Μίτροβιτς: «Με τον Μπαρτζώκα θυμίζει τον παλιό καλό Ολυμπιακό»

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Μίτροβιτς: «Με τον Μπαρτζώκα θυμίζει τον παλιό καλό Ολυμπιακό»
Ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς, προπονητής της Βιλερμπάν μίλησε στην Euroleague Greece για τη φετινή εμπειρία της ομάδας του και φυσικά για τον Ολυμπιακό.

Αν υπήρχε βραβείο για την έκπληξη του πρώτου γύρου στη διοργάνωση θα το έπαιρνε με ευκολία η Βιλερμπάν. Η αποψινή αντίπαλος του Ολυμπιακού πραγματοποίησε εντυπωσιακό πρώτο γύρο, ωστόσο πλέον μετρά εφτά ήττες στα τελευταία οκτώ παιχνίδια που έχει δώσει.

Η Euroleague Greece συνάντησε τον Ζβέζνταν Μίτροβιτς, έναν προπονητή που πραγματοποίησε το ντεμπούτο φέτος στο συγκεκριμένο υψηλό επίπεδο. Ο τεχνικός της γαλλικής ομάδας αποδείχτηκε ομιλητικότατος…

Coach να ξεκινήσουμε από τα αγωνιστικά θέματα. Ποια είναι η άποψή σου για το ματς με τον Ολυμπιακό;

Θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι για μας. Οι ομάδες σε σχέση με την πρεμιέρα της διοργάνωσης όταν κι είχαμε νικήσει στην έδρα μας, είναι εντελώς διαφορετικές.

Είναι ξεκάθαρα το φαβορί, αλλά έχουμε λίγες πιθανότητες και θα παλέψουμε για αυτές. Η αλλαγή προπονητή τον έχει βελτιώσει πάρα πολύ. Ο Μπαρτζώκας έχει περάσει μέρος τη φιλοσοφία του και φαίνεται. Θυμάμαι το ματς με την ΤΣΣΚΑ και την άμυνα που έπαιξε ο Ολυμπιακός. Μου θύμισε την ομάδα που έκανε το back to back το 2012 και το 2013.

Πιστεύετε πως θα «χαλαρώσουν» κάπως οι παίκτες σας εξαιτίας των απουσιών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αντίπαλός σας;

Όχι σε καμία περίπτωση. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Είναι δυνατή ομάδα, έχει παίκτες και θα ανταποκριθεί ο Ολυμπιακός. Είχε αρκετό διάστημα να προετοιμαστεί για μας.

Εδώ έρχεται κι επόμενη μου ερώτηση. Πως σου φαίνεται η επιλογή του Ολυμπιακού να αγωνιστεί μόνο στην Euroleague κι όχι στις εγχώριες διοργανώσεις.

Απόψε θα παίξουμε το πέμπτο παιχνίδι σε δέκα σχεδόν μέρες. Αφού είχαμε και τρία ματς για το Κύπελλο Γαλλίας. Ο Ολυμπιακός έπαιξε τελευταία φορά πριν 15 μέρες και είναι πιο φρέσκος. Υπάρχουν και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην απόφαση του Ολυμπιακού.

Επίσης τα ταξίδια είναι δύσκολα. Συνήθως πετάμε στη Γενεύη και εκεί μετά από αναμονή για τον προορισμό μας.

Στη Βιλερμπάν δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ρόστερ 15 παικτών όπως η Φενέρ, η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα. Προσπαθώ να τους χρησιμοποιήσω όλους, ακόμη και τα νεαρά παιδιά. Μόνο έτσι μπορούμε να το επιβιώσουμε.

Μοιράσου μαζί μας την πρώτη σου σεζόν στην Euroleague…

Πρόκειται για μία πολύ δύσκολη, απαιτητική, αλλά και ποιοτική διοργάνωση. Βρίσκομαι στο κορυφαίο επίπεδο. Σχεδόν σε όλη μου την καριέρα είχα ομάδα με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Το δύσκολο δεν είναι να προετοιμάσεις μία ομάδα για δύο ματς την εβδομάδα, το δύσκολο είναι τα συνεχή ταξίδια. Πλέον αντιμετωπίζουμε κάθε εβδομάδα κορυφαίους αντιπάλους. Αν θες να παρουσιαστείς όπως πρέπει οφείλεις να προσέχεις την παραμικρή λεπτομέρεια στην Euroleague.

Θυμάμαι ήμουν βοηθός προπονητής στην Μπουντούτσνοστ τη σεζόν 2001-02, είχαμε παίξει με τον Παναθηναϊκό του Μποντιρόγκα τότε. Διαφορετικό μπάσκετ.

Πως κρίνεις την παρουσία της Βιλερμπάν μέχρι τώρα;

Για μένα είναι θετική έκπληξη. Το καλοκαίρι όταν φτιάχναμε το ρόστερ πίστευα πως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα για μας και θα πετυχαίναμε λίγα πράγματα, αλλά διαψεύστηκα. Ειδικά το ξεκίνημά μας ήταν εντυπωσιακό αφού νικήσαμε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Πιστεύεις πως σας υποτιμούσαν ι αντίπαλοι; Δε σας ήξεραν…

Σίγουρα. Τους περισσότερους παίκτες μας δεν τους ήξεραν κι ενδεχομένως να θεωρούσαν πως θα είχαν εύκολη δουλειά απέναντί μας. Μετά από λίγο καιρό πάντως είμαι σίγουρος πως μας έμαθαν κι έπαψαν να μας υποτιμούν.

Πλέον μας αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και στα 40 λεπτά του αγώνα ακόμη κι αν η διαφορά στο σκορ είναι μεγάλη όπως συνέβη για παράδειγμα στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

Δε γίνεται να μη σε ρωτήσω για το πως είναι να συνεργάζεσαι με τον Τόνι Πάρκερ;

Είναι διαφορετικός από τους άλλους προέδρους διότι πολύ απλά καταλαβαίνει μπάσκετ. Το καλοκαίρι είχα τρελαθεί με τον σχεδιασμό του ρόστερ και με έπιασε και μου είπε πως όλα για μας είναι καινούρια, δεν πρέπει να έχω άγχος. Είναι μία εμπειρία που πρέπει να απολαύσουμε και του χρόνου να παρουσιαστούμε ελάχιστα καλύτεροι.

Είναι πολύ συνειδητοποιημένος και συνεχώς ψάχνει τρόπους να μεγαλώσει τον σύλλογο. Τώρα φτιάχνει γήπεδο σε συνεργασία με την ποδοσφαιρική ομάδα πολύ μεγάλο. Συνήθως βρίσκεται στις ΗΠΑ, αλλά έρχεται συχνά στη Λυών και ασχολείται πολλές ώρες με την ομάδα.