΤΕΦΑΑ, για προφανείς λόγους.

Και οι δυο δέχθηκαν σοβαρές επιρροές από τους πατεράδες τους. Ο καταγόμενος από το Κεντρικό της Αρτας, Ανδρέας Μπαρτζώκας ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 3 Δεκεμβρίου του 2015 υπήρξε αγωνιστής της Αριστεράς και ήταν ένας από τους 27 ομοϊδεάτες που απέδρασαν από τη φυλακή των Βούρλων της Δραπετσώνας στις 17 Ιουλίου του 1955, ενώ βρέθηκε επίσης έγκλειστος στην Κέρκυρα και εξόριστος στη Γυάρο και στη Λέρο. Ο Σάββας Σφαιρόπουλος που πέθανε στις 13 Μαρτίου 2018 υπήρξε σπουδαίος ποδοσφαιριστής και αγωνίσθηκε ως μέσος στον Απόλλωνα Καλαμαριάς και στον Ολυμπιακό Πειραιώς, αλλά αποσύρθηκε σε νεαρή ηλικία για να αφοσιωθεί στην επαγγελματική ιδιότητα του, ανοίγοντας οδοντιατρείο στην Καλαμαριά.

Αμφότεροι μεγάλωσαν έχοντας ερυθρόλευκες προσλαμβάνουσες και επιρροές: ο μεν Σφαιρόπουλος από τον πατέρα του (λόγω του περάσματος του από τον Ολυμπιακό), ο δε Μπαρτζώκας εξ ιδίων ως φίλαθλος μάλιστα στις 13 Ιουλίου του 1988 ήταν ένας από τους 50.000 νοματαίους που συνωστίσθηκαν στην πλατεία Κοραή του Πειραιά για να αποθεώσουν τον Λάγιος Ντέταρι!

Και οι δυο πέρασαν από τον Πανιώνιο για δυο σεζόν προτού καθίσουν στον πάγκο του Ολυμπιακό και μάλιστα με πολύ μικρή διαφορά: ο μεν Μπαρτζώκας από το 2010 έως το 2012, ο δε Σφαιρόπουλος από το 2012 έως το 2014, ενώ ενδιαμέσως στον πάγκο των Κυανέρυθρών βρέθηκε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος τον οποίο σχόλασε ο Ηλίας Λιανός μετά από την εντός έδρας ήττα από το Ρέθυμνο, την πρώτη έπειτα από πέντε απανωτές νίκες!

Η ιστορία (της σκυταλοδρομίας) επαναλήφθηκε στον Ολυμπιακό: ο Μπαρτζώκας αποχώρησε κακήν κακώς μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό στις 9 Οκτωβρίου του 2014 και ο Σφαιρόπουλος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των Πειραιωτών την 1η Νοεμβρίου, με ενδιάμεσο υπηρεσιακό προπονητή τον Μίλαν Τόμιτς και ενώ δεν ευοδώθηκαν οι περιπτώσεις του Βενσάν Κολέ και του Σούλη Μαρκόπουλου.

Ο Μπαρτζώκας οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του τίτλου της Euroleague στο Final 4 του 2013 στο Λονδίνο, με αντιπάλους στον ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στον τελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης. Με τον Σφαιρόπουλο στον πάγκο οι Ερυθρόλευκοι κατέκτησαν δυο πρωταθλήματα Ελλάδος και έφτασαν σε δυο τελικούς της Euroleague, το 2015 στη Μαδρίτη και το 2017 στην Κωνσταντινούπολη, με νίκες στους ημιτελικούς επί της ΤΣΣΚΑ και ήττες στους τελικούς από τις οικοδέσποινες Ρεάλ Μαδρίτης και Φενέρμπαχτσε.

Ο Μπαρτζώκας έφυγε από τον Ολυμπιακό, βιώνοντας τη σκληρή δοκιμασία στο πάρκινγκ, ενώ ο Σφαιρόπουλος αποχώρησε στο τέλος της σεζόν 2017-18, λοιδορούμενος επειδή τάχα η ομάδα έπαιζε αναχρονιστικό μπάσκετ. Σε τελική ανάλυση και των δυο η αξία αναγνωρίσθηκε κατόπιν εορτής!

Οι δυο τους μοιάζουν και… δεν μοιάζουν στο μπάσκετικό δόγμα τους και στις ταμπέλες που συνηθίζουμε να βάζουμε στους προπονητές: ο Μπαρτζώκας θεωρείται πιο επιθετικογενής και ο Σφαιρόπουλος πιο αμυντικογενής. Ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού ομνύει επίσης στην άμυνα και δίνει μεγάλη έμφαση στην κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση (εξ ου και η μεγάλη κουβέντα που έγινε για το καλάθι μετά από εννέα πάσες στον αγώνα με την Μπάγερν Μονάχου). Ο Σφαιρόπουλος έχει δηλώσει «τιμή μου και καμάρι μου να με λένε αμυντικογενή προπονητή», αλλά στη Μακάμπι αποδεικνύει ότι μπορεί να κουλαντρίσει μια ομάδα που ανέκαθεν ζει και πεθαίνει με την επίθεση της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3