Παναθηναϊκός – Αναντολού Εφές 86-70: Στο... ΟΑΚΑ είναι αλλιώς! (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός – Αναντολού Εφές 86-70: Στο... ΟΑΚΑ είναι αλλιώς! (vid)
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρήκε τη δύναμη να βγάλει «ενέργεια» μετά την ήττα στη Ρωσία και να επιστρέψει στις νίκες στην EuroLeague κερδίζοντας την φορμαρισμένη Αναντολού Εφές με 86-70. Ράις και Παπαπέτρου οι καλύτεροι για τους «πράσινους», κομβικός ο Παπαγιάννης!

Το παν για τον Παναθηναϊκό στο ματς με την Αναντολού Εφές δεν ήταν τίποτε λιγότερο από τη νίκη! Με οποιονδήποτε τρόπο! Πολλώ δε μάλλον μετά την ήττα από την Χίμκι και δη μετά την εικόνα κατάρρευσης που παρουσίασαν οι «πράσινοι» στην τελευταία περίοδο.

Με τον Ταϊρίς Ράις να πραγματοποιεί την καλύτερή του εμφάνιση με τη φανέλα του Παναθηναικού έχοντας 18 πόντους με 3/4 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 3/3 βολές και 3 ασίστ, το τριφύλλι κατάφερε να «ανασάνει» βαθμολογικά, να πάρει ψυχολογία και να ατενίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον του στην Euroleague. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ακολουθούν δύο ακόμα παιχνίδια στο ΟΑΚΑ με την Βαλένθια και την Άλμπα Βερολίνου.

Πλέον ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο 3-3, με τον Αργύρη Πεδουλάκη να παίρνει πολλά από τον Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίος έδωσε σημαντικές λύσεις και μάλιστα σε κρίσιμα σημεία του αγώνα. Βέβαια εκείνος που αποτέλεσε το... «πεντάρι» στο μανίκι του Έλληνα τεχνικού ήταν ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο οποίος μπήκε για πρώτη φορά στο ματς στα μέσα της 3ης περιόδου και έκτοτε δεν βγήκε ποτέ έχοντας 10 πόντους και 7 ριμπάουντ «καθαρίζοντας» τις φάσεις... ψηλά!

Το ματς

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα ματς της EuroLeague, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι, είχε ενέργεια και προσπάθησε να επιβάλει τον ρυθμό του απέναντι στην Αναντολού Εφές. Εν μέρει τα κατάφερε και αυτό χάρη στα τρίποντα του Τζίμερ Φριντέτ, ο οποίος έφερε τους «πράσινους» νωρίς-νωρίς στο +8 (14-6 στο 5'). Μάλιστα ο δείκτης του σκορ εκτοξεύθηκε και στους 10 πόντους διαφορά (20-10 στο 7') αλλά σε εκείνο το σημείο οι αλλαγές του Πεδουλάκη «χάλασαν» τον ρυθμό και την «χημεία» που είχε βρει η ομάδα (σ.σ. η οποία ξεκίνησε με τον Τόμας στο 'τρία' και τον Μπέντιλ στο 'τέσσερα') και αυτό ήταν κάτι που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί η Εφές (κυρίως με τον Σίμον) με αποτέλεσμα να κλείσει το δεκάλεπτο στο 24-19 υπέρ των «πρασίνων» και ύστερα από ένα 4-9 της τουρκικής ομάδας.

Με την έναρξη της β' περιόδου, ένα τρίποντο του Ουέσλι Τζόνσον έφερε και πάλι τον Παναθηναϊκό στο +8 (27-19) αλλά στη συνέχεια ο Βασίλιε Μίτσιτς ήταν εκείνος που ανέλαβε δράση αφού δεν έδειξε να... προβληματίζεται ιδιαίτερα από το μαρκάρισμα του Ράις. Συγκεκριμένα σημείωσε έξι γρήγορους πόντους, η Εφές πραγματοποίησε 9-2 και μπόρεσε να πλησιάσει στον πόντο (29-28) στα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου.

Έκτοτε η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε ιδιαίτερα. Ο Παναθηναϊκός έκανε βιαστικές κινήσεις στην επίθεση με αποτέλεσμα να χάσει και την αυτοσυγκέντρωσή του και στην άμυνα. Για άλλο ένα ματς άρχισε να... χαρίζει επιθετικά ριμπάουντ και παρά το 38-31 του 18' το ημίχρονο έκλεισε στο 42-38. Ένα διάστημα όπου η Εφές είχε πάρει 6 επιθετικά και τέσσερα ριμπάουντ περισσότερα στο σύνολο από τον Παναθηναϊκό (20-16) ενώ είχε μόλις 1/12 τρίποντα! Όμως έβρισκε τρόπους να παίρνει πόντους από το «ζωγραφιστό» έχοντας 67% στα δίποντα (16/24). Την ίδια ο Παναθηναϊκός είχε 5/11 τρίποντα χάρη στην ευστοχία του Τζίμερ Φριντέτ (11π., 1/1δ., 3/4τρ., 2ασ.) και παρά το 57% στα δίποντα, είχε αστοχήσει σε εύκολα σουτ από τη «ρακέτα».

Τα πράγματα ωστόσο δεν κύλησαν καλά για το «τριφύλλι» με την έναρξη του β' ημιχρόνου. Η Αναντολού Εφές άρχισε να βρίσκει στόχο έξω από τα 6.75 μέτρα με τον Σέιν Λάρκιν, οι διαιτητές άφηναν το σκληρό παιχνίδι (ενίοτε και έξω από τα όρια του φάουλ) της Εφές και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει ο εκνευρισμός στις τάξεις των «πρασίνων». Αποτέλεσμα; Οι φιλοξενούμενοι να πραγματοποιήσουν ένα επιμέρους 16-9 και να προηγηθούν με 51-54 στο 26'. Όμως η είσοδος του Παπαγιάννη στο 25' έμελλε να αλλάξει την εικόνα του αγώνα. Ο Έλληνας σέντερ «γέμισε» την ρακέτα του Παναθηναϊκού, έδωσε σημαντικές βοήθειες στην επίθεση με έξι πόντους και οι γηπεδούχοι πραγματοποίησαν ένα σερί 12-0 μέχρι τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου με το οποίο προηγήθηκαν με 63-54!

Με την... ίδια φούρια ξεκίνησε και την τελευταία περίοδο ο Παναθηναϊκός με αποτέλεσμα να συνεχίσει το επιμέρους σκορ στο 17-1 και να εκτοξεύσει τον δείκτη της διαφοράς στο +13 (68-55). Ο Λάρκιν συνέχισε να δίνει λύσεις για την Αναντολού Εφές, αλλά οι προσωπικές ενέργειες του Ιωάννη Παπαπέτρου κρατούσαν το «τριφύλλι» στους 13 πόντους διαφορά (76-63 στο 34'). Όμως ο Αμερικανός της Εφές... έπαιζε μόνος του όλον τον Παναθηναϊκό καθώς αποτελούσε την μοναδική -ουσιαστικά- αξιόπιστη λύση για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν. Όμως και πάλι ο Εξάστερος έδειξε σημάδια έλλειψης συγκέντρωσης, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι φιλοξενούμενοι μειώνοντας σε 76-68 τέσσερα λεπτά πριν από το τέλος. Ένα τρίποντο του Ταϊρίς Ράις «έγραψε» το 79-68 στο 37' δίνοντας στον Παναθηναϊκό «μαξιλαράκι» ασφαλείας.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε το καλό πεντάλεπτο που βρήκε στο δεύτερο ημίχρονο παίζοντας με ενέργεια σε άμυνα και επίθεση, ενώ είχε καλό ποσοστό στα τρίποντα (40%), ισορρόπησε τα ριμπάουντ στο δεύτερο ημίχρονο (39-39), είχε καλύτερη δημιουργία από την Εφές (19-13 οι ασίστ), ενώ κράτησε υψηλά και τα ποσοστά του στα δίποντα.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Ταϊρίς Ράις ήταν εκείνος που έβαλε την υπογραφή του στο ματς έχοντας 18 πόντους με 3/4 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 3/3 βολές, 3 ασίστ, 1 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και μόλις 1 λάθος σε 21 λεπτά. Εξαιρετικός και ο Ιωάννης Παπαπέτρου στο «πράσινο» ξέσπασμα με αποτέλεσμα να τελειώσει το ματς με 14 πόντους έχοντας 3/6 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 2/3 βολές, 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 τάπα και 1 λάθος σε 22 λεπτά.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Μετά την είσοδό του στο παρκέ, ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν εκείνος που άλλαξε την εικόνα του ματς ως προς το καλύτερο για τον Παναθηναϊκό προσφέροντας υπερπολύτιμες βοήθειες και στις δύο πλευρές του παρκέ. Συγκεκριμένα είχε 10 πόντους με 5/6 δίποντα ενώ μάζεψε 7 ριμπάουντ σε 16 λεπτά συμμετοχής.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Καμία προσφορά για την Εφές από τους Μπομπουά και Άντερσον οι οποίοι έμειναν στο «μηδέν» με 0/3 σουτ στο σύνολο.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το 17-1 του Παναθηναϊκού από 26' έως και 31' με το οποίο μετέτρεψε το -3 (51-54) σε +13 (68-55) με αποτέλεσμα να αλλάξει άρδην την εικόνα του ματς.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η απίθανη ασίστ του Νικ Καλάθη στον Τζίμερ Φριντέτ στο δεύτερο δεκάλεπτο του ματς. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού επιχείρησε «σκαστή» πάσα από τη μία πλευρά στην άλλη και ο Αμερικανός ευστόχησε σε τρίποντο από τη γωνία.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός το άσχημο ποσοστό στις βολές (64%) και τα 12 λάθη. Η Εφές το 20% στα τρίποντα με 6/30, εκ των οποίων 4/6 είχε ο Λάρκιν και 2/24 οι υπόλοιποι!

Τα δεκάλεπτα: 24-19, 42-38, 63-54, 86-70