Πώς βλέπουν επτά ξένοι το πείραμα του Ολυμπιακού

Πώς βλέπουν επτά ξένοι το πείραμα του Ολυμπιακού

Πώς βλέπουν επτά ξένοι το πείραμα του Ολυμπιακού
Επτά Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι μοιράζονται στην EuroLeague Greece σκέψεις, προβληματισμούς κι επιχειρήματα σε ό,τι αφορά την εφετινή σεζόν του Ολυμπιακού που αρχίζει επισήμως στη Λυών, κόντρα στη Βιλερμπάν (4/10, 21:45).

Στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης της νέας φανέλας του Ολυμπιακού, ο εκ των προέδρων και ιδιοκτητών της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ, Γιώργος Αγγελόπουλος παραδέχτηκε πως «θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά και ίσως να αλλάξει η μοίρα του ευρωπαϊκού μπάσκετ». Πρόσθεσε, δε πως «είπαμε μέχρι τέλους και το μέχρι τέλους έγινε πράξη».

Η Basket League 2019/20 έκανε τζάμπολ το περασμένο σαββατοκύριακο δίχως τους Πειραιώτες που θα δώσουν απόψε το πρώτο επίσημο παιχνίδι της χρονιάς απέναντι στη Βιλερμπάν του Τόνι Πάρκερ και η EuroLeague Greece ζήτησε τη γνώμη επτά ξένων δημοσιογράφων για το εγχείρημα των «ερυθρόλευκων».

Arnaud Lecomte (L'Équipe, Γαλλία)

«Η απόφαση του Ολυμπιακού να αγωνίζεται μόνο στην EuroLeague και όχι στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι κάτι πρωτοφανές στη σύγχρονη εποχή του μπάσκετ. Ενώ, λοιπόν αυτή η κίνηση προχώρησε και υλοποιήθηκε για λάθος λόγους, εντούτοις έχει ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη της. Η ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα επηρεαστεί σημαντικά από την εφετινή εμπειρία του Ολυμπιακού! Γνωρίζουμε, εξάλλου εδώ και καιρό ότι η συμμετοχή στο εθνικό πρωτάθλημα και την EuroLeague είναι ένα ζήτημα για τις ομάδες της ελίτ. Είμαι σίγουρος ότι η ίδια απόφαση θα παρθεί κάποια στιγμή από τα κλαμπ που συμμετέχουν σε αδύναμα πρωταθλήματα, απλώς δεν ξέρουμε το πότε. Έτσι, λοιπόν η πρόκληση έχει να κάνει με το πως θα γλιτώσουν τα εθνικά πρωταθλήματα και οι γηγενείς παίκτες. Ένα άλλο ερώτημα που γεννάται έχει να κάνει με το γεγονός ότι η EuroLeague δεν θα παίζεται επί ίσοις όροις. Με τον Ολυμπιακό να μην παίζει τα σαββατοκύριακα, η ισότητα - ισονομία είναι ένα ζήτημα. Πώς θα αντιδράσουν οι αντίπαλοι του που δίνουν κάθε εβδομάδα δυνατά παιχνίδια στα πρωταθλήματα τους, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών; Ένα πράγμα είναι σίγουρο… Γνωρίζαμε ότι οι οικονομικοί και φορολογικοί όροι δεν είναι ίσοι μεταξύ των ομάδων του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Για την εφετινή σεζόν δεν θα είναι ίσοι ούτε οι αθλητικοί κανόνες».

Donatas Urbonas (15min.lt/24sek, Λιθουανία)

«Ουσιαστικά έχουμε μπροστά μας ένα απρόβλεπτο πείραμα, κάνοντας μόνο εκτιμήσεις για το πιθανό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν νομίζω ότι υπάρχει μέση οδός. Αφενός, μπορεί να βγει σε καλό, από την άποψη ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού θα είναι φρέσκοι και ο κόουτς Μπλατ θα έχει περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει την ομάδα του, δίχως να σπαταλάει χρόνο σε ταξίδια ή στο scouting για το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάζεται έτοιμος σωματικά και πνευματικά ενώ οι αντίπαλοι του θα παίζουν κόντρα στην… κούραση κι ενδεχομένως θα παρουσιάζουν περισσότερα σκαμπανεβάσματα. Από την άλλη πλευρά, θα υπάρξουν παίκτες που ενδεχομένως δεν θα έχουν αρκετό χρόνο συμμετοχής και θα παλεύουν να βρουν τη φόρμα και την αυτοπεποίθηση τους. Αυτό θα είναι το χειρότερο σενάριο! Επίσης, δεν νομίζω ότι ο εφετινός Ολυμπιακός είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα από το οποίο μπορείς να βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα για αυτό το πείραμα. Θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό αν βλέπαμε την ομάδα προ δυο, τριών ή τεσσάρων ετών. Θα ήθελα, δηλαδή να δω τον Ολυμπιακό να δίνει ένα ματς την εβδομάδα ως ομάδα επιπέδου top-8 και όχι όπως έχει στηθεί φέτος».

Arale Weisberg (Walla Sports, Ισραήλ)

«Ο Ολυμπιακός παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για το ισραηλινό κοινό από τη στιγμή που συμφώνησε με τον Ντέιβιντ Μπλατ. Φέτος όμως το ενδιαφέρον έγινε μεγαλύτερο χάρη σε αυτό το πείραμα. Ενδεχομένως θυμάστε ότι η Μακάμπι απείλησε να παρουσιάσει δυο ομάδες πέρσι, μια στην EuroLeague και μια στην ισραηλινή Winner League όμως δεν το έκανε. Πολλοί φίλαθλοι της Μακάμπι είναι εξαγριωμένοι με τη διοίκηση, τους προτρέπουν να δουν το παράδειγμα του Ολυμπιακού και να συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο σε μια λίγκα που δεν τους σέβεται! Παρ’ όλα αυτά, η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη. Ο Ολυμπιακός πήρε ένα μεγάλο στοίχημα. Όλοι οι προπονητές και οι παίκτες… κλαίνε και παραπονιούνται για το πόσο δύσκολο είναι να δίνουν τόσα παιχνίδια, έχοντας στη μέση τραυματισμούς, εθνικές ομάδες κλπ όμως τα εθνικά πρωταθλήματα έχουν τα πλεονεκτήματα τους. Αν ένας παίκτης, για παράδειγμα δεν έχει λεπτά στην EuroLeague, θα μπορεί να παίζει με αδύναμες ομάδες και να ανακτά την αυτοπεποίθηση του ενώ οι προπονητές θα έχουν παράλληλα την ευκαιρία να δοκιμάζουν πράγματα. Αν παίζεις μόνο σε μια διοργάνωση, είναι δύσκολο να τα κάνεις. Συνοψίζοντας, δεν είμαι σίγουρος αν θα πετύχει. Είναι ένα πείραμα. Αν δουλέψει, θα το ακολουθήσουν κι άλλες ομάδες σε 1-2 χρόνια. Αν αποτύχει, ο Ολυμπιακός θα πληρώσει το τίμημα».

Nikola Stojković (mozzartsport.com, Σερβία)

«Μολονότι προηγήθηκαν κάποια δύσκολα χρόνια, είναι πάντα συναρπαστικό να περιμένεις τι θα ρίξει ο Ολυμπιακός στο τραπέζι της EuroLeague, από τη στιγμή μάλιστα που ο Ντέιβιντ Μπλατ έκανε τόσες αλλαγές στο ρόστερ. Όλα, λοιπόν θα εξαρτηθούν από τον κόουτς, από το πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας του και το τι μπορεί να " χτίσει" με αυτό το νέο γκρουπ παικτών. Οι άνθρωποι στη Σερβία δεν είναι τόσο σίγουροι για τον Ολυμπιακό και το τι μπορεί να πετύχει όμως δεν μπορούμε να ξεγράψουμε μια ομάδα που διαθέτει ορισμένους από τους καλύτερους παίκτες στην EuroLeague. Θα δημιουργήσουν προβλήματα σε όλους και προσωπικά πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα εξελιχθεί σε ρυθμιστή για τις θέσεις των playoffs σε ό,τι αφορά τους τελευταίους αγώνες του πρώτου γύρου. Ο Ολυμπιακός πήρε την σκληρή απόφαση να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι και το συγκεκριμένο πείραμα ενδέχεται να αποδειχθεί επαναστατικό ή να εξελιχθεί στη χειρότερη απόφαση που πήρε ποτέ ομάδα που ανήκει στο top επίπεδο! Θα δούμε τι τους επιφυλάσσει το μέλλον όμως αυτή τη στιγμή είναι ριψοκίνδυνο να προβλέψεις αν η απόφαση τους θα έχει θετική ή αρνητική κατάληξη».

David Sardinero (διευθυντής Gigantes del Basket, Ισπανία)

«Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η απόφαση που πήρε ο Ολυμπιακός. Αφενός, η πρώτη ομάδα θα παρουσιάζεται πιο ξεκούραστη και συγκεντρωμένη στους αγώνες της EuroLeague σε σχέση με τους αντιπάλους της. Θα… γλιτώσουν ταξίδια και ταλαιπωρία όμως την ίδια στιγμή, δεν θα έχουν ανταγωνισμό από το ένα παιχνίδι ως το άλλο. Είναι μια ριζοσπαστική ιδέα. Βλέπω το νόημα του να αξιοποιείς τα εθνικά πρωταθλήματα δίνοντας λεπτά συμμετοχής στους νεότερους παίκτες (ό,τι συμβαίνει με τη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Ουσμάν Γκαρούμπα) όμως δεν πιστεύω ότι το συγκεκριμένο σύστημα είναι βιώσιμο για ομάδες άλλων χωρών. Άλλωστε ο Ολυμπιακός ήταν "υποχρεωμένος" να το κάνει, τρόπον τινά. Σίγουρα δεν το βλέπω ως την τέλεια λύση, κοιτώντας μακροπρόθεσμα».

Emiliano Carhia (Sportando, Ιταλία)

«Είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ολυμπιακός έχει επίσης ομάδα στη δεύτερη κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ. Ενδεχομένως κι άλλες ομάδες της EuroLeague να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ακόμα και από τη νέα σεζόν, λαμβάνοντας υπόψη ποιο είναι το μέλλον της διοργάνωσης. Τα καλύτερα ρόστερ θα συμμετέχουν στην Ευρώπη ενώ οι υπόλοιπες θα αγωνίζονται κυρίως στα εθνικά πρωταθλήματα. Θα δούμε πώς θα δουλέψει».

Anton Baboshin (Sport-Express, Ρωσία)

«Ο Ολυμπιακός είναι ένα δημοφιλές κλαμπ στη Ρωσία για πολλούς λόγους, κυρίως όμως λόγω της κόντρας με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας από τα 90s ως τη σύγχρονη εποχή της EuroLeague. Οι μεταξύ τους αγώνες έκριναν τίτλους, πρόκειται για οργανισμούς top επιπέδου ενώ στον πάγκο της ελληνικής ομάδας βρίσκεται από πέρσι ο Ντέιβιντ Μπλατ, ένα μπασκετικό είδωλο στη χώρα μου έπειτα από τον τελικό του EuroBasket 2007 με εκείνο το σουτ του Χόλντεν. Όλοι ήμασταν συγκλονισμένοι με τα νέα για την υγεία του… Παρεμπιπτόντως, θέλω να του ευχηθώ να μείνει δυνατός!

Τώρα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την ομοσπονδία, ουδείς μπορεί να γνωρίζει που θα τερματίσει. Αγώνες που μένουν στη μέση, νίκες στα χαρτιά και υποβιβασμοί, μια… σουρεαλιστική εικόνα σαν πίνακας του Νταλί. Νομίζω ότι αυτές οι καταστάσεις δεν κάνουν καλό σε κανέναν, ούτε στον Ολυμπιακό, ούτε στο ελληνικό πρωτάθλημα, ούτε στην EuroLeague. Από την άλλη πλευρά, δημιουργείται ανησυχητικό προηγούμενο. Ένα δημοφιλές κλαμπ που αγωνίζεται μόνο στην EuroLeague, δίχως να συμμετέχει στο εθνικό πρωτάθλημα. Δεν είναι μυστικό ότι ορισμένα μεγάλα ονόματα με συμβόλαια τύπου Α' εξετάζουν τις επιλογές τους και αντιμετωπίζουν τις λίγκες τους σαν βάρος. Ποιος μπορεί να ποντάρει ότι ουδείς θα επαναλάβει το παράδειγμα του Ολυμπιακού στο μέλλον»;