Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Ποτέ ξανά κι οι δύο αλλαγή προπονητή σε 1.5 μήνα

Κάτια Πετροπούλου
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Ποτέ ξανά κι οι δύο αλλαγή προπονητή σε 1.5 μήνα
Το ημερολόγιο δείχνει 18 Νοεμβρίου 2019 και ήδη οι «αιώνιοι» έχουν αλλάξει τα πρόσωπα στην τεχνική τους ηγεσία, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά και στους δύο ταυτόχρονα, με την έναρξη της σεζόν.

Η σεζόν είχε ξεκινήσει με μεγάλες προσδοκίες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, αλλά η ζωή πολλές φορές έχει τα δικά της σχέδια και επιφυλλάσει εκπλήξεις για όλους. Στην μία περίπτωση, υπήρχαν προβλήματα που όπως φάνηκε, δεν κατάφεραν να ξεπεραστούν, και στην άλλη, τα προβλήματα αυτά έκαναν την εμφάνισή τους στην πορεία.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ ήρθε με αρκετό... θόρυβο τον Ιούνιο του 2018 στον Πειραιά, και κάπως έτσι αποχώρησε, πριν ολοκληρωθεί τυπικά το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την τύχη να έχουν στον πάγκο τους έναν καταξιωμένο προπονητή, αλλά οι... Ερινύες που τον κυνηγούσαν πριν ακόμα ολοκληρωθεί η περσινή σεζόν, αλλά και το πρόβλημα υγείας του, που γνωστοποίησε ο ίδιος με σκοπό να βοηθήσει άλλους ανθρώπους, αποτέλεσαν τροχοπέδη στη συνεργασία των δύο πλευρών.

Κάπως έτσι, και με μόλις ένα ματς στον πάγκο φέτος (Βιλερμπάν), στις 06/10, ο Μπλατ αποτέλεσε παρελθόν από τον «ερυθρόλευκο» πάγκο. «Αποφασίσαμε πως ήταν καλύτερο για όλους να χωρίσουν οι δρόμοι μας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανοϊσραηλινός. Την θέση του πήρε ο βοηθός του, Κεστούτις Κεμζούρα, ο οποίος δήλωσε πως σοκαρίστηκε επίσης από την αποχώρηση του συνεργάτη του και πως δεν έφταιγε μόνο εκείνος για την κατάσταση της ομάδας.

Από την άλλη, ο Πεδουλάκης, μετά την περσινή, εκπληκτική πορεία του Περιστερίου Winmaster, ανακοινώθηκε από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά «άντεξε» 15 παιχνίδια. Τα άσχημα αποτελέσματα στην Ευρώπη, αλλά κυρίως ο αποκλεισμός στο Κύπελλο Ελλάδος από τον Προμηθέα και η ήττα από την «υποδεέστερη» Άλμπα Βερολίνου μετά από δύο παρατάσεις, τού έδειξαν την πόρτα της εξόδου.

Αυτή ήταν η τρίτη θητεία του Έλληνα τεχνικού στον «πράσινο» πάγκο, μετά το 2012-13 και το 2016. Την θέση του πήρε ο επίσης βοηθός του, Γιώργος Βόβορας, ο οποίος υποστήριξε: «Ο Πεδουλάκης είναι ο μέντοράς μου, με έμαθε να σκέφτομαι το μπάσκετ, εκτός από το να το βλέπω».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι «αιώνιοι» έχουν κάνει αμφότεροι αλλαγές στον πάγκο ήδη με την έναρξη της σεζόν και μόλις σε ενάμιση μήνα, αλλά και που πορεύονται, όπως όλα δείχνουν, με τους assistant coaches.

Όσον αφορά τον Ολυμπιακό, δύο ήταν οι φορές που είχε αλλάξει προπονητή από την αρχή της σεζόν: μία με τον Πίνι Γκέρσον, ο οποίος πήγε στην ομάδα το 2006, αλλά τον Νοέμβριο του 2008 αποχώρησε για την Μακάμπι Τελ Αβίβ και μία με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ο οποίος πήγε το 2012, αλλά έφυγε από το σύλλογο τον Οκτώβριο του 2014, μετά την ήττα στο Κύπελλο Ελλάδος από τον Παναθηναϊκό.

Στο «τριφύλλι», μόνο μια φορά έχει γίνει αλλαγή στην τεχνική ηγεσία από την αρχή της σεζόν. Κεντρικό πρόσωπο ήταν και πάλι ο Αργύρης Πεδουλάκης, ο οποίος είχε υποβάλλει εκείνον τον Οκτώβριο την παραίτησή του από την ομάδα. Τότε, τον διαδέχθηκαν ο Γιώργος Βόβορας κι έπειτα ο Τσάβι Πασκουάλ. Δύο χρόνια αργότερα, ο Καταλανός προπονητής θα αποχωρούσε μήνα Δεκέμβριο από την ομάδα, για να έρθει ο Ρικ Πιτίνο.