Σερτάτς Σανλί: Ο «κομπάρσος» που έγινε πρωταγωνιστής

Σερτάτς Σανλί: Ο «κομπάρσος» που έγινε πρωταγωνιστής

Βασίλης Βλαχόπουλος
Σερτάτς Σανλί: Ο «κομπάρσος» που έγινε πρωταγωνιστής
Τα χρόνια της υπομονής έλαβαν τέλος για τον Σερτάτς Σανλί και η Euroleague Greece γράφει τον παίκτη-αποκάλυψη της Αναντολού Εφές ο οποίος ανάγκασε τον κόσμο να… ξεχάσει τον Μπράιαντ Ντάνστον.

Αν ο βαθμός ετοιμότητας καθορίζει την πορεία κάθε αθλητή, σημαντικό ρόλο παίζει το timing και η τύχη. Σε περίπτωση που δεν τραυματιζόταν ο Μπράιαντ Ντάνστον, πιθανότατα, ελάχιστοι θα είχαν υπόψη την παρουσία του Σερτάτς Σανλί στο ρόστερ της Αναντολού Εφές. Διότι, παρόντος του Αμερικανού αλλά και του Τίμπορ Πλάις σε… δεύτερο ρόλο, τουλάχιστον στο επίπεδο της Euroleague, ο δικός του ρόλος θα παρέμενε «διακριτικός». Για του λόγου το αληθές, ήταν περιορισμένος σε μόλις ένα λεπτό συμμετοχής στον αγώνα με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Συν τοις άλλοις, ο Εργκίν Αταμάν συνηθίζει και τα ευέλικτα σχήματα με τη μεταφορά του Κρις Σίνγκλετον στη θέση «5», οπότε οι πιθανότητες διάκρισης του Σανλί ήταν από μηδαμινές σε… μηδενικές.

Λένε ότι η ζωή κάνει κύκλους και στην είδηση του σοβαρού τραυματισμού του Ντάνστον, ο Αταμάν βρέθηκε στην ίδια ακριβώς θέση στην οποία ήταν πριν από επτά χρόνια. Βλέπετε, τότε χρονολογείται η πρώτη συνύπαρξή του με τον 28χρονο σέντερ, υπό τη στέγη της Γαλατάσαραϊ. Εκείνη τη σεζόν (2012-13) ο ρόλος του Σανλί ήταν περιορισμένος. Στην πραγματικότητα, ο Αταμάν τον εμπιστεύτηκε ελάχιστα, διότι στα χρόνια που ακολούθησαν ήταν εκτός πλάνων, δίνονταν δανεικός σε άλλες ομάδες (σ. σ. Γκαζιαντέπσπορ, Ουσάκ) έως ότου έρθει η στιγμή λήξης του συμβολαίου του με την ομάδα της Πόλης κι έρθει η μετακόμισή στην Τραπεζούντα. Βέβαια, το 2012 ο Σανλί δεν ήταν ο ολοκληρωμένος παίκτης που παρουσιάζεται σήμερα, δεν είχε τις εμπειρίες που απέκτησε στην καριέρα του, ιδιαίτερα στη διετή (2016-18) παρουσία του στην Μπεσικτάς.

Για να επιστρέψουμε στο σήμερα, ο σοβαρός τραυματισμός του Ντάνστον προφανώς έφερε σε δύσκολη θέση τον Εργκίν Αταμάν, τούτη τη φορά όμως το επίπεδο εμπιστοσύνης του στον Σανλί… χτύπησε κόκκινα. Προς αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλε βέβαια ο ίδιος ο παίκτης (σ. σ. το επίπεδο ετοιμότητας που προαναφέραμε), σε σημείο να μπορεί να χαρακτηριστεί (αν όχι πολυτιμότερος) ο πιο σταθερός παίκτης της Αναντολού Εφές. Σε σύνολο επτά αγώνων έχει 12 πόντους κατά μέσο όρο με το εκπληκτικό ποσοστό ευστοχίας του 74.6% στα σουτ εντός παιδιάς. Ενδεχομένως αυτά τα νούμερα να απέβαλαν από το μυαλό του Αταμάν κάθε σενάριο απόκτησης άλλου παίκτη.

Λόγω του τραυματισμού του Ντάνστον, ο 28χρονος βρήκε τον χρόνο και τον χώρο που απελπισμένα (και μάταια) αναζήτησε την περσινή χρονιά στα γήπεδα της Euroleague. Τότε μάλιστα, η φροντ λάιν της Εφές δεν ήταν τόσο γεμάτη όσο φέτος. Χρησιμοποιήθηκε σε μόλις εννιά αγώνες, πρόλαβε να επιχειρήσει εννιά σουτ και σημείωσε 18 πόντους. Η αντίδρασή του, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, ήταν… «υπάρχουν παίκτες οι οποίοι πρέπει να σουτάρουν πριν από εμένα», δείχνοντας απόλυτο συμβιβασμό με τον ρόλο του στην ομάδα. Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι ο άνθρωπος που έστρωσε χαλί… επιστροφής στην Αναντολού Εφές ήταν ο Εργκίν Αταμάν, το καλοκαίρι του 2018.