Μπλατ: Με όσο... θόρυβο ήρθε, με άλλο τόσο αποχώρησε

Μπλατ: Με όσο... θόρυβο ήρθε, με άλλο τόσο αποχώρησε

Αντωνία Σπανού
Μπλατ: Με όσο... θόρυβο ήρθε, με άλλο τόσο αποχώρησε
O Ντέιβιντ Μπλατ άφησε την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό όσο εντυπωσιακά έγινε μέρος τους και τα πεπραγμένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι κάποιο... υλικό στην συνταγή δεν ήταν το σωστό.

«Πρώτα απ’ όλα ευχαριστώ. Είναι υπέροχα που είμαι εδώ. Έχω πολλές εμπειρίες από την Ελλάδα, έχω ζήσει εδώ. Το γεγονός ότι έρχομαι τώρα να γίνω κομμάτι σε ένα τόσο ιστορικό και ξεχωριστό πρόγραμμα όπως ο Ολυμπιακός, είναι μια πολύ όμορφη μέρα για μένα. Νιώθω τυχερός και περήφανος, χαρούμενος που θα δουλέψω στον Ολυμπιακό. Δεν βλέπω την ώρα. Ήταν πολύ εύκολη απόφαση. Ο Ολυμπιακός ήταν η πρώτη και η μοναδική ομάδα με την οποία μίλησα από την Ευρώπη.

Μόλις κατάλαβα ότι υπήρχε ενδιαφέρον για μένα, όλα τελείωσαν. Εδώ ήθελα να είμαι. Δεν πας σε μια ομάδα, δίχως να αντιλαμβάνεσαι και να καταλαβαίνεις τις προσδοκίες και την προθυμία να αναλάβεις την ευθύνη. Θα κάνω το καλύτερο που μπορώ. Νιώθω τυχερός που είμαι κομμάτι και μέρος της κοινότητας των μελών του Ολυμπιακού. Μιλάμε για έναν σύλλογο που έχει μεγάλη παράδοση και ιστορία. Θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να τους κάνω όλους χαρούμενος στον Ολυμπιακό».

Ήταν 27/6/2018 όταν ο Ολυμπιακός έβγαζε την επίσημη ανακοίνωση του και ο Ντέιβιντ Μπλατ ήταν ο νέος προπονητής του. Η είδηση έπεσε σαν βόμβα, αφού σε μια νέα εποχή για τους «ερυθρόλευκους» στο τιμόνι θα καθόταν ο καλύτερος προπονητής της αγοράς και ένας εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη. Έτσι ο Ισραηλινοαμερικανός κόουτς έβαλε στις αποσκευές του την πλούσια τροπαιοθήκη του και ντύθηκε στα ερυθρόλευκα για να επιστρέψει και εκείνος με την σειρά του στην κορυφή της Euroleague, μέσα από τον Ολυμπιακό. Πολλά έγιναν, πολλά δεν πήγαν όπως τα είχαν φανταστεί όλοι στον Ολυμπιακό και έναν χρόνο μετά έτσι όπως «έσκασε» η βόμβα της άφιξης του Μπλατ, έτσι «έσκασε» και η είδηση της αποχώρησης του.

«Έπειτα από μια μακρά και σεβαστή συζήτηση ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και εμένα, αποφασίσαμε να χωρίσουν οι δρόμοι μας για το καλό και των δύο πλευρών. Το διάστημα της παραμονής μου στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό ήταν ουσιώδες και σημαντικό με πολλές έννοιες. Νιώθω ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους και την οικογένεια που βρήκα εδώ. Δεν έχω τίποτε άλλο πέρα από σεβασμό για τη διοίκηση, τους παίκτες και το προσωπικό, με το οποίο είχα την ευχαρίστησε να δουλέψω και τους εύχομαι μόνο τα καλύτερα».

Ο Ντέιβιντ Μπλατ ήρθε και αποχώρησε κουβαλώντας μαζί του όλα τα καλά στοιχεία που τον συνοδεύουν. Κατάφερε και έκανε όλους του γύρω του, που τον γνώρισαν λίγο παραπάνω, να τον εκτιμήσουν ακόμα περισσότερο και έδειξε με τον καλύτερο τρόπο, πως γίνεται κάποιος να ξεχωρίζει για την ποιότητα του, σε έναν χώρο που δεν συγχωρεί και είναι σκληρός όσο λίγοι. Η πορεία του προπονητικά στο «Λιμάνι» συνέπεσε με αλλαγές και αποφάσεις που κανείς δεν είχε φανταστεί.

Αγωνιστικά ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε την περσινή σεζόν, έμεινε εκτός playoffs αλλά και το άσχημο ξεκίνημα φέτος έληξε την πίστωση χρόνου, τερμάτισε το συμβόλαιο του Ισραηλινοαμερικανού και έκανε τις εξελίξεις να «τρέξουν».

Η Euroleague Greece γυρίζει τον χρόνο πίσω σε αυτόν τον χρόνο και «παρακολουθεί» όλα όσα έγιναν στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού όσο ήταν ο Ντέιβιντ Μπλατ στην άκρη του πάγκου των «ερυθρόλευκων».

Η ΑΦΙΞΗ, Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ... ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

Ο Ντέιβιντ Μπλατ βρέθηκε στον Ολυμπιακό το περσινό καλοκαίρι και πρώτο μέλημα της διοίκησης ήταν να ανανεώσουν οι Έλληνες (Σπανούλης, Παπανικολάου και Παπαπέτρου) και να χτιστεί μια ομάδα που θα εξυπηρετεί τα σχέδια του νέου της προπονητή. Οι Σπανούλης και Παπανικολάου έμειναν στους «ερυθρόλευκους», Βεζένκοβ, Γκος, Τίμα, Τουπάν και ΛεΝτέι ήταν οι ξένοι που ήρθαν, χωρίς ουσιαστική εμπειρία στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά τα πρώτα δείγματα δεν ήταν άσχημα για τον Ολυμπιακό. Ο Ντέιβιντ Μπλατ ήθελε να δει την ομάδα του να παίζει πιο γρήγορο μπάσκετ και με αυτό το στοιχείο γνώμονα ήρθαν οι παίκτες που επέλεξε ο προπονητής του.

Ο Ολυμπιακός δεν ξεκίνησε άσχημα την σεζόν, μάλιστα στις δύο πρώτες αγωνιστικές πήρε δύο εξαιρετικές νίκες κόντρα σε Χίμκι και Μπασκόνια, ενώ η συνέχεια είχε ήττες από ΤΣΣΚΑ, Παναθηναϊκό και Φενέρμπαχτσε, οι οποίες όμως δεν στοίχισαν ιδιαίτερα σε ψυχολογία, αφού ο Ολυμπιακός επέστρεψε με Μπάγερν, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπουντούτσνοστ και παρέμενε με θετικό το πρόσημο.

Ο πρώτος γύρος της Euroleague έκλεισε πολύ θετικά με συνεχόμενες νίκες και το μοναδικό που χάλασε το κλίμα ήταν η ήττα της 15ης αγωνιστικής κόντρα στην Νταρουσάφακα. Η κρίση δεν κράτησε πολύ, αφού η μεγάλη νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό μέσα στο ΣΕΦ και εκείνη κόντρα στην Μπασκόνια έφεραν τον Ολυμπιακό σε μια εξαιρετική θέση από ψυχολογική και αγωνιστική άποψη.

Κάπως έτσι οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, με τα δεδομένα να είναι θετικά για εκείνους και τον Ολυμπιακό να έχει παίξει καλό μπάσκετ σε Ελλάδα και Ευρώπη και να είναι μέσα στους στόχους του. Κάπου εκεί ξεκίνησε η αγωνιστική καθίζηση του Ολυμπιακού, που συνδυάστηκε και με την αποχώρηση από το ΟΑΚΑ στον αγώνα Κυπέλλου και μαζί με την αντίδραση της ΚΑΕ Ολυμπιακός.

Αγωνιστικά ο τραυματισμός του Σπανούλη είχε κάνει ήδη δύσκολη την ζωή του προπονητή της ομάδας, οι Αμερικανοί δεν έκαναν το κάτι παραπάνω, ο Τίμα ήταν παρελθόν, ενώ και οι Έλληνες δεν βοηθούσαν στο παρκέ. Οι 5 συνεχόμενες ήττες στην Ευρώπη ουσιαστικά τον... πέταξαν εκτός playoffs και τον άφησαν χωρίς στόχο, αφού τα πράγματα στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν... ρευστά.

Ήταν 6 Απριλίου του 2019 όταν οι «ερυθρόλευκοι» ουσιαστικά έμειναν εκτός Ευρώπης και ο προπονητής ανέλαβε την ευθύνη. «Όχι ειδικά από τα μέσα της σεζόν και μετά και αυτό είναι δική μου ευθύνη που δεν κατάφερα να φέρω την ομάδα εκεί που ήθελα μετά το μισό της σεζόν». Κάπως έτσι η σεζόν είχε τελειώσει για τον Ολυμπιακό με ρεκόρ 15-15 και τις ισοβαθμίες να τον αφήνουν εκτός συνέχειας.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ κρίθηκε για τα όσα έδειξαν οι «ερυθρόλευκοι» στο παρκέ. Η καθίζηση στο δεύτερο μισό, με τις επιλογές του κόουτς του Ολυμπιακού να μην βγαίνουν, το κλίμα να μην είναι καλό και την ομάδα του Πειραιά να βρίσκεται σε βαθιά κρίση και να μην μπορεί να παρουσιάσει καλό πρόσωπο στο παρκέ έφεραν γκρίνια, που σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό από την Ευρώπη την έκαναν πιο εκκωφαντική. Μια σεζόν χωρίς κάποια ουσιαστική επιτυχία, έδωσε την θέση της σε ένα καλοκαίρι, που ήταν ιδιαίτερο από κάθε άποψη.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ...

Τα λόγια λιγοστεύουν και όλα μοιάζουν φτωχά μπροστά σε ένα πρόβλημα υγείας και μια «μάχη» που καλείται να δώσει ένας άνθρωπος. Ο Ντέιβιντ Μπλατ ταλαιπωρήθηκε πολύ την περσινή σεζόν και το καλοκαίρι αποκάλυψε το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί και αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, ενώ κάνει άπαντες να υποκλίνονται στην δύναμη του και την στάση του.

Η επιστολή του είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ και ολόκληρος ο μπασκετικός κόσμος στάθηκε στο πλευρό του προπονητή.

«Μερικές φορές η ζωή σου "πετά"¨πράγματα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν εξήγηση, νόημα ή λόγο. Αυτές είναι οι στιγμές που σε αναγκάζουν να αναγνωρίσεις πως πρέπει να κάνεις επιλογές που θα δοκιμάσουν τον πραγματικό χαρακτήρα σου.

Πριν από λίγους μήνες διαγνώστηκα με PPMS (Πρωτοπαθή Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση). Αυτή η ασθένεια έχει πολλές μορφές και εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο. Είναι αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο μπορεί και πραγματικά αλλάζει με πολλούς τρόπους την ποιότητα σου και την ικανότητά σου να κάνεις ακόμη και τις βασικές λειτουργίες με τρόπους που πάντα σου φαίνονταν φυσιολογικοί.

Όταν ξεπέρασα το αρχικό σοκ και τον πόνο του να καταλάβω πως άλλαξε και θα μπορούσε να αλλάξει η ζωή μου από εδώ και πέρα, αποφάσισα πως δεν επρόκειτο να παραδοθώ σε τίποτα. Το μόνο που θα έκανα θα ήταν να προσαρμοστώ και να βρω νέους τρόπους να συνεχίσω τη ζωή μου όσο πιο φυσιολογικά γίνεται.

Το πρώτο που έκανα ήταν να ανατρέξω στην μπασκετική προπονητική μεθοδολογία αναφορικά με το πως να λύνεις και να ξεπερνάς τις δυσκολίες. Η δική μου διαδικασία έχει τρία βήματα. 1) Ποιο είναι το πρόβλημα; 2) Γιατί συνέβη; 3) Πώς το διορθώνουμε;

Λοιπόν, το πρόβλημα είναι το PPMS, το οποίο στη δική μου περίπτωση και ηλικία εκδηλώνεται αρχικά με αδυναμία στα πόδια. Κούραση, ισορροπία και δύναμη είναι πραγματικά θέματα για εμένα. Έχω ξεκινήσει ειδική αγωγή ενδυνάμωσης και ισορροπίας, καθώς και κολύμβηση και υδρόβιες ασκήσεις, προκειμένου να βελτιώσω τη συνολική σωματική μου κατάσταση και να βοηθήσω τη μυϊκή ευλυγισία και την κίνηση. Προσπαθώ να είμαι περισσότερο ενεργός, ακόμη και όταν πρόκειται για απλές κινήσεις, έτσι ώστε να μην επιτρέπω στους μυς να συσπώνται. Προκαλώ τον εαυτό μου να κάνει απλές λειτουργίες, οι οποίες είναι εύκολες για τους περισσότερους, αλλά πλέον πολύ απαιτητικές τις περισσότερες φορές για εμένα. Δουλεύω. Συντηρώ και απαιτώ περισσότερα από τον εαυτό μου, όχι λιγότερα.

Γιατί συνέβη; Ο λόγος για τον οποίο μπορεί κάποιος να υποφέρει από αυτή την ασθένεια είναι άγνωστος. Καθώς δεν έχει δοθεί κάποια συγκεκριμένη αιτία ή εξήγηση, αυτό που του μένει είναι να αποδεχθεί πως είναι ότι είναι και να εστιάσει στο πως θα κάνει το καλύτερο που μπορεί με τις διαθέσιμες 'πηγές' για να βελτιώσει την κατάστασή του. Από σήμερα και στο μέλλον... Είναι εύκολο να πέσεις σε κατάθλιψη και σωματικό λήθαργο. Αυτή η μάχη είναι πραγματική και συνεχής και αδιάκοπη, καθώς δεν υπάρχει γιατρειά για την ασθένεια αυτή. Όμως, δεν είναι θανατηφόρα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις και πρέπει να δώσουν τις δικές τους μάχες. Όλοι πρέπει να έχουν το κουράγιο και την αποφασιστικότητα να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια, να προχωρήσουν μπροστά και να ζήσουν μια ζωή με τη μεγαλύτερη δυνατή ποιότητα. Ξεχάστε το 'γιατί' σε αυτή την περίπτωση. Δεν είναι ένα ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί. Επικεντρωθείτε στο μετά.

Πώς το διορθώνουμε; Πάμε στην δουλειά. Κάνουμε ένα πλάνο. Δουλεύουμε σκληρά κάθε μέρα. Κρατάμε το κεφάλι μας ψηλά. Προσαρμοζόμαστε, διαφοροποιούμε και ψάχνουμε τρόπους να βελτιωθούμε ή να διατηρηθούμε. Επιμορφωνόμαστε. Βρίσκουμε ανθρώπους που μπορούμε να το μοιραστούμε και να μας βοηθήσουν. Είμαστε ανοικτοί και ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με εκείνους που προσπαθούν να λάβουν γνώση. Δεν κρυβόμαστε, ούτε φεύγουμε ντροπιασμένοι από την αντίληψη της ευαισθησίας. Είμαι ευλογημένος με την στήριξη τόσων καλών και αγαπημένων ανθρώπων. Εκείνων που η συμπαράσταση και η βοήθεια με κάνουν να συνειδητοποιώ πως ακόμη και στις μέρες που δείχνω και λειτουργώ διαφορετικά, παραμένω ο ίδιος άνθρωπος. Εκείνων που δεν με αφήνουν να το ξεχάσω αυτό, ούτε όταν είμαι λίγο 'πεσμένος' ψυχολογικά ή αποκαρδιωμένος. Το να λυπάσαι τον εαυτό σου δεν σου προσφέρει τίποτα, αντιθέτως καλλιεργεί και ενθαρρύνει μια κατιούσα πορεία από την οποία είναι ακόμη πιο δύσκολο να ανέβεις.

Είμαι προπονητής και δουλεία μου είναι να ηγούμαι, να διδάσκω και να εμπνέω πολλούς ανθρώπους. Το ότι δεν είμαι τόσο ευκίνητος ή ενεργός δεν επηρεάζει τη νοητική μου ικανότητα στο να κάνω αυτά τα πράγματα. Είμαι τυχερός. Έχω σπουδαίους γιατρούς, προπονητές, φυσικοθεραπευτές και διοίκηση, που δέχονται τις δυσλειτουργίες μου και με βοηθούν να τις ξεπεράσω. Πώς είναι δυνατόν να παραπονεθώ; Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ και δεν θα το κάνω. Θα ήταν χαμένη ενέργεια και από τη στιγμή που ζητώ από τους παίκτες μου και το σταφ να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, πρέπει να ζητήσω ή πιο σωστά να απαιτήσω από τον εαυτό μου να κάνει ακριβώς το ίδιο.

Ο σπουδαίος, Τζον Γούντεν, είπε κάποτε: 'Τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα για τους ανθρώπους που κάνουν το καλύτερο όπως και να πάνε τα πράγματα'. Η κατάστασή μου δεν είναι... πικνίκ, αλλά πολλοί περνούν δυσκολότερα. Είναι ευθύνη μου να αποτελέσω παράδειγμα για όλους, να συνεχίσουν τη ζωή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ποτέ, ποτέ, μα ποτέ να μην παραδίδονται ή να μην εγκαταλείπουν».

ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ, ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ, ΝΕΑ... ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Το καλοκαίρι έφερε μια νέα συνθήκη για τον Ολυμπιακό, αφού προετοιμάστηκε για ένα ματς την εβδομάδα και ο Ντέιβιντ Μπλατ αποφάσισε να κάνει πολλές αλλαγές στο ρόστερ. Τρεις Έλληνες αποτέλεσαν παρελθόν (Αγραβάνης, Μάντζαρης και Μπόγρης), οι ξένοι που ήρθαν οι περισσότεροι είναι χωρίς εμπειρίες και η ανησυχία μαζί με την γκρίνια ξεκίνησε πριν καν ο Ολυμπιακός κάνει επίσημη εμφάνιση. Τα φιλικά ήρθαν για να ενισχύσουν την ανησυχία αυτή για την ετοιμότητα των Πειραιωτών, με τον Ντέιβιντ Μπλατ να δίνει την δική του εκδοχή στην Euroleague Greece, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σεζόν.

«Φέτος ήρθαν αρκετοί παίκτες από το ΝΒΑ κι αποχώρησαν λίγοι. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο», ενώ σχετικά με τους στόχους του Ολυμπιακού είπε πως, «δε γίνεται να μιλήσεις για στόχους μίας ομάδας τον Σεπτέμβριο. Ας δούμε για κάποιο διάστημα πως θα είμαστε όταν προπονηθούμε όλοι μαζί και εν συνεχεία θα οριοθετήσουμε τους στόχους. Είμαστε νέα ομάδα και πρέπει να βάλουμε ρεαλιστικούς στόχους».

Για τις αλλαγές στο ρόστερ του Ολυμπιακού, «κάποιοι παίκτες αποχώρησαν για προσωπικά κίνητρα όπως ο Ουίλιαμς Γκος που βρήκε συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Δε σημαίνει πως ήθελε να αποχωρήσει, αλλά του παρουσιάστηκε μία ευκαιρία και την πήρε. Άλλοι ολοκλήρωσαν τα συμβόλαιά τους. Κάποιες αλλαγές τις θέλαμε και άλλες όχι».

Ο Μπλατ δεν απέφυγε να απαντήσει και για την προσωπική του περιπέτεια υγείας, «δεν είναι δικαιολογία η ασθένεια μου για το αγωνιστικό μέρος του Ολυμπιακού, δεν είναι κλισέ. Το πιστεύω. Εκτός γηπέδου έχω αλλάξει προτεραιότητες. Στο παρκέ είμαι ίδιος και πρέπει να είμαι ο ηγέτης των παικτών μου. Σε καμία περίπτωση δε μπορώ την ώρα της προπόνησης να κάνω πλάγια βήματα για να δείξω αυτό που θέλω, αλλά ποτέ δεν ήμουν καλός σε αυτό έτσι κι αλλιώς».

Κάπως έτσι προετοιμάστηκε ο Ολυμπιακός για την νέα σεζόν, ο Μπλατ χρειαζόταν χρόνο και το δήλωσε αρκετές φορές, αλλά η Euroleague είναι σκληρή και το παρκέ καθρέφτης. Για να έρθει το οριστικό τέλος, προηγήθηκε η πρεμιέρα της Euroleague. Ο Ολυμπιακός ήταν απογοητευτικός στην Λυών κόντρα στην Βιλερμπάν, έχασαν εύκολα και έδειξαν ότι έχουν σοβαρά θέματα να λύσουν, αν θέλουν να είναι έστω ανταγωνιστικοί.

Κάπως έτσι, ήρθε το συναινετικό τέλος της συνεργασίας των δύο πλευρών, μετά από έναν... περίεργο χρόνο. O Ντέιβιντ Μπλατ αποχωρεί χωρίς να έχει καταφέρει να δείξει αυτά που είχε ίσως φανταστεί και ονειρευτεί να κάνει με την ελληνική ομάδα και ο Ολυμπιακός κλείνει ένα κεφάλαιο στο οποίο είχε ποντάρει πολλά. Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι δεδομένος, καθώς και όσα πρόσφερε κυρίως ως άνθρωπος σε όσους βρέθηκαν στους «ερυθρόλευκους» αυτόν τον έναν χρόνο.