EuroLeague: Η Μπαρτσελόνα σκορπάει τρόμο!

EuroLeague: Η Μπαρτσελόνα σκορπάει τρόμο!

EuroLeague: Η Μπαρτσελόνα σκορπάει τρόμο!
Ο Νίκολα Μίροτιτς έρχεται στην Μπαρτσελόνα με 70 εκατομμύρια ευρώ, οι Μπράντον Ντέιβις και Κόρι Χίγκινς είναι κλεισμένοι στους Καταλανούς που θέλουν να φέρουν πίσω τον Άλεξ Αμπρίνες, ο Τομά Ερτέλ θα υπογράψει νέο ηγεμονικό συμβόλαιο και η EuroLeague Greece γράφει για τις κινήσεις των Καταλανών που αλλάζουν τις ισορροπίες στη διοργάνωση.

Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο βγήκε στη σύνταξη τον Αύγουστο του 2018 σε αυτό που μάλλον ήταν το σημαντικότερο και πιο πολυκουβεντιασμένο και πολυαναμενόμενο φινάλε ενός παίκτη της EuroLeague από τότε που αποσύρθηκε ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Έκτοτε οι «μπλαουγκράνα» πορεύονται στη μ.Ν. εποχή δίχως να πετύχουν τον μεγάλο στόχο, ήτοι την επιστροφή στο Final 4 έπειτα από το 2014. Ο Πέσιτς έχει κατακτήσει δύο Copa del Rey σε ισάριθμους... αμφιλεγόμενους τελικούς με τη Ρεάλ Μαδρίτης και οι Καταλανοί είναι διατεθειμένοι να κάνουν ξανά σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ τους με στόχο τη διάκριση στην EuroLeague. Μόνο που αυτή τη φορά η Μπαρτσελόνα είναι διατεθειμένη να κάνει θόρυβο, ολοκληρώνοντας μια μεταγραφική «βόμβα» με την προσθήκη του Νίκολα Μίροτιτς! Η καταλανική Sport έκανε την αποκάλυψη κι εν συνεχεία ο Shams Charania επιβεβαίωσε την κίνηση στο Twitter: «Ο free agent Νίκολα Μίροτιτς αποφάσισε να υπογράψει στην Μπαρτσελόνα που συμμετέχει στην EuroLeague ενώ διεκδικούσε συμβόλαιο $45-50 εκατομμυρίων στην free agency».

Τα «Rising Star» με τη Ρεάλ Μαδρίτης και τα 70 εκατομμύρια της Μπαρτσελόνα

Ο 28χρονος φόργουορντ έγραψε ιστορία με την back2back ανάδειξή του σε Rising Star της EuroLeague τις σεζόν 2010-11 και 2011-12. Και αν την πρώτη χρονιά ο Μίροτιτς εξελίχτηκε από hot prospect σε σημαντικό κομμάτι των «Blancos», τη δεύτερη ήταν ήδη βασικός και σταρ στη Ρεάλ Μαδρίτης! Στην πρώτη περίπτωση, ο πολιτογραφημένος Ισπανός άφησε πίσω του τους Βίκτορ Κλαβέρ (Βαλένθια), Γιαν Βέσελι (Παρτίζαν), Γιόνας Βαλαντσιούνας (Λιέτουβος Ρίτας) και Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (Τσιμπόνα) ενώ στη δεύτερη τους Μίλαν Μάτσβαν (Παρτίζαν), Φουρκάν Αλντεμίρ (Γαλατάσαραϊ) και Κώστα Σλούκα (Ολυμπιακός). Στη σεζόν του repeat (2011-12) ο Μίροτιτς είχε 14.6 πόντους, πέτυχε το πρώτο double-double της καριέρας του στην EuroLeague ενώ αναδείχθηκε για πρώτη φορά MVP αγωνιστικής και μήνα (Δεκέμβριος). Το 2014 αποχώρησε από την Ευρώπη δίχως να καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο αφού η Μακάμπι σόκαρε τη Ρεάλ στον τελικό που διεξήχθη στο Μιλάνο. Πλην της ανάδειξης του σε Euroleague Rising Star (2011, 2012), ο Μίροτιτς συμπεριλήφθηκε δις στην All-Euroleague Second Team (2013, 2014).

Έπειτα, λοιπόν από πέντε χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ με τους Μπουλς, τους Πέλικανς και τους Μπακς κι αφού μέτρησε 319 συμμετοχές στη regular season και 40 στα playoffs, ολοκληρώνοντας την τελευταία χρονιά με 15.2 πόντους, 7.4 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ, ο Μίροτιτς επιστρέφει στην Ισπανία για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα. Κι όλα αυτά ενώ οι Τζαζ φέρονταν διατεθειμένοι να του προσφέρουν τριετές συμβόλαιο ύψους 45 εκατομμυρίων δολαρίων! Σημερινό (30/6) δημοσίευμα της AS αναφέρει μάλιστα πως η Μπαρτσελόνα έριξε στο τραπέζι 70 εκατομμύρια ευρώ μεικτά για έξι χρόνια ώστε να πείσει τον διεθνή φόργουορντ με την εθνική Ισπανίας να γυρίσει στη Liga Endesa! Παράλληλα με τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον Νίκολα Μίροτιτς που προβάρει τα μπλαουγκράνα, οι Καταλανοί φέρονται να έχουν κλείσει τον Μπράντον Ντέιβις, ο οποίος έκανε θραύση φέτος στην EuroLeague με τη Ζάλγκιρις.

Ο Μπράντον Ντέιβις παίρνει το ταλέντο του και πάει Βαρκελώνη

Ο άλλοτε NBAer αμείφθηκε φέτος με $500.000 κι εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους σέντερ της διοργάνωσης, αποτελώντας μια από τις ατραξιόν στα παιχνίδια των Λιθουανών που προνόησαν κι επέκτειναν τη συνεργασία τους ως το καλοκαίρι του 2020. Παρ' όλα αυτά, η σεζόν 2019-20 αναμένεται να τον βρει στο Palau Blaugrana, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα η σύζυγός του.

Ο Ντέιβις (2μ.06, 1991) γεννήθηκε στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και τα τελευταία χρόνια βγάζει το ψωμί του στην Ευρώπη, αρχικώς με τη Ροάν (2014-15) κι εν συνεχεία με τις Βαρέζε (2015-16), Μονακό (2016-17) και Ζάλγκιρις. Το 2017-18 έκανε το ντεμπούτο του στην EuroLeague υπό τις οδηγίες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, αποτελώντας μέλος της ομάδας που επέστρεψε στο Final 4 έπειτα από δυο δεκαετίες και αποκλείοντας τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ο ίδιος περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο το επίπεδο της EuroLeague, εξηγώντας πως «πρόκειται σαν μια γρήγορη παρτίδα σκάκι όπου οφείλεις να είσαι συγκεντρωμένος στον στρατηγικό σχεδιασμό και την επίθεση. Υπάρχουν πολλοί παίκτες που δεν μπορούν να κάνουν καριέρα στο ΝΒΑ, υπάρχουν όμως και οι NBAers που δεν μπορούν να επιβιώσουν στην EuroLeague». Ο ίδιος, πάντως έδειξε να ανταπεξέρχεται στον ρόλο του ως βασικός σέντερ της Ζάλγκιρις, ολοκληρώνοντας τη χρονιά με 14.2 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 2 ασίστ μ.ό.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι το προπονητικό υβρίδιο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ουδέποτε υπήρξε λάτρης των ημίμετρων. Μαθήτευσε δίπλα στον Ζοτς όσο ήταν ακόμα παίκτης και τώρα που είναι προπονητής, εφαρμόζει κατά γράμμα τις διδαχές του. Ο Ντέιβις σχολίασε σε παλαιότερη συνέντευξή του τη συνεργασία του με τον Σάρας: «Είναι σουρεάλ να παίζεις για τον Γιασικεβίτσιους! Είναι ένας θρύλος στην Ευρώπη. Όπου κι αν πάμε, έχει φαν! Ακόμα και σε αντίπαλες έδρες τον σέβονται. Τον χειροκροτούν στα περισσότερα γήπεδα. Οι φίλαθλοι εδώ είναι απίστευτοι και λατρεύουν το μπάσκετ».

Από την πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Palau Blaugrana ο Χίγκινς

Ο επόμενος παίκτης που φέρεται να έχει συμφωνήσει ήδη με την Μπαρτσελόνα είναι ο Κόρι Χίγκινς. Ο 30χρονος Αμερικανός γκαρντ προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με 14.9 πόντους και 49% στο τρίποντο, 2.2 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ μ.ό., κατακτώντας τη δεύτερη EuroLeague σε τέσσερα χρόνια με την ΤΣΣΚΑ κι αποχαιρετώντας την «ομάδα του στρατού» έπειτα από την εφετινή επιτυχία στη VTB League και το sweep στη σειρά των τελικών με τη Χίμκι. Μάλιστα στον τελικό του Final 4 της Βιτόρια κόντρα στην Αναντολού Εφές πέτυχε 20 πόντους με 4/5 τρίποντα και συγκέντρωσε 23 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, κλειδώνοντας τον τίτλο μαζί με τον MVP Ουίλ Κλάιμπερν. «Έδωσα τα πάντα στο παρκέ. Αγκάλιασα τους συμπαίκτες μου, τον πρόεδρο και τους είπα "αντίο". Ήθελα να τους δείξω πόσο ευγνώμων είμαι απέναντί τους. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι φεύγω από την ΤΣΣΚΑ. Αυτό το κεφάλαιο της ζωής μου έκλεισε. Ήταν μερικά από τα καλύτερα χρόνια της καριέρας μου... Θα μου λείψει η ΤΣΣΚΑ» ανέφερε έπειτα από τον τελευταίο αγώνα του με τους πρωταθλητές Ευρώπης.

Τα 11 εκατομμύρια στον Ερτέλ και ο Αμπρίνες

Από κει και πέρα, ο Τομά Ερτέλ φέρεται να έχει συμφωνήσει για νέο συμβόλαιο για τα επόμενα 2+1 χρόνια αντί 11 εκατομμυρίων ευρώ εφόσον το εξαντλήσει, όπως ανέφερε το eurohoops.net! Οι Καταλανοί θέλουν να κρατήσουν στο ρόστερ τους τον 30χρονο διεθνή Γάλλο πόιντ γκαρντ και το έδειξαν με την τεράστια πρόταση στον Ερτέλ, ο οποίος αγωνίζεται στην Μπαρτσελόνα από το 2017 έχοντας 10.4 πόντους με 45% στο τρίποντο, 1.9 ριμπάουντ και 4.8 ασίστ σε 35 συμμετοχές. Πέραν όλων αυτών, το καταλανικό ραδιόφωνο Rac1 αποκάλυψε στις 13/6 ότι οι «μπλαουγκράνα» άρχισαν τις διαπραγματεύσεις με τον Άλεξ Αμπρίνες σχετικά με την προοπτική να συνεργαστούν ξανά έπειτα από την περίοδο 2012-16! O Iσπανός περιφερειακός αγωνίστηκε τα προηγούμενα τρία χρόνια στους Θάντερ, μετρώντας 5.3 πόντους σε 174 αγώνες όμως τους τελευταίους μήνες παραμένει εκτός δράσης. Ο Αμπρίνες αναδείχτηκε Rising Star στην EuroLeague το 2016, έχοντας 9.3 πόντους και 2.2 ριμπάουντ, ενώ εκτελούσε με 41.7% πίσω από την γραμμή του τριπόντου με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα που αποκλείστηκε στα playoffs με 3-2 νίκες από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα

Αν σε όλα τα... παραπάνω, προσθέσετε τους Βίκτορ Κλαβέρ, Άντε Τόμιτς, Κέβιν Πάνγκος, Πάου Ρίμπας, Άνταμ Χάνγκα και Πιέρ Οριόλα, αντιλαμβάνεστε εύκολα ότι η Μπαρτσελόνα της νέας σεζόν σκορπάει τρόμο!