Παναθηναϊκός: Αυτό να δούμε, τον Πιτίνο να κάνει και... αμυντικό τον Φριντέτ!

Παναθηναϊκός: Αυτό να δούμε, τον Πιτίνο να κάνει και... αμυντικό τον Φριντέτ!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Αυτό να δούμε, τον Πιτίνο να κάνει και... αμυντικό τον Φριντέτ!
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τη νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ κόντρα στη Φενέρμπαχτσε στο «άδειο» ΟΑΚΑ, στέκεται στην φοβερή διάθεση που έδειξε ο Τζίμερ Φριντέτ στην άμυνα ενώ εξηγεί ότι ίσως αυτή τη νίκη να είναι και η πιο σημαντική και πιο κομβική για τους «πράσινους» μέχρι σήμερα.

Ακούγοντας τον Ρικ Πιτίνο στη συνέντευξη Τύπου και τα όσα είπε για τον Τζίμερ Φριντέτ, φαντάζομαι ότι ήταν και οι πρώτες σκέψεις που είχαν οι περισσότεροι φίλοι του μπάσκετ παρακολουθώντας την αναμέτρηση με την Φενέρμπαχτσε. Και... όχι. Δεν ήταν οπτασία, αλλά η πραγματικότητα.

Ο Αμερικανός γκαρντ δεν περιορίστηκε μόνο στην (δεδομένη) «εκτελεστική» του δεινότητα αλλά φρόντισε να ξεδιπλώσει και τις αμυντικές του αρετές στο παρκέ του ΟΑΚΑ και να εξελιχθεί σε... αμυντικό «key factor» του αγώνα για να γυρίσει το ματς και να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός το momentum. Ο Ρικ Πιτίνο δεν περίμενε ότι θα μιλούσε ποτέ για την άμυνα του Φριντέτ, αλλά ούτε και εγώ περίμενα ότι θα έγραφα ποτέ αντίστοιχο άρθρο. Γι' αυτό ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ στην ζωή.

Στο 3ο δεκάλεπτο ήταν εκείνος που πίεσε περισσότερο πάνω στην μπάλα, εκείνος που κυνήγησε και επιδίωξε τα αγαπημένα deflections του Αμερικανού προπονητή, αποδεικνύοντας ότι παρά τα 188 εκατοστά του και την προτεραιότητα που έχει στο σκοράρισμα, μπορεί και να παίξει άμυνα. Άλλωστε πρόκειται περισσότερο για θέμα διάθεσης και λιγότερο για θέμα ικανότητας.

Ο αμυντικός Φριντέτ και το στοίχημα Τζόνσον

Και ο Φριντέτ έδειξε την διάθεση να προσφέρει και σε αυτόν τον τομέα του παιχνιδιού κλέβοντας τρεις φορές τη μπάλα. Δεν σκέφτηκε ότι θα σπαταλήσει ενέργεια και ότι θα του στοίχιζε στην επίθεση που είναι και το... φόρτε του. Απεναντίας. Και φυσικά ήταν... πιστός στα επιθετικά του καθήκοντα με 22 πόντους, ενώ συγκέντρωσε και 26 βαθμούς στο Index, το μεγαλύτερό του στην EuroLeague! Και αυτό, κάτι δείχνει. Φυσικά μην ξεχνάτε και τα «λεφτά στην τράπεζα» (όπως λένε και οι Αμερικανοί) που είναι οι βολές του. Ξέρεις ότι υπάρχει ένας παίκτης που θα πάρει τη μπάλα στο τέλος για να ευστοχήσει στις βολές και όχι να αναγκάζει τους φιλάθλους της ομάδας να σταυροκοπιούνται 20 φορές μέχρι να φύγει η μπάλα από τα χέρια του.

Πάντως αυτό έμεινε να δούμε. Τον Ρικ Πιτίνο να κάνει τον Φριντέτ να παίζει και άμυνα. Ε, τότε θα μιλάμε για μέγιστο κέρδος για τον Παναθηναϊκό. Η λογική λέει ότι δύσκολα θα ξαναδούμε κάτι αντίστοιχο. Όμως το σίγουρο είναι ότι έδειξε διάθεση για άμυνα. Αυτό έχει την μεγαλύτερη σημασία και αυτό είναι που θα κρατήσουν όλοι στο τέλος της ημέρας.

Βέβαια για εμένα το μεγάλο στοίχημα του Πιτίνο είναι ο Ουέσλι Τζόνσον. Εκείνος είναι που πρέπει να πάρει τα πάνω του. Άραγε θα τα καταφέρει ο Hall Of Famer και μαζί του; Αν μη τι άλλο είναι κάτι που... ιντριγκάρει και βάζει τον Πιτίνο σε μια ξεχωριστή και συνάμα προκλητική διαδικασία. Μην ξεχνάμε τι έκανε πέρυσι με τους Ντεσόν Τόμας και Γιώργο Παπαγιάννη. Γιατί να μην μπορεί να το κάνει με τον Τζόνσον και παράλληλα να απελευθερώσει περισσότερο τον Φριντέτ;

Ο Παπαγιάννης σε αυτό το ματς είχε από θετική έως και καλή παρουσία. Με εξαίρεση μια-δυο φάσεις που έδειξε ολιγωρία, σε γενικές γραμμές πήρε καλό βαθμό σε αυτό το ματς. Και μάλιστα έχοντας να αντιμετωπίσει παίκτες όπως ο Λοβέρν. Βοήθησε σημαντικά στην επίθεση με 10 πόντους και 5/7 δίποντα, ενώ «έμπαινε» με περισσότερο «τσαγανό» στις φάσεις και στα ριμπάουντ. Αν καταφέρει και επιστρέψει στα περσινά του standars μετά το δεύτερο μισό της σεζόν, τότε θα μιλάμε για μεγάλο κέρδος για τον Παναθηναϊκό. Όμως, όπως έγραψα και την περασμένη εβδομάδα, οι «πράσινοι» θέλουν αθλητικό ψηλό τύπου Μπλακ ή Τζεκίρι. Γιατί θα επιστρέψουν τα βράδια που η ομάδα θα χάνει ξανά το ένα ριμπάουντ μετά το άλλο.

Ξανά συνταγή Πιτίνο

Από εκεί και πέρα η εν λόγω νίκη είναι, ίσως, η πιο σημαντική του Παναθηναϊκού μέχρι σήμερα. Σημαντική και κομβικότατη. Μην ξεχνάμε ότι το ματς διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και ήταν από την αρχή επικίνδυνο. Δηλαδή οι «πράσινοι» δεν ξεκινούσαν από τη θέση του οδηγού αλλά είχαν ξεκάθαρο ντεζαβαντάζ. Ακόμη και αν η Φενέρμπαχτσε δεν βρίσκονταν (και δεν βρίσκεται φυσικά) σε καλή κατάσταση. Οι παίκτες του «τριφυλλιού» έπρεπε να ξεπεράσουν την ασυνήθιστη εικόνα του άδειου γηπέδου και της παγωμένης ατμόσφαιρας και να φτάσουν σε μια νίκη που είχε... κυκλωθεί από την πρώτη στιγμή ως προαπαιτούμενο.

Οπότε «ουδέν κακόν, αμιγές καλού» για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι αφού έφτασε στο 9-5, βρέθηκε δύο νίκες πάνω από την οκτάδα και μπορεί να νιώθει πολύ πιο άνετα έχοντας πλησιάσει -πλέον- την τετράδα της κατάταξης. Βέβαια αυτά μπορεί να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη και από «γκραν φαβορί» να «βυθιστεί» σε χρόνο dt. Θυμάστε όλοι που ήταν ο Ολυμπιακός πέρυσι και που έφτασε και αντίστοιχα πόσο ξεγραμμένος ήταν ο Παναθηναϊκός και που... εκτινάχθηκε. Παρόλα αυτά κάθε νίκη στο σακούλι είναι σημαντική και όσο κλισέ και αν ακούγεται, στόχος είναι πάντα το επόμενο ματς σε αυτήν την διοργάνωση. Πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχει «διαβολοβδομάδα» και ακολουθεί το ΠΟΛΥ δύσκολο (για μένα ίσως το πιο δύσκολο του «Γολγοθά» του Δεκεμβρίου) στο Τελ Αβίβ.

Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός «έσβησε» την ποινή με νίκη, μπορεί να κοιτάξει... ανακουφισμένος τη συνέχεια της διοργάνωσης. Ένα στατιστικό που αξίζει να σταθεί κάποιος, είναι ότι από τα 20/33 δίποντα των «πρασίνων», τα 16/23 ήταν μέσα από τη ρακέτα. Άλλωστε και πέρυσι ο Ρικ Πιτίνο τόνιζε συνέχεια να «ακουμπάει» η μπάλα στο «ζωγραφιστό» και αυτό φροντίζουν να (ξανα)κάνουν οι παίκτες του. Υπήρχαν σημεία που η ομάδα έδειξε υπομονή και καθαρό μυαλό. Υπήρχαν όμως και σημεία του αγώνα που ο Παναθηναϊκός «κολλούσε» στην επίθεση και αυτό λόγω της απουσίας του Καλάθη από το παρκέ. Γενικά, είναι δύσκολα τα πράγματα για τους «πράσινους» όσον αφορά την δημιουργία και το «διάβασμα» της αντίπαλης άμυνας όταν ο αρχηγός της ομάδας είναι στον πάγκο. Και σε αυτό το ματς κάθισε μία και καλή νωρίς μετά το 5ο φάουλ στο οποίο υπέπεσε (σ.σ. στο 03:31 πριν από το τέλος με το σκορ στο 74-68).

ΥΓ: Αήττητες οι μαύρες εμφανίσεις! Τέσσερις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις! (Για την... ιστορία, 3-2 έχουν οι ριγέ πράσινες και 2-3 οι λευκές)

ΥΓ1: Σίγουρα η EuroLeague θα μπορούσε να μην ανακοινώσει τόσο άμεσα την απόφασή της με αποτέλεσμα να «κλειδώσει» το ΟΑΚΑ μόλις μία μέρα πριν από το ματς. Θα μπορούσε να το κάνει με τη Ρεάλ. Όμως, είπαμε: «Ουδέν κακόν, αμιγές καλού».

ΥΓ2: Με νίκη στο Τελ Αβίβ, ο Παναθηναϊκός θα έχει κάνει υπέρβαση. Επιμένω. Θέλει άλλες δύο νίκες στα επόμενα πέντε ματς και θα είναι μια χαρά.

ΥΓ3: Respect στον Παπαπέτρου (για τον οποίο έκανε ειδική αναφορά και ο Πιτίνο) που είχε πυρετό την ημέρα του αγώνα, αλλά έδωσε το «παρών» και αγωνίστηκε και 35 λεπτά!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...