Αταμάν VS Μεσίνα: Αυτοί οι δύο έχουν ιστορία!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Αταμάν VS Μεσίνα: Αυτοί οι δύο έχουν ιστορία!
Παραμονές της πρώτης (φετινής) σύγκρουσής τους, ο Εργκίν Αταμάν παραδέχθηκε με περίσσεια ειλικρίνειά ότι ο Έτορε Μεσίνα ήταν το είδωλό του και η Euroleague Greece καταπιάνεται με τις συναντήσεις των δύο προπονητών και της μόλις μία (!) νίκη του Τούρκου έναντι του Ιταλού τεχνικού.

Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε στις 20 του περασμένου Νοέμβρη, για την ακρίβεια, ο Εργκίν Αταμάν είχε δηλώσει ότι… «ο Έτορε Μεσίνα ήταν το είδωλό μου όταν άρχισα την καριέρα μου ως προπονητής. Προτού πάει στο ΝΒΑ είχαμε τεθεί αντιμέτωποι πολλές φορές ως προπονητές τόσο στο ιταλικό Πρωτάθλημα όσο και στην Euroleague». Ήταν την παραμονή του αγώνα Αρμάνι-Αναντολού Εφές στο Μιλάνο, στον πρώτο γύρο της φετινής διοργάνωσης, ο οποίος μάλιστα έμελε να αποκτήσει ιστορικό χαρακτήρα για τον Τούρκο τεχνικό καθώς κέρδισε για πρώτη φορά το είδωλό του!

Η Εφές επικράτησε με 76-81 και ο Αταμάν έβαλε τέλος στην κακοδαιμονία που τον κυνηγούσε απέναντι στον Μεσίνα (σε επίπεδο Euroleague) η οποία είχε αρχίσει από το Final Four του 2003 όταν «αντάμωσαν» στον έναν ημιτελικό της Βαρκελώνης στις 9 Μαΐου 2003. Εκείνη την εποχή, ο Αταμάν έφτασε κοντά στην ολοκλήρωση ενός θαύματος καθώς οδήγησε τη Σιένα στην τελική φάση της διοργάνωσης κι εκεί αντιμετώπισε την Μπενετόν Τρεβίζο του Μεσίνα. Όλα πήγαιναν υπέροχα γι’ αυτόν έως ότου αναλάβει δράση ο Μάσιμο Μπουλέρι καθώς οι πόντοι του τελευταίου οδήγησαν την Μπενετόν στη νίκη με 62-65 αλλά και σήμαναν το τέλος ενός ονείρου.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό στην ιστορία των συναντήσεων των δύο προπονητών είναι ότι ο Τούρκος τεχνικός δεν «βρήκε» καμία νίκη απέναντι στον Μεσίνα παρότι ακολούθησαν ακόμη οκτώ αγώνες. Μάλιστα, την περίοδο 2005-06, όταν ήταν στον πάγκο της Φενέρμπαχτσε/Ουλκέρ ένιωσε ταπεινωμένος από τη συντριβή με 49-82 μέσα στην Κωνσταντινούπολη από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Ιταλού προπονητή. Ευρεία ήταν η νίκη για τη ρωσική ομάδα και στον αγώνα του δεύτερου γύρου με 74-51.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Εργκίν Αταμάν επέστρεψε στον πάγκο της Αναντολού Εφές αλλά και πάλι το αντάμωμα με τον Έτορε Μεσίνα και την ΤΣΣΚΑ ήταν στενάχωρο, καθώς η ρωσική ομάδα επικράτησε με 90-68 στη Μόσχα και 55-74 στην Κωνσταντινούπολη. Το καλοκαίρι του 2009, ο 60χρονος Ιταλός προπονητής άλλαξε… γειτονιά, μετακόμισε στη Μαδρίτη, δεν άλλαξε όμως τις συνήθειές του απέναντι στον Αταμάν. Ρεάλ Μαδρίτης και Αναντολού Εφές συγκρούστηκαν στο πλαίσιο του Top16 της Euroleague και οι Ισπανοί μέτρησαν ισάριθμες νίκες με 77-70 στην έδρα τους και 75-77 στην Κωνσταντινούπολη.

Η επιστροφή του Έτορε Μεσίνα στην ΤΣΣΚΑ βρήκε τον Εργκίν Αταμάν στη Γαλατάσαραϊ κι έτσι μεγάλωσε ακόμη περισσότερο ο κύκλος των μεταξύ τους συγκρούσεων, δίχως να αλλάξει ο τελικός νικητής. Την περίοδο 2013-14, η Γαλατάσαραϊ έκανε εντυπωσιακή πορεία στην Euroleague, απέναντι όμως στην ΤΣΣΚΑ έχασε στις λεπτομέρειες καθώς η ομάδα της Μόσχας επικράτησε με 71-74 στην Κωνσταντινούπολη και με 86-85 στη Μόσχα.

Κι όμως, τον κέρδισε στην πρώτη συνάντησή τους!

Η ιστορία των αναμετρήσεων των δύο προπονητών δείχνει ότι ο νυν προπονητής της Αναντολού Εφές χρειάστηκε να περιμένει (σχεδόν) 17 χρόνια για να πετύχει την πρώτη νίκη του απέναντι στον Έτορε Μεσίνα στην Euroleague, μπορεί όμως να καυχιέται ότι τον είχε κερδίσει στην πρώτη τους συνάντηση η οποία έγινε στο πλαίσιο του ιταλικού Πρωταθλήματος.

Για την ακρίβεια, αυτή έγινε στις 30 Δεκεμβρίου 2001, όταν ο Αταμάν ήταν στον πάγκο της Σιένα και ο Έτορε Μεσίνα στον αντίστοιχο της Κίντερ Μπολόνια. Η Σιένα επικράτησε με 79-67. Βέβαια, οι συγκρούσεις που έμειναν στην ιστορία ήταν αυτές που ακολούθησαν την επόμενη χρονιά (2002-03).

Γιατί η Μπενετόν κέρδισε και τους δύο επεισοδιακούς αγώνες στο πλαίσιο της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος, στέρησε από τη Σιένα το όνειρο της παρουσίας στον τελικό του Final Four της Euroleague και στη συνέχεια την απέκλεισε και στην ημιτελική φάση των Playoffs του Πρωταθλήματος με 3-1 νίκες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.