Βιλερμπάν – Παναθηναϊκός 79-78: Δεν κατάλαβε πώς έχασε! (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Βιλερμπάν – Παναθηναϊκός 79-78: Δεν κατάλαβε πώς έχασε! (vid)
Ο Παναθηναϊκός έβαλε τα χέρια του και έβγαλε τα μάτια του στη Λυών αφού έχασε ένα δικό του ματς κάνοντας τα πάντα λάθος στο τελευταίο δεκάλεπτο! Δέχθηκε επιμέρους 29-15 στην 4η περίοδο και γνώρισε οδυνηρή ήττα από τη Βιλερμπάν με 79-78!

Αν είναι δυνατόν! Αφού ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να νικήσει και αυτό το παιχνίδι μακριά από το ΟΑΚΑ έχοντας προηγηθεί και με διαφορά 13 πόντων στο 30', είναι απορίας άξιο εάν και εφόσον θα καταφέρει να βγάλει από πάνω του την «κατάρα» των εκτός έδρας αγώνων! Και μάλιστα απέναντι στην -θεωρητικά πάντα- πιο αδύναμη ομάδα της EuroLeague.

Μια ομάδα η οποία ωστόσο μετράει ήδη το 2/2 στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και μάλιστα απέναντι στις δύο ελληνικές ομάδες. Οι «πράσινοι» έκαναν τα... πάντα στην τελευταία περίοδο προκειμένου να χάσουν το παιχνίδι αφού δέχθηκαν ένα επιμέρους 29-15 και από εκεί που έμοιαζαν τα απόλυτα αφεντικά του ματς, βρέθηκαν στο σημείο να... τρέχουν και να μην φτάνουν. Έστω και αν βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της σεζόν.

Μάλιστα ο Παναθηναϊκός είχε το προβάδισμα με 73-78 στο 01:16 πριν από το τέλος αλλά στο τέλος δέχθηκαν ένα σερί 6-0 και γνώρισε την πρώτη του φετινή ήττα. Κομβικό σημείο το λάθος του Φριντέτ στο 1:05 (μπρος-πίσω) με το σκορ στο 75-78, με τη Βιλερμπάν να ευστοχεί σε τρίποντο με τον Καουντί στα 53''.

Στην αμέσως επόμενη φάση ο Καλάθης αστόχησε σε τρίποντο στα 53'' ενώ ο ενώ ο Τέιλορ με μία βολή στα 14'' έφερε τη Βιλερμπάν μπροστά στο σκορ (79-78). Στην τελευταία κατοχή, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού κράτησε τη μπάλα προκειμένου να τελειώσει εκείνος τη φάση, δεν τα κατάφερε και οι «πράσινοι» έκαναν... χαρακίρι στο «Astroballe».

Ο Ντεσόν Τόμας ήταν η σταθερή αξία ωστόσο με 22 πόντους (7/11 δίποντα, 2/2 τρίποντα), ο Φριντέτ πρόσθεσε άλλους 18 πόντους με 4/6 τρίποντα, ενώ ο Καλάθης είχε 13 πόντους, 8 ασίστ, 7 λάθη και τις δύο χαμένες επιθέσεις στο τέλος. Από τη Βιλερμπάν, ο Τζεκιρί έκανε τη ζημιά από το «ζωγραφιστό» (15π., 12ριμπ.) ενώ ο Λάιτι ανέλαβε δράση στο τέλος (18π.)

Το ματς

Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού στη ρακέτα αποτυπώθηκε από το... πρώτο τζάμπολ της αναμέτρησης. Ο Τζεκιρί είχε στήσει και πάλι πάρτι σε ελληνική ρακέτα (όπως έκανε και την περασμένη εβδομάδα κόντρα στον Ολυμπιακό) δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους «πράσινους» οι οποίοι έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο. Ο Νικ Καλάθης είχε έλλειψη συγκέντρωση σε αυτό το διάστημα (4 λάθη στο α' δεκάλεπτο) αλλά ακόμη κι έτσι, το «τριφύλλι» όχι μόνο δεν έχασε τον έλεγχο του αγώνα αλλά βρέθηκε στο +5 (15-20) λίγο πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου (22-22). Ο Ντεσόν Τόμας (13π., στο α' με 3/4 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 1/1 βολή, 3 ριμπάουντ) ήταν όλα τα λεφτά για την ελληνική ομάδα και η «σίγουρη λύση» στην επίθεση, είτε από κοντά, είτε από μακριά.

Αντίθετα, η μεγάλη πληγή ήταν οι βολές, με τους παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη να έχουν 4/12 από τη γραμμή της φιλανθρωπίας με αποτέλεσμα να βρεθούν στο -4 (32-28 και 34-30). Ο Λάιτι είχε πάρει τη σκυτάλη από τον Τζεκιρί και αυτό διότι ο Ουάιλι είχε ισορροπήσει κάπως την κατάσταση στην «πράσινη» άμυνα. Η άνοδος του Καλάθη (9π., 7ασ., αλλά και 5 λάθη σε 15:23 στο α' μέρος), οι επιθετικές λύσεις του Φριντέτ (10π., 1/2δίπ., 2/4τρ., 3/3β.) και το... buzzer beater τρίποντο του Ράις με τη λήξη του ημιχρόνου (40-46) έφεραν τον Παναθηναϊκό σε θέση ισχύος.

Στο πρώτο μισό του ματς η ελληνική ομάδα είχε 6/13 τρίποντα (46%) και 11/16 δίποντα (69%) ενώ βελτίωσε αισθητά το ποσοστό στις βολές (6/14 ήτοι 43%). Μάλιστα κατάφερε να ισορροπήσει λίγο τα ριμπάουντ έχοντας μόλις δύο λιγότερα (17-15).

Η έναρξη της 3ης περιόδου έμελλε να είναι... καταλυτική για την εξέλιξη του ματς. Οι αμυντικές επιδόσεις των «πρασίνων» δεν θύμιζαν ούτε στο ελάχιστο τα όσα παρουσίασαν στο πρώτο ημίχρονο και δεν έδωσαν το δικαίωμα στους παίκτες της Βιλερμπάν να φανούν το ίδιο απειλητικοί. Ο Καλάθης μετρίασε τα λάθη του και ανέβασε την απόδοσή του, ενώ βρέθηκαν λύσεις και στο επιθετικό post. Παρόλα αυτά ο βραχνάς των βολών συνεχιζόταν αλλά χάρη στην καλή άμυνα, ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να αυξήσει τον δείκτη του σκορ και να φτάσει για πρώτη φορά στο +10 (48-58) πριν από το +13 (50-63) με τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου.

Βέβαια μόνο... άνετος δεν ήταν στη συνέχεια! Αν και στην 3η περίοδο είχε δεχθεί συνολικά 10 πόντους, στο πρώτο ενάμιση λεπτό του τελευταίου δεκαλέπτου η Βιλερμπάν σημείωσε ένα σερί 8-0 (!) και πλησίασε στους πέντε πόντους (58-63). Έκτοτε το ματς έγινε... αίμα και άμμος αφού ο Παναθηναϊκός έκανε τα... πάντα για να αυτοκτονήσει. Και τα κατάφερε! Δέχθηκε ένα 6-0 στα τελευταία 1:15 του ματς, ο Καλάθης έχασε δύο φορές την ευκαιρία να ανατρέψει την κατάσταση και ο Παναθηναϊκός επιστρέφει από τη Γαλλία με την ήττα...

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός έχασε το ματς γιατί η Βιλερμπάν του πήρε 14 επιθετικά ριμπάουντ και επειδή οι παίκτες του Πεδουλάκη είχαν το ντροπιαστικό 51% στις βολές με 14/27!

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Τζεκίρι με 15 πόντους (6/10 δίποντα, 3/4 βολές) και 12 ριμπάουντ ήταν εκείνος που έκανε την διαφορά, ενώ ο Λάιτι πρόσθεσε άλλους 18 πόντους με σημαντικά καλάθια στο τέλος.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Καουντί είχε 10 πόντους με αποκορύφωμα το τρίποντο που έφερε το ματς στα ίσια (78-78) στα 53'' πριν από το τέλος.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Αρνητικός ο Ουέσλι Τζόνσον μένοντας στο «μηδέν» ενώ πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό ο Παπαπέτρου.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το τελευταίο 1:15 του ματς όπου ο Παναθηναϊκός απώλεσε το +5 και γνώρισε την ήττα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το εντυπωσιακό κάρφωμα του Ιωάννη Παπαπέτρου στο πρώτο δεκάλεπτο όταν διέσχισε όλο το γήπεδο, πάτησε γερά και παραλίγο να... κατεβάσει τη μπασκέτα της Βιλερμπάν «γράφοντας» το 13-15!

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός τις 13 χαμένες βολές και τα 16 λάθη. Η Βιλερμπάν μόνο το 3ο δεκάλεπτο.

Τα δεκάλεπτα: 22-22, 40-46, 50-63, 79-78

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.